Εκλογές '96

Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ

ΑΘΗΝΑ, 5 Σεπτεμβρίου 1996 (ΜΠΕ)

Καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας θα παίξει το νέο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα όταν ολοκληρωθεί, τόνισε ο Πρωθυπουργός θέτοντας σήμερα το πρωί το θεμέλιο λίθο του.

Ο κ.Σημίτης, δήλωσε ότι το αεροδρόμιο των Σπάτων θα είναι έτοιμο σε 4,5 χρόνια από σήμερα και είπε ότι το έργο αυτό "γίνεται πραγματικότητα μετά από μακρές διαδικασίες που απαίτησαν πολλαπλές αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας. Το μέγεθος του έργου, το είδος του, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαική Ένωση και οι κανονισμοί που έπρεπε να εφαρμοστούν ήταν όλα πρωτόγνωρα για την ελληνική διοίκηση. Όμως πετύχαμε να υπάρξει διαφάνεια και διασφαλίσαμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου".

Ανέφερε επίσης ότι το νέο αεροδρόμιο ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στο τομέα των αερομεταφορών και την κατοχυρώνει ως πύλη και γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

"Είναι έργο" είπε ο Πρωθυπουργός "που ενισχύει την απασχόληση γιατί δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, μέσα στον ίδιο το χώρο του, αλλά και πολλαπλά σε θέσεις δευτερογενώς σε άλλους τομείς της οικονομίας. Επίσης θα αποτελέσει πόλος αναφοράς για μία έκρηξη παραγωγικών, οικονομικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων".

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στα υπόλοιπα μεγάλα έργα, είπε ότι η Εγνατία Οδός, που είναι έργο εθνικής σημασίας γίνεται μέρα με τη μέρα πραγματικότητα μαζί με τις πέντε πύλες, τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με τους οκτώ κάθετους άξονες που συνδέουν την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη με τις χώρες των Βαλκανίων και πολλαπλασιάζει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της Βόρειας Ελλάδας.

Ο οδικός άξονας Πάτρας -Αθήνας- Θεσσαλονίκης -Ευζώνων που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του οδικού συστήματος της χώρας προωθείται με γρήγορους ρυθμούς.

Η ζεύξη Ρίου -Αντιρίου έργο με τεράστια σημασία για τη περιφερειακή ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας έχει αρχίσει. Παράλληλα έχει προχωρήσει σημαντικά η κατασκευή μεγάλου μέρους της ζεύξης Ακτίου -Πρέβεζας.

Το έργο μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία με περιβαλλοντική, ενεργειακή και παραγωγική αξία έχει ανατεθεί και είναι στο στάδιο της έναρξης.

Το μετρό της Αθήνας έχει εκτελεστεί κατά 50% και η Αττική Οδός (λεωφόρος Σταυρού -Ελευσίνας -Σπάτων- Δυτική Περιφερειακή Υμηττού) μπορεί να αρχίσει σύντομα.

Τα έργα ύδρευσης εξελίσσονται με θετικούς ρυθμούς, όπως και τα έργα βιολογικού καθαρισμού Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι η εκπόνηση του εθνικού κτηματολογίου έργο που όφειλε το ελληνικό κράτος να έχει κάνει από την ίδρυση του, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό μετά από 170 χρόνια ανεξάρτητου βίου της χώρας.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, τόνισε ότι το νέο αεροδρόμιο είναι έργο υποδομής μεγάλων και ανοικτών οριζόντων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της χώρας που φιλοδοξεί να βάλει την Ελλάδα στην τροχειά του 21ου αιώνα.

Ο κ.Λαλιώτης είπε ότι με την νέα διαπραγμάτευση που έγινε μετά το 1993 το ελληνικό δημόσιο είχε οικονομικό όφελος πάνω από 100 δισεκατομμύρια και στη φάση της ολοκλήρωσης του θα έχει δημιουργήσει περίπου 22.000 θέσεις εργασίας.

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων