ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ROSARIO GREEN

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 1999



ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Καλό σας μεσημέρι. Θα ήθελα να καλωσορίσω την κυρία Υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού την κα Rosario Green. Με ιδιαίτερη χαρά την υποδεχόμαστε στην Ελλάδα και είχαμε την ευκαιρία και θα έχουμε και στο γεύμα το μεσημεριανό την ευκαιρία να συζητήσουμε σειρά ζητημάτων, όχι μόνο διμερών, αλλά και θέματα σχετιζόμενα με την περιοχή, την περιφερειακή συνεργασία και θα έλεγα και τα διεθνή προβλήματα, όπως βεβαίως τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μεξικό.

  Οι διμερείς μας σχέσεις είναι άριστες. Σήμερα μάλιστα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στη χώρα μας μία έκθεση ενός πολύ ικανού γνωστού Μεξικανού ζωγράφου, καλλιτέχνη και αυτές οι διμερείς σχέσεις σαφώς έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα του Κοσσυφοπεδίου, της βαλκανικής ανασυγκρότησης, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της Κύπρου.

  Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, για την στάση την οποία κρατά στα θέματα, ιδιαίτερα της Κύπρου, στο θέμα το μακεδονικό, αλλά και παράλληλα την όλη φιλοσοφία νομίζω που είναι πολύ κοντά και στην ελληνική, γύρω από την περιφερειακή συνεργασία, αλλά και ακόμα περισσότερο τον ρόλο του ΟΗΕ στις διεθνείς κρίσεις, όπως αυτή την κρίση την οποία είχαμε πρόσφατα στο Κόσοβο.

  Είχα την ευκαιρία να ακούσω από πλευράς της κας Rosario Green τα θέματα που έχουν σχέση με την οικονομική ανάπτυξη μέσα από την ΝΑFΤΑ, τις σχέσεις τις περιφερειακές και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που κάνουν μέσα στο Μεξικό γύρω από τα θέματα των δημοκρατικών θεσμών.

  Και πάλι να την καλωσορίσω και όπως ξέρετε υπογράψαμε και δύο συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα ειδικότερα που έχουν σχέση με ζητήματα δημόσιας τάξης και δικαστικής αρωγής και συνεργασίας. Είναι νομίζω ένα ακόμα δείγμα των πολύ καλώς μας σχέσεων και της εύχομαι πάρα πολύ καλή διαμονή εδώ στην Ελλάδα.

RΟSARIO GREEN : Μετά απ' τον Υπουργό κ. Παπανδρέου, θα ήθελα και εγώ να πω λίγα λόγια. Πρέπει να σας πω ότι όντως, τώρα μόλις τελείωσε μια πάρα πολύ παραγωγική και επωφελής και για τα δύο μέρη συνάντηση μεταξύ μας. Πρέπει να σας πω ότι είδαμε να προσεγγίζουν οι θέσεις μας και οι σχέσεις μας, μεταξύ των δύο κρατών του Μεξικού και της Ελλάδας και να ενισχύεται η βούλησή μας να κάνουμε ακόμα περισσότερο ισχυρή την περιφερειακή μας συνεργασία.

  Έχουμε εργαστεί πάρα πολύ σημαντικά και δίνουμε μεγάλη σημασία στο ότι κάνουμε για την παγίωση της ειρήνης και αυτό διότι ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι σημαντικό να εργαζόμαστε για την ειρήνη και επίσης να παρεμβαίνουμε σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποια ανάγκη εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής.

  Ξέρουμε ότι η Ελλάδα πρόσφατα επλήγη από τους σεισμούς και η κυβέρνηση του Μεξικού εξέφρασε την συμπάθειά της προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την λύπη της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και υλικών πόρων. Έχουμε εκφράσει την επιθυμία μας να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

  Επίσης, ξέρουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση απέστειλε τα συλλυπητήρια της για το πρόσφατο πρόβλημα που είχαμε εμείς με τις πλημμύρες, που έπληξαν πολλές περιοχές του Μεξικού. Είναι αναγκαίο επίσης, είπαμε, να βρεθούν μηχανισμοί άμεσης βοήθειας σε τέτοιες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Όχι μόνο για την παροχή επείγουσας ανάγκης, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την ανασύσταση και την ανασυγκρότηση των περιοχών, οι οποίες έχουν πληγεί. Επίσης, θα ήθελα να πω ότι συμφωνήσαμε για κάτι το πολύ σημαντικό, που είναι η ενίσχυση της νομικής συνεργασίας.

  Υπογράψαμε δύο συμφωνίες οι οποίες αφορούν θέματα εκδόσεως και θέματα αμοιβαίας νομικής αρωγής. Σε όλα αυτά τα θέματα προσετέθησαν και θέματα συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης τεχνικά. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες και για την Ελλάδα και για το Μεξικό.

  Επίσης πρέπει να πω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για την σύναψη δύο συμπληρωματικών συμφωνιών για την προστασία των επενδύσεων, καθώς και την αποφυγή της διπλής φορολογίας και έτσι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας γίνονται πιο ισχυρές.

  Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό, κ. Παπανδρέου, γιατί μας βοήθησε επίσης να γίνουμε μόνιμοι παρατηρητές στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία η οποία έχει αρχίσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Θα ήθελα επίσης να τον ευχαριστήσω για την βοήθειά του για τις συμφωνίες που θέλουμε να συνάψουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο.

  Μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζουμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες οι οποίες είναι αρκετά πολύπλοκες και μέχρι τα μέσα του επομένου χρόνου ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη οικονομική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομική και η πολιτική συνεργασία είναι θέματα πάρα πολύ σημαντικά, τα οποία ελπίζουμε ότι θα βελτιώσουμε όταν τελειώσουν και όλα τα θέματα της εναρμόνισης της νομοθεσίας, ίσως μέχρι το μέσο του 2000.

  Επίσης θα πρέπει να πω ότι είναι πολύ σημαντικό για μας να βλέπουμε το Μεξικό να προσεγγίζει περισσότερο την Ευρώπη και διαμέσου συμφωνιών διμερών και με το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι για μας είναι πάρα πολύ σημαντική η παρουσία μας στην Ευρώπη, η ανάπτυξη σχέσεων και να ξαναβρούμε επιτέλους τις ρίζες τις πολύ παλιές που έχουμε ως χώρα με την Ευρώπη.

  Γι' αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ακόμη μία φορά και ελπίζω ότι ίσως κάποιοι από εσάς με κατάλαβαν όταν μιλούσα ισπανικά.

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Κάποια ερώτηση για την συνεργασία μας; Νομίζω ότι είναι τόσο καλή που δεν έχει ερωτήσεις. Δεν υπάρχουν ερωτήματα.
 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Επίσης στα Αγγλικά