Εκλογές '96

ΠΟΛΑΝ
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης πολλών δυνάμεων. Στο γεωγραφικό μας χώρο συναντώνται η Ευρώπη και το ακραίο Ισλάμ. Δίπλα στα σύνορά μας συγκρούονται οι επιδιώξεις των "μεγάλων" για τα Βαλκάνια.

Ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα αντιπαρατίθενται στα νησιά του Αιγαίου μας και στον- πλούσιο σε πετρέλαια- βυθό του. Ζώνες επιρροής εμπλέκονται στην Κύπρο. Πολύμορφες δυνάμεις εγγράφουν διεκδικήσεις στη Μακεδονία μας. Υπόγειες κινήσεις έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση στη Θράκη. Προκλητικές ενέργειες επιδιώκουν τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Βόρεια Ήπειρο.

Η απειλή είναι μεγάλη. Ο Ελληνισμός απαντά με την πίστη του στην ειρήνη και την ευρωπαϊκή προοπτική. Κανείς δεν θα παρασύρει την Ελλάδα σε περιπέτειες. Αλλά και κανείς δεν θα "αποκοιμίσει" τους Έλληνες με τη νοοτροπία του δήθεν αναγκαίου συμβιβασμού. Ούτε και με τον ψευδο-ρεαλισμό που απαιτεί υποχωρήσεις σε κάποια θέματα, ώστε τάχα να ωφεληθούμε σε άλλα. Ο κίνδυνος είναι ενιαίος και η διπλωματική μάχη απαιτείται, επίσης, ενιαία, σχεδιασμένη και συνεχής.

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πρώτος που προειδοποίησε, τον Νοέμβριο του 1995, ότι μέσα σε λίγους μήνες θα αντιμετωπίζαμε μεγάλη απειλή στο Αιγαίο. Δυστυχώς δικαιώθηκε.

Αντίθετα, ηχούν ακόμα μελαγχολικά οι διαπιστώσεις άλλων πολιτικών: ο κ. Σημίτης δήλωνε στις 21/12/95 ότι "υπάρχουν δαπάνες, όπως της άμυνας που μπορούν να περικοπούν", ενώ ολόκληρο το 1996 είναι ο κύριος για την αποθράσυνση της Τουρκίας.

Ο κ. Εβερτ είχε ταχθεί από τις 18/9/94 κατά της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, επειδή θα μετατραπεί το Αιγαίο "σε κλειστή θάλασσα"!

Η Ανοιξη θεωρεί πως η επέκταση των χωρικών μας υδάτων, όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελεί την αποφασιστική κίνηση κατοχύρωσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Δίνει την απάντηση αξιοπρέπειας. Υπενθυμίζει ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία αφορά την υφαλοκρηπίδα και πως το Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι δυνατόν να αποτελεί το πεδίο συζήτησης κάθε εξωφρενικής απαίτησης της Αγκυρας.

Στην Κύπρο η λύση στηρίζεται στην ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η παραμικρή υποχώρηση στις πιέσεις για αλλαγή της μορφής του κράτους π.χ με εναλλασσόμενη προεδρία Τουρκοκυπρίου θα οδηγήσει στην απώλεια της ελληνικής ταυτότητας του νησιού.

Στο θέμα των Σκοπίων η μάχη- ακόμα και τώρα- μπορεί να κερδηθεί!. Για τα Σκόπια το μόνο που πραγματικά μετράει για αυτά - λόγω της οικονομικής εξάρτησης- είναι η αναγνώριση της Ελλάδας. Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της Ευρώπης, να απαιτήσει τον τερματισμό των εδαφικών διεκδικήσεων και του σφετερισμού του ονόματος της Μακεδονίας μας.

Εμείς δεν δεχόμαστε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, που απλά και μόνο στριφογυρίζει στον ίδιο φαύλο κύκλο της χρεοκοπημένης πλέον μεταπολίτευσης.

Γιατί στα εθνικά θέματα ο Ελληνισμός δεν κάνει βήμα πίσω. Ο Ελληνισμός δεν υποχωρεί στο Αιγαίο. Ο Ελληνισμός δεν συμβιβάζεται για τη Μακεδονία. Ο Ελληνισμός δεν ξεχνά την Κύπρο, ούτε τη Βόρεια Ήπειρο. Ο Ελληνισμός προστατεύει τη Θράκη.

Δεν διαπραγματευόμαστε τον αιώνιο ελληνικό πολιτισμό στο Αιγαίο και τα δικαιώματα των κατοίκων του, που κατοχυρώνονται άλλωστε από το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία συνιστά μία μόνιμη απειλή σε βάρος της πατρίδας μας. Μία απειλή που διαρκώς ενθαρρύνεται και μεγαλώνει εξαιτίας της απαράδεκτης και προκλητικά μεροληπτικής στάσης ξένων κυβερνήσεων που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχοί μας και μας συνδέουν κοινοί αγώνες υπέρ των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η δική μας απάντηση είναι υψηλό ηθικό και ισχυρή αποτρεπτική δύναμη έναντι κάθε επιβουλής. Γιατί το Αιγαίο είναι και θα μείνει ελληνικό.

Δεν διαπραγματευόμαστε τα ιστορικά μας δίκαια για τη Μακεδονία ούτε θα αφήσουμε θα αφήσουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα ασφαλείας για την Ελλάδα από τις όποιες δυνάμεις κρύβονται πίσω από τα Σκόπια. Οι σκέψεις περί συμβιβασμού στο όνομα και οι πιέσεις από το εξωτερικό συναντούν ένα μεγάλο "ΟΧΙ" από όλους τους Έλληνες.

Δεν διαπραγματευόμαστε κανένα ψευδο-σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα εξισώνει στη διακυβέρνηση του νησιού την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων με τη μειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Η μόνη δίκαιη λύση βρίσκεται στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Και με την ευκαιρία αυτή δηλώνουμε πως είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε πολιτικές ενέργειες που αφαιρούν από το στρατό του Αττίλα την έννοια του στρατού κατοχής.

Δεν διαπραγματευόμαστε τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Η πρόοδος στις σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας εξαρτάται από τη βελτίωση των πολιτικών, θρησκευτικών και οικονομικών δικαιωμάτων των αδελφών μας της Βορείου Ηπείρου.

Θα πρέπει να δοθεί προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα- και ιδιαίτερα προς την Τουρκία- ότι ο Ελληνισμός όταν απειλείται, ούτε διαφορές έχει, ούτε ενδοιασμούς. Υπακούει μόνο στη φωνή της εθνικής του συνείδησης και της Ιστορίας του.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ αγωνίζεται για την εθνική αξιοπρέπεια και την μεταρρύθμιση. Καταθέτει την πρότασή της και στέλνει το μήνυμά της στον απανταχού Ελληνισμό. Και είναι το μήνυμα που έχει ανάγκη ο λαός για να αντιμετωπίσει το μέλλον με αισιοδοξία.

Έρχεται η άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της Δικαιοσύνης, της Αξιοπρέπειας, της Ελπίδας.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σήμερα τρία χρόνια μετά την δική μας υπέρβαση, σήμερα που όλοι παραδέχονται την μοναδική της αξία, ξαναγυρίζουμε στην ιδρυτική διακήρυξη της ΑΝΟΙΞΗΣ και θυμόμαστε το κομμάτι που αναφέρεται στην παγκοσμιότητα του Ελληνισμού.

"Ας αντιληφθούμε ότι οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο είμαστε 20 εκατομμύρια που με το σωστό συντονισμό της Εκκλησίας, επιχειρηματιών και διπλωματών θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε παντού το ελληνικό πνεύμα, τον πολιτισμό μας και τη δημιουργική μας ταυτότητα".

Και πράγματι, οι Έλληνες ενωμένοι, με τον κατάλληλο συντονισμό, μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και στείρους ανταγωνισμούς, μπορούν να θριαμβεύσουν σε όλους τους τομείς και να αποτελέσουν την ανθρώπινη ασπίδα που θα προστατεύει σε κάθε περίπτωση τα εθνικά μας συμφέροντα.

Προσπάθειες για τον συντονισμό του ελληνισμού έχουν γίνει πολλές. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Η τελευταία προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, της οποίας θεμελιωτής ήταν ο Πρόεδρος της ΑΝΟΙΞΗΣ Αντώνης Σαμαράς, που αφορά το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο. Το ΣΑΕ που ξεκίνησε με το συνέδριό του, πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη σχεδόν ένα χρόνο ζωής. Θα πρέπει γρήγορα να σταθεί στα πόδια της αυτή η προσπάθεια και σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού, που πρέπει να επανασυσταθεί, το ΣΑΕ να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων του.

Δηλαδή:

  1. Στη δημιουργία του Μητρώου Απόδημου Ελληνισμού
  2. Στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών δικτύων όπου θα εξασφαλίζεται η διασύνδεση των μέσων επικοινωνίας των Αποδήμων, TV, ραδιόφωνο, εφημερίδες με αυτά του Εθνικού Κέντρου.
  3. Η ανάπτυξη των μορφωτικών και πολιτιστικών δικτύων για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. Η ανάπτυξη αυτή θα αποτελέσει την ισχυρή γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις χώρες που αναπτύσσεται η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η ελληνική γλώσσα είναι η εθνική περιουσία μας. Τα Ελληνόπουλα της διασποράς θα πρέπει να την διδάσκονται και να την ομιλούνε γιατί αυτή μαζί με την Ορθοδοξία αποτελούν τους άρρηκτους δεσμούς με το Εθνος.
    Η πρότασή μας: Στελέχωση των σχολείων ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, με καθηγητές και δασκάλους, ομογενείς ή από την επετηρίδα του Υπουργείου Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει αυτοί να έχουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα. Ετσι τα Ελληνόπουλα θα μαθαίνουν ελληνικά από τους κατάλληλους δασκάλους και παράλληλα θα σταματήσει το σημερινό καθεστώς της ευνοιοκρατίας και του ρουσφετιού.
  4. Τα επιχειρηματικά δίκτυα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας ανάμεσα στον Ελληνισμό και θα συνδράμουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας.
Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Αποδήμων Ελλήνων,επιβάλλεται η ανασυγκρότηση του Ιδρύματος Παλιννοστούντων.

Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Περισσότεροι Έλληνες επιστρέφουν στην Ελλάδα από αυτούς που φεύγουν στη ξενιτιά. Πρέπει να στηριχθεί αποτελεσματικά η προσπάθειά τους για ένταξη στην κοινωνία των ιδίων και των παιδιών τους, την εξασφάλιση των περιουσιακών τους στοιχείων και οπωσδήποτε των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, τα οποία προσπαθούν να θίξουν ορισμένες χώρες.

Προτείνουμε τη δημιουργία ενός αμοιβαίου κεφαλαίου με την εγγύηση του Δημοσίου για μια ελάχιστη απόδοση, στο οποίο οι Παλιννοστούντες ή οι Απόδημοι Έλληνες να έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν τα χρήματά τους, εξασφαλίζοντας ένα εισόδημα.

Αυτό παράλληλα θα τους προφυλάξει από την δράση κάποιων αετονύχηδων που καιροφυλακτούν για να εκμεταλλευθούν τις καλές προθέσεις των Παλιννοστούντων ή των Αποδήμων Ελλήνων.

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων