Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΟΝ Flash 9.61

Τρίτη  26 Ιουλίου 1999


Μιλούν στον FLASH:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (υπουργός Εξωτερικών)
 

Στην εκπομπή που παρουσίασε ο Χρήστος Μαχαίρας 10.00-11.00
 
 

(τι προσδοκά η χώρα μας από τον ελληνοτουρκικό διάλογο που ξεκινά σήμερα;)
“Καταρχήν πιστεύω ότι ο διάλογος αυτός θα είναι μακροχρόνιος. Δεν μπορούμε να προσδοκούμε αποτελέσματα από τις πρώτες συναντήσεις, θα γίνουν αρκετές. Πιστεύω ότι χρειάζεται και ψυχραιμία, νηφαλιότητα, σοβαρότητα και παράλληλα μια επιμονή και υπομονή σε αυτή τη διαδικασία.”
(διατυπώνονται ενστάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης περί της αναγκαιότητας έναρξης του διαλόγου μέσα στην ατμόσφαιρα που διαγράφει η νέα εκδήλωση προκλητικότητας από την πλευρά της Άγκυρας. Προσμετρά η ελληνική κυβέρνηση αυτό το στοιχείο;)
“Και ναι και όχι. Βεβαίως οι όποιες προκλητικές ενέργειες είναι πάντα ενοχλητικές, παράλληλα όμως δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συγκυρία. Πάντα θα μπορούσε να βρει κανείς ένα λόγο για να μην ξεκινήσει ο διάλογος. Εγώ μπορώ να σας βρω 200 λόγους για να μην ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια. Είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους υψηλούς τόνους και έχω τονίσει πριν ξεκινήσει αυτός ο διάλογος πολύ συγκεκριμένα ότι δεν θα γίνει όμηρος ο διάλογος των όποιων προκλήσεων ή κύκλων που πιθανώς να θέλουν να τον σαμποτάρουν και θα πρέπει αυτό το διάλογο να τον δούμε μακροχρόνια, δεν είναι κάτι που ξεκινά σήμερα και δεύτερον βεβαίως ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο πολλές φορές παραγνωρίζετε είναι ότι τα θέματα τα οποία συζητούμε είναι θέματα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με μια οποιαδήποτε γειτονική χώρα με την οποία έχουμε καλές σχέσεις και αν είχαμε αυτά τα προβλήματα και μόνο με τη Τουρκία νομίζω θα ήμασταν αρκετά ευτυχείς, δηλαδή θέματα τουρισμού, οικονομικών, λαθρομετανάστες, ακόμα και τρομοκρατίας. Είναι θέματα τα οποία δεν μας δημιουργούν ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Εκεί που έχουμε προβλήματα είναι όταν τίθενται σημαντικά θέματα, όπως εθνικής κυριαρχίας. Εφόσον αυτά δεν είναι στο τραπέζι νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο διάλογος μόνο θεσμικά μπορεί να έχει.”
(και λέτε ότι δεν θα τεθούν και στο τραπέζι;)
“Αυτό δεν μπορώ να σας το εγγυηθώ. Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν τεθούν στο τραπέζι να πούμε ότι αυτά τα θέματα είναι εκτός αυτής της συζήτησης.”
(πως γίνεται και τώρα κάποιοι κύκλοι στην Άγκυρα θέλουν το διάλογο και κάποιοι άλλοι δεν τον θέλουν, ενώ εδώ και χρόνια η Άγκυρα έχει μια συνεκτική εξωτερική πολιτική, μια πολιτική που διακρίνεται από συνέχεια;)
“Νομίζω ότι και εμείς έχουμε δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από την μονολιθικότητα της εξωτερικής πολιτικής της γειτονικής χώρας. Η ζωή αλλάζει, τα πράγματα αλλάζουν, μη ξεχνάτε ότι περάσαμε μια συγκλονιστική εμπειρία των τελευταίων μηνών. Δεν ήταν μικρή εμπειρία αυτή ούτε για την Ελλάδα, αλλά ούτε για την Τουρκία, της πολύ σκληρής και αποφασιστικής παρέμβασης στο Κόσοβο της διεθνούς κοινότητας γύρω από μια μειονότητα. Μη ξεχνάτε ότι αυτό έχει προβληματίσει έντονα την Τουρκία και εσωτερικά έχουν γίνει σημαντικές συζητήσεις. Γίνονται αλλαγές μεγάλες στη Μέση Ανατολή, έχουμε μια ειρηνευτική διαδικασία που ξαναβρίσκει τη ζωή της, έχουμε μια ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας στην ασφάλεια και την άμυνα και η Τουρκία αισθάνεται απέξω από αυτή τη διαδικασία. Έχουμε συγκλονιστικές εξελίξεις λοιπόν και σημαντικά γεγονότα στην περιοχή και εδώ βλέπουμε ότι στα Βαλκάνια η φωνή των βαλκανικών λαών και των κυβερνήσεων ουσιαστικά απουσιάζει και οι συγκρούσεις αναμεταξύ μας έχουν μειώσει την ικανότητα μας εμείς οι λαοί της περιοχής να ορίζουμε την τύχη μας. Η βαλκανική φωνή βεβαίως θα ενδυναμωθεί αν μπορούμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας, η Ελλάδα αυτό προωθεί. Θα δούμε βεβαίως κατά πόσο θα υπάρξουν πραγματικές αλλαγές ή όχι στην τουρκική εξωτερική πολιτική.”
(ο κ. Καραμανλής με σημερινή του δήλωση στην Ελευθεροτυπία διαφωνεί με τον τύπου του διαλόγου και με την εμπλοκή της Ελλάδας και επαναφέρει το αίτημα σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Γιατί όχι;)
“Πρώτον, έχουν ενημερωθεί και έχουμε συζητήσει με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για αυτόν τον διάλογο. Ειδικότερα και με τη Ν.Δ. μέσω του κ. Μολυβιάτη και τα μηνύματα που πήραμε από τη Ν.Δ. δεν ήταν καθόλου αρνητικά για αυτή την διαδικασία. Δεύτερον, εγώ είμαι πάντα υπέρ της διακομματικής συνεργασίας. Έχω θεσμοποιήσει τον δικό μας διάλογο μεταξύ των κομμάτων και αυτό θα συνεχίσει. Στο μέτρο που από αυτό το διάλογο φανεί ότι χρειαστεί να κάνουμε και αλλαγές οργανωτικές ή θεσμικές στον τρόπο λειτουργίας της διακομματικής μας συνεργασίας βεβαίως και θα τις εισηγηθώ.”
(οι οποίες μπορεί να φτάνουν και στο συμβούλιο;)
“Αυτό είναι θέμα που υπάρχει διαφορά και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Έχω συζητήσει μαζί τους και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το τι χρειάζεται. Γι αυτό έχω προωθήσει εγώ αυτόν τον διάλογο τον άμεσο με τα κόμματα σε διμερές επίπεδο και μέσα από την κοινοβουλευτική επιτροπή βλέποντας πως θα οριστικοποιηθεί μια τελική μορφή, ποιο θα είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να οργανωθούμε καλύτερα σε ένα διακομματικό επίπεδο. Νομίζω το πνεύμα όμως είναι το ίδιο, το πνεύμα είναι ότι ναι επιτέλους θα συνεννοηθούμε μεταξύ μας στην εξωτερική πολιτική και μπορώ ότι υπάρχει και είναι πάρα πολύ θετικό.”