ΣΥΝΕΝΤΥΕΞΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΣΗΜΕΡΑ»
ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ

29 Νοεμβρίου 1999


Συνέντευξη : Στη Δημοσιογράφο Ζωή Καρκαμάνη

Θα αρχίσουμε την εκπομπή μας με την επίσκεψη στη Στοκχόλμη του Γιώργου Παπανδρέου, μια επίσκεψη που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και γίνεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

Να σημειωθεί ότι η Σουηδία ήταν η μόνη χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία πρόβαλε αντιρρήσεις στον χαρακτηρισμό της Τουρκίας σε αυτή τη φάση ως υποψήφιας για ένταξη χώρας.

Την προηγούμενη Πέμπτη όμως τη Σουηδία επισκέφθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, φέρνοντας μάλιστα μαζί του ως δώρα για τη Σουηδή ομόλογό του βιβλία στα κουρδικά, και θα λέγαμε ότι οι δηλώσεις της Άννας Λιντ ήταν αυτή τη φορά πιο ήπιες. Η Σουηδή Υπουργός δήλωσε ότι σε αυτή τη συνάντηση, η Τουρκία φάνηκε να αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα, και έδειξε το ενδιαφέρον να το συζητήσει. Αυτή τη φορά κάναμε ένα βήμα ακόμη και συζητήσαμε θέματα νομοθεσίας, δήλωσε η Άννα Λιντ.

Στη σύντομη συνομιλία που είχαμε μόλις πριν λίγο με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, ενώ κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο για τον επόμενο σταθμό που είναι το Ελσίνκι της Φινλανδίας, τον ρωτήσαμε αν από τη συζήτησή του με την Άννα Λιντ σήμερα διέκρινε κάποια τάση προς μετρίαση της στάσης της Σουηδίας στην επικεiμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι.

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Πρώτα πρώτα δεν είμαι εγώ ο εκπρόσωπος της Σουηδικής κυβέρνησης για να σας πω ποια θα είναι η στάση της, αλλά η δική μου εντύπωση από την κουβέντα που έχω κάνει με την κα. Λιντ είναι ότι οι βασικές αρχές τις οποίες θεωρούμε απαραίτητες για τα ζητήματα τα οποία η Τουρκία πρέπει να τα αντιμετωπίσει παραμένουν. Πιστεύω ότι το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας θα κριθεί πάρα πολύ πάνω στο τελικό κείμενο του Ελσίνκι, δηλαδή ποιες είναι οι δεσμεύσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις σχέσεις της με την Τουρκία. Από την Τουρκία βέβαια κανείς δεν περιμένει να λύσει όλα της τα προβλήματα μέχρι το Ελσίνκι, το οποίο είναι σε μια-δυο εβδομάδες, δηλαδή και το κουρδικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ρόλο του στρατού και το κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και, αν θέλετε, και πολλά ακόμα, περιμένουμε όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα ζητήματα να τα διασφαλίσει ως κομμάτι της πορείας της Τουρκίας, δηλαδή ότι θα πρέπει η Τουρκία να τα αντιμετωπίσει με ξεκάθαρο τρόπο μέσα στο πλαίσιο αυτό της πορείας της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλόγως με το κατά πόσον τα θέματα αυτά θα διασφαλιστούν στο Ελσίνκι, ανάλογη θα είναι η στάση της Ελλάδας και της Σουηδίας και πιστεύω και κάποιων άλλων χωρών.

Ζωή Καρκαμάνη : Δηλώσατε στην Αθήνα κ. Υπουργέ ότι η Ελλάδα θα σταθμίσει τα συμφέροντα και της ίδιας και της Κύπρου και θα λάβει αποφάσεις στο Ελσίνκι. Η Ελλάδα θα αρκεστεί σε λεκτικές υποσχέσεις της Τουρκίας για να άρει το βέτο;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Εμείς έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ευπρόσδεκτες οι χειρονομίες, ευπρόσδεκτες είναι οι διαβεβαιώσεις οι πολιτικές, οι δηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς από την Τουρκία, ευπρόσδεκτη είναι η δήλωση του Ετσεβίτ που λέει ότι δεν υπάρχουν διεκδικήσεις, και τελειώνει τη φράση του εκεί, δε βάζει άλλες αμφιλεγόμενες πολλές φορές φράσεις που υπήρξαν στο παρελθόν. Όλα αυτά είναι ευπρόσδεκτα, αλλά για μας αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή δεν είναι η διαπραγμάτευσή μας με την Τουρκία. Στο Ελσίνκι δε θα διαπραγματευθούμε με την Τουρκία. Εκεί διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους μας τους όρους, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Τουρκία. Άρα λοιπόν οι δεσμεύσεις, οι σημαντικές δεσμεύσεις, πρέπει να υπάρξουν από την πλευρά της Ευρώπης, και αυτό διασφαλίζει και την επόμενη ημέρα, διασφαλίζει επίσης αυτό που είπατε, ότι οι λεκτικές διαβεβαιώσεις της Τουρκίας δε θα μείνουν μόνο στο γράμμα, αλλά θα είναι παρακολουθητέες και θα εποπτεύονται, θα αξιολογούνται συνεχώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πορεία της προς την Ε.Ε..

Ζωή Καρκαμάνη :  Άρα οι απαιτήσεις της Ελλάδας στρέφονται προς τους εταίρους της, αν καταλαβαίνω καλά;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Οι απαιτήσεις της Ελλάδας στρέφονται προς όλους, βασικά θα έλεγα ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας είναι απλές. Ζητάμε να εφαρμοστεί το δίκαιο, ο νόμος του δικαίου στις διεθνείς σχέσεις άρα και στο εσωτερικό της χώρας, της Τουρκίας. Ζητάμε δηλαδή την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών. Αυτό θέλουμε να διασφαλίσουμε. Αυτό θέλουμε να το διασφαλίσουμε και από τους εταίρους και βεβαίως και στις διμερείς σχέσεις μας με την Τουρκία, το τονίζουμε αυτό οπωσδήποτε και σε σχέση με το κυπριακό, αυτό είναι απαραίτητο.

Ζωή Καρκαμάνη :κ. Παπανδρέου, είσαστε ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με την κα. Λίντ;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση, είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την πορεία των συζητήσεων με τους εταίρους, το πού βρισκόμαστε εν όψει του Ελσίνκι και τη συνεργασία που θα συνεχίσουμε να έχουμε τις επόμενες ημέρες. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με τη Σουηδία, μια πολύ καλή συνεργασία, θα έλεγα επίσης ότι αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει στο να προωθήσουμε τις αρχές τις ευρωπαϊκές, τις κοινές αξίες και παραπέρα και στα Βαλκάνια ευρύτερα, και ελπίζουμε και προς την Τουρκία.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να στείλω χαιρετισμούς στο λίγο αυτό χρόνο που βρίσκομαι στη Σουηδία, τις λίγες αυτές ώρες, θα ήθελα να μεταφέρετε τους χαιρετισμούς μου σε όλους τους φίλους, τους γνωστούς και σε όλους τους συμπατριώτες μας.
 

Επίσης στα Αγγλικά