Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Α. Παπανδρέου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN International (Ουάσιγκτον 3.05.2000)

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε προηγούμενη συνέντευξή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε στο CΝΝ ότι επικεντρώνετε την προσοχή σας στα θετικά σημεία, όπου μπορείτε να επιτελέσετε πρόοδο και να ελαχιστοποιήσετε τις διαφορές του παρελθόντος.

 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχει επιτευχθεί ένα καινούργιο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε υπογράψει διμερείς συμφωνίες που αφορούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, περιβάλλον, κοινωνική ασφάλιση, τουρισμό. Συνεργαζόμαστε επίσης στην ευρωπαϊκή διαδικασία που φέρνει νέες προοπτικές αλλά και νέες υποχρεώσεις για την Τουρκία. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει ένα μεγάλο εκκρεμές διεθνές πρόβλημα, το Κυπριακό.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα απαιτηθεί από δική σας πλευρά για να υπάρξει λύση του Κυπριακού;

 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πάντα ήμασταν υπέρ της λύσης του Κυπριακού, υπέρ του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων και βέβαια ο ΟΗΕ έχει δηλώσει πολύ συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να υπάρξει δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία στην Κύπρο και αυτό αποτελεί το πλαίσιο της λύσης του προβλήματος. Δεν έχουμε δει κινητικότητα από την τουρκική πλευρά για τα τελευταία 25 χρόνια. Είναι σημαντικό, αν επιθυμούμε να συνεχιστεί ο δυναμισμός αυτής της νέας σχέσης, να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε άλλα θέματα, ακόμα και αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό;

 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε αρχίσει (προσέγγιση) σε άλλα θέματα και ελπίζουμε ότι αυτά τα θέματα θα επενεργήσουν ως καταλύτες, όταν βλέπουμε την προσέγγιση των δύο λαών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, τη διπλωματία των πολιτών. Αρχίζουμε να το βλέπουμε τώρα και να το προωθούμε μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του προβλήματος, αφού και οι Τ/Κ και οι Ε/Κ μπορούν να ζήσουν κάτω από μια στέγη στην Κύπρο. Αν όμως δεν συμβεί (πρόοδος) μετά μία χρονική περίοδο, βεβαίως θα επηρεασθούν οι διμερείς σχέσεις και αυτό θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ε.Ε. πρότεινε την ένταξη της Ελλάδος στο Ευρώ. Νομίζετε ότι αυτή η εξέλιξη βελτιώνει και τις προοπτικές της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε.;

 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό που σημαίνει είναι ότι η Ελλάδα γίνεται σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, θα φέρει την ευρωπαϊκή οικονομία πολύ πιο κοντά στην περιοχή αυτή, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες επενδύσεων, κοινές Ε/Τ επιχειρηματικές δραστηριότητες και αυτό θα βοηθήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει για να γίνει μέλος της ΕΕ. Συνεργαζόμαστε επίσης με την Τουρκία σ’ αυτό το θέμα προσπαθώντας να μεταφέρουμε στην γείτονα την εμπειρία μας ως μέλος της ΕΕ.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως σχολιάζετε την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία που μνημονεύει την Ελλάδα ως τον ασθενή κρίκο στην Ευρώπη. Γνωρίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει τις ανησυχίες της γι’ αυτό τον ισχυρισμό. Τι πράττετε επ’ αυτού;

 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε σθεναρά αγωνισθεί εναντίον της τρομοκρατίας. Η ασφάλεια που επικρατεί στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ καλή, συγκρινόμενη με την κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην ΕΕ. Έχουν υπάρξει (τρομοκρατικά) επεισόδια. Επιδιώκουμε να ανακαλύψουμε τους δράστες, συνεργαζόμαστε στενά με πολλούς συμμάχους περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, είμαστε στα πρόθυρα της υπογραφής μιας συμφωνίας αστυνομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και γι αυτό πιστεύουμε ότι η έκθεση ήταν υπερβολική γιατί δεν έδινε την αντικειμενική εικόνα των πράξεών μας και των επιτυχιών μας.