Εκλογές '96

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 8 Σεπτεμβρίου 1996 (ΜΠΕ)

Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάρει νέα οικονομικά μέτρα, μετά τις εκλογές, γιατί τα ήδη υπάρχοντα αποδίδουν, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας και το μόνο που εξετάζεται είναι η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών.

Ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία για να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ, ότι επιδίδεται σε προεκλογικά πυροτεχνήματα και κινήσεις εντυπωσιασμού και για τον μεταξύ τους διάλογο επανέλαβε ότι θα γίνει στην τηλεόραση με τους κανόνες, που ισχύουν διεθνώς, έτσι ώστε ο λαός να αποφασίσει ψύχραιμα τι θα ψηφίσει και όχι να κρίνει από το ποιος είναι περισσότερο θρασύς ή τσαμπουκάς, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Ν.Δ είχε υποσχεθεί 100.000 νέες θέσεις εργασίας και αντ αυτού έμειναν 120.000 άνεργοι, είπε ο κ. Σημίτης προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε 150.000 θέσεις εργασίας και μέσα στην τετραετία θα δημιουργηθούν 330.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Εβερτ είπε ότι η εφαρμογή τους κοστίζει 900 δισεκατομμύρια δραχμές και έθεσε το ερώτημα: Η η οικονομία έχει πάρει τον κατήφορο, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ, και δεν είναι δυνατό να εξευρεθούν αυτά τα κονδύλια, ή δεν έχει πάρει τον κατήφορο και μπορούν να εξευρεθούν τα χρήματα. Γι αυτό κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποφασίσει ποιο από τα δύο ισχύει.

Στις κατηγορίες του κ. Εβερτ ότι στηρίζεται από τα μεγάλα συμφέροντα, παρατήρησε ότι δεν απαντά σε συκοφαντίες και κάλεσε όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία.

Ως προς τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων και αν υπάρχει μεταβολή της στάσης του εκλογικού σώματος, από τότε που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, τόνισε ότι μία δημοσκόπηση θα γίνει, κι αυτή στις 22 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην Τράπεζα Κρήτης και την Τράπεζα Αττικής και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το θεσμό των προγραμματικών συμφωνιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αναφερόμενος στο επεισόδιο στη γραμμή αντιπαράταξης της Κύπρου, όπου βρέθηκε ένας τουρκοκύπριος νεκρός κι ένας τραυματίας, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι έλεγχος στα όπλα των ελληνοκυπρίων έδειξε ότι δεν υπήρξε πυροβολισμός από την πλευρά τους. Σημείωσε, μάλιστα, πως η εκμετάλλευση του γεγονότος από την πλευρά της Τουρκίας φανερώνει πως επιδιώκει να δικαιολογήσει έτσι τη στάση της στα προηγούμενα επεισόδια με τους δύο νεκρούς ελληνοκυπρίους.

Η συμβίωση με την Τουρκία στην Κύπρο και την περιοχή έχει μεγάλες δυσκολίες και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφαστικότητα η τουρκική επιθετικότητα, είπε ο πρωθυπουργός αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, για το θέμα των ενεργειών της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα και όπως είπε ο κ. Σημίτης σ αυτή επισημαίνεται το γεγονός ότι μια επέμβαση της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ σημαίνει παραβίαση των διεθνών κανόνων και της Συνθήκης της Λωζάνης, με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τονίζει πως ο λεγόμενος "σταθεροποιητικός" ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή δεν είναι πραγματικός, αλλά αντίθετα η Τουρκία με τη συμπεριφορά της είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

Ο κ. Σημίτης δήλωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τη διπλωματική της δραστηριότητα, στον ΟΗΕ και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να αποκαλύψει το ρόλο της Τουρκίας και να προωθήσει τις θέσεις της, επισημαίνοντας ότι αυτή η μέθοδος έχει αποδώσει καρπούς μέχρι τώρα.

Στο θέμα των Σκοπίων τόνισε ότι υπάρχει χαραγμένη πολιτική με την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας και τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ. Υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, αλλά θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνι κι αναλόγως θα πράξουμε, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΚΚΙ

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το κόμμα του κ. Τσοβόλα ότι αντικειμενικά διασπά την την ενότητα της προοδευτικής παράταξης και ενισχύει τις δυνάμεις της συντήρησης και υπενθύμισε ότι ο Δημήτρης Τσοβόλας αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε το ΔΗΚΚΙ όταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Σε ερώτηση αν θα παραιτηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που η Ν.Δ κερδίσει τις εκλογές, ο κ. Σημίτης, σημείωσε ότι δεν απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις και ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με εξέλεξε πρόεδρο για τρία χρόνια. Πάντα αναλάμβανα τις ευθύνες που μου αναλογούν και αυτό θα πράξω και τώρα.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης και η πολιτική του δικαιώθηκε από τα ίδια τα πράγματα.

Σε ερώτηση για το διάλογο με την Αριστερά, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώκει να λεηλατήσει τις ψήφους της Αριστεράς και μετά τις εκλογές θα συνεχιστεί ο διάλογος με όλες τις δυνάμεις και με τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ό διος είναι πολύ σκεπτικός απέναντι σε συναντήσεις κορυφής που καταλήγουν να θέτει ο ένας στον άλλον πολιτικές προυποθέσεις συνεργασίας.

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων