ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
 Σααρισέλκα Φινλανδίας  4 - 5 Σεπτεμβρίου 1999

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
(Gymnick)

Σααρισέλκα - Φινλανδία 5 Σεπτεμβρίου 1999



The Finnish Presidency of the EU
EUROPE
into the New Millennium
Saariselka Finland


ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Τα βασικά θέματα που μας απασχόλησαν ήταν η Τουρκία και η διεύρυνση. Ένας από τους κύριους λόγους που μας απασχόλησε η Τουρκία ήταν φυσικά o πρόσφατος σεισμός και όπως τόνισα χθες στη συνέντευξή μου, το τόνισα, θα παiρναμε μια σημαντική πρωτοβουλία, σύμφωνη με το πνεύμα βοήθειας της Ε.Ε. προς την Τουρκία, ιδιαiτερα μετά τα τραγικά γεγονότα.

Δουλέψαμε με την Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα για αυτή την πρόταση. Αυτή η πρόταση έγινε μαζi, από τον Χάνς Βαν ντεν Μπρούκ και την Ελλάδα. Θα έλεγα ήμασταν θετικοί, όχι μόνο θετικοί αλλά και ικανοποιημένοι για τα επιπλέον, πιθανά αναγκαία χρήματα για το πακέτο προς την Τουρκία που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και επομένως αυτό το πακέτο έγινε αποδεκτό σ’ αυτή τη συνάντηση. Φυσικά δεν λάβαμε τελικές αποφάσεις στη συνάντηση του Gymnick, αλλά δόθηκε εντολή στην Επιτροπή, άτυπα, να δουλέψει πάνω σε αυτό το πακέτο ώστε την επομένη εβδομάδα στο πρώτο μας συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, να μπορέσουμε να πάρουμε επίσημες αποφάσεις σχετικά με το πακέτο για την Τουρκία.

Ο Υπουργός Ισμαήλ Τζεμ, έχει προσκληθεί την επόμενη εβδομάδα, ως φιλοξενούμενος ομιλητής στο πρώτο μας γενικό συμβούλιο. Αυτό, μπορώ να πω, εiναι ένας νέος θεσμός όσον αφορά τον τρόπο εργασίας μας και πιθανά να θυμάστε ότι στον πόλεμο του Κοσόβου, είχαμε καλέσει έναν αριθμό προσωπικοτήτων στο γεύμα. Αυτό είναι κάτι που εγώ πρότεινα στην Τάργια Χάλονεν, στη συνάντηση της Κολονίας. Καλούμε τον Ισμαήλ Τζεμ, στο θεσμό τον φιλοξενούμενου ομιλητή και είμαι ευχαριστημένος ακούγοντας ότι αυτό φαiνεται ότι θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα. Έτσι πιστεύω ότι θα είναι μια, πολύ καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε ανοικτά και άτυπα φυσικά, με τους Τούρκους και τον Τούρκο Υπουργό τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Έτσι θα μπορέσουμε να εiμαστε έτοιμοι να του ανακοινώσουμε άμεσα τις αποφάσεις που θα έχουμε πάρει. Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι διαφορετικές από εκείνες που σας ανέφερα χθες. Αν θέλετε, μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά πιστεύω ότι η Επιτροπή και η Τάργια Χάλονεν έχουν ήδη εξηγήσει για τι πρόκειται.

Δεύτερο θέμα που συζητήσαμε, ήταν τo ερώτημα της υποψηφιότητας. Ξανά εδώ θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα είπε ξεκάθαρα ότι είμαστε υπέρ του να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ, και ότι δεν πιστεύουμε σε οποιοδήποτε κριτήριο που έχει θρησκευτική ή εθνική βάση. Αν κάποιος είναι χριστιανός ή μουσουλμάνος ή οτιδήποτε άλλο, δεν αποτελεί κριτήριο για να γίνει μέλος της ΕΕ. Τα κριτήρια είναι πολύ διαφορετικά. Αυτά βασίζονται στις ευρωπαϊκές αξίες μας στις οποiες δεν θέλω να αναφερθώ τώρα αλλά σίγουρα συνδέονται με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, το κράτος δικαίου, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την καλή γειτονία, κλπ. Συζητώντας, αναφερθήκαμε στο τι θα κάνουμε στο Ελσίνκι, ποίος θα μπορούσε να είναι ο χάρτης πορείας, τον οποίο o κ. Ετσεβίτ και ο κ. Σρέντερ έχουν συζητήσει στα γράμματα που έχουν ανταλλάξει και πως αυτός θα είναι χρήσιμος ως εργαλείο για να χειριστούμε το θέμα και να αποφασiσουμε στο Ελσίνκι για το τελικό ζήτημα της υποψηφιότητας. Υπήρξε φυσικά μια προκαταρκτική ανεπίσημη συζήτηση.

Πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολλές συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα και για έναν αριθμό άλλων ζητημάτων που συνδέονται με αυτό. Συζητήσαμε για, τη διεύρυνση, το θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων με έναν αριθμό άλλων κρατών που βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης, για τη Μάλτα και γενικά για τη συνολική εικόνα όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης σχετικά με την υποψηφιότητα, τις διαπραγματεύσεις, την εξέταση, κλπ. Αυτά θα πρέπει, να εξεταστούν συνολικά και εύχομαι στη Φινλανδική προεδρία επιτυχία στο δύσκολο έργο της, αλλά πιστεύω ότι ήταν πολύ δημιουργική σήμερα και οι προοπτικές φαίνεται να είναι ενθαρρυντικές.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Αυτά που είπατε σημαίνουν ότι δεν θα είσαστε αντίθετοι στην πρόσκληση της Τουρκίας από την ΕΕ για την έναρξη διαπραγματεύσεων στο Ελσίνκι για να γίνει μέλος;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Πρώτα απ’ όλα, δεν είμαστε εξ αρχής αντίθετοι στη συμμετοχή ή την υποψηφιότητα. Αυτό που συζητάμε τώρα είναι οι προϋποθέσεις και τι σημαίνουν αυτές. Θα έλεγα ποίες είναι οι αμοιβαίες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε και οι δύο  πλευρές. Αυτές βέβαια, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα πλαiσιο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίζουμε όλες τις υποψηφιότητες ισότιμα και να μην κάνουμε διακρίσεις. Αλλά αυτό, σημαίνει επίσης, ιδιαίτερες λεπτομέρειες όσον αφορά τον κάθε ένα υποψήφιο. Προσωπικά, έχω την αίσθηση ότι αν θέλαμε να βοηθήσουμε πολύ την Τουρκία, δεν πρέπει απλά να της πούμε εντάξει είσαι υποψήφια, αλλά πρέπει να πούμε ότι η υποψηφιότητα, σημαίνει πλήρη υποψηφιότητα και η πλήρης υποψηφιότητα σημαiνει έλεγχο, σημαiνει παρατήρηση, σημαiνει χρηματοδότηση, σημαίνει επίσης συμμετοχή της Τουρκίας μαζi με τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες, όπου αυτές συμμετέχουν, στις συζητήσεις που διεξάγουμε, τις συναντήσεις που πραγματοποιούμε και την συνεργασία που έχουμε. Πιστεύω ότι οτιδήποτε επιλέξουμε δεν θα πρέπει να είναι ένα τρiτο εiδος καθεστώτος, ένα τρίτο είδος υποψηφιότητας.

Θα πρέπει να είναι μια υποψηφιότητα όμοια, με τις υποψηφιότητες όλων των άλλων, αλλά για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις και αυτό είναι που συζητάμε. Υπάρχουν κάποιες απόψεις από διάφορες χώρες στο πώς θα προσεγγίσουμε αυτά τα θέματα. Πιστεύω ότι ανοίγουμε μερικά από τα βασικά θέματα τα οποiα προσδιορίζουν πραγματικά τι σημαίνει για την Τουρκία να γίνει κατά κάποιο τρόπο, μέλος της ΕΕ. Πιστεύω ότι είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση και πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα σήμερα, αλλά ας ελπίσουμε στο Ελσίνκι.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Πώς αντιδράσατε στη σουηδική πρόταση;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Όπως δήλωσα, ο χάρτης πορείας αναφέρθηκε από τον κ Ετσεβiτ και την καγκελάριο Σρέντερ. Οι Σουηδοί τώρα έχουν έρθει με μία πρόταση η οποία δίνει σάρκα και οστά σε αυτή την ιδέα. Αυτή, εiναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε τους επόμενους μήνες. Αλλά γενικά είμαι θετικός.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Αλλάζει η Ελλάδα πολιτική προς την Τουρκία και αν είναι έτσι, γιατί αυτή η στροφή;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Ας το θέσω έτσι. Αυτό που η Ελλάδα κάνει, είναι να δηλώνει κάτι πολύ καθαρά και αυτό μπορεί να είναι ή να μην είναι μια στροφή. Μπορείτε να το ερμηνεύσετε όπως θέλετε. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δει μια ευρωπαϊκή Τουρκία, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δει την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας σε τελική ανάλυση να δει την Τουρκiα μέλος της ΕΕ. Ξαναλέμε πάλι ότι αυτό σημαίνει ευθύνες και από τις δύο πλευρές.
Έτσι αυτό που ελπίζουμε να δούμε στο Ελσίνκι είναι μια σταθερή προσήλωση σε αυτές τις ευθύνες και από τις δύο πλευρές και δεν λέω μόνο από την τουρκική πλευρά αλλά και από την πλευρά της ΕΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Νωρίτερα σήμερα, αναφέρθηκε ότι υπήρξε ουσιαστική βελτiωση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εν μέρη λόγω του σεισμού εν μέρη όχι. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Θα έλεγα πρώτα απ' όλα ότι υπήρξε μια σημαντική επιτυχία όταν ο κ. Τζεμ και εγώ αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα διάλογο σε έξι διαφορετικά θέματα, τα οποία συζητήσαμε στα γράμματα που ανταλλάξαμε. Πήραμε αυτή την απόφαση μερικούς μήνες νωρίτερα στη Νέα Υόρκη, στα ΗΕ, όταν ήμασταν μαζί εκεί. Οι συζητήσεις άρχισαν πριν δύο μήνες, και θα έλεγα πήγαν αρκετά καλά σαν πρώτος γύρος συζητήσεων, σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Θα συνεχισθούν την επόμενη εβδομάδα και πιστεύω να δούμε πέρα από αυτές τις συζητήσεις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και συμφωνίες σε ορισμένα σημαντικά και κοινού συμφέροντος θέματα. Αυτό έγινε πριν το σεισμό. Έτσι, ναι υπήρξε μια σημαντική επιτυχία εκεί.

Δεύτερον, ο σεισμός δημιούργησε ένα νέο κλίμα, ένα εντυπωσιακά θετικό κλίμα που είναι πιστεύω το πρώτο στη διπλωματική ιστορία, υπό την έννοια ότι από αυτή την τραγωδiα βγήκε μια ανθρώπινη ζεστασιά μεταξύ των δύο λαών. Θα έλεγα ότι στην πραγματικότητα, οι πολίτες προηγήθηκαν της διπλωματίας. Πήγαν πιο μπροστά από τις πολιτικές ηγεσίες των δύο κρατών και έστειλαν ένα πολύ δυνατό μήνυμα σε μάς ότι πρέπει να δουλέψουμε για την ειρήνη και ότι πρέπει να συνεργασθούμε γιατί είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Εξαρτάται λοιπόν από εμάς να προχωρήσουμε, να πάρουμε αυτό το μήνυμα και να πάμε μπροστά και ελπίζω ότι αυτό το κλίμα μπορεί να διατηρηθεί εφ' όσον δουλεύουμε για αυτό.

Αυτό δεν σημαiνει ότι λύσαμε τα προβλήματα. Τα προβλήματα υπάρχουν. Υπάρχει η Κύπρος που δεν είναι διμερές ζήτημα και άλλα ζητήματα όπως είναι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βραχονησίδες του Αιγαίου και άλλα. Αυτά τα ζητήματα υπάρχουν.
Έτσι δεν θέλω να πω ότι όλα τα προβλήματα ξαφνικά λύθηκαν, όχι. Αλλά υπάρχει το κλίμα που θα μπορούσε να επιτρέψει μια πιθανή πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα στα οποία είναι αναγκαία η πολιτική βούληση.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Είπατε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δει την Τουρκiα μέλος της ΕΕ. Θα ήθελα να ξέρω ποιο είναι αυτό το συμφέρον και δώσατε μια συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα και δηλώσατε ότι θα βοηθήσετε την Τουρκία. Ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα για να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Δύο πράγματα. Πρώτα απ' όλα τα συμφέροντα, τα συμφέροντα που έχουμε. Μπορώ να σας δώσω έναν αριθμό. Πρώτα απ' όλα συζητήσαμε τα συμφέροντα στο πλαίσιο του διαλόγου που είχαμε. Συνεργασία στον τουρισμό, συνεργασία στην οικονομία και την οικονομική ανάπτυξη, συνεργασία στον πολιτισμό, συνεργασία στο περιβάλλον, στα πολυμερή όργανα, στη συμφωνία για τη Σταθερότητα των Βαλκανίων, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μεσόγειο και φυσικά, στο θέμα που εμείς ονομάζουμε ασφάλεια των πολιτών μας, η οποία, φυσικά περιλαμβάνει το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία, τη διακίνηση ναρκωτικών, την παράνομη μετανάστευση.

Τα ζητήματα που συζητάμε, θα έλεγα ότι αν δουλέψουμε μαζί, υπάρχουν πολύ σημαντικές οικονομικές και πολιτικές πτυχές οι οποiες είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Η σταθερότητα στην περιοχή. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να δουλέψουν μαζί. Θα μπορούσαν να είναι πιο συγχρονισμένες όσον αφορά την κρίση στο Κόσοβο, τη Βοσνία, τη Μέση Ανατολή, τη Μαύρη θάλασσα, τον Καύκασο, το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία. Σας αναφέρω μερικές μόνο περιοχές στις οποίες θα μπορούσαμε να δουλέψουμε μαζί και σε πολιτικό επίπεδο θα μπορούσαμε να εiμαστε πιστεύω πολύ σημαντικοί. Αλλά και οι οικονομικές προοπτικές για την ευημερία των λαών μας είναι μεγάλες, δουλεύοντας μαζί. Οι επιχειρήσεις μας συνεργάζονται, οι αγορές μας έχουν συμπληρωματική τεχνογνωσία, κλπ. Και θα έλεγα ότι αυτό εiναι κάτι που πραγματικά πρέπει να δούμε σαν μια σημαντική προοπτική. Από την ελληνική πλευρά, πιστεύω ότι αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι, πρώτα απ' όλα, πως μπορούμε να βοηθήσουμε μέσω της ΕΕ. στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει φυσικά να προχωρήσει η Τουρκία.

H Ελλάδα είναι ένα κράτος που έχει κάνει πολλές αλλαγές από το 1974, μετά τη δικτατορία. Αλλά και από τότε που γίναμε μέλη, έχουμε μπει σε μια πορεία μόνιμων μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας για να γίνουμε μέλη του εσωτερικού πυρήνα της Ένωσης. Ελπίζουμε σύντομα να γίνούμε μέλη της ΟΝΕ. Αυτή η διαδικασία, είναι σημαντική και δύσκολη και πιστεύω ότι σε πολυμερή βάση θα μπορούσαμε να είμαστε χρήσιμοι. Τώρα ξέρω, η Τουρκία απέχει από το να συζητάει θέματα της ΕΕ σε πολυμερή βάση, αλλά, πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε σαν μια νέα εποχή στις συνομιλίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ο χάρτης πορείας, είναι κάτι που προηγείται της αναγνώρισης του καθεστώτος ένταξης ή η υποψηφιότητα θα προηγηθεί. Δεύτερο, πως επαναπροσδιορίζετε αυτή τη νέα προσέγγιση σε σχέση με τις αρχές και τις θέσεις του ευρωπαiκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Θα αρχίσω με το δεύτερο ερώτημα. Πιστεύω ότι συμβαδίζουν οι αποφάσεις που είχαμε πάρει τα περασμένα χρόνια όσον αφορά τις υποψήφιες χώρες και τις αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα κράτη για να γίνουν μέλη. Έτσι, δεν βλέπω αντιθέσεις μεταξύ των αποφάσεων που έχουμε πάρει και των αποφάσεων που θα πάρουμε στο Ελσίνκι. Πρέπει να τις συνθέσουμε. Τώρα, χάρτης πορείας, πριν, μετά ή ταυτόχρονα. Αυτό, νομίζω, είναι ζήτημα συντονισμού παρά ένα πραγματικό ζήτημα. Πιστεύω ότι αυτό που θέλουμε να δούμε εδώ είναι μια δέσμευση και από τα δύο μέρη. Αν υπάρξει αυτή η πραγματική δέσμευση, πιστεύω η ερώτησή σας μπορεί να επιλυθεί εύκολα, από τους έμπειρους διπλωμάτες που πάντα βρίσκουν τρόπους επίλυσης ζητημάτων σχετικών με το πριν, μετά ή ταυτόχρονα. Απλά πρέπει να υπάρξει δέσμευση. Είναι σημαντικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ : κ. Παπανδρέου, είχατε μερικά ζεστά λόγια για την Τουρκία. Είχατε κάποιες άμεσες συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό σας πάνω σε αυτά τα θέματα; Είχατε συμφωνήσει μαζί του για αυτές τις απόψεις που εκφράσατε σήμερα;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Επιτρέψτε μου να απαντήσω για εκείνον, παρ’ όλο που ο ίδιος δεν είναι σήμερα εδώ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μίλησα μαζί του τηλεφωνικά, χθες. Του είπα αυτά που λέω σε εσάς και πιστεύω ότι με άκούσε με μεγάλο ενδιαφέρον και βέβαια πιστεύω έχει την επιθυμία να δει πως μπορούν τα πράγματα να πάνε πιο καλά μεταξύ των δύο χωρών. Όπως είπα, έχουμε πραγματοποιήσει πρόοδο με τον διάλογο. Είναι σημαντικό ωστόσο να πούμε ότι τα προβλήματα παραμένουν. Έτσι πιστεύω το επόμενο βήμα είναι ένα βήμα που μπορεί να γίνει αύριο ή τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν βέβαια θέματα πού πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι πιστεύω πολύ σημαντικό. Αλλά κάναμε αυτές τις προτάσεις σήμερα για να βοηθήσουμε την Τουρκiα, χωρίς προϋποθέσεις. Είναι μια καθαρή πρόταση βοήθειας προς την Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Υπάρχει πραγματικά η πιθανότητα η Τουρκία να γίνει αποδεκτή ως υποψήφια χώρα στο Συμβούλιο του Ελσίνκι, υπό κάποιες προϋποθέσεις;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Ναι, βέβαια. Όπως είπα δεν είμαστε εξ’ αρχής εναντίον, και θα δουλέψουμε εποικοδομητικά για να γίνει πραγματικότητα. Πιστεύω υπάρχει συνεργασία απ’ όλους, τους 15 και την Τουρκία. Αλλά όπως είπα, υπάρχει θέληση μεταξύ όλων μας, υπάρχει ο τρόπος και είναι θετικό ότι ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ και ο καγκελάριος Σρέντερ μίλησαν για ένα χάρτη πορείας. Αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό στο να δείξει τον τρόπο για να το πετύχουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Όπως καταλαβαίνω, υπάρχει ακόμη το ερώτημα των περίπου 700 εκ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στα ευρωπαϊκά ταμεία και τα οποία είπατε χθες, όπως κατάλαβα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεπαγώσει. Έχετε κάνει κάποια πρόοδο σε αυτό το θέμα;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Είμαστε ανοιχτοί σε ένα δάνειο το οποίο είχε προταθεί από την Επιτροπή. Η Επιτροπή έχει κάνει κάποιες εκτιμήσεις, περίπου 500 εκ. ecυ. Δεν έχουμε κάποιες δικές μας εκτιμήσεις. Αυτό που κάνουμε είναι να στείλουμε μια ομάδα στη Τουρκία, να συζητήσει και να δει τα προβλήματα εκεί. Δεν έχουμε πρόβλημα στο μέγεθος του δανείου. Αν είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο. Θα είμαστε θετικοί. Έτσι, κάναμε πρόοδο σήμερα σε αυτό το θέμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποια είναι τα κριτήρια, προϋποθέσεις, δεσμεύσεις που ζητάτε από την Τουρκία. Μιλήσατε για σοβαρές δεσμεύσεις. Ποιες είναι αυτές;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Πιστεύω ότι έχουν λεχθεί πολλές φορές. Αν τα ξαναέλεγα, στην επόμενη συνέντευξη θα με ρωτούσατε αν η Τουρκία τις πραγματοποίησε ή όχι και αν προχωράει ή όχι και θα μπαίναμε σε μια θεωρητική συζήτηση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε αν υπάρχει η πραγματική θέληση στις δύο πλευρές για τα υπάρχοντα προβλήματα και αν αυτό μπορεί να διαπιστωθεί μέσω της ιδέας του χάρτη πορείας, ή μιας ατζέντας ή κάτι άλλο τη οποίο κάθε υποψήφια χώρα θα έχει. Αλλά όπως είπα, κάθε χώρα έχει τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα, όπως η Λιθουανία και η Λετονία.. Η Λετονία έχει το πρόβλημα του Συντάγματος και της ρωσόφωνης μειονότητας, η Σλοβάκοι έχουν το πρόβλημα της ουγγρικής μειονότητας. Υπάρχουν διαφορετικά θέματα, αλλά όλα ανάγονται σε γενικές αρχές, ίδιες για όλες τις υποψήφιες και δεν θέλω να αναλύσω αυτά τα θέματα γιατί ξανά και ξανά έχουμε και η ΕΕ έχει ασχοληθεί. Υπάρχουν εκεί, και η Τουρκία ξέρει ότι υπάρχουν. Ας δούμε αν μπορούμε να βρούμε έναν εποικοδομητικό τρόπο επίλυσής τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Σε αυτή τη θετική ατμόσφαιρα προς την Τουρκία, μπορεί η Τουρκία να δει την Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί τη δυνατότητα του βέτο στην οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία που προέρχεται από την Τελωνειακή Ένωση και τότε μπορούμε να δούμε μια επίλυση των προβλημάτων.

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Αυτό λετε, δεν ξέρω αν αυτό είναι μια δήλωση ή μια ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Είναι ερώτηση

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Δεν κατάλαβα τότε την ερώτηση. Αυτό που λετε, ότι όταν υπάρξει μια λύση στην οικονομική βοήθεια. Υπάρχει λύση στην οικονομική βοήθεια. Κρατήσαμε το Πρωτόκολλο του 1995 και αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε στην Ελλάδα με όλους τους αρχηγούς κομμάτων και πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε τρόπους υποστήριξης της Τουρκίας αλλά και να στείλουμε επίσης, το μήνυμα στην Τουρκία ότι τα προβλήματα υπάρχουν ακόμη. Αλλά είναι μια πολύ διαφορετική προσέγγιση και πιστεύω πολύ εποικοδομητική. Ελπίζω αυτός ο τρόπος εποικοδομητικής σκέψης να είναι αμοιβαίος και από την Τουρκία.
 

Επίσης στα Αγγλικά

Δημοσίευμα Σουηδικού Πρακτορείου ΤΤ


 
 


Φωτογραφικά Στιγμιότυπα


Ο κ. Γ.Α.Παπανδρέου με τη Φινλανδή ομόλογό του κα Τάρια Χαλόνεν (αριστερά) και την κυβερνήτη της Λαπωνίας κα Χανέλε Πόκα