Εκλογές '96

ΠΑΣΟΚ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1.ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μια Ελλάδα ενωμένη στα εθνικά θέματα, ισχυρή στην οικονομία, την άμυνα, την διπλωματία, ασφαλώς και μπορεί να απαντήσει κατάλληλα στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.

Υπάρχει αμυντική θωράκιση της χώρας. Διπλωματική κινητοποίηση στους Διεθνείς Οργανισμούς, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις διμερείς σχέσεις κατέδειξε στην διεθνή κοινότητα, ότι η Τουρκία κινείται εκτός Διεθνούς Δικαίου και αποτελεί ταραξία της περιοχής.

Ηδη με δηλώσεις τους, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε και άλλοι φορείς έχουν υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις ότι οι διμερείς σχέσεις πρέπει να διέπονται αποκλειστικά απο το Διεθνές Δίκαιο.

Βήμα προς βήμα προσέγγιση
Η κυβέρνηση έχει προτείνει στην Τουρκία την βήμα προς βήμα προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τρία στάδια:

  • Προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα Ιμια, εφόσον θεωρεί ότι έχει διεκδικήσεις,
  • Σύνταξη συνυποσχετικού για την υποβολή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της διαφοράς για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
  • Μετά το βήμα αυτό, διάλογο για εθνικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως εμπορικά, τουριστικά, αστυνομικής συνεργασίας για δίωξη του λαθρεμπορίου κ.λ.π.
Εννοείται ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

2.ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πρόσφατα, αλλά και στη δεκαετία του 1980 ανέδειξε το κυπριακό σαν το πρώτο εθνικό θέμα της χώρας. Εχει συμπαραταχθεί στον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δικαίωση. Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα προσφέρει την αναγκαία και απαραίτητη αποτρεπτική δύναμη για την απόκρουση της οποιασδήποτε τουρκικής προέλασης και ενισχύει την διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής και κυπριακής πλευράς.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ, την οποία ελπίζουμε ότι υιοθετεί και η Ν.Δ είναι ότι οποιαδήποτε προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο αποτελεί αιτία πολέμου για την Ελλάδα. (Στις προηγούμενες εκλογές ο κ. Βαρβιτσιώτης, ερωτηθείς για την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, απάντησε ότι "δεν θα στείλουμε τα παιδιά μας να σκοτωθούν για την Κύπρο").

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή εξάλλου που έχει προωθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική της Κύπρου και εξασφάλισε τη δέσμευση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην προσεχή διεύρυνση και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική.

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κύπρου έχει θέσει το Κυπριακό σε μια νέα βάση και ανοίγει καινούργιες προοπτικές για την ειρηνική και δίκαιη επίλυση του προβλήματος και τη δυνατότητα επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού. Η πολιτική αυτή του ΠΑΣΟΚ έχει επικροτηθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της, την προώθηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχει συνδέσει την συναίνεσή της στην μελλοντική διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την πορεία ένταξης της Κύπρου.

Εξάλλου, δεν είναι δυνατή η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εφόσον δεν λυθεί το Κυπριακό.

3.Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Το Σκοπιανό έχει φθάσει εδώ, που έχει φθάσει εξαιτίας τραγικών λαθών της Ν.Δ και του Σαμαρά. Αυτό πια έχει γίνει συνείδηση σε όλον τον ελληνικό λαό. Το ζήτημα το διαχειρίζεται υπεύθυνα η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης, Προσπάθεια της πολιτικής μας στο Σκοπιανό είναι να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με τη χώρα αυτή, χωρίς βέβαια να υποχωρήσουμε απο τα εθνικά μας δίκαια.

Το εμπάργκο δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. Μπήκε όταν έπρεπε και βγήκε όταν αναγκάσαμε τους Σκοπιανούς να υποχωρήσουν σε βασικά μας αιτήματα. Εξάλλου, η Ελλάδα κέρδισε τη δίκη για το εμπάργκο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με την πολιτική μας και την ενδιάμεση Συμφωνία πετύχαμε να αλλάξει η σημαία των Σκοπίων, να τροποποιηθούν επίμαχα άρθρα του Συντάγματός τους, να αναγνωρίσουν τα σύνορα και να εγκαταλείψουν κάθε αλυτρωτική και επεκτατική πολιτική που είχαν απέναντι στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, οι συζητήσεις για το όνομα συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι θα βρεθεί σύντομα λύση. Ομαλοποιήθηκαν σχέσεις με τα Σκόπια και άνοιξαν νέες δυνατότητες για την ελληνική πολιτική σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

  • Τελικά ο χρόνος δεν δουλεύει σε βάρος μας; Στην πραγματικότητα τα Σκόπια έχουν προωθήσει την ονομασία τους διεθνώς.
    Τα Σκόπια είναι διεθνώς αναγνωρισμένα ως FYROM, απο τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ, τις ΗΠΑ και από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Στη Διαβαλκανική της Βουλγαρίας, πριν από ένα μήνα, προσπάθησαν να παρευρεθούν σαν "Μακεδονία" και ακόμα και εκεί η στάση μας απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο. Αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Ελπίζουμε ότι θα αντιληφθούν σύντομα ότι είναι προς το πολιτικό και οικονομικό τους συμφέρον να υπάρξει συμφωνία προς το όνομα.

  • Ποιο όνομα επιθυμεί η κυβέρνηση και για ποιο λόγο; Ετοιμη να δεχθεί κοινή ονομασία; Αν όχι προς τι η προετοιμασία της κοινής γνώμης στις αρχές του χρόνου απο Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών προς αυτήν την κατεύθυνση;
    Οι διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζονται. Η κυβέρνηση έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση με τη γνωστή της θέση. Ονομασία έχει γίνει θέμα καπηλείας από κόμματα αντιπολίτευσης, που μας έχουν έτσι και αλλιώς φέρει στο σημερινό σημείο.

  • Ποια η θέση της Ν.Δ; Οταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν Πρωθυπουργός, διακήρυσσε παντού οτι δεχόταν μικτή ονομασία στα κρυφά, παίζοντάς το αδιάλλακτος στον κόσμο και καθιστώντας έτσι τελείως αναξιόπιστη την πολιτική μας και την χώρα μας.
    Και σήμερα άλλα υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, άλλα ο κ. Εβερτ, άλλα οι άλλοι. Στις 16 Δεκεμβρίου το 1991 η κυβέρνηση της Ν.Δ δέχθηκε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, από την οποία ξεπήδησε και το πρόβλημα των Σκοπίων.
    Εγκληματική παράληψη να μην οριστεί Ελληνας εκπρόσωπος στην Επιτροπή Μπατεντέρ εκ μέρους Σαμαρά, η οποία στις 14/1/92 απεφάνθη ότι η χρήση του όρου "Μακεδονία" δεν συνιστά αλυτρωτισμό από πλευρά Σκοπίων. Οσον αφορά Ν.Δ και Πολιτική Ανοιξη, "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε ποτέ για σχοινί".

  • Η κυβέρνηση έπεσε θύμα εθνικισμού και δεν μπόρεσε να δώσει λύση στο όνομα τότε που ήταν εύκολο.
    Μα, απο το 1993 και μετά, δεν ήταν ποτέ εύκολο, εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής της Ν.Δ. Η Νέα Δημοκρατία δέχθηκε την ένταξη των Σκοπίων στα Ηνωμένα Εθνη με την ονομασία FUROM και άρχισαν αμέσως οι διπλωματικές αναγνωρίσεις απο τη διεθνή κοινότητα, αφαιρώντας έτσι από τα χέρια μας το πιο δυνατό διαπραγματευτικό όπλο.
    Η σύγχυση Μητσοτάκη-Σαμαρά είχε δώσει σε όλους την εντύπωση ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε το όνομα! Ξεχνάμε την περίφημη φράση του πρώην Πρωθυπουργού, που ποτέ του δεν καταδίκασε ο κ. Εβερτ, ότι "σε λίγα χρόνια το όνομα θα το έχουμε ξεχάσει;".

  • 4.ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Οπως έχουν αναβαθμιστεί και οι σχέσεις μας με όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, τα Αραβικά κράτη και το Ισραήλ, τα κράτη της Αφρικής και αλλού , έχουν αναβαθμισθεί και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Εχει γίνει μια συντονισμένη διπλωματική εκστρατεία.

    Δεν είμαστε ξενόφοβοι και αεσωστρεφείς. Είμαστε ρεαλιστές στην εξωτερική πολιτική, δουλεύουμε με τις πάγιες αρχές του κινήματός μας και συνεργαζόμαστε με όλους στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και της ισοτιμίας.

    Σαν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας υπάρχει αυξημένη κατανόηση στις ΗΠΑ για τις θέσεις μας, κάτι που εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα των κυβερνητικών και διπλωματικών επαφών και όλο και περισσότερο με επίσημες δηλώσεις τους.

    Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ αντιμετωπίζονται στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου συμφέροντος. Δεν περιμένουμε ούτε ζητούμε να μας λύσουν οι ΗΠΑ τα προβλήματά μας.

    Επιδιώκουμε:

    • Τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στους τομείς που υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων και απόψεων,
    • τον επηρεασμό της αμερικανικής πολιτικής σε μία σειρά ζητημάτων (Κυπριακό, Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, πρώην Γιουγκοσλαβία), που άπτονται άμεσα των εθνικών μας συμφερόντων.
    Στην αναβάθμιση αυτή των σχέσεων συνέτειναν αποφασιστικά η επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου καθώς και οι πρόσφατες επισκέψεις του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες που είχαν για όλο το φάσμα των διμερών και ευρύτερων διεθνών σχέσεων με τον Πρόεδρο Κλίντον και ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν ενισχύσει τα εθνικά μας συμφέροντα.

    Τέλος, υπάρχει πλέον συνεχής ενημέρωση της αμερικανικής κυβέρνησης και κοινής γνώμης για τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και βέβαια του ελληνισμού των ΗΠΑ.

    5.ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Βασική αρχή της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην Αλβανία είναι η προστασία των δικαιωμάτων ατομικών, εκπαιδευτικών, θρησκευτικών της ελληνικής μειονότητας.

    Οταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την κυβέρνηση τον Οκτώβρη του 1993 οι ελληνοαλβανικές σχέσεις ήταν σε κρίση. Η αλβανική κυβέρνηση είχε κλείσει τα μειονοτικά σχολεία που περίπου για ένα χρόνο είχαν λειτουργήσει άτυπα έξω από τις μειονοτικές ζώνες που αυθαίρετα είχε καθορίσει το καθεστώς του Χότζα. Οι σχέσεις μας με την Αλβανία οξύνθηκαν περισσότερο με την δίκη των πέντε στελεχών της ελληνικής μειονότητας.

    Με την πολιτική μας κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε την κρίση, να πετύχουμε την επαναλειτουργία ελληνικών σχολείων στις τρεις πόλεις που είναι εκτός μειονοτικής ζώνης, στο Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο και τους Αγιους Σαράντα. Παράλληλα, προωθείται η ίδρυση ελληνοαλβανικού σχολείου στα Τίρανα, την εποπτεία του οποίου έχει αναλάβει το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού.

    Πρόσφατα, υπογράφηκε Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με την Αλβανία στο οποίο διασφαλίζεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας και προωθούνται οι διμερείς σχέσεις προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Εξάλλου, συμφωνήθηκε τον Μαϊο, το άνοιγμα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κορυτσά.

  • Τι θα γίνει με τους Αλβανούς λαθρομετανάστες;
    Στη Συμφωνία Εποχιακής Απασχόλησης, που υπογράφηκε στην Αλβανία, προβλέπεται η υποδοχή στην Ελλάδα Αλβανών εποχιακών εργατών. Ετσι τίθεται το εργασιακό πλαίσιο των Αλβανών που θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα και τίθενται οι βάσεις για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

  • Τι κάνει η κυβέρνηση για την ερήμωση της Β. Ηπείρου;
    Η διαφορά των συνθηκών ζωής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία αναγκάζει πολλούς από τους κατοίκους της γειτονικής χώρας να την εγκαταλείπουν. Η κυβέρνηση πιστεύει οτι η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής στη γειτονική χώρα και θα μειώσει την αναγκαστική μετανάστευση από τη χώρα αυτή.

  • 6.ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Κεντρικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ανάπτυξη πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με όλα τα κράτη των Βαλκανίων, τόσο στο διμερές, όσο και στο πολυμερές επίπεδο, με ιδιαίτερη προτεραιότητα την αναζωογόνηση της διαβαλκανικής συνεργασίας.

    Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και γενικότερα με τη μακρά της συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούςκαι τη διεθνή κοινωνία γενικότερα μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά.

    Κάθε μία απο τις χώρες της Βαλκανικής να ενταχθούν ισότιμα στη διεθνή κοινότητα με όρους δημοκρατικού πλουραλισμού, κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας και ειρηνικής προοπτικής.

    Η χώρα μας φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη γεωγραφική της θέση-κόμβος δικτύων μεταφορών, επικοινωνίας και ενέργειας- για να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, ειδικότερα, το σημείο σταθερής αναφοράς για την ανάπτυξη της Βαλκανικής και των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας, στην οποία εναποθέτουμε μεγάλες ελπίδες ως κοιτίδα πανάρχαιης ελληνικής παρουσίας και ιστορικών δεσμών με τους φίλους αυτούς λαούς.

  • Ποια είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ στα Βαλκάνια; Τί έργο έχει να επιδείξει η κυβέρνηση;

    Βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη των σχέσεων μας με όλες τις Βαλκανικές χώρες. Θέλουμε τα Βαλκάνια να είναι χώρος σταθερότητας, δημοκρατίας, ειρήνης, ισότιμης συνεργασίας και ανάπτυξης.

    Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες στο χώρο. Συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των Βαλκανίων. Είμαστε από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην περιοχή. Ευρώπη και ΗΠΑ επιδιώκουν τη συνεργασία μας.

    Οταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία το 1993 οι σχέσεις μας με την Αλβανία ήταν σε κρίση και με τη Βουλγαρία σε χαμηλό σημείο. Επιτύχαμε την λειτουργία ελληνικών σχολείων στο Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα και στο Δέλβινο.

    Πρόσφατα υπογράψαμε σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας με την Αλβανία. Συμφωνήσαμε να ανοίξει Ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Κορυτσά. Υπογράψαμε συμφωνίες με τη Βουλγαρία για τα νερά του Νέστου και για το άνοιγμα συνοριακών διόδων στη Θράκη, που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

  • ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Η δυνατότητα που έχει ο απανταχού Ελληνισμός να παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, επέβαλε την ανάγκη ανάπτυξης μιας στρατηγικής για την θεσμική ενότητα του.

    Στις πύλες του 2.000,σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από βαθιές ιστορικές μεταβολές και ανακατατάξεις και μέσα σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας αλληλεξάρτησης, επικοινωνίας και συνεργασίας, η Θεσσαλονίκη αποκτά τον ρόλο που η Ιστορία, αλλά και η γεωγραφική της θέση επιβάλλει:

    1. Πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού,
    2. Κόμβος των Βαλκανίων και της Μεσογείου,
    3. Κέντρο Ανάπτυξης και Συνεργασίας με τις Παρευξείνιες περιοχές, όπου ο Ελληνισμός έχει μια σταθερή παρουσία εδώ και χιλιάδες χρόνια.
    Με βάση τη νομοθετική εξουσιοδότηση Ν 1867/89, τον Μαϊο του 1995 υπογράφηκε το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ανακηρύσσεται η Θεσσαλονίκη ως έδρα των θεσμικών δικτύων του Ελληνισμού:
    1. Του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
    2. Της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού.
    Τον Δεκέμβριο του 1995 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η ιστορική Α΄ Οργανωτική Συνδιάσκεψη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Σ.Α.Ε.

    Εκπρόσωποι 3000 οργανώσεων και φορέων επτά εκατομμυρίων Αποδήμων συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να εκλέξουν το Προεδρείο τους και να συστήσουν τα τέσσερα Περιφερειακά Σ.Α.Ε (Ευρώπης, Αμερικής, Ωκεανίας και Αφρικής), που ορίζει ο Νόμος.

    Παράλληλα, μέσα από την διενέργεια έξι παράλληλων συναντήσεων-FORUM (Ομογενειακών Μ.Μ.Ε, Ομογενών Επιχειρηματιών, Απόδημης Νεολαίας, Απόδημων Γυανικών, Συντονιστικών Οργάνων Εδρών Ελληνικών Σπουδών και για τον Κυβερνοχώρο), αναπτύχθηκε ο διάλογος και στήθηκαν τα δίκτυα για την οικονομική, εκπαιδευτική και πολιτιστική συνεργασία των απανταχού Ελλήνων.

    Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού στεγάζεται προσωρινά στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, όπου και λειτουργούν σε πιλοτικό στάδιο τα ηλεκτρονικά δίκτυα του Ελληνισμού (Internet,Ληξειαρχείο του Ελληνισμού).

    Στο τέλος του 1997 θα διατεθεί ο χώρος των εγκαταστάσεων ΥΦΑΝΕΤ, που θα στεγάσει μόνιμα τις Υπηρεσίες των θεσμικών εκφράσεων του Ελληνισμού.

    Ολοκληρώθηκε το τελικό σχέδιο Νόμου για την ίδρυση του Κοινοβουλίου ή Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού (Π.Σ.Ε).
    Το Κοινοβούλιο του Ελληνισμού εξασφαλίζει σε οικουμενικό επίπεδο τη δυνατότητα του "Συνέρχεσθαι" και θα πραγματοποιείται κάθιε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Συγκροτείται απο εκλεγμένους εκπροσώπους της Ομογένειας και άλλες προσωπικότητες απο τον επιστημονικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο, με στόχο την διατύπωση προτάσεων, ψηφισμάτων κι συμπερασμάτων για θέματα που αφορούν στον Ελληνισμό, στην παρουσία του στον παγκόσμιο χώρο και στην προβολή της πολιτισμικής δυναμικής του.

    Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο για την σύσταση του "Ιδρύματος του Κοινοβουλίου του Ελληνισμού" στη Θεσσαλονίκη.
    Πρόκειται για έναν Οργανισμό που θα παρέχει την απαραίτητη οργανωτική στήριξη στα θεσμικά όργανα του Ελληνισμού.
    Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1996, το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, στη Θεσσαλονίκη.

    Η σύσταση του έγινε δυνατή μετά απο μια δεκαετή προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.
    Στόχος του, η ανάπτυξη σταθερών πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων με τους Ελληνες της Παρευξείνιας ζώνης και η ενεργοποίηση οργανισμών και φορέων της Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση.
    Παράλληλα, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης φιλοξένησε τα δύο τελευταία χρόνια 600 παιδιά απο τις περιοχές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος φιλοξενίας εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων απο τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που οργάνωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
    Στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για την αστήριξη των Ομογενών Παλιννοστούντων απο τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης:

  • Ενισχύθηκε η δράση του Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλάδας (ΕΙΥΑΠΟΕ) και πολλαπλασιάστηκε η δράση του και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης,
  • Ενεργοποιήθηκε η Γενική Γραμματεία Παλιννοστούντων Ομογενών στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και θεσμοθετήθηκε η θέση Γενικού Γραμματέα και
  • Ιδρύθηκε στην Νομαρχία Θεσσαλονίκης η Νομαρχιακή Επιτροπή Στήριξης Παλιννοστούντων Ομογενών (ΝΕΣΠΟ) ως κέντρο παροχής πληροφοριών και στήριξης των ομογενών.

    Ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
    Η σύσταση του, αποτελεί κρίκο στον γενικότερο εθνικό σχεδιασμό για την εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και των διαφόρων τάσεων της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
    Η Θεσσαλονίκη Μητρόπολη του Ελληνισμού βρίσκεται μπροστά στην μεγάλη πρόκληση: αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη να στηρίξει και να συντονίσει το μεγάλο όραμα. Αλλωστε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής του Ελληνισμού, προϋποθέτει την ανάπτυξη και λειτουργία μιας αμφίδρομης σχέσης, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Διασπορά.
    Η Θεσσαλονίκη καλείται πλέον μέσα απο ένα συντονισμένο πλαίσιο δράσης και μέσα απο την ενεργή συμμετοχή όων των φορέων της να επιβεβαιώσει τον ρόλο που της ανήκει: ως Πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού.

  • Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων