Εκλογές '96

ΤΗ ΝΕΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

ΑΘΗΝΑ, 3 Σεπτεμβρίου 1996 (Μ.Π.Ε)

''Το στοίχημα του 1974 το κερδίσαμε. Θα κερδίσουμε και το νέο στοίχημα, την Ελλάδα του 21ου αιώνα, το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα'', τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, παρουσιάζοντας τη νέα ιδεολογική και πολιτική Διακήρυξη του Κινήματος στην πανηγυρική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

''Η 3η Σεπτεμβρίου είναι η μέρα της συγκλονιστικής αφετηρίας μιας πολιτικής πορείας, πρωτόγνωρης για την Ελλάδα, είναι μέρα γιορτής και μνήμης, μέρα προοπτικής'', υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: ''Σήμερα, 22 χρόνια μετά είμαστε έτοιμοι πάλι για το μεγάλο άλμα προς τα μπρος, για τη συνάντηση της Ελλάδας με τη νέα εποχή. Τα 22 χρόνια που πέρασαν δικαίωσαν την τολμηρή πρωτοβουλία του 1974. Το ΠΑΣΟΚ έγινε συνώνυμο της ελπίδας και της αλλαγής''.

Ο κ.Σημίτης έκανε αναφορά στο ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος, ενώ στάθηκε και στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, προτείνοντας μάλιστα τη μετονομασία του Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) σε ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις για τη νέα τετραετία,καθώς εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι αταλάντευτος στόχος της πολιτικής του Κινήματος είναι η ταχύρρυθμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η προσέλκυση επενδύσεων και η διαμόρφωση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.

Οπως σημείωσε ο πρωθυπουργός ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη μάχη κατά της ανεργίας και στην ανάπτυξη της υπαίθρου, ενώ είπε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τους μικρομεσαίους, στα προβλήματα των οποίων αναφέρθηκε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ.Σημίτης στον ευρωπαίκό προσανατολισμό της χώρας και τη βαλκανική πολιτική, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ''πρέπει να έχουμε πολλές διασυνδέσεις, πολλές παρουσίες, πρέπει να αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες και κυρίως στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται παντού, όπου μπορούμε να κινητοποιήσουμε δυνάμεις'', ενώ σημείωσε πως πρέπει οι γείτονες στα Βαλκάνια να στρέφονται στην Ελλάδα για λύσεις, γιατί διαφορετικά θα στραφούν στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επεκτατική πολιτική της Αγκυρας, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά και θέλει να είναι παράγοντας σε όλες τις κατευθύνσεις, και στα Βαλκάνια και στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή.

''Η τουρκική επεκτατικότητα'', επισήμανε ο πρωθυπουργός, ''αποτελεί την πιο σοβαρή και ίσως τη μονη απειλή για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.Η απάντηση μας στην τουρκική επεκτατικότητα είναι μια Ελλάδα ισχυρή, πολιτικά, οικονομικά, διπλωματικά και αμυντικά'' και προειδοποίησε πως ''όποιος επιβουλευθεί την Ελλάδα θα πρέπει να το σκεφθεί πάρα πολύ καλά''.

Ο κ.Σημίτης άσκησε κριτική σε δυνάμεις του τόπου, όπως η παραδοσιακή αριστερά και ένα παλιό τμήμα της δεξιάς μας, που μας καλούν , όπως είπε, σε απομονωτισμό, εν ονόματι ενός κρατικού προστατευτισμού, που θα οδηγήσει, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, σε ''αλβανοποίηση της Ελλάδας'', ενώ κατηγόρησε και τη Ν.Δ, για επιμονή στον ξεπερασμένο ''Θατσερικό νεοφιλελευθερισμό''.

''Η ουσία της πολιτικής μας πρότασης'', τόνισε ο πρωθυπουργός, ''είναι η επιβεβαίωση της δημοκρατίας, η δημιουργία μιας κοινωνίας δυνατής, μιας ισχυρής Ελλάδας'', ενώ αναφερόμενος στο κόμμα, είπε ότι''πρέπει να πορεύεται στους ίδιους δρόμους , τους δρόμους της πρωτογενούς κοινωνικής διαδρομής''.

''Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προηγείται της κυβέρνησής του. Η ολόπλευρη δημοκρατική λειτουργία είναι ουσιώδης απόδειξη ότι το κόμμα μπορεί να παράγει πολιτική'', είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος και απηύθηνε κάλεσμα σε κεντροαριστερές δυνάμεις για μετεκλογικό διάλογο.

''Οι δεσμοί του ΠΑΣΟΚ με την Κεντροαριστερά είναι δεσμοί εσωτερικής επικοινωνίας και ενότητας, δεσμοί ουσιώδους ιδεολογικής και πολιτικής συγγένειας'', υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, και παρατήρησε:''Οποτε αποκοπήκαμε από την κοινή κοίτη της κεντροαριστεράς είχαμε συνέπειες και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Πρεπει να είμαστε ανοιχτοί για να κερδίζουμε με τις ιδέες, για να κερδίζουμε με το διάλογο μας''.

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων