ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ  "N-TV"

30 Οκτωβρίου 1999


Το γερμανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι N-TV μετέδιδε σήμερα ανά ώρα, στα πλαίσια των δελτίων ειδήσεων, τις ακόλουθες δηλώσεις του έλληνα ΥΠΕΞ, κ Γ. Παπανδρέου:

Παπανδρέου : Η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της σε σημαντικά θέματα, εάν θέλει να γίνει υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ: στο Κυπριακό, στις σχέσεις της με την Ελλάδα, και φυσικά, σε θέματα εκδημοκρατισμού και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε στο Ελσίνκι.

Ερώτηση :  Υπάρχει όμως η δυσκολία του ότι η Κύπρος επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. όπως επίσης τώρα και η Τουρκία. Βλέπετε εσείς κάποια λύση;

Παπανδρέου : Οι τελευταίες εξελίξεις, όπως η πρωτοβουλία των G-8, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, η δέσμευση των ΗΠΑ, μας κάνουν να ελπίζουμε ότι θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε κάποια λύση.

Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει εδώ ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά –τόσο από τον κ. Ντενκτάς όσο και από τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ. Δηλαδή, ότι έχουν το θάρρος να δεχτούν να συμμετάσχουν σε πραγματικές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε και οι δύο Κοινότητες να μπορούν να συμβιώνουν στα πλαίσια της Ε.Ε..

Εμείς πάντως επιμένουμε επίσης η Δημοκρατία της Κύπρου, με την οποία η Ε.Ε. βρίσκεται ήδη σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, να μην μείνει απ’ έξω σε περίπτωση που η άλλη πλευρά μπλοκάρει τη λύση του προβλήματος;

Ερώτηση :  Ο στρατός στην Τουρκία έχει άμεσο ενδιαφέρον να αυξήσει τον εξοπλισμό του, κατά προτίμηση με γερμανικά όπλα. Ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να προμηθευτεί η Τουρκία 1000 άρματα μάχης. Τι θα σήμαινε για σας αυτό, εάν πραγματικά συμβεί;
 
Παπανδρέου : Εμείς είμαστε εναντίον κάθε περαιτέρω στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή. Αντιθέτως, θα ευχόμασταν να υπάρχουν πολύ λιγότερα όπλα. Και αυτό για πολλούς λόγους: από οικονομικής άποψης οι συνεχείς εξοπλισμοί προκαλούν μεγάλα οικονομικά βάρη. Εκτός τούτου, περισσότερα όπλα θα δημιουργούσαν μεγαλύτερες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενδεχομένως μάλιστα και στην Κύπρο.