ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 54ης ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.

 Νέα Υόρκη. Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 1999



 


ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ :  Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Γεν. Συνέλευση και βεβαίως να συναντηθώ με αρκετούς ομολόγους μου κατά την διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο πρόεδρος Κλίντον για όλους μας. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω διεξοδικά με τον κ. Πασκάλ Μίλο και βεβαίως με αρκετούς ευρωπαίους εταίρους μας, τον κ. Φίσερ, την κ. Χάλονεν, την κ. Λιν, την κ. Φερέρο και παράλληλα είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον κ. Κλίντον για λίγα λεπτά, ο οποίος εξέφρασε κατ’ αρχήν τη χαρά του για τις πρόσφατες κινήσεις από πλευράς Ελλάδας και Τουρκίας μετά υπό του σεισμούς, για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρθηκε ιδιαίτερα από τους λαούς, κάτι το οποίο τον εντυπωσίασε ιδιαίτερα και παράλληλα είπε ότι θα κάνει ότι μπορεί για την προώθηση του κυπριακού.

Είχα τώρα την ευκαιρία να δω και τον κ. Χάνυ, ο οποίος αυτή τη στιγμή θα συναντηθεί και με τον κ. Τζεμ, κάναμε μια ανασκόπηση των εξελίξεων στο κυπριακό και αναμένουμε την απόφαση του κ. Ανάν για την πρόσκληση των δυο πλευρών για την έναρξη των συνομιλιών. Τόνισα ότι η περίοδος αυτή είναι μια ευκαιρία, ευκαιρία που βεβαίως δεν σημαίνει ότι είμαστε βέβαιοι για ένα αίσιο αποτέλεσμα, αλλά εν πάσει περιπτώσει είναι ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, σε ένα διαφορετικό κλίμα που αναδεικνύει ότι Έλληνες και Τούρκοι, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι δεν χρειάζεται να χωρίζονται από πράσινες γραμμές και τείχη. Ελπίζω λοιπόν ότι θα έχουμε σύντομα την πρόσκληση από τον κ. Ανάν και θα δούμε τα περαιτέρω.

ΕΡΩΤΗΣΗ :  Ο κ. Χάνυ έδειξε ότι η χώρα του ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη έχουν πρόθεση να προσφέρουν μια επιπρόσθετη στήριξη στην αποστολή του ΓΓ στα πλαίσια του ψηφίσματος 1250;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ :  Παπανδρέου: Νομίζω ναι. Έχουν ενδιαφέρον να συμβάλουν με τον τρόπο τους, βεβαίως η Αγγλία είναι και εγγυήτρια δύναμη, αλλά παράλληλα και ως μέλη του Σ.Α. νομίζω έχουν την πρόθεση να υπάρχουν ανάλογα με το πλαίσιο της συζήτησης και κάποιοι παρατηρητές, οι οποίοι θα μπορέσουν να συμβάλουν αν χρειαστεί σ’ αυτή την προσπάθεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ :  Κύριε Υπουργέ, τα ίδια που είπε σε σας ο κ. Κλίντον τα είχε πει πέρσι και στον κ. Κληρίδη και βλέπουμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα και παρόλο που ισχυρίζεται ότι το Κυπριακό είναι ψηλά στις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ο ίδιος σήμερα δεν έκανε καμία αναφορά στο κυπριακό κατά την ομιλία του στη Γεν. Συνέλευση. Πως το σχολιάζετε αυτό;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ :  Για το θέμα της Γεν. Συνέλευσης δεν θα μιλήσω για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της Αμερικής. Το πρόβλημα που υπήρχε πάντα από πλευράς Ελλάδας ήταν ότι η διεθνή Κοινότητα δεν έβαζε το κυπριακό ψηλά στην ημερήσια διάταξη, το θεωρούσε δυστυχώς ένα δευτερεύον, τριτεύον θέμα. Ας ελπίσουμε ότι έχει ανεβεί κάποια σκαλιά παραπάνω στην ημερήσια διάταξη. Για την ερώτηση αν είμαστε αισιόδοξοι, αν θα γίνει κάτι διαφορετικό κανένας δεν μπορεί να ξέρει. Τα ίδια ερωτήματα που έχετε εσείς, έχουμε και εμείς και μόνον ο χρόνος θα δείξει.

ΕΡΩΤΗΣΗ :  Συζητήσατε καθόλου με τον αμερικανό πρόεδρο για την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα και την Άγκυρα;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ :  Πολύ λίγο, απλώς αναφέρθηκε στην επίσκεψή του, τονίζοντας ότι θέλει να συμβάλει στην προώθηση του Κυπριακού.

ΕΡΩΤΗΣΗ :  Υπάρχει κάποια γενικότερη κινητικότητα για το Κυπριακό;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ :  Τόσο από την προεδρεύουσα της ΕΕ η κ. Χάλονεν που τόνισε την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού, όσο και από πλευρά της διεθνούς κοινότητας, κυρίως της Αμερικής, παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα. Τουλάχιστον αυτό το οποίο εκφράζουν είναι την πρόθεσή τους, το ενδιαφέρον τους να συμβάλουν τα μέγιστα στην επίλυση του κυπριακού. Από κει και πέρα είναι δύσκολο να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα αλλά είναι σίγουρο ότι υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη, θα έλεγα, κινητικότητα από πολλές άλλες φορές.