14 Noεμβρίου 1999


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΜΕ 
ΧΤΥΠΟΥΝ

 
Για τον Σημίτη:
Για τον Κλίτον:
Για τον Πάγκαλο:
Για τους Αμερικανούς:
Σε κάποιους, εντός 
ή εκτός ΠΑΣΟΚ, 
δεν αρέσουν 
οι σχέσεις μας
Μας συμφέρει 
ότι θα πάει 
πρώτα 
στην Τουρκία
Οι επιθέσεις του 
πλήττουν 
τη θέση μου 
και τη χώρα
Τους καταλαβαίνω 
κι αυτό βοηθά 
να παίζω καλύτερα 
τον ρόλο μου

ΓΙΑ όλούς και για όλα μιλάει o Γιώργος Παπανδρέού στο «Έθνος της Κυριακής», επισημαίνοντας ότι η αναβολή της επίσκεψης Κλίντον θα αποβεί θετική για τα εθνικά μας θέματα. Σχολιάζει τα αποτελέσματα των επαφών του στην Ευρώπη για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας.

Συνέντευξη με τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
 

Των Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑ - Π. ΣΙΑΝΗ

 Καταλαβαίνω τις ΗΠΑ και αυτό βοηθά...

«Κατανοώ τις αντιδράσεις των πολιτών στην επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον, όμως στην εξωτερική πολιτική δεν χωρούν συναισθηματισμοί»

Η έλλειψη ψυχραιμίας, είναι κάτι που δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς στον υπουργό Εξωτερικών.
Ύστερα από 4 ώρες συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και μία ωριαία συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη Νίκολας  Μπερνς, έπειτα από μια ταραγμένη εβδομάδα με συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό, ο υπουργός Εξωτερικών μπορεί να χαμογελά με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
Σε μια συνέντευξη-ποταμό ο κ. Παπανδρέού μιλάει για όλούς και για όλα: για την επίσκεψη Κλίντον, τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, την ατζέντα και την αναβολή του ταξιδιού. Για τις σχέσεις του με τον Σημίτη και τις εσωκομματικές κόντρες, τις επιθέσεις που δέχεται από τον Θόδωρο Πάγκαλο, αλλά και τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτεύσης.
Ο κ. Παπανδρέου απαντά σε όσούς τον επικρίνουν για φιλοαμερικανισμό και προαναγγέλλει υπογραφή συμφωνίας με τις ΗΠΑ για αστυνομική συνεργασία στο θέμα της τρομοκρατίας.
 
"Η αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται 
τα εθνικά συμφέροντα"

Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ακόμα μια φορά ότι δεν έχει την υπευθυνότητα να χειριστεί σοβαρά θέματα, παρασύρεται από το κλίμα των ημερών και διολισθαίνει σε λαϊκισμό, λέει ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου, στους συντάκτες Α.Δελατόλλα και Π.Σιάνη.

- Τα αποτελέσματα της επίσκεψης σχετίζονται με τη χρονική στιγμή που γίνεται; Ολοκληρώνεται δηλαδή η θητεία Κλίντον και στην Ελλάδα ζούμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο...

-Κάθε περίοδος θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως εύκολη ή δύσκολη. Δεν συνδέθηκε η επιλογή της στιγμής της επίσκεψης με τα εσωτερικά δεδομένα.
Η επίσκεψη προέκυψε από το γεγονός ότι βρίσκεται στην περιοχή o πρόεδρος Κλίντον, ο οποίος είχε εκφράσει από παλιά την επιθυμίά του να μας επισκεφτεί.
Κατάφερε τώρα να τα συνδυάσει. Δεν πρέπει να φορτίζουμε αρνητικά ή θετικά την επιλογή του χρόνού. Εμείς πρέπει να αξιοποιήσούμε την επίσκεψη κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο...

Θετική η αναβολή

-Δεν είναι ετεροβαρής η επίσκεψη τον κ. Κλίντον μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αφού σ' εμάς θα έρθει για λίγες ώρες και στη γειτονική χώρα θα μείνει 5μέρες;

-Η αναβολή είχε την επίπτωση να στριμωχτεί o χρόνος και να περιοριστεί η παρουσία του στη χώρα μας μόνο στις ώρες των ουσιαστικών συνομιλιών. Έτσι δεν έχει ο ίδιος την ικανοποίηση, αλλά και εμείς τη χαρά, να επισκεφτεί τουριστικά κάποια μέρη της Ελλάδας...

-Μάλλον με αγωνία και όχι με χαρά αντιμετωπίσατε την επίσκεψη...

-Διαμορφώθηκε ένα κλίμα έντασης στη χώρα μας. Και κατανοώ απολύτως τους συναισθηματισμούς που υπάρχουν.
 Έχω συμμετάσχει σε πολλές διαδηλώσεις κατά της χούντας ή του πολέμου στο Βιετνάμ στην Αμερική. Σαφώς οι 'Ελληνες είναι ευαισθητοποιημένοι, αφού υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα στο θέμα της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. Όμως στην εξωτερική πολιτική δεν χωρούν συναισθηματισμοί.
Το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων και έτσι βλέπουμε και την επίσκεψη. Η αντιπολίτευση έχει κάθε δικαίωμα να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, αλλά έτσι όπως εκφράζεται στο δεδομένο ζήτημα, αντιπολιτεύεται τα εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα στα θέματα που θέτει είναι «εν δικαίω». Μπορεί να χάσούμε το δίκιο μας από τον τρόπο που το εκφράζουμε...
Πρέπει να καταλάβούμε όλοι ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας...

-Υπήρχαν όμως παλινωδίες από την κυβέρνηση, στο πώς αντιμετωπίστηκε η επίσκεψη, αλλά και οι κινητοποιήσεις κομμάτων και φορέων.

-Η κυβέρνηση είχε ως βασικό στόχο την ανάπτυξη των ουσιαστικών συζητήσεων για τα εθνικά θέματα.
Η ασφάλεια της επίσκεψης και οι κινητοποιήσεις είναι ένα ζήτημα, αλλά δεν μπορεί να μετατραπεί ως μείζον θέμα.
Ούτε να αναγορευτεί ως κυρίαρχο το θέμα των εναλλακτικών σεναρίων, που θα επέλεγε κανείς, ούτε οι αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα.
Η αναβολή εκτός του θετικού στοιχείου που προανέφερα, νομίζω ότι έδωσε ένα μήνύμα ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί ως χώρα.
'Ολοι είμαστε υπεύθυνοι όταν σε μια επίσκεψη προωθούνται τα εθνικά ζητήματα της χώρας.
Η κυβέρνηση βασίστηκε σε δύο αρχές: στη διασφάλιση της επιτυχίας της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ - όλοι αναγνωρίζούν το ειδικό βάρος που έχει η χώρα στη διεθνή πολιτική σκηνή - και βέβαια στην άνεση κινήσεων και την προστασία όλης της αντιπροσωπείας.
Από την άλλη μεριά θέλαμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης με ειρηνικό τρόπο, των όποιων απόψεων.
Αυτή την διπλή εντολή έχούμε να διασφαλίσούμε ως κυβέρνηση....

-Ωστόσο οι εξελίξεις προξένησαν εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον. Δεν ήταν τόσο αθώα αυτή η αναβολή, όπως λετε. Πολλοί μιλάνε για μια κρίση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις...

-Συνεργαστήκαμε στενά με την αμερικανική πρεσβεία και τους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον για να καταλήξούμε σ' αυτό το πρόγραμμα.
Τώρα οι λεπτομέρειες και οι αλλαγές είναι κάτι που πάντα συμβαίνει.
Όσον αφορά σε αυτά που γράφτηκαν για διαφορετικές απόψεις μέσα στην κυβέρνηση, ήθελα να πω ότι αυτό συμβαίνει συχνά σε όλες τις κυβερνήσεις.
Πάντα σχεδόν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό δεν σημαίνει ότι αντιδικούμε.
Η εικόνα που δόθηκε από τα Μέσα δεν ήταν σοβαρή και ειλικρινά δεν απηχούσε την πραγματική κατάσταση. Εμείς αντιμετωπίσαμε με σοβαρότητα το λεπτό αυτό θέμα..
 

-Πολλοί λένε ότι ο Αμερικανός πρέσβης χειρίστηκε την επίσκεψη με μια δόση εκνευρισμού...

-Δεν είδα εκνευρισμό από τον κ. Μπερνς. Δεν είναι όμως ο ρόλος μου να κρίνω τον Αμερικανό πρέσβη και πώς χειρίστηκε το θέμα.
Είχαμε μια άψογη συνεργασία και καταλήξαμε σ' αυτήν την πρόταση που πιστεύω ότι θα εγγυηθεί μια πετυχημένη επίσκεψη, προς το συμφέρον της χώρας μας...

0ι επιθέσεις

- Το βασικό επιχείρημα για την αναβολή της επίσκεψης ποιο ήταν; Γιατί η αναφορά στην ανακοίνωση για καλύτερη προετοιμασία, δεν ήταν ό,τι καλύτερο για. το Υπουργείο Εξωτερικών...
-
-Δεν υπάρχουν κύρια ή μη επιχειρήματα. Συμφωνήσαμε ότι θα ήταν πιο αποδοτική η επίσκεψη στις 19 και 20 του μήνα.
Δεν αξιολογήσαμε την αναβολή σε σχέση με την εκτόνωση ή μη των κινητοποιήσεων, αλλά πώς θα έχούμε πιο ουσιαστικές συνομιλίες. Αντιλαμβάνομαι, ότι έχει πάρει διάσταση το θέμα, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε το δάσος κοιτώντας τα δέντρα.
Και στην κατεύθύνση αυτή πρέπει να συμβάλούμε όλοι, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτεύση. Στόχος είναι μια εποικοδομητική συζήτηση.

-Πώς κρίνετε τη στάση της ΝΔ και του προέδρου της Κ. Καραμανλή;

 -'Ηταν αντιφατική.
Από τη μια μεριά καταγγέλλει τις διαδηλώσεις και από την άλλη βουλευτές της απειλούν να ρίξουν ντομάτες. Αυτή δεν είναι σοβαρή πολιτική.
Η ΝΔ με λαϊκίστικο και ανεύθύνο τρόπο επιθυμεί να αξιοποιήσει το κλίμα. Αυτό δείχνει ότι δεν μπορεί να χειριστεί σοβαρά θέματα, αλλά σύρεται από εδώ και από εκεί ανάλογα με το κλίμα που διαμορφώνεται καθημερινά.

-Οι επιθέσεις που κατά καιρούς δέχεστε εκτιμάτε ότι συνδέονται και με την πολύ υψηλή δημοτικότητά σας;

-Δεν πρέπει να διογκώνουμε το θέμα της διατύπωσης διαφορετικών απόψεων ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης ή του ίδιου κόμματος.
Εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ θετικό αυτό, γιατί μέσα από τις διαφορετικές απόψεις καταλήγούμε στις πιο ορθές προσεγγίσεις.
Θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον στο ΠΑΣΟΚ βασικός μας γνώμονας είναι η ενότητα του Κινήματος, ο σεβασμός των συντρόφων μας, η προώθηση μιας κοινής πολιτικής, με τελικό στόχο τη νίκη στις εκλογές.

-Αυτό περιλαμβάνει και τον κ. Πάγκαλο...

-Βεβαίως, όλους...

 -Σας ενοχλεί όταν σας αποκαλούν φιλοαμερικανό;

-Είμαι φίλος όλων των λαών, γιατί είμαι δημοκράτης και σοσιαλιστής. Πιστεύω ότι ο κάθε 'Ελληνας υπουργός Εξωτερικών από τη θέση του εκφράζει τη χώρα και τα συμφέροντά της και νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών της χώρας μας είχαν, έχούν και θα έχούν αυτή την κατεύθυνση.
'Ολοι κρινόμαστε από την υπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Το γεγονός ότι έχω ζήσει στην Αμερική με βοηθά να κατανοώ τις ευαισθησίες του λαού εκεί και έχω την ευχέρεια μιας επικοινωνίας,που μου επιτρέπει να είμαι πιο αποτελεσματικός, ώστε να τους εξηγήσω και να τους πείσω για τις ελληνικές θέσεις. Αν αυτό θεωρείται μειονέκτημα από κάποιους, ας θεωρείται...
 
«Διαπραγματευόμαστε με τους Αμερικανούς για την τρομοκρατία. Οταν και οι δύο πλευρές κρίνουν ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντά τους θα υπογραφεί συμφωνία. Δεν νομίζω ότι θα προλάβουμε τώρα» .

Τριμερής συνάντηση

-Υπάρχουν πιέσεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τους Αμερικανούς για τριμερή συνάντηση, με την παρουσία του προέδρού Κλίντον;

-'Οχι . Υπήρξε απλώς πρόταση, δεν υπήρχε καμία πίεση. Εμείς δεν έχουμε κατ' αρχήν αντίρρηση για τέτοιου είδόυς συναντήσεις. Τις κάνουμε στο περιθώριο διεθνών φόρουμ, θεωρούμε όμως ότι μια τέτοια συνάντηση θα είχε νόημα, αν έχουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό να αποφασίσούμε.
Δεν προβλέπω να έχουμε κάτι τέτοιο. Αυτές οι συναντήσεις έχούν νόημα αν πρόκειται να ξεπεράσεις κάποιο αδιέξοδο.
Αυτή τη στιγμή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε κάποιο δρόμο, χωρίς βέβαια να χουμε ξεπεράσει τα προβλήματά μας.
Στο παρελθόν υπήρχαν από πολλές πλευρές προτάσεις για τέτοιες συναντήσεις που θα βελτίωναν το κλίμα.
'Ομως τώρα η Ελλάδα έχει πάρει πρωτοβουλίες πολύ πέρα όλων αυτών. Εμείς έχουμε ανοίξει το δρόμο, με δική μας πρωτοβουλία και ιδιαίτερα θετικό διεθνές αντίκτυπο.

- Τελικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί κάποιο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας;

-Καμία πίεση δεν υπάρχει για υπογραφή ί τέτοιων ζητημάτων.
Διαβουλευόμαστε, κάνουμε διαπραγματεύσεις και υπογράφουμε, αφού διαπιστώσουμε ότι κατοχυρώνονται τα συμφέροντα και των δύο χωρών, όπως έγινε με το πρωτόκολλο για τη δικαστική συνδρομή.
Οι όποιες συμφωνίες γίνουν, θα γίνούν μόνο αν  θεωρήσούμε ότι προστατεύονται τα συμφέροντα της χώρας...

-Σ' αυτή τη φάση έχουμε κάτι;

-Υπάρχει διαπραγμάτευση και στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας. Όταν ετοιμαστεί θα υπογραφεί...

-Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον;

-Νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε. Αλλά δεν έχει σημασία, κάποια στιγμή θα υπογραφεί. Στόχος μας είναι να υπογράψουμε όταν και οι δύο πλευρές διαπιστώσούν ότι προωθούνται τα κοινά τους συμφέροντα.
 

Μας συμφέρει που πάει πρώτα στην Τουρκία ο Κλίντον
«Προς την τουρκική πλευρά θα πρέπει να γίνουν οι όποιες κινήσεις του Μπιλ Κλίντον. Θα είναι πολύ σημαντικό να αξιολογήσουν τι έχουμε καταφέρει όλοι μας μετα τις επαφές του στην Τουρκία» .

-Μεγάλη συζήτηση έγινε για τα διαδικαστικά. Η ουσιαστική παράμετρος όμως είναι ή ατζέντα της επίσκεψης Κλίντον. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και τι αναμένει η ελληνική πλευρά;

-Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει υποχρέωση απέναντι στην απαίτηση του λαού να προωθεί τα εθνικά συμφέροντα και βρίσκεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση γι' αυτό σ' άλατα διεθνή φόρα και μ' όλες τις χώρες.
Σ' αυτό το πλαίσιο οι συναντήσεις με τους Αμερικανούς είναι χρήσιμες, ειδικά όταν είναι στο υψηλότερο επίπεδο.
'Ετσι είναι χρήσιμο να διατυπώσουμε τις απόψεις, μας για κρίσιμα θέματα, όπως το Κυπριακό, όπου υπάρχει μια κινητικότητα, το θέμα των Βαλκανίων, όπού υπάρχουν πολλές εξελίξεις.
Ειδικά στα προβλήματα που δεν έχούν επιλυθεί στο Κόσοβο, αλλά και στην όλη επιχείρηση ανασυγκρότησης της περιοχής, όπού η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο με τη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να έχούμε κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά αυτό αποδεικνύει τη σημασία των συναντήσεων.

Αποφάσεις

-Αναμένουμε κάτι ουσιώδες από την έλευση Κλίντον, σε πολιτικό επίπεδο;

 -Δεν μ' αρέσει αυτή η έκφραση ουσιώδες ή μη. Είναι ουσιώδης οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα της περιοχής.
'Οταν έρχεται ένας ηγέτης σε μια χώρα, τα δύο μέρη κινητοποιούν τις υπηρεσίες τους για να αναδείξουν τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν.
Προκύπτει ένα απαύγασμα και αποκρυσταλλώνονται οι πολιτικές και λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι από μια επίσκεψη θα λυθούν όλα τα προβλήματα.
Πολλά ζητήματα θα προωθηθούν και πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλές υπογραφές σε επιμέρους θέματα. Στα μεγάλα θέματα ελπίζούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά, τουλάχιστον σε επίπεδο αλληλοκατανόησης και ενημέρωσης. Γενικά θεωρώ λάθος την άποψη ότι κάθε επίσκεψη επιλύει προβλήματα.

-Ωστόσο η Ελλάδα δεν αναμένει μια πιο ουσιώδη δήλωση του προέδρου Κλίντον, για τα σοβαρά θέματα, όπως το Κυπριακό...

-Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Σημίτη με τον πρόεδρο Κλίντον πέρσι την Άνοιξη στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ρητώς ότι ενδιαφέρεται να συμβάλει όσο γίνεται πιο καθοριστικά στην επίλύση του Κυπριακού. Πρόσφατα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρέθεσε ο κ. Κλίντον γεύμα και ο ίδιος, χωρίς δική μου προτροπή, μου ανέφερε ότι με το ταξίδι του εδώ θέλει να συμβάλει στην προώθηση του Κυπριακού. Η βούληση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συμβάλει έχει εκφραστεί. Αν αυτή η πρόθεση αρκεί για να λύσει ή να προωθήσει το Κυπριακό είναι ένα ζητούμενο, το οποίο θα το δούμε. Δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει πρόθεση, λύθηκε το θέμα.

Γι' αυτό λέμε ότι έχει μια ουσία η συζήτήση με τον πρόεδρο Κλίντον. H δε αναβολή του ταξιδιού του στην Ελλάδα, για μετά τη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα από την επίσκεψή του στην Άγκυρα, μας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε τα όποια αποτελέσματα των προσπαθειών του.
Γιατί, σκεφτείτε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δηλώσει έτοιμη για επί τής ουσίας συνομιλίες για την επίλυσή του και ο Ντενκτάς επιθυμεί να παραμείνει η κατάσταση ως έχει. Συνεπώς είναι προς την τουρκική πλευρά που πρέπει να γίνούν οι κινήσεις. Θα είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αξιολογήσούμε τι έχουμε καταφέρει όλοι μας, μετά τις επαφές του στην Τουρκία.
Κι αν θέλετε, μας συμφέρει αυτό.

- Ο αμερικάνικος παράγοντας παρά τις συνεχείς εκφράσεις βούλησης για προώθηση των θεμάτων όπως το Κυπριακό ή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξακολουθεί να τηρεί μια στάση αυστηρής ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εκτιμάτε από τις διαδικασίες προετοιμασίας της επίσκεψης, ότι υπάρχει μια μετατόπιση έστω και φραστική του Αμερικανού προέδρού προς την Τουρκία, ώστε να μεταβάλει στάση στα θέματα αυτά; Γιατί μπροστά στην τουρκική αδιαλλαξία οι ελληνικές πρωτοβουλίες, μοιάζει να έχουν πεπερασμένα όρια...

-Εμείς θέτουμε τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας σε επίπεδο σεβασμού των διεθνών αρχών και συμβάσεων. Στηριζόμαστε σε κάποιες αρχές, που πρέπει να τις υιοθετήσει η Τουρκία, ιδιαίτερα αν επιθυμεί την πορεία της προς την Ευρώπη. Μια πορεία που εμείς χαιρετίζουμε, αφού δίνει ένα δικαίωμα στους Ευρωπαίους να θέτούν αυτά τα ζητήματα προς την Τουρκία.
'Ετσι δεν καλούμε τον πρόεδρο Κλίντον να πάρει θέση υπέρ ενός ή εναντίον άλλου, αλλά επί αρχών.
Αυτή η πολιτική έχει ως αποτέλεσμα, πρώτα πρώτα η Αμερική να υιοθετήσει τη θέση μας για το Δικαστήρια της Χάγης, εφ' όσον η Τουρκία θέτει θέμα υφαλοκρηπίδας και επίσης να προωθήσει την. επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Αυτές οι αποφάσεις δεν ήταν ούτε ουδέτερες, ούτε ισορροπιστικές. Δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω τη στάση των ΗΠΑ στα θέματα αυτά ως φιλελληνική, αλλά πιστεύω ότι κινούνται στη φιλοσοφία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Τώρα κατά πόσον είναι διατεθειμένες οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν όλους τους μηχανισμούς που έχουν για την επίλυση ενός ζητήματος και πόσο ψηλά στην ιεράρχησή τους είναι αυτά τα ζητήματα, όπως το Κυπριακό, είναι άλλο θέμα. Εμείς για παράδειγμα, έχούμε πρώτη προτεραιότητα το Κυπριακό, οι ΗΠΑ δεν έχούν την ίδια ιεράρχηση ακόμα και σε σχέση με την Τουρκία. Η κάθε χώρα ιεραρχεί τα προβλήματα ανάλογα μετά συμφέροντά της. Γι' αυτό και η κάθε χώρα επιδιώκει την ανάδειξη των ζητημάτων και προβάλλει την ανάγκη για συμπαράσταση που έχει από τις άλλες χώρες.

Με όρους  το "ναι" για την Τουρκία

Μπορεί η επίσκεψη Κλίντον να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του Τύπόυ και της κοινής γνώμης, όμως  αυτήν την περίοδο το  Υπουργείο Εξωτερικών δεν ασχολείται  μόνο μ' αυτήν. Η Σύνοδος Κορυφής στο Ελσίνκι πλησιάζει και η Ελλάδα επιχειρεί να  διαμορφώσει , κλίμα στους κόλπούς της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μην βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις. Ο υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα γύρο επαφών στις ευρωπαϊκές  πρωτεύουσες και στη συνέντεύξη εξηγεί τα αποτελέσματά της:

-Πώς είναι το κλίμα  εν όψει της Συνόδου  στο Ελσίνκι, για την ευρωπαϊκή προοπτική  της Τουρκίας;

- Είμαστε θετικοί για την προοπτική αυτή αρκεί να ικανοποιούνται οι γνωστές
προϋποθέσεις και οι  όροι.
  Στο Ελσίνκι μιλάμε για μια ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων της Ε.Ε. μ' ολόκληρη την περιοχή.  Στο Ελσίνκι θέλούμε  να δεσμευτεί η Ε.Ε. και η Τουρκία για την υλοποίηση των προϋποθέσεων αυτών.
Αυτά τα ζητήματα τα συζητούμε με λεπτομέρειες αυτήν την περίοδο με τους  εταίρους μας.
Είναι σημαντικές  και όχι πάντα εύκολες αυτές οι διαβουλεύσεις και θα κρίνούμε τη στάση μας απέναντι στην Τουρκία, για το «ναι» ή το «όχι» σύμφωνα με τους όρους πού έχει θέση η  Ευρώπη.
Αν καταφέρούμε να κατοχυρώσούμε τα ελληνικά συμφέρόντα  στην Ε.Ε, θα είμαστε θετικοί απέναντι στην Τουρκία, αν όχι, θα πρέπει να δούμε το θέμα της απόφασης κάποια άλλη στιγμή.


Οι επιθέσεις Πάγκαλου υπονομεύουν
τον θεσμό του υπουργού Εξωτερικών

-Πιστεύετε ότι οι προσωπικές επιθέσεις του κ. Πάγκαλου εναντίον σας, εκτός από την κρίση στις προσωπικές σας σχέσεις,  αδυνατίζει και το κύρος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας;

-Εγώ δεν θεωρώ ότι η όποια κριτική είναι προσωπική, έστω κι αν έχει προσωπικό χαρακτήρα.
Ως υπουργός είναι φυσικό να δέχομαι κριτική, αυτή αξιολογείται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η αξιολόγηση των πολιτών είναι η απάντηση στην όποια κριτική.
Το σημαντικότερο όμως θέμα είναι, πως υπάρχει στο κόμμα μας ένα έλλειμμα ανάλύσης πώς πρέπει να είναι μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πού εισηγήθηκε στη δεκαετία του '70 0 Ανδρέας Παπανδρέου στα σύγχρονα δεδομένα.
Το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε συνέδριο θέσεων, όπως πρότεινα και έχει γίνει αποδεκτό από το κόμμα. Μόνο έτσι θα αποσαφηνιστούν όλα τα θέματα και θα ενισχυθεί και θα προστατευθεί η θέση του όποιου υπουργού Εξωτερικών στην άσκηση της πολιτικής.
Το αποτέλεσμα θα είναι να μην υπονομεύεται, μέσα από προσωπικές επικρίσεις.
Και ξέρετε αυτές οι επικρίσεις όχι μόνο ξεφεύγούν από την ουσία των προβλημάτων, αλλά μπορούν να μειώσούν το κύρος - όχι του προσώπου, αλλά του θεσμού - του υπουργού Εξωτερικών, τη στιγμή πού διαπραγματεύεται κρίσιμα θέματα για τη χώρα.


Ενοχλούν, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ,
οι καλές σχέσεις που έχω με τον Σημίτη

-Υπήρξαν όμως δημοσιεύματα για κρίση σας στις σχέσεις σας με τον πρωθυπουργό, φήμες για δική σας παραίτηση...

- Η σχέση μου και η συνεργασία μου με τον πρωθυπουργό ήταν και είναι άψογη.
Είναι ένας ήρεμος και συστηματικός άνθρωπος και τις μέρες πού βρεθήκαμε στο Παρίσι και κατά τη διάρκεια των  διαβουλεύσεών  μας για τις εναλλακτικές προτάσεις της επίσκεψης Κλίντον είχαμε στενή συνεργασία, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι φήμες δεν ξέρω τι σκοπιμότητα είχαν, αντιπολιτευτικές, αν ήταν εξωκομματικές ή εσωκομματικές.
Πάντως δεν είχαν καμία βάση. Αν υπήρχε πρόβλημα να είστε σίγούροι ότι θα το έθετα ο ίδιος.
Οι διαβουλεύσεις μας ήταν επιτύχείς.
Υπάρχούν καλοθελητές πού ενδεχομένως να έχούν λόγο να χτυπήσούν  την κυβέρνηση, την ενότητά της, πού βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο.  Η κυβέρνηση είναι αποτελεσματική και αξιόπιστη ιδιαίτερα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.