ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - FISCHER ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ (β' ημέρα)
ΔΗΛΩΣΕΙΣ FISCHER

30 Οκτωβρίου 1999


Ερώτηση :  Ποια μέτρα θα πρέπει να συνοδεύουν την αναγνώριση στην Τουρκία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας; Πως θα μπορούσαν αυτά να επιδράσουν στην προοπτική ένταξης της Κύπρου;

Fischer : Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να διαβάσει κανείς με προσοχή το γράμμα που έγραψε ο Ετσεβίτ στον καγκελάριο Schroeder σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής της Κολωνίας και στο οποίο πράγματι περιλαμβάνονται τα πάντα. Το γεγονός αναγνώρισης στην Τουρκία καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη χώρας σημαίνει ταυτόχρονα από πλευράς Τουρκίας την αναγνώριση ότι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης δεν πληρούνται σήμερα και ότι αυτό θα ήταν προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων, παράλληλα δε δηλώνεται η προθυμία για την διεξαγωγή συνομιλιών κατά τη διάρκεια της φιλανδικής προεδρίας για τον «οδικό χάρτη» (road map). Η Κομισιόν έχει υποβάλλει τώρα μια πρόταση, την οποία βρίσκω πολύ καλή, δηλαδή να αναπτυχθεί μια pre-exertion στρατηγική με την Τουρκία, στην οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όλα τα στοιχεία της απάλειψης των εντάσεων, των απαραίτητων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως όσον αφορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Πέραν αυτών, το Κυπριακό πρόβλημα παίζει μεγάλο ρόλο, περισσότερο έμμεσα, διότι δεν είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, επειδή εδώ μεσολαβούν έντονα τα ΗΕ και οι ΗΠΑ. θέλουμε μiα λύση αυτού του προβλήματος, η οποία όπως προκύπτει από τις συζητήσεις μας τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα, κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι, στα πλαίσια μίας εν γένει θετικής εξέλιξης στην Αν. Μεσόγειο, δεν πρέπει να παραμείνει η Κύπρος σημείο διένεξης. Έχουμε τόσο εθνικό συμφέρον, όσο και συμφέρον ως Ε.Ε. να συμβάλουμε στην εξεύρεση λύσης.

Ερώτηση :  Εάν όμως δεν βρεθεί λύση και αυτό όχι εξ αιτίας των λαθών ή της απροθυμίας από την πλευρά της Λευκωσίας, τι θα συμβεί τότε;

Fischer : Πιστεύω ότι για όλα τα προβλήματα, αν θέλει κανείς, μπορεί να βρεθεί λύση, χωρίς να θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν νόμιμα συμφέροντα της Κύπρου, ότι η Κύπρος επιθυμεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. και ότι επιθυμούμε να βρεθεί λύση για ολόκληρη την Κύπρο με την σύμφωνη γνώμη όλων των αντιμαχομένων πλευρών και όλων των γειτόνων, Μια τέτοια λύση είναι προς το συμφέρον της Διεθνούς Κοινότητας. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το εξετάσουμε εκ νέου.

Έχουμε δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο μία θετική προοπτική και αυτό, πιστεύω, χάρις στη νέα δυναμική που αναπτύσσεται στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή κατ κυρίως στην πολύ καλή εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου ή νέα πολιτική της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας συνέβαλε στην άρση των παρεξηγήσεων μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.
 

Στη συνέχεια, ο κ. Fischer προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

Ας μου επιτρέψετε να αναφερθώ στις σχέσεις μας και τη συνεργασiα μας από τότε που ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος ο Γεώργιος Παπανδρέου, Πιστεύω ότι έχουμε μία πολύ εποικοδομητική συνεργασία, όχι μόνον σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Κατά την άποψή μου, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση , σε μία ενεργό και πολύ εποικοδομητική θέση. Όλοι μας κατανοούμε τα προβλήματα του μέλους της Ε.Ε. Ελλάδος σε σχέση με τους γείτονές της, τα οποία αποτελούν και προβλήματα της Ε.Ε., διότι αντιλαμβανόμαστε ότι το πνεύμα της Ένωσης, είναι πνεύμα αλληλεγγύης. Σήμερα, με τη νέα πολιτική της Ελλάδος υπάρχει, κατά την άποψή μου, πολύ μεγαλύτερη κατανόηση απ’ ότι πριν για την ιδιαίτερη κατάσταση της Ελλάδος.

Από πλευράς Γερμανίας, θα ήθελα να αναφέρω ότι υπάρχει πολύ στενή και καλή συνεργασία όχι μόνον μεταξύ εμού και τον έλληνα ΥΠΕΞ, αλλά και μεταξύ του καγκελαρίου Schroeder και του πρωθυπουργού Σημίτη. Κατά τη διαδικασiα για την Agenda 2000, εδώ στο Βερολίνο, νομίζω ότι η Γερμανία κατέστησε σαφές ότι έχουμε μεγάλη κατανόηση για τα προβλήματα της Ελλάδος. Βλέπουμε την Ελλάδα να βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και θα ήμουν πολύ ευτυχής, εάν συνεχιζόταν αυτή η πολιτική και η προσέγγιση των ευρωπαϊκών προβλημάτων από την ιδιαίτερη εθνική σκοπιά της Ελλάδος.