. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 2000

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΠΕ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1991 στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη. Η ίδρυσή του ήταν αποτέλεσμα της θέλησης όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης να προβάλλουν το δυναμισμό του βορειοελλαδικού χώρου. Για την ίδρυσή του συνεργάστηκαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και οι διευθυντές των ημερησίων εφημερίδων Θεσσαλονίκης, που μετείχαν και στο πρώτο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Τι επιδιώκει το Μακεδονικό Πρακτορείο

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι ένας σύγχρονος ειδησεογραφικός οργανισμός που επιδιώκει:
  • Να προβάλλει διεθνώς με τεκμηριωμένο και πειστικό τρόπο τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες του επιχειρηματικού, επιστημονικού και πνευματικού κόσμου στο βορειοελλαδικό χώρο.
  • Να μεταφέρει και να αξιοποιήσει ειδήσεις και πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες της Μεσογείου κυρίως σε θέματα που παρουσιάζουν ζωτικό ενδιαφέρον για την ελληνική επιχειρηματική, επιστημονική και πολιτιστική δραστηριότητα.
  • Να αποτελέσει "γέφυρα" με τον απόδημο Ελληνισμό σε κάθε σημείο της γης, συμβάλλοντας σε μια πιο ουσιαστική διασύνδεσή του με την πατρίδα και ιδίως στην ενημέρωσή του για τις επενδυτικές ευκαιρίες και την πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Έδρα-Γραφεία-Ανταποκριτές

Το ΜΠΕ στεγάζεται στα νέα του γραφεία στην Αγίας Σοφίας 39, αφού η απόφασή του ΜΠΕ να εισέλθει στο χώρο της ηλεκτρονικής μετάδοσης ειδήσεων δημιούργησε την ανάγκη να μεταφερθεί σε νέες, πιο κατάλληλες για το σκοπό αυτό, εγκαταστάσεις.

Το Πρακτορείο διατηρεί γραφείο με πέντε ανταποκριτές στην Αθήνα, στον οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου 44. Επίσης διαθέτει ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Μελβούρνη, Τορόντο, Βρυξέλλες, Σόφια, Βελιγράδι, Σκόπια, Τίρανα, Βουκουρέστι και Μόσχα.

Η Ηλεκτρονική Τράπεζα Ειδήσεων

Το ΜΠΕ παρέχει σε 24ωρη βάση πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για τα γεγονότα στην Ελλάδα και στο διεθνή χώρο, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και των χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αποδεκτών του το Πρακτορείο από την προηγούμενη άνοιξη προχώρησε στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής τράπεζας ειδήσεων. Αυτή η ηλεκτρονική τράπεζα ανανεώνεται με ειδήσεις σε 24ωρη βάση. Οι εφημερίδες, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί συνδέονται μέσω modem με τη τράπεζα πληροφοριών και μεταφέρουν τα ειδησεογραφικά κείμενα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους, έτοιμα για την μετάδοσή τους στο ευρύ κοινό.

Οι αποδέκτες του ΜΠΕ

Οι συνδρομητές του ΜΠΕ ανέρχονται σε 250 περίπου. Τις ειδήσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου λαμβάνουν οι περισσότερες εφημερίδες και ραδιοφωνικοί σταθμοί πανελλαδικής κυκλοφορίας, καθώς και όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του βορειοελλαδικού χώρου. Συνεχή σύνδεση διατηρούν τα τρία προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης ΕΤ1, ΕΤ2, ΕΤ3, οι δημοτικοί σταθμοί TV100 και ΑΡΓΩ TV καθώς και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί MEGA, ANT1, STAR, SKY, NEW CHANNEL, COSMOS και ΤΙΜΕ CHANNEL.

Συνδρομητές του ΜΠΕ είναι όλες οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία, στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης καθώς και σε εκείνες της τέως Σοβιετικής Ένωσης.

Το ΜΠΕ και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

Η ευαισθησία που δείχνει το Μακεδονικό Πρακτορείο στα εθνικά θέματα καθώς και σε εκείνα της ελληνικής ομογένειας είναι υπεύθυνη για την πρωτοβουλία του ΜΠΕ να δημιουργήσει στον δικό του server μια web home page για το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και για την Ομογένεια γενικότερα. Μέσα από αυτή τη home page το ΣΑΕ θα μπορεί να επικοινωνεί με όλες τις ομογενειακές οργανώσεις που βρίσκονται στις πλέον απομακρυσμένες χώρες χωρίς τα γνωστά προβλήματα καθυστερήσεων, που συνεπαγόταν η χρήση παραδοσιακών μεθόδων επικοινωνίας. Επίσης αυτή η home page πρόκειται να γίνει ο καλύτερος οδηγός για την ομογένεια και τον Ελληνισμό γενικότερα, αφού σε αυτή θα μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για τα μέρη εγκατάστασης των Ελλήνων αποδήμων, για τις ομογενειακές οργανώσεις, για τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, ακόμη και για τα κέντρα ελληνικών σπουδών.

Τέλος το ΜΠΕ έχει προχωρήσει σε συνεννοήσεις με δημόσιους οργανισμούς και πολιτιστικά ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας για να τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα εισόδου στο Παγκόσμιο Διαδίκτυο, που ονομάζεται Internet. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίζουν να εμφανίζονται οι καινούριες Web home pages αυτών των οργανισμών και των ιδρυμάτων στον server του Μακεδονικού Πρακτορείου. Η προσπάθεια που καταβάλει το Μακεδονικό Πρακτορείο για να προβάλλει τους σημαντικότερους παράγοντες του βορειοελλαδικού χώρου στο Internet αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τόσο τη δραστηριότητά του στα εθνικά θέματα, όσο και το ρόλο του στον ευαίσθητο χώρο της Μακεδονίας.

Μάθετε περισσότερα για το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και:
Την παρουσία του στο Internet
Την Ένωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων
Τα στελέχη του.