ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπηρεσία Ενημέρωσης
Αθήνα, 3/9/1999

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ.Γ.Α.Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους Ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια μετά τον πρόσφατο σεισμό στη Β.Δ.Τουρκία

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελα κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι μέλη της ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στην αποστολή στην Τουρκία, του ΕΚΑΒ, του ΟΑΣΠ, του Ερυθρού Σταυρού και οι "Σαμαρείτες" και οι νοσηλεύτριες, "Γιατροί του Κόσμου", "Γιατροί χωρίς Σύνορα", αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ υπό τον Πρόεδρο τον κ.Κουρουκόπουλο, κ.Κατριβάνο, εκπρόσωποι των Ελλήνων Ολυμπιονικών, αγαπητέ εκπρόσωπε της Αρχιεπισκοπής, κύριε Πρέσβη της Τουρκίας.

Είναι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που σας βλέπω εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, για να πω δυο λόγια, να σας γνωρίσω κι εγώ από κοντά και να εξάρω το θάρρος σας και τον αλτρουισμό σας, που αποτελούν όχι απλά παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και εγγύηση για το μέλλον της ίδιας της χώρας μας, της Ελλάδας.

Το γεγονός ότι απλά και μόνο το βασικό σας κίνητρο αποτελεί η ανάγκη σας να προσφέρετε στον συνάνθρωπο που υποφέρει, ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος, εθνικότητας, κάτω από συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες -θα έλεγε μόνο δύσκολες κανείς- είναι ο πόλεμος πρόσφατα στο Κοσσυφοπέδιο, οι φυσικές καταστροφές πρόσφατα με τον σεισμό στην Τουρκία, θυσιάζοντας την προσωπική σας ζωή, δείχνετε ότι έχετε μεγάλα αποθέματα αγάπης, θάρρους και αυταπάρνησης.

Η κατάθεση πολλές φορές της ίδιας της ζωής σας, στο όνομα του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης δείχνει τη μεγαλοψυχία σας και τα μεγάλα αποθέματα αγάπης που έχετε για τον συνάνθρωπό σας.

Η ελληνική πολιτεία οφείλει να σας συγχαρεί και να επιβραβεύει συνεχώς τις προσπάθειές σας και κύρια να βρίσκεται κοντά σας. Και βέβαια οι σύγχρονες κοινωνίες χρειάζονται άτομα όπως είστε εσείς, διότι δημιουργείτε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, δημιουργείται νέα πρότυπα υγιή, για να δημιουργήσουμε μαζί την κοινωνία του αύριο και ένα πρότυπο διαφορετικό, για τη νέα γενιά.

Χαιρετίζω αυτή την αυτοθυσία, την αυταπάρνησή σας που με ανιδιοτέλεια προσφέρατε, διότι ο ανθρωπισμός δεν είναι εμπορεύσιμος. Στο πρόσωπό σας εκφράζονται τα συναισθήματα ολόκληρου του ελληνικού λαού -θα έλεγα και πάρα πολλών φορέων που δεν βρίσκονται εδώ σήμερα μαζί μας και που έχουν κι αυτοί με την ίδια θέρμη προσφέρει και βοηθήσει- που βαθιά συγκινήθηκε, συγκλονίστηκε από την τραγωδία στη γείτονα χώρα, την Τουρκία.

Εκφράζετε και σήμερα την συνεχή παρουσία, αλλά και την ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κοινωνίας να μην σταματήσει τις πρωτοβουλίες, να εντείνει την κάθε μορφής βοήθεια στο λαό της Τουρκίας.

Ανταποκρινόμενοι στο μήνυμα αυτό, θα έχω κι εγώ την ευκαιρία αύριο στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταφέρω όχι μόνο αυτά τα συναισθήματα, αλλά και τις δικές μας συγκεκριμένες ελληνικές πια προτάσεις, για ουσιαστική βοήθεια προς την Τουρκία. Κι αυτή τη χειρονομία την κάνουμε παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν στις σχέσεις μας.

Η Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ένωσης έχει συμφέρον από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Ο εξευρωπαϊσμός της γειτονικής χώρας, θα συνέβαλλε σημαντικά στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν ανάμεσά μας.

Παραδοσιακά η Ελλάδα υιοθετεί μια πολιτική αρχών στην εξωτερική πολιτική και στις σχέσεις της με όλα τα κράτη, βεβαίως και με τα γειτονικά κράτη, όπως είναι η Τουρκία. Και στα πλαίσια αυτής της πολιτικής ενθαρρύνει και υποστηρίζει με κάθε έμπρακτο τρόπο τις προσπάθειες για ουσιαστικό εκδημοκρατισμό, εξευρωπαϊσμό, προέκταση στην Κοινότητα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.

Παράλληλα και η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση και η ίδια να δείξει τη βούλησή της με πρακτικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Της ευχόμαστε πράγματι αυτή τη βούληση να τη βρει μπροστά στο δύσκολο αυτό έργο.

Πέρα από τις πολιτικές διαφορές που χωρίζουν τα δυο κράτη, η ελληνική κοινωνία τρέφει προς τη γείτονα αισθήματα φιλίας και έσπευσε να τα δείξει. Οι λαοί μας έχουν μεγάλο απόθεμα φιλίας και αισθημάτων αλληλεγγύης.

Και θέλω εδώ, θα μου επιτρέψετε πριν κλείσω, να εξάρω και ένα ακόμα γεγονός, που πιστεύω συγκίνησε όχι μόνο εμένα προσωπικά, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός μας στέλνουν σήμερα ένα από τα ισχυρότερα μηνύματα των καιρών. Είναι μήνυμα τόσο απλό, αλλά και τόσο επαναστατικό. Ξεπερνώντας εμάς τους πολιτικούς, ξεπερνώντας την αδράνεια στις τεταμένες σχέσεις του παρελθόντος, μας λένε, ή αν θέλετε βροντοφωνάζουν στις ηγεσίες και των δυο χωρών "Δουλέψτε για την ειρήνη. Δουλέψτε για τη συνεργασία. Δουλέψτε για την προκοπή των δυο χωρών".

Κι εσείς που βρίσκεστε εδώ γίνατε οι πρωτεργάτες αυτού του τόσο σπουδαίου μηνύματος. Είναι η ώρα, η ιστορική ευκαιρία ν' ανταποκριθούμε οι ηγεσίες των δυο χωρών στο μήνυμα των δικών μας λαών και πολιτών, που επιβεβαιώνεται καθημερινά.

Είμαστε όλοι συγκινημένοι από τις ανθρώπινες στιγμές που ξετυλίχτηκαν μέσα από τις τηλεοράσεις μας. Ένας Έλληνας, Έλληνες με αυτοθυσία ξανάφερε στον πάνω κόσμο, στη ζωή, ένα μικρό παιδί, 9 χρονών, τον Γκιουβέντς.

Ας σκεφτούμε λοιπόν ότι οι αποφάσεις που εμείς σήμερα παίρνουμε ως πολιτικοί, θα καθορίσουν το μέλλον αυτού του παιδιού, του Γκιουβέντς. Θα καθορίσουν το μέλλον όλων των παιδιών που σώθηκαν μέσα από τα συντρίμμια, αλλά και όλων των παιδιών της Ελλάδας και της Τουρκίας που είδαν αυτές τις συγκινητικές στιγμές.

Εγώ θέλω να μεγαλώσει ο Γκιουβέντς, όχι μόνο ως φίλος των Ελλήνων που τον έσωσαν, αλλά ως φίλος ολόκληρου του ελληνικού λαού. Αυτό όμως εξαρτάται από μας. Εμείς αν μπορούμε θαρραλέα να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις του παρελθόντος και να φτιάξουμε ένα διαφορετικό μέλλον για τα παιδιά μας.

Κι όπως είπε ο εθνικός μας ποιητής "το ρήγμα που άνοιξε ο σεισμός αίφνης γέννησε λουλούδια". Εσείς μας δείξατε το δρόμο, είναι δική μας η σειρά. Σας ευχαριστούμε και σας συγχαίρουμε.

Ευχαριστώ πολύ.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ (κ.ΤΟΥΙΓΚΑΝ): Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, είναι ευχαρίστηση για εμένα να είμαι μαζί σας σήμερα και τιμή. Στις 17 Αυγούστου η Τουρκία υπέστη μια τεράστια καταστροφή, αυτό που ορισμένοι αποκαλούν ο σεισμός του αιώνα.

Στις 3.00 το πρωί άνθρωποι βρέθηκαν στο δρόμο, έχοντας χάσει τις οικογένειες τους, τους αγαπημένους τους και ό,τι είχαν κερδίσει στη ζωή τους. Δεν ήταν σίγουροι αν θα μπορούσαν να βρουν ακόμα και ορισμένες οικογενειακές τους φωτογραφίες μέσα από τα ερείπια.

Ο τουρκικός λαός γνώριζε εκείνο το πρωί ότι αυτή ήταν μια καταστροφή την οποία ποτέ δεν θα ξεχνούσαμε. Χρειαζόμασταν βοήθεια, συμπάθεια, συγκατάνευση, βέβαια χρειαζόμασταν. Και πράγματι, η διεθνής κοινότητα μας βοήθησε σε μεγάλο βαθμό. Και η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων κρατών οι οποίες αντέδρασαν μόλις μάθανε για τον σεισμό.

Το βράδυ ήδη της πρώτης ημέρας μετά τον σεισμό, ελληνικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην Τουρκία μεταφέροντας ειδικές μονάδες διάσωσης και βοήθειας. Κατόπιν αιτήματος μας, την επόμενη ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην Τουρκία και στη συνέχεια ακολούθησαν άλλοι, γιατροί και οποιοσδήποτε άλλος προσπάθησε να βοηθήσει για να μειώσει το μέγεθος της καταστροφής. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν κουράγιο, είχαν μεγαλοψυχία και θάρρος.

Όπως σας είπα ήδη, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την αγωνία και τον τρόμο που περάσαμε την ημέρα αυτή. Και βέβαια δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την πράξη καλής γειτονίας που έκανε η Ελλάδα. Όπως ήδη θα γνωρίζετε, ακόμα και πριν από το σεισμό η Τουρκία και η Ελλάδα είχαν ξεκινήσει συνομιλίες πάνω σε ορισμένα συγκεκριμένα θέματα. Και αυτό βέβαια βοήθησε στην προώθηση της καλής γειτονίας και στην ανάπτυξη ενός πιο θετικού κλίματος μεταξύ των δύο κρατών.

Και το μήνυμα του ελληνικού λαού όπως αυτό αναφέρθηκε από τον κύριο Υπουργό, αυτή η τόσο μεγάλη βοήθεια, το μήνυμα, βοήθησε στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο λαών. Και πιστεύω, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι από το σημείο αυτό και πέρα οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

Επιτρέψτε μου σαν τελευταίο μήνυμα να εκφράσω τα ευχαριστήρια μας προς όλους σας, σαν Πρεσβεία, σαν Κυβέρνηση και σαν λαός της Τουρκίας. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ίσως καλύτεροι μάρτυρες είναι οι ίδιοι που έχουν συμβάλει στην βοήθεια αυτή. Θα ζητούσα δυο λόγια να μας πούνε.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Εν πρώτοις θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.Χριστοδούλου, τον οποίον εκπροσωπώ σε αυτή την τόσο συγκινητική συγκέντρωση, τον κύριο Υπουργό των Εξωτερικών, τον κ.Παπανδρέου, που μας εκάλεσε και μας συμπεριέλαβε στον κατάλογο των προσκεκλημένων εδώ σήμερα.

Δεύτερον, θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχές, τις ευλογίες και τις ευχαριστίες του Μακαριοτάτου σε όλους εσάς που βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή σε αυτή τη δύσκολη ώρα για την γειτονική μας χώρα.

Και τρίτον, να πω ότι η Εκκλησία της Ελλάδος αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση για τον τρομερό αυτό σεισμό, αμέσως κινητοποιήθηκε. Και δεν περιορίστηκε μόνο στην έκφραση συμπάθειας τόσο προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.Βαρθολομαίο, αλλά και στον εξοχότατο πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα δια του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου αλλά όλος ο εκκλησιαστικός μηχανισμός κινήθηκε δραστικά ούτως ώστε να συλλεγούν χρήματα, και έχει ήδη συλλεγεί ένα μεγάλο ποσόν αλλά και είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για να σταλούν στην Τουρκία. Τα χρήματα απ' όσο γνωρίζω, θα διατεθούν για την αγορά σκηνών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι η Εκκλησία πάντοτε έρχεται αρωγός σε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν. Η ανθρωπιστική βοήθεια από την Εκκλησία παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως. Ανεξαιρέτως θρησκείας, φυλής, γένους και ηλικίας. Η Εκκλησία με αυτό τον τρόπο εκφράζει την αλληλεγγύη και το κοινωνικό της πρόσωπο αλλά και την διδασκαλία της, που είναι διδασκαλία της αγάπης.

Το έκανε με πολλή αγάπη για τους πονεμένους αδελφούς μας της Τουρκίας και θα το κάνει πάντοτε, όπως το έκανε και για το Κοσσυφοπέδιο και οπουδήποτε και οποτεδήποτε άλλοτε χρειαστεί. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ.Κατριβάνος θα ήθελα να πει δυο λόγια.

κ.ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρέσβη της Τουρκίας, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, όπως είναι γνωστό στις 17 του μηνός έγινε αυτός ο καταστρεπτικός σεισμός στη φίλη γείτονα την Τουρκία. Αμέσως το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο οποίο έχω την τιμή να προϊσταμαι, ενημερώθηκε και εμείς ενημερώσαμε την πολιτική ηγεσία.

Αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ.Παπανδρέου μου έδωσε την εντολή να οργανώσουμε και να φύγουμε αμέσως με τους άνδρες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ και με τους Σεισμολόγους μας για να πάμε να δώσουμε την βοήθειά μας στη φίλη γείτονα.

Έτσι αμέσως σε τρεις ώρες οργανωθήκαμε και πήγαμε. Και θέλω να πω εδώ, ότι αισθάνομαι υπερήφανος, διότι όλοι οι άνδρες και της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ και του ΟΑΣΠ εργάστηκαν από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στη φίλη γείτονα, παρά τις τρομακτικές δυσκολίες που υπήρχαν λόγω του μεγάλου καταστροφικού σεισμού.

Θέλω εδώ να εξάρω και να τονίσω και να συγχαρώ τους άνδρες του ΕΚΑΒ για την ευγένειά τους έτσι όπως εργάστηκαν από την πρώτη στιγμή, για τα φιλικά αισθήματα που έδειξαν και μας έδειξαν και οι φίλοι γείτονες Τούρκοι, έτσι ώστε να βοηθήσουμε να απαλύνουμε τον πόνο που προήλθε από τον τόσο μεγάλο τρομακτικό σεισμό.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον κ.Υπουργό που μου εμπιστεύτηκε αυτή την αποστολή που πιστεύω, ότι την βγάλαμε εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προσφέροντας τη βοήθειά μας ως χώρα στη φίλη γείτονα Τουρκία. Ευχαριστώ πολύ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: Ως εκπρόσωπος του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος και ως Διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών θα ήθελα να ευχαριστήσω εν πρώτοις τον κ.υπουργό για την τιμή που μας κάνει να μας συγχαρεί για την αποστολή αυτή.

Θα ήθελα παράλληλα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση, αγάπη και φιλία προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό και να μεταφέρω την διαβεβαίωση και την απόφαση των ανδρών, ότι θα εκτελούν πάντα το καθήκον τους με γνώμονα την προσφορά και μόνον προς τον συνάνθρωπο και στο κοινωνικό σύνολο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ: Κύριε Πρέσβη της Τουρκίας, κύριε Νομάρχα, κύριε υπουργέ, αυτό που έγινε χθες στην Τουρκία δεν περιγράφεται. Έσταζε το στόμα τους μέλι, φιλούσαν τη σημαία του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, μιλούσαν ελληνικά, μας είπαν ευχαριστώ.

Ξέρουμε όλοι μας και γνωρίζετε πόσο ο Σύλλογος Ολυμπιονικών, αλλά περισσότερο ο κ.Παπανδρέου πόσο έχει δουλέψει σκληρά γύρω από την εκεχειρία. Σας πληροφορώ, ότι ήταν ανεπανάληπτος ο τρόπος που αγκάλιαζαν και που εξέφραζαν τις ευχαριστίες.

Εμείς είπαμε ότι φέραμε κάποιο αγαθό μέσα από ένα C-130 που μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω όλη την ελληνική πολιτεία που άμεσα ανταποκρίθηκε με την έγκρισή της, ώστε να μπορεί να πετάξει αυτό το αεροπλάνο και θα επακολουθήσει και άλλο πριν από τις γιορτές όχι για να ευχηθούμε καλές γιορτές ή καλά Χριστούγεννα, αλλά γιατί θεωρούμε ότι πράγματι τώρα ξεκινάει το πρόβλημα.

Η εκεχειρία αγκαλιάστηκε πάρα πολύ από τους Τούρκους και σας λέω και γνωρίζω και κάτι άλλο, ότι έχουμε πει στον κ.Σάμαρανκ το πόσο δουλεύετε σκληρά πάνω σ' αυτό και ότι ο στόχος των Ολυμπιονικών είναι αυτή η εκεχειρία που πάντα ή μάλλον οι Ολυμπιονίκες με τους αγώνες τους έδιναν παύση στους πολέμους, το χρονικό περιθώριο της εκεχειρίας να μην ισχύει μόνον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά για μεγάλα γεγονότα, όπως το Παγκόσμιο του Στίβου, της Άρσης Βαρών και γενικότερα. Ευχαριστώ πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας καλέσω εδώ, λέγοντας απλώς στους Ολυμπιονίκες ότι ανοίγουν κι αυτοί ένα νέο δρόμο πάνω στην ελληνική πρόταση για την ολυμπιακή εκεχειρία και χαίρομαι ότι θα μπορούσε κι αυτή η ιδέα να παίξει σημαντικό, ίσως και καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεών μας με τις γειτονικές χώρες και γιατί όχι και την γείτονα Τουρκία.

Και ένα ακόμα το οποίο πολύ σωστά τόνισε, είναι ότι τα μεγάλα προβλήματα στην ανθρωπιστική βοήθεια, στην συμπαράσταση σ' αυτούς τους ανθρώπους τους σεισμόπληκτους τώρα αρχίζουν. Άρα ένα έργο μεγάλο παραμένει και πιστεύω, ότι και εκεί η Ελλάδα θα φανεί αντάξια των όσων ήδη έχει κάνει.

Να κλείσουμε. Δεν ξέρω είναι δύο ακόμα που θέλουν να μιλήσουν.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ: "Βοήθεια χωρίς διάκριση σ' εκείνους που υποφέρουν" είναι το μήνυμα του Ερυθρού Σταυρού. Επάνω σ' αυτό έχει στηθεί όλο το οικοδόμημα που λέγεται Ερυθρός Σταυρός.

Ως εκπρόσωπος της μεγαλύτερης εθελοντικής διασωστικής ομάδας στην Ελλάδα θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες, ότι ο Ερυθρός Σταυρός επιτέλεσε, επιτελεί και θα επιτελεί πάντα το ανθρωπιστικό του καθήκον.

Και ως εκπαιδευτικής της ομάδας διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα ήθελα να συγχαρώ τους ανθρώπους της ΕΜΑΚ που κατ' επανάληψη δίνουν τη ζωή τους προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Σας ευχαριστώ.

κ.ΣΑΜΙΟΥ: Είμαι διπλωματούχος Νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Κληθήκαμε μαζί με τις εθελόντριες αδελφές του Ερυθρού Σταυρού να συμμετάσχουμε στην αποστολή για βοήθεια στους σεισμόπληκτους γείτονες μας Τούρκους.

Είναι η πρώτη μου εμπειρία σε αποστολή διεθνή και μπορώ να πω ότι η εμπειρία αυτή άξιζε, γιατί βρέθηκα στο χώρο αυτό των πονεμένων Τούρκων και με τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας προσπαθήσαμε κι εμείς να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους γείτονές μας.

Απ' όλη την εμπειρία αυτή, απ' όλη την αποστολή μου θα ήθελα να σημειώσω τη συγκίνηση που αισθανθήκαμε σαν κλιμάκιο όταν βρισκόμασταν ανάμεσα από τους Τούρκους και τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη που μας δείχνανε.

Τους συμπονούμε, τους αγαπούμε και πάλι όταν θα μας χρειαστούν, θα είμαστε πρόθυμοι να τους βοηθήσουμε. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι "Γιατροί του Κόσμου".

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ "ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ": Οι Γιατροί του Κόσμου όπως σε κάθε περίπτωση δοκιμασίας της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή των σεισμών προσπαθώντας με την κινητή μονάδα μας, αλλά και με τις σκηνές - Ιατρεία που αναπτύξαμε, να βρεθούμε στο πλάι του δοκιμαζόμενου τουρκικού λαού.

Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε συνεχίζεται και θα συνεχιστεί όσο οι άνθρωποι εκεί μας έχουν ανάγκη. Γυρίζοντας πίσω θα ήθελα να σημειώσω ότι φέραμε μαζί μας την αγάπη και την φιλοξενία του τούρκικου λαού. Και θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι και σ' αυτή την περίπτωση, όπως και σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το χρέος μας σαν άνθρωποι, σαν γιατροί και σαν Έλληνες. Ευχαριστώ.

κ.ΤΖΑΝΝΕΤΟΣ: Υπεύθυνος για τα προγράμματα των Γιατρών χωρίς Σύνορα. Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή της κρίσης στις περιοχές του Ανταμπαζάρ και του Ισμίτ, συνοδεύσαμε μία κινητή νοσοκομειακή μονάδα με την ευγενική χορηγία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας.

Προσπαθούμε και καλύπτουμε έναν πληθυσμό γύρω στις 10.000 κατοίκους. Ήδη 10 εθελοντές μας βρίσκονται στο πεδίο της κρίσης. Θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε, να τροφοδοτούμε τις υγειονομικές δομές με ιατρικό, φαρμακευτικό και αναλώσιμο υλικό μέχρις ότου ο τουρκικός λαός μπορέσει να ορθοποδήσει και να σταθεί στα πόδια του. Σας ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τέλος, θα ήθελα μετά να σας ευχηθώ και προσωπικά, να σας χαιρετήσω, να σας σφίξω το χέρι προσωπικά, αλλά πριν κλείσουμε θα ήθελα να φωνάξω τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζει ένα πολύ σημαντικό έργο σ' αυτή την προσπάθεια και χτίζει καθημερινά γέφυρες φιλίας με την διπλανή χώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΔΚΕ: Κύριε Υπουργέ πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γιατί αισθανόμαστε ιδιαίτερα όμορφα να είμαστε ανάμεσα στους φυσικούς πρωταγωνιστές, αυτούς που με τη φυσική τους παρουσία, τον Ερυθρό Σταυρό, τους άνδρες της ΕΚΑΜ, τους γιατρούς, αυτούς που με τη φυσική τους παρουσία δίνουν μια ανεπανάληπτη βοήθεια στους σεισμοπαθείς.

Είναι γνωστό πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει στους κόλπους της δεκάδες Οργανισμούς, που είχαν άμεση εμπειρία ανάλογων καταστάσεων και η βοήθεια όλων αυτών των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βασίζονται στον εθελοντισμό, είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο ιδιαίτερα τις πρώτες στιγμές.

Είναι γνωστό σε όλους η άμεση ενεργοποίηση και ευαισθησία της Αυτοδιοίκησης στο σύνολό της, που εκφράστηκε μέσα από συγκεκριμένες, μεμονωμένες ή και όχι τόσο μεμονωμένες πρωτοβουλίες.

Θα ήθελα να κάνω γνωστό πως η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων που από την πρώτη στιγμή είχε στενή επαφή και συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και με την Πρεσβεία της γειτονικής μας χώρας και προσωπικά με τον κύριο Πρέσβη, έχει έρθει ήδη εδώ και πολύ καιρό σε επαφή με την ανάλογη Ένωση Δήμων Μαρμαρά, που περικλείει στους κόλπους τους Δήμους των οποίων οι πόλεις έχουν πληγεί κατά τραγική σύμπτωση στο σύνολό τους από τον σεισμό.

Και την επόμενη εβδομάδα η Κεντρική Ένωση με τη μεγαλύτερη Τοπική Ένωση Δήμων την ΤΕΔΚ νομού Αττικής, στέλνουμε στην γειτονική Τουρκία 450 σκηνές για τη δημιουργία καταυλισμών που θα φιλοξενήσουν 5.000 ανθρώπους. Αυτό βέβαια, όπως και ο κ.Βουντούρης νωρίτερα είπε, είναι το πρώτο και πολύ μικρό κομμάτι βοήθειας, γιατί η βοήθεια θα συνεχιστεί πολύ αργότερα.

Η απόφασή μας είναι να σταθούμε δίπλα και πλάι στους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης τους ίδιους τους σεισμοπαθείς μέχρι το τέλος και με διάφορες άλλες μορφές. Θα φτάσουμε -εάν οι συνάδελφοί μας από την Τουρκία το επιθυμούν- ακόμη και στη φιλοξενία παιδιών και υπερηλίκων τους χειμερινούς μήνες σε πόλεις της χώρας μας.

Με την ευκαιρία ήθελα κ.Υπουργέ να σας συγχαρώ προσωπικά, γιατί και εγώ και όλοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, πιστεύουμε ότι αυτή η μεγάλη έκρηξη των φιλικών αισθημάτων και κυρίως η ελεύθερη έκφραση των αισθημάτων του ελληνικού λαού, θαρρώ πως φέρνει την προσωπική σας σφραγίδα σας με όλα όσα είχαν προηγηθεί σε ανύποπτο χρόνο, πέρα κι έξω από το τραγικό γεγονός του σεισμού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και πάλι να σας συγχαρώ. Απουσιάζουν το ΕΚΑΒ και ο Οργανισμός ΟΑΣΠ, αλλά κι αυτοί έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια. Τους ευχαριστούμε και αυτούς για την πράγματι ανθρώπινη προσφορά τους, την ανιδιοτελή προσφορά τους και την άμεση δουλειά που έκαναν.

Σας ευχαριστώ όλους για το τόσο σημαντικό έργο, το ανθρωπιστικό, που μας κάνει πράγματι περήφανους που λεγόμαστε Έλληνες. Νά 'στε καλά και πάλι συγχαρητήρια.

hrule.gif (2171 bytes)