Εκλογές '96

Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ

ΧΙΟΣ, 2 Σεπτεμβρίου 1996 (ΜΠΕ)

Η ανάπτυξη του Αιγαίου αποτελεί την ουσιαστική θωράκιση των συνόρων μας και αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του Ελληνισμού μαζί με τη Θράκη και την Κύπρο, δήλωσε σήμερα από τη Χίο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Επίσης εξήγγειλε πρόγραμμα ανάπτυξης του Βορείου Αιγαίου προϋπολογισμού 92 δισεκατομμυρίων δραχμών και τόνισε ότι "χωρίς δυνατή οικονομία δεν μπορούμε να έχουμε δυνατά νησιά", ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη ισχυρών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο.

Ο κ.Σημίτης είπε, ότι θα προωθηθεί ο ποιοτικός τουρισμός, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας, με την κατασκευή Γενικού νοσοκομείου στη Ρόδο και επέκταση του ΕΚΑΒ στη Χίο και τη Λέσβο.

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ο κ. Σημίτης τόνισε ότι διερχόμαστε σε μια νέα φάση καθώς η Τουρκία παρ' ότι γίνεται πολύ πιο επιθετική το τελευταίο διάστημα χάνει τα ερείσματά της στην Ευρώπη, μετά την οργανωμένη διπλωματική εκστρατεία της ελληνικής κυβέρνησης. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα παλεύει, ώστε η Ευρωπαική Ένωση να έχει κοινά ενιαία σύνορα, παραδέχτηκε όμως ότι αυτό θα γίνει μακροπρόθεσμα.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις του κ. Εβερτ, χαρακτήρισε προεκλογική και πρόχειρη την οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που όπως είπε είναι καταστροφική για τη χώρα και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία με τους αλληλοσπαρασσόμενους αρχηγούς και στελέχη της δεν μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική ομαλότητα στη χώρα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το ΠΑΣΟΚ θα γυρίσει τη σελίδα του 2.000 και ότι το πρόβλημα για την επόμενη τετραετία είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαική Ένωση, της εκ νέου παρουσία της στα Βαλκάνια, του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας και της προσαρμογής του κοινωνικού κράτους στα νέα δεδομένα.

Προειδοποίησε μάλιστα, πως αν δεν τα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις μέχρι το 2.000 θα μείνουμε ως χώρα στην τρίτη ταχύτητα της Ευρωπαικής Ένωσης και το ρόλο μας στα Βαλκάνια θα παίξει η Τουρκία.

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων