Εκλογές '96

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ

ΑΘΗΝΑ, 3 Σεπτεμβρίου 1996 (ΜΠΕ)

Στην ιστορική παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου στις απαρχές της δημιουργίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και στη νέα εποχή που το κυβερνών κόμμα δηλώνει έτοιμο να διαμορφώσει επικέντρωσαν σε δηλώσεις που έκαναν πριν την έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την επέτειο των 22 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, οι κύριοι Κώστας Λαλιώτης, Ακης Τσοχατζόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου και Γεράσιμος Αρσένης. Παράλληλα τα τέσσερα υπουργικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασαν την πίστη τους ότι οι ψηφοφόροι στις 22 Σεπτεμβρίου θα δώσουν στο ΠΑΣΟΚ την έγκρισή τους για συνέχιση του κυβερνητικού του έργου.

"Είναι η 1η φορά που γιορτάζουμε την 3η Σεπτεμβρίου χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σήμερα που είναι μια αφετηρία σε μια νέα εποχή , αισθανόμαστε, όμως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι βρίσκεται κοντά μας και έχουμε την υποχρέωση στη βάση της δικιάς του εθνικής στρατηγικής που μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε τα εθνικά θέματα, στη βάση της δικιάς του κοινωνικής πολιτικής, που απαντά στα προβλήματα του αγρότη, του εργάτη, του μικρομεσαίου, όλων των κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζονται από το ΠΑΣΟΚ, να συνεχίσουμε με συνέπεια και σταθερότητα στο μέλλον, για να μπορέσουμε πράγματι να εγγυηθούμε τη νέα επιτυχία στη νέα εποχή που προς το 2000", δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Στην μνήμη και τους αγώνες του Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρθηκε και ο γιος του ιστορικού ιδρυτή του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου. "Πρώτα από όλα σήμερα 22 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου είναι μια ξεχωριστή επέτειος διότι σήμερα γιορτάζουμε αυτή την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ έχοντας το νου μας στην μνήμη του ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου. Θα έλεγα περισσότερο σήμερα στους αγώνες του Ανδρέα Παπανδρέου, αγώνες που ενέπνευσαν το κίνημά μας τα στελέχη μας τους ψηφοφόρους μας σε μια συστράτευση για μια Ελλάδα διαφορετική. Και είναι διαφορετική σήμερα η Ελλάδα από το 1974 και οφείλεται στην ανοιχτή δράση του ΠΑΣΟΚ για τη δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, την έλλειψη φόβου, τη δυνατότητα να συνεργάζονται μεταξύ τους χωρίς φόβο και πάθος, να ελπίζουνε για κάτι καλύτερο, για μια πολιτεία κοινωνικής δικαιοσύνης και βεβαίως για την εθνική περηφάνεια".

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου τόνισε την συνέχεια του κινήματος, που όπως είπε "κρατά τις ίδιες αξίες και τους ίδιους στόχους σε μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που η Ελλάδα είναι πια έτοιμη να κάνει τα πολύ σημαντικά βήματα να αξιοποιήσει μια βαλκανική θέση πάρα πολύ σημαντική στην περιοχή, να ακουστεί η φωνή της στην Ε.Ε. ισότιμα και με αξιώσεις για ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τις αποφάσεις, να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό προστατεύοντας παράλληλα τα λαϊκά συμφέροντα και παράλληλα ενδυναμώνοντας τη φωνή μας διεθνώς απέναντι στις όποιες απειλές υπάρχουν όπως είναι της Τουρκίας".

Σε ό,τι αφορά στην προεκλογική τακτική χαμηλών τόνων που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι "ο Ελληνας ψηφοφόρος δεν εντυπωσιάζεται από φανφάρες και εντυπώσεις, είναι όμως αλήθεια ότι χρειάζεται από εδώ και πέρα να δοθούν οι πολύ συγκεκριμένες προγραμματικές μας στοχεύσεις".

Στην κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής αναφέρθηκε ο Γεράσιμος Αρσένης, προσδιορίζοντας την ως "κατεύθυνση της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα ασχοληθεί και θα λύσει τα προβλήματα του Ελληνα πολίτη".

Στην νέα εποχή του κυβερνώντος κόμματος αναφέρθηκε και ο Κώστας Λαλιώτης. "Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι και πάλι εδώ, ανανεωμένο και σύγχρονο, με έναν νέο ηγέτη, τον Κώστα Σημίτη, που και κοινωνική αποδοχή έχει και πολιτική απήχηση. Το 1974 μία λέξη συνόψιζε την αγωνία, τις αναζητήσεις και το αίτημα του λαού ήταν δημοκρατία. Το 1981 μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, η δημοκρατική προοδευτική παράταξη, είχε βρει πια το πρόσωπό της στο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, το αίτημά της συνοψιζόταν σε μια λέξη, την αλλαγή. Σήμερα το αίτημα μιας σύγχρονης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης είναι η λέξη ελπίδα".

Σε ό,τι αφορά στην κάθοδο του κ.Τσοβόλα στον πολιτικό στίβο με ανεξάρτητο κόμμα και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για απώλεια ψήφων για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να φοβηθεί διαρροή προς καμία κατεύθυνση γιατί είναι η παράταξη που θα αποδείξει σε αυτές τις εκλογές ότι μπορεί με ενότητα όλων των δυνάμεων να εκφράσει τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Ο κ.Λαλιώτης από την πλευρά του εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον κ.Τσοβόλα, πρόσθεσε όμως ότι δεν θεωρεί σωστή την επιλογή του. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι "στο μεγάλο ΠΑΣΟΚ, σε αυτό το ΠΑΣΟΚ της ελπίδας και της νίκης, χωρούσε και ο Δημήτρης Τσοβόλας", χωρίς, όμως, όπως διευκρίνισε αυτό να σημαίνει ότι απευθύνει πρόσκληση προς τον αρχηγό του ΔΗΚΚΙ.

Για το ίδιο θέμα ο κ.Παπανδρέου είπε ότι θα ήθελε να ήταν ο κ. Τσοβόλας στο συνέδριο και να ακουγόταν η φωνή του μέσα στο ΠΑΣΟΚ. "Εκεί είναι ο χώρος του και είναι κρίμα που τον έχουμε απέναντί μας, που πρέπει να κάνουμε προεκλογικό αγώνα με τον Δημήτρη Τσοβόλα μακριά και που πρέπει να πάρει την σκληρή απόφαση ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, που ίσως να έχει και έναν συναισθηματικό δεσμό με τον Δημήτρη Τσοβόλα, ότι μια ψήφος προόδου για τη συνέχεια του έργου στο οποίο συνέβαλαν όλοι, και βεβαίως ο Δημήτρης Τσοβόλας, είναι η ψήφος προς το ΠΑΣΟΚ".

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων