ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΑΙ YΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999


ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Ολοκληρώσαμε προ ολίγου τις συνομιλίες μας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ.Γιαννάκη Κασουλίδη. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε οι τρεις μας κατ' αρχήν. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά από το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη και ήθελα αυτό να το μνημονεύσω σε αυτήν εδώ τη συνέντευξή μας,  και βεβαίως, υπήρξε και η ευκαιρία να γνωριστεί καλύτερα ο κ. Ροκόφυλλος με τον κ. Κασουλίδη και σύντομα, έχει αποφασισθεί, θα επισκεφθεί ο κ. Ροκόφυλλος την Κύπρο, 31 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου.

  Αυτή η συνάντηση, εντάσσεται βεβαίως στο πλαίσιο των τακτικών μας επαφών, όπως τις έχουμε καθιερώσει. Και βέβαια θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις, οπωσδήποτε στο πολιτικό αλλά και στο υπηρεσιακό επίπεδο, μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ελσίνκι, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο.

  Με τον φίλο τον Υπουργό, τον κ.Κασουλίδη, συζητήσαμε τα θέματα ενταξιακής πορείας της Κύπρου, επαναβεβαιώσαμε τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων και των δύο χωρών. Όπως ξέρετε, υπάρχει μια στενή συνεργασία σε όλα τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης. Και βοηθούμε την Κυπριακή Κυβέρνηση σε αυτές τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στην ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας.

  Αυτό το οποίο πρέπει να διαπιστωθεί, το οποίο νομίζω είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κανονικά και η Κύπρος βρίσκεται επικεφαλής στην ολοκλήρωση των υπό διαπραγμάτευση κεφαλαίων. Δηλαδή, είναι μπροστά σε σχέση με τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες του πρώτου ενταξιακού κύματος. Και είμαστε σίγουροι ότι η Κύπρος θα συνεχίσει με την ίδια ένταση την ενταξιακή της προσπάθεια και βεβαίως δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια.

  Συζητήσαμε βέβαια τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πολιτικό πρόβλημα και τις προοπτικές επίλυσής του. Ειδικότερα, ενόψει της αναμενόμενης πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα, του  κ. Κόφι Ανάν, πρόσκληση προς τις δύο κοινότητες να παρακαθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

  Συμφωνήσαμε απόλυτα στην γραμμή που έχει χαράξει η Κυπριακή Κυβέρνηση. Υποστηρίζουμε τη λύση του πολιτικού προβλήματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το πλαίσιο λύσης, είναι δεδομένο. Έχει επαναβεβαιωθεί και από την ομάδα G-8 και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και με βάση το πλαίσιο αυτό, πρέπει να ξεκινήσουμε ουσιαστικές συνομιλίες.

  Περιμένουμε και τους εταίρους μας και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανέλθουν συνεχώς προς την τουρκική πλευρά, είτε τον κ.Ντενκτάς, είτε την Τουρκία, για να προωθήσουν την επίλυση, την όχι απλώς έναρξη αλλά την προώθηση των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και τελικά επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

  Ενημέρωσα επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Υπήρξε και επ' αυτών απόλυτη σύμπτωση απόψεων και χειρισμών.

  Όπως ξέρετε, αύριο φεύγουμε για το Τάμπερε με τον Πρωθυπουργό, εγώ και ο κ.Ροκόφυλλος. Την Παρασκευή, νομίζω, το βράδυ, θα γίνει η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής, άτυπη βεβαίως, στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής για την διεύρυνση. Και επίσης έχουμε κανονίσει οι δύο Υπουργοί, εγώ και ο κ.Ροκόφυλλος, έναν γύρο πρωτευουσών για να συζητήσουμε το όλο θέμα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι για τα τελικά συμπεράσματα στο Ελσίνκι.

  Θέλω να πω δυο λόγια για τα συμπεράσματα στο Ελσίνκι και βεβαίως να τονίσω το ότι η συζήτηση στο Ελσίνκι θα γίνει με αντικείμενο, ένα από τα θέματα στο Ελσίνκι είναι η διεύρυνση. Δεν είναι μόνο το θέμα Τουρκίας, είναι γενικότερα η διεύρυνση. Δυο λόγια γι' αυτά, για να σας δώσω το πλαίσιο των θέσεων,  στις οποίες κινείται η ελληνική κυβέρνηση.

  Η Ελλάδα θεωρεί τη διαδικασία διεύρυνσης ως μία διαδικασία που συμβάλλει στην σταθερότητα, στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, στην ενδυνάμωση του διεθνούς πλαισίου,  όπως π.χ. τον σεβασμό των συνθηκών και των διεθνών συνόρων καθώς βεβαίως και την υποβοήθηση μιας ουσιαστικής αναπτυξιακής διαδικασίας με κοινωνικό περιεχόμενο.

  Είναι γι' αυτό το λόγο που έχουμε σταθεί πάντα σε μια πολύ σαφή θέση υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων και με τις υπόλοιπες χώρες του δεύτερου κύματος, δηλαδή Βουλγαρία-Ρουμανία,  που είναι οι γείτονες μας αλλά και Σλοβακία, Λιθουανία, Λετονία και βεβαίως τώρα έχει προστεθεί και η Μάλτα. Άρα λοιπόν είμαστε στο Ελσίνκι υπέρ αυτής της άποψης και θα ζητήσουμε να υπάρξει σαφής ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και με αυτές τις χώρες.

  Βεβαίως θα συζητηθεί στο Ελσίνκι και η πιθανότητα -κάτι το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει θετική έκβαση- το θέμα της καταληκτικής ημερομηνίας για την ένταξη, την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, την ένταξη του πρώτου κύματος των υποψηφίων χωρών.

  Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το αν πρέπει να τεθεί ημερομηνία. Υπάρχει και η άποψη ότι θα πρέπει, τουλάχιστον, να δώσουμε μια ημερομηνία που θα υποδεικνύουμε την δικιά μας διευρυνσιμότητα όπως λέγεται, τη δυνατότητα δηλαδή να υποδεχθούμε νέα μέλη. Και από εκεί και πέρα ανάλογα με την ετοιμότητα των υπολοίπων, να υπάρξει η διαδικασία ενταξιμότητας των υπολοίπων.

  Μέσα σε αυτά η Ελλάδα βλέπει ειδικότερα την περιοχή μας στα Βαλκάνια -και θα το θέσουμε αυτό και στο Ελσίνκι- την προοπτική, όλες οι χώρες να μπορούν να έχουν δικαίωμα ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλες οι χώρες στα Βαλκάνια θεωρούμε ότι μπορούν να είναι μέλη. Συμπεριλαμβάνουμε σε αυτή την πρότασή μας βεβαίως και τη Γιουγκοσλαβία.

  Μπορεί να πει κανείς επίσης ότι αυτό το μήνυμα προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας το δώσαμε και προχθές με μια πρόταση,  η οποία όπως θα θυμόσαστε, είχε ξεκινήσει από πρωτοβουλία ελληνική και ολλανδική, η λεγόμενη πρόταση "Ενέργεια για την Δημοκρατία" όπως πια έχει χαρακτηρισθεί συνθηματολογικά, η οποία και αποφασίστηκε και νομίζω ότι είναι ένα ακόμα σημάδι ότι η Ελλάδα προσπαθεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής.

  Σε σχέση με την Κύπρο, ακριβώς έχουμε σταθερά, όπως τόνισα, συνεργαστεί για την προώθηση των διαπραγματεύσεων. Και βλέπουμε την ενταξιακή πορεία της Κύπρου ως ένα στοιχείο που διασφαλίζει και την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Είναι προς το συμφέρον όχι μόνο το ελληνικό ή το κυπριακό αλλά γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βεβαίως, αλληλένδετη είναι η ενταξιακή πορεία και με την παράλληλη διαδικασία που, επίσης ως βασική προτεραιότητα έχουμε, κύρια προτεραιότητα, την επίλυση του κυπριακού.

  Είχα την ευκαιρία, όπως σας είπα, να ενημερώσω τον κ. Κασουλίδη για τα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας ότι βεβαίως έχει δημιουργηθεί ένα διαφορετικό κλίμα, ειδικότερα μεταξύ των δύο λαών μετά από τους σεισμούς. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, τον κ. Κασουλίδη για την αμέριστη βοήθεια που η Κυπριακή Κυβέρνηση έδωσε για τους σεισμούς και για τους σεισμοπαθείς ειδικότερα, στην Ελλάδα.

  Αυτό το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο λαών, Ελλάδας- Τουρκίας, έχει απήχηση βεβαίως και ευρύτερα στον Τύπο. Από αυτό έχει προκληθεί μια μείωση της έντασης στις διμερείς μας σχέσεις. Υπάρχουν οι δηλώσεις όπως αυτή του Ετσεβίτ, ότι δεν υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας. Παράλληλα όμως, είναι σίγουρο ότι το κλίμα αυτό δεν σημαίνει ότι από τη μια μέρα στην άλλη τα προβλήματα τα οποία έχουν υπάρξει, έχουν λυθεί. Νομίζω ότι θα ήμασταν αιθεροβάμονες, αν αυτό θεωρούσαμε.

  Μας δίνεται όμως και είναι μια πρόκληση- μια πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία, ιστορική, να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα που δεν έχει προϋπάρξει εδώ και πολλές δεκαετίες και πρόκληση θα έλεγα ειδικότερα προς τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών. Νομίζουμε ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί προς την πρόκληση αυτή και βεβαίως περιμένουμε αμοιβαίες κινήσεις και από πλευράς της Τουρκίας.  Τέτοιες, που να υποδεικνύουν την πολιτική βούληση ότι έχει αλλάξει, έχει γυρίσει σελίδα, υπάρχει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας.

  Και εδώ θέλω να τονίσω ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαντάζει ως πρώτο ζήτημα πάντα το κυπριακό πρόβλημα. Όσο και αν προχωρήσουν οι διμερείς σχέσεις και καλυτερεύσουν, δεν θα μπορέσουν πλήρως να αποκατασταθούν, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό.

  Θα μπορούσε να πει κανείς, ερμηνεύοντας τα λόγια του Πρωθυπουργού  κ. Ετσεβίτ, ότι και αυτός, εμμέσως πλην σαφώς, αυτό αναγνωρίζει, λέγοντας ότι στα διμερή μπορούμε βεβαίως, με δυσκολίες πιθανώς αλλά να βρούμε λύσεις, είναι επιλύσιμα τα θέματα, μπορούν να λυθούν τα θέματα, παρ' ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφίες, όμως το βασικό αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένει το κυπριακό.

  Είναι πιστεύουμε μια σημαντική ευκαιρία, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας από πλευράς όλων μας, με το νέο κλίμα, με την προοπτική να γίνει η Σύνοδος ΟΑΣΕ όπου βεβαίως θα συνευρεθούμε όλοι στην Κωνσταντινούπολη, με την επίσκεψη που αναμένεται και του κ. Μόουζες και του κ. Γουέστον τις επόμενες μέρες, με την επίσκεψη Κλίντον, με τις αποφάσεις της G-8 αλλά και την Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας πραγματικά να προχωρήσει και αυτό το μεγάλο αγκάθι προς την επίλυσή του, να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος επ' αυτού του ζητήματος.

  Πιστεύω ότι δεν μπορεί παρά η Κύπρος να κατέχει την κεντρική θέση και στην διαπραγματευτική μας πολιτική, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι.  Εδώ θέλω να τονίσω ότι η πρόθεση μας έχει επανειλημμένως διατυπωθεί υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αυτή είναι δεδομένη. Η ψήφος μας ακόμα δεν είναι δεδομένη, αυτή θα κριθεί, αφού αξιολογηθούν όλα αυτά τα ζητήματα τις επόμενες εβδομάδες, όταν φτάσουμε πια στην τελική Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

  Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να τονίσω ότι αυτά τα οποία και σήμερα συζητήσαμε και δημόσια δηλώνουμε, τα έχουμε καταστήσει με σαφήνεια και στους κοινοτικούς μας εταίρους, όπως βεβαίως και στην Τουρκία. Υπάρχει, όπως σας είπα, ένα παράθυρο ευκαιρίας και ελπίζω ότι αυτό το παράθυρο ευκαιρίας όλοι μας θα το αξιοποιήσουμε.

  Τελειώνοντας, θέλω και πάλι να χαιρετίσω την παρουσία του φίλου εδώ στην Αθήνα, Γιαννάκη Κασουλίδη. Να επαναλάβω ότι οι επαφές μας θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των επόμενων μηνών και ενόψει του Ελσίνκι, όχι μόνο ενόψει του Ελσίνκι.

  Έχω ζητήσει να έρθει ο κ. Σάνδης, ο Πρέσβης της Ρώμης, ο οποίος είχε συμμετάσχει και στη Γκλιόν και στο Τράουντμπεγκ στις συνομιλίες για μια περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών στην Αθήνα, ώστε να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων που μπορούμε να έχουμε τους επόμενους μήνες για το κυπριακό. Και αυτές οι επαφές θα συνεχιστούν και σε αυτό το θέμα, για να έχουμε απόλυτο συντονισμό.

  Μετά από αυτή την κάπως μακρά εισαγωγή,  το λόγο στον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ : Σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία μετά από τις εξελίξεις και τις διάφορες επαφές που είχαμε στη Ν. Υόρκη, να αξιολογήσουμε την κατάσταση ξανά, όσον αφορά και το κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου αλλά και γενικότερα τις προσπάθειες της Ελλάδος στα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όλη την δυναμική που δημιουργείται τόσο λόγω του νέου κλίματος που υπάρχει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, των επικειμένων επισκέψεων με αποκορύφωμα την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον, την Σύνοδο της ΟΑΣΕ και τελικά την Σύνοδο στο Ελσίνκι.

  Είναι ένα, πραγματικά, παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο, όσον αφορά τις προσπάθειες για τη λύση του κυπριακού, δεν πρέπει να χαθεί. Έχουμε εκφράσει και οι δύο κυβερνήσεις την απογοήτευσή μας γιατί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας έχει σμικρυνθεί χρονικά, πιστεύουμε όμως ότι έχει μεγάλη σημασία να υπάρξουν έντονες προσπάθειες για να αποδώσουν οι προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας για μια δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

  Έχω επανειλημμένα διακηρύξει ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις ανεξάρτητοι και παράλληλοι διπλωματικοί δρόμοι, οι προσπάθειες για λύση του κυπριακού, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αυτοί οι τρεις ανεξάρτητοι και παράλληλοι δρόμοι δεν σχετίζονται μεταξύ τους, είναι ανεξάρτητοι. Όμως οποιαδήποτε πρόοδος στον ένα από τους δρόμους ενισχύει τους άλλους δύο. Έτσι μέχρι το Ελσίνκι, αν δεχθούμε ότι αυτοί οι δρόμοι είναι τρία ανεξάρτητα δοχεία, και τα τρία δοχεία πρέπει να είναι εξίσου γεμάτα μέχρι το Ελσίνκι.

  Χαίρομαι, διότι υπάρχει πλήρης συναντίληψη ως προς τους στόχους και έχει συμφωνηθεί η τακτική, η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί από τις δύο κυβερνήσεις. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Ελσίνκι θα μπορέσουν να υπάρξουν αποτελέσματα για επιτυχή ευόδωση και των τριών δρόμων, διότι επαναλαμβάνω και οι τρεις δρόμοι χρειάζονται ταυτόχρονη επιτυχή ευόδωση.

  Εδώ είμαστε όμως για να αξιολογούμε συνεχώς την πορεία και αυτή είναι η πρόθεση και η απόφασή μας, να αξιολογούμε συνεχώς τις εξελίξεις. Όπως έχει πει ο κ. Παπανδρέου, η αξιολόγηση από μέρους μας θα είναι συνεχής μέχρι το Ελσίνκι. Θα αναμένουμε με πολλή χαρά να υποδεχθούμε στην Κύπρο τον Υπουργό κ. Ροκόφυλλο,  για μία συνέχιση της ανταλλαγής απόψεων.

  Εύχομαι και ελπίζω ότι και ο Γιώργος θα βρει την ευκαιρία πριν από το Ελσίνκι να επισκεφθεί την Κύπρο, και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ήθελα να ρωτήσω τον κ. Κασουλίδη, άν στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι θα ήταν ικανοποιημένη η Κυπριακή Δημοκρατία με μια δεσμευτική δήλωση ότι θα ενταχθεί η Κύπρος ανεξαρτήτως της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος ή με μια δήλωση στα συμπεράσματα. Με τι από τα δύο θα ήταν ικανοποιημένη;

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ : Εμείς σήμερα έχουμε συμφωνήσει ότι προέχει χρονικά η παρακολούθηση των εξελίξεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, διότι μπροστά μας βρίσκεται αυτό το μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας.  Επομένως, εδώ επικεντρώνεται η προσπάθεια και η προσοχή μας, σε τρόπον ώστε, όπως εξήγησα προηγουμένως, να υπάρχουν στα 3 δοχεία: κυπριακό, ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικά, η ίδια ποσότητα νερού.

  Αυτό είναι τώρα η επιδίωξή μας. Δεν μπορούμε στρατηγικά να μιλούμε για άλλες επιδιώξεις, οι οποίες είναι θέμα που δεν είναι του παρόντος να συζητηθούν, διότι είναι σαν να παραιτούμεθα των επιδιώξεών μας να έχουμε επιτυχή κατάληξη στις προσπάθειες για το κυπριακό.

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Νομίζω όμως ότι ήταν η άλλη ερώτηση. H ερώτηση ήταν αν θα επιδιωχθεί να είναι δήλωση ξεχωριστή ή μέσα σε συμπεράσματα. Νομίζω ότι είναι τεχνικό θέμα μεν, αλλά τα συμπεράσματα θα είναι τα ουσιαστικά. Θα μπει στα συμπεράσματα. Έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η πορεία που έχει ξεκινήσει, της απρόσκοπτης διαδικασίας ένταξης της Κύπρου, πρέπει να ενισχυθεί στα συμπεράσματα με σαφή τρόπο στο Ελσίνκι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Παρόλο ότι επιβεβαιώσατε ότι υπάρχει παράθυρο. Το παράπονο της σμίκρυνσης δεν κατάλαβα.

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Παρόλο ότι έχει σμικρυνθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : (Μιλάει μακριά από το μικρόφωνο)

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ : Διότι κανονικά έπρεπε, αρχάς Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας συμμορφούμενος με το περιεχόμενο του ψηφίσματος 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας, να καλέσει τις πλευρές σε διαπραγματεύσεις και ότι ο μήνας Οκτώβριος και πιθανόν Νοέμβριος θ' αφιερώνετο σ' αυτή την προσπάθεια. Τώρα χρονικά έχει μετατεθεί όλη η προσπάθεια για το τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου, για να συμπέσει και με την Σύνοδο του Ελσίνκι και αυτό φυσικά δεν είναι ευχάριστο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δύο ερωτήσεις. Στην Αθήνα δεν έφτασε κάποιος σχολιασμός της Λευκωσίας για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την λειτουργία και ειδικότερα για την αναφορά στην Κύπρο. Μήπως μπορείτε να το σχολιάσετε εάν είσθε ικανοποιημένοι από την παράγραφο;

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ : Η αναφορά στην Κύπρο είναι η κλασσική αναφορά, η οποία καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Είναι αυτονόητο, ότι δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Για την πορεία της Κύπρου.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ : Ακόμα - ακόμα περισσότερος λόγος, γιατί να μην είμαστε ικανοποιημένοι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : (στον κ. Παπανδρέου) Είπατε πρίν ότι είσθε υπέρ του ν' αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις χώρες του δευτέρου κύματος. Στον οδικό χάρτη που επεξεργάζεσθε, ως πρόταση αναφορικά με την Τουρκία, προβλέπετε και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΄Εχουμε μιλήσει ότι θέλουμε μια υποψηφιότητα της Τουρκίας, εφόσον βεβαίως αποφασιστεί αυτό, αλλά είναι ένας σημαντικός όρος για μας να είναι ουσιαστική υποψηφιότητα. Ουσιαστική υποψηφιότητα δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις.

  Σημαίνει όπως έχουν ξεκινήσει με το πρώτο κύμα, αντιθέτως θα λέγαμε ότι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να δούμε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν, συγκεκριμένες προϋποθέσεις, πρό της έναρξης των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης με την Τουρκία. Αυτός έχει ονομαστεί κατά καιρούς οδικός χάρτης, εν πάση περιπτώσει, αυτά θα πρέπει ν' αποτυπωθούν όπως ρωτήθηκε και προηγουμένως, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου,  ασχέτως το ποιός είναι ο όρος που θα χρησιμοποιηθεί για τα κριτήρια αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Υπουργέ, σε ένα μήνα ακριβώς από τώρα θα έρθει στην Αθήνα ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Κλίντον.  Ειδικά για το κυπριακό, θα πρέπει να περιμένουμε κάτι ειδικότερο, κάτι ξεχωριστό ή θα μείνουμε στα εύκολα;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Εμείς, όπως ξέρετε, θα επιμείνουμε στο να προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε κινήσεις που θα βοηθούσαν την ουσιαστική προώθηση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό είναι το νόημα των όσων και εγώ προσωπικά άκουσα απο τον κ. Κλίντον, όταν τον συνάντησα την Νέα Υόρκη, στην Γενική Συνέλευση και βεβαίως είναι αυτό το οποίο αναμένουμε επιτέλους και από τους εταίρους μας, την Διεθνή Κοινότητα, τους διεθνείς παράγοντες,  μετά δε και από την απόφαση G-8 και την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, να υπάρξουν πια σύντονες οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

  Το έχουμε διαμηνύσει και στις επαφές μας με τους Αμερικανούς και στην πρόσφατη συνάντησή μου με την κα Ολμπράϊτ ήμουνα σαφής ότι αναμένουμε από το ταξίδι του κ. Κλίντον ιδιαίτερη έμφαση σ' αυτό το ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μια διευκρίνιση, επειδή και οι δύο αναφερθήκατε σε τρία πράγματα,  στις επισκέψεις Μόουζες και  Γουέστον, στην επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα και στην Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, ως τρεις ευκαιρίες, έτσι το ερμηνεύω εγώ, να μου πείτε αν κάνω λάθος, για να καταστεί δυνατή η ανακοίνωση της έναρξης συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές για την επίλυση του προβλήματος. Δεδομένου ότι αυτοί οι χρονικοί ορίζοντες φτάνουν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, δηλαδή λιγότερο από ένα μήνα, από την Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι.

  Το ερώτημά μου είναι το εξής. Μπορείτε με την άποψη των δυο σας να γίνει κάτι περισσότερο μέχρι την Σύνοδο Κορυφής από το να παρακαθίσουν απλώς οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Ο χρόνος δηλαδή είναι αρκετός, ακόμα και αν αυτό καταστεί δυνατόν, για να δούμε εάν και κατά πόσον υπάρχουν ουσιαστικές συνομιλίες μέχρι το Ελσίνκι;

  Και στο βαθμό, μάλλον η απάντηση αυτή συνδέεται και με το πώς αυτό το πράγμα θα κρίνει το άλλο δοχείο των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : . ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι έχουμε και, δεν θέλω να μιλήσω για τον κ. Κασουλίδη, αλλά νομίζω ότι τον εκφράζω, όταν λέμε ότι, οι χρονικές συμπτώσεις δεν είναι οι καλύτερες, διότι θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρξει και θα πρέπει να υπάρξει περισσότερος χρόνος και προ του Ελσίνκι για ν' αξιολογηθούν τ' αποτελέσματα.  Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν μπορούν ν' αξιολογηθούν εάν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για προώθηση της επίλυσης του κυπριακού, αυτό να φανεί με τον οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να φανεί.  ΄Εστω και τις ημέρες εκείνες.

  Αλλά σαφώς εμείς θα επιμείνουμε το ταχύτερον δυνατόν να ξεκινήσουνε οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων, ώστε κατ' αρχήν διότι πιστεύουμε ότι επιτέλους πρέπει να προχωρήσουνε, έχουμε όπως σας είπα τις αποφάσεις G-8, έχουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουμε τις εγκρίσεις των διαφόρων εταίρων και των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έχουμε σύντομα, αναμένουμε εν πάση περιπτώσει, την πρόσκληση και του Κόφι Ανάν, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση και από τις δύο πλευρές και συγκεκριμένα από τον κ. Ντενκτάς και βούληση για ουσιαστική συζήτηση.

  Εμείς θ' αξιολογήσουμε βεβαίως το Ελσίνκι, την πορεία μέχρι εκείνη την στιγμή.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ : Και να προσθέσω πολύ σύντομα ότι το να ξεκινήσουν μόνον συνομιλίες δεν είναι αρκετό. Πρέπει να φανεί και πρόοδος σ' αυτές τις συνομιλίες και ξέρετε ότι το συζητήσαμε και μεταξύ μας ότι να διαχωρίζουμε μεταξύ προόδου και κοροϊδίας, είμαστε ικανοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Δεν έχω δει λεπτομέρειες για να σχολιάσω πλήρως, σήμερα ήρθα από το Ιράν, ξέρω ότι συζητιέται αυτή την στιγμή στην Κομισιόν και αργότερα στο COREPER.

  Ο  κ. Ροκόφυλλος μπορεί να σας πει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ : Πάντως το παρακολουθούμε στενά από χθες το απόγευμα σε διαρκή επαφή και με την ΜΕΑ και με ορισμένους επιτρόπους έτσι ώστε να πάρει τελικά την καλύτερη δυνατή μορφή. Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Διαρκής και συστηματική.
 

Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Φωτο : Γραφείου Τύπου

Επίσης και στα Αγγλικά