ΣΥΝΑΝΣΤΗΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
IRACLI  MENAGARISHVILI

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 1999



ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Να καλωσορίσω τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας τον Ιrakli Menagarishvili, με τον οποίο έχουμε συνδεθεί και στο παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που τον υποδέχομαι ως Υπουργός Εξωτερικών, εδώ στην Αθήνα.

  Είχε, απ' ότι γνωρίζω, γόνιμες επαφές και χθες με Υπουργούς και σήμερα και βέβαια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Είναι άριστες οι πολιτικές σχέσεις με την Γεωργία. Μας συνδέουν όχι μόνο οι πολιτικές αυτές σχέσεις, αλλά πολιτιστικές ρίζες.

  Μας συνδέουν οι Έλληνες πολίτες της Γεωργίας, οι ελληνικής καταγωγής πολίτες της Γεωργίας. Τώρα πάρα πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν έρθει επίσης από την Γεωργία στην Ελλάδα, οι οποίοι ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας. Και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την συνεργασία μας στον πολιτικό τομέα, τον οικονομικό τομέα, όπου υπάρχει η ανάγκη και η αναζήτηση από πλευράς τους για επενδύσεις στην χώρα τους από την ελληνική πλευρά.

  Στον αμυντικό τομέα έχουμε παραδώσει δύο ακταιωρούς από το Υπουργείο Άμυνας στην Γεωργία. Και στον πολιτιστικό τομέα όπου υπάρχει ήδη μορφωτική συμφωνία. Έχει γίνει συζήτηση μεταξύ των δύο Προέδρων που έχουν και οι δύο επισκεφθεί τις άλλες χώρες, για το Ελληνικό Σπίτι στην Τυφλίδα.

  Συζητάμε για τους Έλληνες στην Τσάλκα και κάποια ζητήματα και προβλήματα που υπήρξαν εκεί και την ελληνική έδρα στο Πανεπιστήμιο της Τυφλίδας. Και αποφασίσαμε να οργανώνουμε πια συστηματικές διαβουλεύσεις σε πολιτικά ζητήματα που έχουν σχέση με την περιφερειακή συνεργασία, την νομική συνεργασία, την συνεργασία στα θέματα ασφάλειας ευρύτερης και βεβαίως τα θέματα που έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

  Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας πάνω στα θέματα Μαύρης Θάλασσας, Καυκάσου, τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και βεβαίως στο κυπριακό και σίγουρα και άλλα θέματα όπως είναι της Αμπχαζίας, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Γεωργία, τα οποία θα συζητήσουμε τώρα στο γεύμα.

  Και πάλι να τον καλωσορίσω. Είναι ιδιαίτερη χαρά που τον έχουμε εδώ στην Ελλάδα.

IRACLI  MENAGARISHVILI  : Θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω ολόθερμα τον κ.Υπουργό γι' αυτή την παραδειγματική φιλοξενία, η οποία μας επιφυλάχθηκε εδώ στην Ελλάδα. Εγώ αισθάνομαι ευτυχής μόνο και μόνο απ' το γεγονός ότι ευρίσκομαι στην Αθήνα.

  Όπως έχει αναφέρει και ο κ.Υπουργός, χθες είχα μία πάρα πολύ αποδοτική ημέρα, η οποία ήταν γεμάτη από συναντήσεις με τους διάφορους συναδέλφους μου από την ελληνική πλευρά και σήμερα είχα τη δυνατότητα να το αναφέρω και στον κ.Υπουργό αυτό το θέμα.

  Είχαμε τονίσει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι σχέσεις των δύο χωρών μας αναβαθμίστηκαν πάρα πολύ. Και νομίζω ότι το μεγαλύτερο κίνητρο για την πιο δυναμική ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών μας δεν είναι μόνο οι ιστορικές ρίζες φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες, αλλά και οι κοινές μας βλέψεις σε ότι αφορά το μέλλον των δύο κρατών μας.

  Είχαμε τονίσει ήδη ότι πραγματικά υπάρχει μία υποδειγματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας σχεδόν σε όλα τα θέματα τα οποία μας απασχολούν. Αυτό ισχύει και για τις πολυμερείς σχέσεις μας στα πλαίσια όλων των Οργανισμών. Αυτό ισχύει και για την οικονομική μας συνεργασία και πρώτα απ' όλα βέβαια και για την συνεργασία των δύο χωρών μας στον αμυντικό τομέα.

  Και δεν θα ήθελα βέβαια να παραλείψω και τον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας, στον οποίο πραγματικά μπορούμε να αναφέρουμε πάρα πολλά παραδείγματα, τα οποία είναι προς όφελος και των δύο κρατών μας.

  Μπορώ να δηλώσω σήμερα εδώ ότι οι απόψεις των δύο χωρών μας, σχεδόν σε όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα συμπίπτουν απολύτως. Και είχα ήδη τη δυνατότητα σήμερα να ευχαριστήσω ολόθερμα τον αγαπητό μου συνάδελφο τον κ.Υπουργό, για την υποστήριξη της Ελλάδας στα θέματα τα οποία μάλλον απασχολούν περισσότερο απ' όλα την χώρα μας και για την υποστήριξη στην κύρια στρατηγική γραμμή της εξωτερικής μας πολιτικής. Είναι η προσέγγιση της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Κονότητα.
 
  Βεβαίως εδώ εννοείται και η συνεργασία μας στα πλαίσια του ΟΑΣΕ και στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βεβαίως αυτό ισχύει και για την προσέγγιση της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Πραγματικά είμαι πάρα πολύ ευτυχής, γιατί και οι δυο μας θεωρούμε ότι η συνεργασία σε όλα αυτά τα θέματα είναι προς όφελος και στα συμφέροντα των δύο κρατών μας.

  Έχουμε συμφωνήσει επίσης για την συνέχεια του πολιτικού μας διαλόγου και στο μέλλον. Θα ήθελα να σας γνωρίσω επίσης ότι τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Μεικτή Διυπουργική Σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών μας, πράγμα νομίζω το οποίο μπορεί να ωθήσει σε μια νέα κατεύθυνση την οικονομική συνεργασία μας.

  Οπότε μπορώ με πλήρη συνείδηση να πω εγώ, ότι έχουμε πραγματικά πολύ καλή προοπτική για την συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα. Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :  Μήπως θα μπορούσατε να κάνετε μία περισσότερη ανάπτυξη στο θέμα της προσέγγισης της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, δηλαδή πώς το εννοεί. Και το άλλο είναι σε θέματα αμυντικής συνεργασίας, εκτός από τις δύο ακταιωρούς, αν υπάρχει κάτι άλλο.

IRACLI  MENAGARISHVILI  :  Όπως είχα αναφέρει ήδη, η βασική προτεραιότητα της γεωργιανής εξωτερικής πολιτικής, είναι η προσέγγιση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε αυτή την γενική έννοια. Η Γεωργία και ο γεωργιανός λαός, πάντα αισθανόταν ως ένα αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και έτσι μπορούμε να πούμε ότι η προσέγγιση της Γεωργίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς την εκτιμούμε ως την επιστροφή μας στην ιστορική μας οικογένεια.

  Όπως ξέρετε η Γεωργία τον Απρίλιο έχει γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και από τον Ιούλιο αυτού του έτους ισχύει ήδη η συμφωνία της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας της Γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Η Γεωργία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να δραστηριοποιηθεί και στα πλαίσια του ΟΑΣΕ με σκοπό να χτίσει και αυτή την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας στο μέλλον. Επίσης, δραστηριοποιούμεθα πάρα πολύ εντατικά στο θέμα της συμφωνίας, partnership cooperation.

  Και όπως έχω πει ήδη, ο σκοπός μας είναι να συμμετάσχουμε πιο εντατικά και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Αυτά είναι τα βήματα, τα οποία η Γεωργία έχει κάνει σ' αυτή την κατεύθυνση και γι' αυτό το λόγο θα ήθελα ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω ολόθερμα τον συνάδελφό μου για την υποστήριξη την οποία πάντα αισθανόμαστε εκ μέρους της Ελλάδος σε όλα αυτά τα οποία έχουμε κάνει.

  Όσον αφορά την συνεργασία μας στον αμυντικό τομέα, είχα χθες τη δυνατότητα να συναντηθώ με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος κ.Τσοχατζόπουλο, τον οποίο ξέρουμε ήδη πάρα πολύ καιρό και τον αγαπούμε ιδιαίτερα στην Γεωργία.

  Για τους δύο ακταιωρούς έχει ήδη αναφέρει ο συνάδελφός μου ο κ.Υπουργός, αλλά θα ήθελα και εγώ να σας αναφέρω ότι η στρατιωτική μας συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο με την δωρεά δύο ακταιωρών. Οι Γεωργιανοί φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας.

  Βεβαίως θα ήθελα να τονίσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας παρέχει μία ανεκτίμητη βοήθεια όσον αφορά στο θέμα της ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Γεωργίας, εδώ εννοούμε και διάφορα υλικά τα οποία μας έρχονται από Ελλάδα. Και βεβαίως υπάρχει και μια πάρα πολύ καλή συνεργασία στα πλαίσια του "ΡFΡ".

  Και χθες καταλήξαμε σε συμφωνία με τον κ.Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ότι και οι δύο χώρες μας θα συνεχίσουν αυτή την καλή συνεργασία, η οποία έχει ξεκινήσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ :  Να προσθέσω μόνο ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας, τη διασύνδεση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Γεωργίας όσο γίνεται πιο στενά και θα θυμόσαστε ότι και στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ένας θεσμός που ακόμα το μέλλον του συζητιέται, εν πάση περιπτώσει είχαμε τονίσει ότι θα έπρεπε και η Γεωργία το δικαίωμα συμμετοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :  Σχετικά με την σύσκεψη που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τώρα, ποιοί άλλοι Υπουργοί πρόκειται να έρθουν; Ο Ρώσος;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Δεν έχω μπροστά μου τον κατάλογο. Θα σας δώσουμε όλους τους καταλόγους. Θα σας πουν για τον Ρώσο, νομίζω ότι έχει δυσκολία. Αλλά ακόμα και τελευταία στιγμή μας αλλάζουν. Θα σας δώσουμε και συνολικά. Να είστε καλά.
 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ