ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1999

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ.Γ.Α.Παπανδρέου και του Προέδρου του Μαυροβουνίου κ.Μίλο Τζουγκάνοβιτς

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Πρόεδρο κ.Τζουγκάνοβιτς. Με ιδιαίτερη χαρά τον έχουμε ως επισκέπτη εδώ στην Ελλάδα. Είχαμε την ευκαιρία μιας εγκάρδιας συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για την ευρύτερη περιοχή.

Τα τεκταινόμενα βεβαίως στα Βαλκάνια μετά από τον πρόσφατο πόλεμο, αλλά ειδικότερα τα θέματα που αφορούν στη Γιουγκοσλαβία, στις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου και βεβαίως την προοπτική εκδημοκρατισμού, κάτι το οποίο όλοι μας υποστηρίζουμε, αλλά και της ομαλοποίησης των σχέσεων της Γιουγκοσλαβίας με τον έξω κόσμο, καθώς βεβαίως και τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση και με το Μαυροβούνιο.

Μιλήσαμε και για τις διμερείς μας σχέσεις. Εχουμε μια ιδιαίτερη οικονομική δραστηριότητα μεταξύ μας, η οποία βεβαίως έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή μετά από τις μεγάλες καταστροφές του πολέμου στο Μαυροβούνιο.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Πρόεδρος Τζουγκάνοβιτς βρίσκεται εδώ. Αύριο θα έχει συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό, έχει κι άλλες συναντήσεις σήμερα εδώ και βεβαίως εκτιμούμε τις προσπάθειές του για την προώθηση της δημοκρατίας, όχι μόνο στο Μαυροβούνιο, αλλά και ευρύτερα στη Γιουγκοσλαβία.

Μ.ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ: Με μεγάλη μου ευχαρίστηση αποδέχτηκα την πρόσκληση του κ.Παπανδρέου, όπως και με άλλες επίσημες προσωπικότητες, να διεξάγω χρήσιμες συνομιλίες για τις δύο χώρες.

Είμαι βέβαιος ότι κατά την διάρκεια των σημερινών και αυριανών συνομιλιών, θα υπάρξει μια συνέχεια του θετικού διαλόγου, ο οποίος ήδη υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ της Ελλάδος και του Μαυροβουνίου.

Αυτή την επίσκεψή μου την κάνω με ιδιαίτερη χαρά, εκτιμώντας τις συνολικές προσπάθειες του Μαυροβουνίου, τις οποίες καταβάλει. Να προσεγγίσει, δηλαδή, η χώρα του Μαυροβουνίου την Ευρώπη γενικότερα σε θέματα δημοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής.

Για την επιτυχία μιας τέτοιας εξωτερικής οικονομικής πολιτικής και την εφαρμογή της, είναι πάρα πολύ χρήσιμο να βρίσκομαι εδώ, στην έδρα μιας χώρας όπως είναι η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αλλά και μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τον κ. Παπανδρέου προσωπικά και την ελληνική κυβέρνηση, για την βοήθεια την οποία έχουν δώσει μέχρι σήμερα για τις διάφορες μεταρρυθμίσεις δημοκρατικού χαρακτήρα να εφαρμοστούν στην χώρα μας.

Θα ήθελα, παρόλο που ο κ. Υπουργός το είπε, να σας πω ότι η κύρια συζήτηση η δική μας σήμερα συνίστατο σε δύο κύρια θέματα. Πρωτίστως το θέμα των σχέσεων στην περιοχή, το θέμα ιδιαίτερα της Γιουγκοσλαβίας και των σχέσεων του Μαυροβουνίου με την Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας και το δεύτερο είναι οι διμερείς μας σχέσεις, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και του Μαυροβουνίου με τον τονισμό στην παροχή βοήθειας εκ μέρους της Ελλάδας σε ορισμένα θέματα επιλογής που αφορούν το Μαυροβούνιο.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την συζήτηση και είμαι βέβαιος και πεπεισμένος ότι θα αποτελέσει ένα περαιτέρω βήμα για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η παρουσία σας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συνδέεται καλώς ή κακώς με τις εξελίξεις στην Γιουγκοσλαβία. Μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε δυο λόγια περισσότερα για τις συζητήσεις που είχατε με τον κ. Υπουργό για το θέμα αυτό;

Και θα ήθελα να θέσω υπόψη σας επίσης και μια ενημέρωση που έκανε ο κ. Ντράσκοβιτς πρόσφατα στους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βελιγράδι και έκανε λόγο για αρνητικό λόγο κάποιων ξένων δυνάμεων στην Γιουγκοσλαβία κλπ.

Μ.ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ: Όπως είπα, η συζήτηση ήταν και για την αποκατάσταση σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου, βάσει της πλατφόρμας η οποία έχει προταθεί από το Μαυροβούνιο. Προσπάθησα με λεπτομέρειες και τα κίνητρα, αλλά γενικότερα και την ανάγκη να τονίσω στον κ. Υπουργό για την κατεύθυνση και τις προσπάθειές μας αυτές.

Θέλω να τονίσω ότι το Μαυροβούνιο οικειοθελώς προσφέρθηκε, απεφάσισε να συνεχίσει την κοινή συμβίωση μέσα στην Γιουγκοσλαβία υπό την Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας ακριβώς, την περίοδο εκείνη όταν όλα τα υπόλοιπα μέλη που αποτελούσαν την Γιουγκοσλαβία είχαν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την Γιουγκοσλαβία.

Νομίζω ότι οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου στο δημοψήφισμα έδειξαν ακριβώς, εκτός από την επιθυμία τους αυτή, τόνισαν και τις ιστορικές αξίες μιας τέτοιας συμβίωσης και απεφάσισαν, απεδέχθησαν να συνεχίσουν την ζωή τους προς την κατεύθυνση αυτή.

Δυστυχώς διεψεύσθησαν οι ελπίδες του Μαυροβουνίου μετά την ίδρυση της τρίτης Γιουγκοσλαβίας μέχρι σήμερα. Λόγω της λανθασμένης πολιτικής του Βελιγραδίου, η Γιουγκοσλαβία μπήκε σε ένα κλουβί στο διεθνές προσκήνιο. Η Γιουγκοσλαβία σήμερα είναι μεταξύ των πλέον μη ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Η Γιουγκοσλαβία είναι σήμερα το κράτος όπου κυριαρχεί η δικτατορία ενός ανθρώπου και η Γιουγκοσλαβία είναι ένα κράτος όπου κατάφωρα έχει παραβιαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα ενός κράτους όπως το Μαυροβούνιο και η ισοτιμία του. Όλα αυτά μας υποκίνησαν να προτείνουμε μία πλατφόρμα, ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση σχέσεων και αναδιοργάνωση μέσα σ' αυτό το πλέγμα με την Σερβία.

Ενημέρωσα τον κ. Υπουργό ότι δεν υπάρχουν απόκρυφες σκέψεις ή στόχοι στην πρόταση αυτή. Όλα είναι καταγεγραμμένα, όλοι οι στόχοι αναφέρονται στην πλατφόρμα. Επομένως, θέλουμε να διατηρήσουμε την κοινή συμβίωση με την κοινότητα της Γιουγκοσλαβίας, αλλά με τον βαθμό εκείνον εξάρτησης του Μαυροβουνίου στην Γιουγκοσλαβία, που θα επιτρέπει στο Μαυροβούνιο να μπορέσει αυτοτελώς να αναπτύσσεται οικονομικά και να εφαρμόζει τις δημοκρατικές διαδικασίες, ανεξάρτητα από τον χρόνο παραμονής του Μιλόσεβιτς στην Γιουγκοσλαβία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος με ένα άρθρο του σήμερα στα "ΝΕΑ", κατ' αρχήν εκφράζει την διαφωνία του για την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής σε ότι αφορά την Τουρκία. Έχει .... για το Υπουργείο Εξωτερικών. Θεωρείτε ότι έτσι καθίσταται άνευ λόγου η συνάντησή σας μαζί του;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ' αρχήν έχω ζητήσει από την προηγούμενη βδομάδα να συναντήσω όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχουν ήδη προσδιοριστεί τα περισσότερα ραντεβού, αναμένω και την απάντηση της Νέας Δημοκρατίας. Και βεβαίως πολλές προσωπικότητες, μεταξύ αυτών και των πρώην υπουργών Εξωτερικών.

Ήδη σήμερα ξεκινώ αυτή τη διαδικασία και την Τετάρτη έχω συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο. Ήδη έχει δημοσιοποιήσει βεβαίως ο κ. Πάγκαλος τις απόψεις του. Αυτό το οποίο συμπεραίνω και θα έλεγα και χαιρετίζω, είναι ότι ο κ. Πάγκαλος πολύ σωστά μιλάει για την ανάγκη από την πλευρά της Ελλάδας να κάνει μια γενναία χειρονομία, μια γενναία πρωτοβουλία χρηματοδότησης της Τουρκίας από ευρωπαϊκά κονδύλια, για το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα και την καταστροφή που υπήρξε στην Τουρκία μετά τους σεισμούς.

Αυτή είναι η ουσιαστική θέση που εγώ είδα μέσα στο άρθρο του κ. Πάγκαλου και νομίζω ότι αυτή η θέση απ' ότι βλέπω και από τις επαφές μέχρι σήμερα, θα έχω όπως σας είπα επαφές με άλλα κόμματα και με άλλες προσωπικότητες, υπάρχει μια καθολική υποστήριξη ότι χρειάζεται να υπάρξει μια ελληνική πρωτοβουλία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο βεβαίως έχουμε και έχω προσωπικά ανακοινώσει εδώ και μια βδομάδα. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάει μακριά από το μικρόφωνο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση μετά από όλες τις συναντήσεις που θα κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον Πρωθυπουργό δηλαδή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι μόνο και με τα κόμματα και με όλες τις προσωπικότητες.