ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΝΤΙΝΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ LAMBERTO DINI

Ρώμη 20 Οκτωβρίου 1999



Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντήσω τον Lamberto Dini τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας. Είχαμε μία μακρά συζήτηση για σειρά ζητημάτων. Κύριο θέμα ήταν η διεύρυνση της Ε.Ε. προς την Ν.Α. Ευρώπη από τη μια μεριά με την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις πέντε υπόλοιπες χώρες του δεύτερου κύματος συν τη Μάλτα.

Βεβαίως συζητήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική πολλών άλλων χωρών των Βαλκανίων και βεβαίως την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Είχα την ευκαιρία να εκθέσω τις ελληνικές θέσεις, τα ελληνικά συμφέροντα αν θέλετε, τις προτάσεις μας και βεβαίως να ακούσω από τον κ. Dini τις απόψεις της Ιταλίας. Μπορώ  να πω ότι σε γενικές γραμμές έχουμε θέσεις αρκετά κοντινές και νομίζω ότι η Ιταλία θα υποστηρίξει σε ένα μεγάλο βαθμό τις ελληνικές απόψεις στο Ελσίνκι.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για άλλα θέματα, επίσης την κατάσταση στην Αλβανία, στο Κόσοβο, γενικότερα στη Γιουγκοσλαβία, Μαυροβούνιο, εσωτερική αντιπολίτευση στη Γιουγκοσλαβία και εκεί αποφασίσαμε να συνεργαστούμε πολύ στενότερα ώστε να υπάρξει και συντονισμός των ενεργειών μας και να γίνουμε και πιο αποτελεσματικοί στην ανάδειξη εναλλακτικών προτάσεων για τα Βαλκάνια ειδικότερα σε θέματα όπως είναι της Γιουγκοσλαβίας μέσα στην ΕΕ αλλά και σε σχέση με την σύμμαχό μας τις ΗΠΑ.

Επίσης είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για κάποια άλλα ζητήματα όπως τα θέματα τα θεσμικά της ΕΕ, σημαντικά ζητήματα που έρχονται πολύ σύντομα στην ημερήσια διάταξη της Ένωσης και μιλήσαμε επίσης για την Ευρωμεσογειακή συνεργασία και ειδικότερα για την Λιβύη. Μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και να πω επίσης ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν σε πάρα πολλά σημεία κοινές αναλύσεις και κοινές ανησυχίες σε κάποια ζητήμαm που νομίζω ότι θα ενδυναμώσει την ήδη υπάρχουσα συνεργασία. Όπως ξέρετε έχουν πάρει την πρωτοβουλία ο κ. Σημίτης και ο κ. DaAlema στο Tampere για τα θέματα εγκληματικότητας, αντιμετώπισης διαφθοράς στην Αδριατική και το Ιόνιο αλλά και σε άλλους τομείς αποφασίσαμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας: ανταλλαγές σε υπηρεσιακό επίπεδο, σεμινάρια, διαβουλεύσεις κ.ο.κ. και πιθανές κοινές πρωτοβουλίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ :  Σε ότ,ι αφορά τα ευρωτουρκικά σε συνέντευξή σας σήμερα στην Corriere Dellα Serα λέτε ότι είστε πεπεισμένος ότι η Τουρκία θα είναι μια πραγματικά υποψήφια χώρα και όχι μια εικονική. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα υποστηρίζει όχι μονάχα την ένταξη της Τουρκίας στον κατάλογο των υποψηφίων χωρών αλλά πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :  Να διευκρινίσω ακριβώς αυτό το οποίο ζητάμε είναι ότι δεν θα πρέπει να πάρει τον τίτλο απλώς η Τουρκία της υποψήφιας χώρας αυτή θα ήταν μια εικονική υποψήφια χώρα αλλά θα πρέπει να έχει μαζί με τα πλεονεκτήματα της υποψήφιας χώρας τα οποία δεν έχουμε καμία αντίρρηση να τα έχει, συμμετοχή σε διάφορα Συμβούλια κ.τ.λ. τις συγκεκριμένες διαδικασίες όπως και οι άλλες υποψήφιες χώρες παρακολούθησης εποπτείας αξιολόγησης των βημάτων της των αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν εσωτερικά στην Τουρκία με βάση τα βασικά κριτήρια που η ΕΕ θέτει. Θεωρούμε ότι μόνο μια τέτοια σχέση θα είναι μια γόνιμη σχέση και θα βοηθήσει ώστε να γίνουν σημαντικά και απαραίτητα, θα έλεγα, βήματα της Τουρκίας προς ευρωπαϊκές αξίες και θεσμούς κάτι το οποίο συμφέρει όχι μόνο την ΕΕ αλλά και ειδικότερα την Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ :  Ποια είναι η άποψη της Ιταλίας για τις θέσεις της Ελλάδος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :  Η Ιταλία στην κουβέντα που κάναμε, όπου συζητήσαμε ακριβώς τις διάφορες απόψεις πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, είναι σύμφωνη να υποστηρίξει μια τέτοια λογική στο Ελσίνκι.

ΕΡΩΤΗΣΗ :  Συζητήσατε καθόλου την επικείμενη επίσκεψη του κ. DaAlema στην Αθήνα και συζητήσατε το ρόλο ακριβώς που θα αναλάβει ο Javier Solana στο νέο ρόλο του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :  Αναφερθήκαμε στην επίσκεψη DaΑΙema και είπαμε ότι αυτά τα οποία συζητούμε αυτή τη στιγμή μεταξύ μας θα επαναβεβαιωθούν στη συνάντηση του κ. DaΑΙema με τον κ. Σημίτη και βεβαίως ο κ. DaΑΙema θα έχει την ευκαιρία, νομίζω μετά πηγαίνει προς Άγκυρα, να συζητήσει εκεί με την κυβέρνηση της Τουρκίας όλα αυτά τα θέματα για να δει και από τη δικιά του πλευρά ποια είναι η ανταπόκριση π.χ. του Κυπριακού.

ΕΡΩΤΗΣΗ :  Και για το Κυπριακό η Ιταλία συμφωνεί με τη θέση της Ελλάδος ότι δηλαδή η μη επίλυση δεν θα είναι εμπόδιο για την ένταξη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :  Επειδή ο κ. Dini δεν έχει κάνει καμιά δημόσια δήλωση πάνω σ’ αυτό το θέμα να μην εκφράσω εγώ την ιταλική άποψη.
Σας ευχαριστώ.