ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ UNESCO

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΝΤΑ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
(ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ) ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ κ. ΜΠΕΡΝΑΡ ΚΟΥΣΝΕΡ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρίσι 5 Ιουλίου 1999
 




Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά την ομιλία του στην UNESCO για την αναγκαιότητα καθιέρωσης της ολυμπιακής εκεχειρίας,  ολοκλήρωσε τη σημερινή επίσκεψη εργασίας στο Παρίσι (5.7.99) με 40λεπτη συνάντηση που είχε με τον νεοτοποθετηθέντα ως ανώτατο εκπρόσωπο (κυβερνήτη) του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (υπουργός Υγείας της Γαλλίας) κ. Μπερνάρ Κουσνέρ.

Η συνομιλία αφορούσε το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, την αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας, την ειρηνική συμβίωση όλων των μειονοτήτων, την ανοικοδόμηση της περιοχής και την ενίσχυση των πολυπολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων της. Αυτά τα ζητήματα εξετάστηκαν σε σχέση με την ελληνική αποτελεσματική συμβολή από την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και από την παρουσία Ελλήνων ειδικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στο ίδιο το Κοσσυφοπέδιο. Στη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από τον Έλληνα πρέσβη στη Γαλλία κ. Ηλία Κλη, το διευθυντή Βαλκανικών Χωρών του υπουργείου Εξωτερικών κ. Μιχάλη Σπινέλλη, και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, οι κ. Κουσνέρ και Παπανδρέου προέβησαν σε σύντομες δηλώσεις προς τους Έλληνες ανταποκριτές στο Παρίσι:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :Κύριε Υπουργέ, συναντήσατε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπανδρέου, ποιο ήταν το περιεχόμενο της συζήτησής σας;

ΜΠΕΡΝΑΡ ΚΟΥΣΝΕΡ : Μιλήσαμε για την αποστολή που μου εμπιστεύτηκε o ΟΗΕ και που σύντομα θα με οδηγήσει στο Κοσσυφοπέδιο, μέσα σε πλαίσιο που γνωρίζετε καλά και σε περιοχή που αποτελείτε σημαντικό μέρος της. Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε. Ο κ. Υπουργός συμφώνησε μαζί μου ότι εάν δεν φτάσουμε στην αποκατάσταση στοιχειώδους ασφάλειας, δηλαδή λίγη εμπιστοσύνη, τότε η συμφιλίωση θα είναι ακόμα mο δύσκολη. Διευκρίνισα ότι η αποστολή που μου ανατέθηκε από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ σαφής: είναι η απόφαση 1244, δηλαδή η οικοδόμηση μιας διοίκησης -όχι η ανοικοδόμηση, αλλά η οικοδόμηση μιας διοίκησης- με όλες τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν σ’ αυτούς τους ανθρώπους που επανέρχονται από τους καταυλισμούς. Όλα αυτά είναι τόσο πρόσφατα, τόσο γρήγορα, ιδιαίτερα ζωντανά, ο πόνος είναι παρών. Πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία για όλους, πρέπει επίσης να παρασχεθεί βοήθεια σε όλο τον κόσμο, πρόκειται για τεράστιο έργο. Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία συζητήσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :Η Ελλάδα έχει μια γεωπολιτική ιδιαιτερότητα στην περιοχή, θεωρείτε ότι λόγω αυτής της γεωστρατηγικής θέσης στην περιοχή, λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύετε ότι από την Πρίστινα μπορείτε να διαδραματίσετε κάποιο άμεσο ρόλο με την πόλη της Θεσσαλονίκης για την ανοικοδόμηση;

ΜΠΕΡΝΑΡ ΚΟΥΣΝΕΡ : Το εύχομαι. Εύχομαι να παίξω ένα ρόλο με όλες τις χώρες της Ένωσης, αλλά η Ελλάδα, από τη θέση και την ιστορία της, με τη Θρησκεία της, για πολλούς λόγους, έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει. Βεβαίως, και συμφωνούμε επ’ αυτού, όχι μόνο με έναν ορισμένο αριθμό ειδικών, αλλά και με έναν ορισμένο αριθμό εθελοντών που θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος του συστήματος για την ανοικοδόμηση, κλπ. Πρόσφατα, την κατάλληλη στιγμή, χαιρέτησα το ρόλο που δεν ήταν εύκολος και που η χώρα σας έπαιξε επάξια και με πλήρη συνέπεια απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :Κύριε Υπουργέ, είχατε συνάντηση με τον κ. Μπερνάρ Κουσνέρ, που είναι η πρώτη συνάντησή του στην ουσία.

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Πράγματι, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κ. Κουσνέρ, λέγοντας ότι θέλουμε να στηρίξουμε το έργο του στην προσπάθειά του για την ανασυγκρότηση, συμφιλίωση, ειρήνευση στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Και όχι μόνο. Διότι, το Κοσσυφοπέδιο σχετίζεται εκ των πραγμάτων με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή για τη δημιουργία μιας πολυπολιτιστικής Βαλκανικής χερσονήσου. Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στις ελληνικές πρωτοβουλίες, στις προτάσεις μας σήμερα και σε σχέση με πρόσωπα που η Ελλάδα διαθέτει και που μπορούν να συμβάλουν συμβουλευτικά στο δικό του έργο, στην υποστήριξη που μπορεί να παρέχει η Θεσσαλονίκη, καθώς, βεβαίως, και στις ανθρωπιστικές προσπάθειές μας μέσα στο Κοσσυφοπέδιο που έχουν εξελιχθεί και αναπτυχθεί ιδιαιτέρως σε σχέση με άλλες χώρες και άλλες οργανώσεις.
 



ΟΥΝΕΣΚΟ - ΔΟΕ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
"ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ"
 

Παρίσι 5 Ιουλίου 1999
 


Άρχισε, σήμερα, στο Παρίσι, με τη συμμετοχή κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο, η Παγκόσμια Διάσκεψη με θέμα: «Παιδεία και Αθλητισμός για έναν πολιτισμό της Ειρήνης», που διοργανώνουν από κοινού η ΟΥΝΕΣΚΟ με τη ΔΟΕ. Οι εργασίες της Διάσκεψης άνοιξαν με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Juan Antonio Samaranch και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ κ. Federίco Mayor, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Kofi Anan.

Της απογευματινής συνεδρίασης προήδρευσε ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών κ. Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στη συμβολή της Ολυμπιακής Ιδέας στην ειρήνη και στον πολιτισμό για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Επίσης, στις εργασίες της Διάσκεψης συμμετέχουν ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ανδρέας Φούρας, οι βουλευτές κ.κ. Φάνη Πάλλη -Πετραλιά, Αδριανή Λουλέ και Γιάννης Δημαράς, καθώς και η Πρέσβειρα για την Εντιμότητα, την Ανεκτικότητα και τον Αθλητισμό κ. Παναγοπούλου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Θεωρούμε ότι οι ιδέες, οι μεγάλες ιδέες προασπίζονται με την εξωτερική πολιτική. Και όμως, βασιζόμενος σε προσωπική εμπειρία, πρέπει να πω ότι είμαι όλο και περισσότερο πεπεισμένος, πως εάν δεν είμαστε ικανοί να δώσουμε έμπνευση, να ονειρευτούμε, να έχουμε μεγάλες ιδέες, θα χάσουμε πραγματικά την αίσθηση της ανθρωπότητας και του ανθρωπισμού. Πιστεύω ότι πρέπει να τιμήσουμε τον Πρόεδρο κ. Σάμαρανκ, ο οποίος συνέβαλε στο να ξαναζωντανεύσει αυτή η ιδέα της Αρχαίας Ελλάδας, και οδήγησε εμάς τους Έλληνες να σκεφθούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Εξ’ ου και η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου για την Ολυμπιακή εκεχειρία. Θα έλεγα ότι οι συγκρούσεις με τις οποίες είμαστε, σήμερα, αντιμέτωποι απαιτούν από εμάς νέου είδους πολιτικές παρεμβάσεις, μία νέα μέθοδο διπλωματίας.

Η παραδοσιακή διπλωματία θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη πολιτιστική διπλωματία και, επίσης, με την διπλωματία των πολιτών, Τα αθλήματα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να αποτελέσουν πολύ σημαντικά μέσοι γι’ αυτή τη νέα μορφή διπλωματίας. Είδαμε στην πρακτική, στη Βοσνία ή, παραδείγματος χάρη, στους αγώνες του Λουγκάνο ότι έγινε σεβαστή η ολυμπιακή εκεχειρία. Το ίδιο συνέβη κατά τον πόλεμο του Κόλπου και του Ιράκ. Αναρωτιόμαστε, επίσης, το πως θα μπορούσαμε στο Κοσσυφοπέδιο να συμφιλιώσουμε τους λαούς μέσα από τον αθλητισμό. Πως μπορούμε, στα Βαλκάνια, να χρησιμοποιήσουμε την ολυμπιακή εκεχειρία για να πλησιάσουμε τους λαούς.

»Πιστεύω ότι κατά κάποιον τρόπο το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα, γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να μην έχουν υπάρξει ποτέ, εάν οι μεταρρυθμιστές της Αρχαίας Ελλάδας ή ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν δεν είχε προσπαθήσει να απαντήσει στις συγκρουσιακές καταστάσεις της εποχής του, εφαρμόζοντας αυτή ακριβώς την ολυμπιακή εκεχειρία. Μας λένε, ότι τα αθλήματα, δημιουργώντας πολυεθνικές εταιρείες και κανόνες κατά των συγκρούσεων, μπορούν να βοηθήσουν στον αγώνα κατά του αποκλεισμού, του ρατσισμού και της ανεκτικότητας. Ελπίζουμε με την ΔΟΕ να δημιουργήσουμε προγράμματα τέτοιου είδους, όπως μία σελίδα στο Ίντερνετ που θα ήταν διαπολιτιστική και θα επέτρεπε στους νέους να ομαδοποιηθούν γύρω από την ιδέα του αθλητισμού.

»Θα ήθελα να πω ότι τα αθλήματα και η ειρήνη είναι μία συμμαχία που πρέπει να μας εμπνέει αλλά οφείλουμε, επίσης, να έχουμε συνείδηση ότι τα αθλήματα είναι μία οργανωμένη δραστηριότητα που έχει τους κανόνες της, που αποτελεί ένα μικρόκοσμο με την δική του ηθική, του ολυμπισμού, και αξίες που είναι σεβαστές και παγκόσμιες, και συνεπώς ενωτικές. Αυτή η συμμαχία μπορεί να επιτρέψει να ξεπερνιούνται οι συγκρούσεις, μπορεί να επιτρέψει, επίσης, τη συμφιλίωση μετά τη σύγκρουση, τον αγώνα κατά του ρατσισμού. Νομίζω, ότι αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι οφείλουμε να πάρουμε μαθήματα από τις εμπειρίες που παρουσιάσατε σήμερα το απόγευμα.

»Είμαι σίγουρος ότι η ΔΟΕ έκανε σχετική έρευνα, αλλά νομίζω ότι το να υπάρξει μία βάση δεδομένων πάνω σε όλες αυτές τις σημαντικές εμπειρίες, αναφορικά με τη σύνδεση ανάμεσα στον αθλητισμό και την ειρήνη, θα είναι κάτι το πολύ σημαντικό, που θα μπορούσε να συμπληρωθεί με την δημιουργία σελίδας στο Ίντερνετ. Πιστεύω ότι όλα αυτά και το Κέντρο για την Ολυμπιακή εκεχειρία θα μπορούσε να δώσει μία πραγματική ώθηση σε όλες αυτές τις εμπειρίες και θα μπορούσε να είναι η εστία που συγκεντρώνει όλες τις εμπειρίες και θέτει σε εφαρμογή όλες αυτές τις δραστηριότητες, οι οποίες πρέπει να στραφούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι ανθρώπινος και πρέπει να υπάρχει για να φέρει πιο κοντά τις ηθικές αξίες και τον άνθρωπο. Πρέπει να είναι ένας χώρος ηθικής.

»Πριν επιστρέψω στην Αθήνα θα συναντήσω τον κ. Κουσνέρ, ο οποίος είναι ο ειδικός εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν στο Κοσσυφοπέδιο, και μία από τις προτάσεις που θα ήθελα να του κάνω είναι να προσπαθήσει να σκεφθεί τον τρόπο με τον οποίον θα μπορούσε να συνεργαστεί με την ΔΟΕ για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στο Κοσσυφοπέδιο».
 

Στο τέλος, ο κ. Παπανδρέου προέβη σε δηλώσεις προς τους Έλληνες ανταποκριτές.

Δημοσιογράφος :Ήταν ενδιαφέρουσα η συνάντησή σας εδώ; Είδατε στελέχη νομίζω του Ολυμπιακού Κόσμου και της Ουνέσκο.

Υπουργός : Είχε πολύ ενδιαφέρον, λόγω του αντικειμένου. Κατ’ αρχήν είχαμε τις συνομιλίες με τον κ. Σάμαρανκ και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για την δημιουργία του Κέντρου για την Ολυμπιακή εκεχειρία, που θα εδρεύει και στην Αθήνα και στην Ολυμπία και στη Λοζάννη -θα έχει, στην ουσία, τρία κέντρα- και, παράλληλα, να δούμε ότι η ιδέα αυτή της σύνδεσης του αθλητισμού με την ειρήνη έχει δημιουργήσει μία μάζα δυναμική, ώστε να γίνει ένα σημαντικότατο εργαλείο για τις διεθνείς σχέσεις, τη συνεργασία και τη συμφιλίωση των λαών, την διευθέτηση κρίσεων και συγκρούσεων. Αυτό ακούστηκε από πάρα πολλές περιοχές της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας, που νομίζω μας δίνει μία ιδιαίτερη αισιοδοξία για την εφαρμογή αυτής της πανάρχαιης ελληνικής ιδέας.

Δημοσιογράφος :Η ιδέα της εκεχειρίας είναι, όμως, και πολιτική θα έλεγα. Δεν διατύπωνε ο κ. Σάμαρανκ ορισμένες επιφυλάξεις προς αυτό;

Υπουργός : Με την έννοια ότι είναι μία αντικειμενική, μία ουδέτερη ιδέα, και όσοι δουλεύουν στο ολυμπιακό κίνημα δεν θέλουν εμπλοκή με τη μία ή άλλη πλευρά σε μία σύγκρουση, αλλά όπως προωθείται αυτή τη στιγμή η ιδέα της ολυμπιακής εκεχειρίας, και θα έλεγα όχι μόνο η ιδέα αλλά και η δράση γύρω από την όλη ιδέα του Ολυμπισμού και της ειρήνης, είναι να συμβάλλει με ένα, βεβαίως, πολιτικό τρόπο αλλά αντικειμενικά στην υποστήριξη δραστηριοτήτων που θα φέρουν τις δύο πλευρές μίας σύγκρουσης κοντά και θα συμβάλλουν στις διαδικασίες ειρήνευσης. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας σκοπός υπεράνω ιδεολογιών, υπεράνω διαφορετικών απόψεων των δύο άλλων πλευρών και χρήζει της υποστήριξης όλων μας.

Δημοσιογράφος :Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν μέσα από αυτή την διάσκεψη; Προτείνατε να γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο μέσω της πληροφόρησης, του Ίντερνετ ή των ΜΜΕ;

Υπουργός : Μία από τις ιδέες που και εμείς έχουμε επεξεργασθεί και έχουμε καταθέσει στη ΔΟΕ, είναι η δημιουργία μιας σελίδας στο Ίντερνετ για την εγκατάσταση των συνδέσμων με πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο αλλά και τη συνεργασία με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς για την προώθηση της ειρήνης, της διπλωματίας των πολιτών, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα πληροφόρησης, αλληλοδιασύνδεσης, δημιουργίας ενός δικτύου μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών, μιας ουσιαστικής δυναμικής, ώστε σιγά-σιγά να υπάρξει μία παγκόσμια κουλτούρα που θα εμπεριέχει αυτή την αρχαία ελληνική ιδέα ως πρακτική πια γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ
Φωτο:Γραφείου Τύπου


 


Δημοσίευμα της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" 6.7.99