ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΝΤΙΝΙ

Ρώμη 20 Οκτωβρίου 1999


Ρώμη Ιταλία ΑΠΕ - του ανταποκριτή μας Λ. Χατζηκυριάκου
 

    Αρκετά κοντινές χαρακτήρισε τις ιταλικές θέσεις με τις ελληνικές ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομολογό του Λαμπέρτο Ντίνι.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών προερχόμενος από τη Μαδρίτη εξέθεσε στον κ. Ντίνι τις ελληνικές θέσεις ενόψει της διάσκεψης του Ελσίνκι, σχετικά με την ένταξη της Αγκυρας.

    ``Το κύριο θέμα που κυριάρχησε στην ενδιαφέρουσα συνάντησή μας - δήλωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας στους δημοσιογράφους - ήταν η διεύρυνση της ΕΕ προς την νοτιοανατολική Ευρώπη, τις διαπραγματεύσεις με τις 5 υπόλοιπες χώρες, την ευρωπαϊκή προοπτική πολλών βαλκανικών χωρών και φυσικά την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Εξέθεσα τις ελληνικές θέσεις και προτάσεις και άκουσα τις ιταλικές απόψεις. Μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές έχουμε θέσεις αρκετά κοντινές και νομίζω ότι η Ιταλία θα υποστηρίξει σε ένα μεγάλο βαθμό τις ελληνικές απόψεις στο Ελσίνκι.

    Οπως είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συζητήθηκαν και θέματα που αφορούσαν την Αλβανία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία και αποφασίσθηκε να συνεργασθούν Αθήνα-Ρώμη στενότερα, ώστε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών και να γίνουν πιό αποτελεσματικοί στην ανάδειξη εναλλακτικών πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια.

    ``Μπορώ να πω - συνέχισε - ότι ήταν μία πολύ χρήσιμη συνομιλία και θα πω ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν σε πάρα πολλά σημεία κοινές αναλύσεις και κοινές ανησυχίες σε πολλά ζητήματα, πιστεύοντας ότι θα ενδυναμώσει την ήδη υπάρχουσα συνεργασία όπως είναι αυτή στον τομέα της εγκληματικότητας στην Αδριατική``.

    Αναφορικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας είπε:

    ``Αυτό το οποίο ζητάμε είναι ότι δεν θα πρέπει να πάρει η Τουρκία απλώς τον τίτλο της υποψήφιας χώρας, θα ήταν μια εικονική υποψήφια χώρα, αλλά μαζί με τα πλεονεκτήματα της υποψήφιας χώρας θα πρέπει να έχει και τις συγκεκριμένες διαδικασίες όπως μιας άλλης υποψήφιας χώρας, παρακολούθησης, εποπτείας, αξιολόγησης των βημάτων της, των εσωτερικών αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν στην Τουρκία, με βάση τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ. Θεωρούμε ότι μία τέτοια σχέση θα είναι γόνιμη και θα βοηθήσει να γίνουν ορισμένα σημαντικά βήματα της Τουρκίας προς τις ευρωπαϊκές αξίες και θεσμούς, κάτι που συμφέρει όχι μόνο την ΕΕ αλλά και την Ελλάδα``.

    Η Ιταλία, όπως υπογράμμισε ο κ. Γ. Παπανδρέου, είναι σύμφωνη να υποστηρίξει μία τέτοια λογική.

    Ολα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση που θα έχει στις 26-27 Οκτωβρίου ο κ. Ντ' Αλέμα στην Αθήνα με τον κ. Σημίτη.