Εκλογές '96

ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝ ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΘΗΝΑ, 4 Σεπτεμβρίου 1996 (Μ.Π.Ε)

Τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους, καθώς και τα μέτρα κατά της ανεργίας, παρουσίασε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, ο οποίος χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ότι , έγιναν σημαντικά βήματα σε σχέση με το πρόγραμμα σύγκλισης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο''.

''Τα μέτρα αυτά'', τόνισε ο κ.Σημίτης, ''δεν αποτελούν πρόχειρες προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά προτάσεις που ήδη έχουν επεξεργαστεί τα αρμόδια υπουργεία. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι εφικτή, με εξασφαλισμένους πόρους, ολοκληρωμένη''.

Αναφορικά με τα μέτρα που αφορούν τους αγρότες, ο κ.Σημίτης είπε ότι θα διατεθεί στην ελληνική περιφέρεια ποσό ύψους 1,8 τρις δραχμών μέσα από κοινοτικά προγράμματα, ενώ προσδιόρισε ως άξονες της αγροτικής πολιτικής τα εξής:

-εκπαίδευση και συνεχής επιμόρφωση 60.000 νέων αγροτών, για την οποία θα προωθηθεί κονδύλι 40 δις δραχμών για την επόμενη τετραετία και θα επιτευχθεί σε συνεργασία του ΟΑΕΔ με τα Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Γεωργίας.

-ενίσχυση επενδύσεων με την τροποποίηση κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου.

-το αγροτικό λίζινγκ.

-φορολογικές ελαφρύνσεις για τους νέους αγρότες. Από το 1997 θα διευρυνθεί το όριο του αφορολόγητου εισοδήματος του νέου αγρότη κατά 50% για την πρώτη πενταετία ενασχόλησης του.

-βελτίωση λειτουργίας αγροτικών οργανισμών.

-δημιουργία νέου Οργανισμού Πληρωμών, μέσω του οποίου θα εισπράττουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις και τις πληρωμές τους χωρίς καθυστερήσεις.

Ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε στη συνέχεια στα μέτρα υγείας και πρόνοιας για τους αγρότες, αλλά και στην αναβάθμιση του ΟΓΑ, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του σε Ταμείο Κύριας Ασφάλισης, ενώ έκανε λόγο για υψηλότερες αγροτικές συντάξεις από το 1997.

Από τους κύριους στόχους της αγροτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι η αναβάθμιση της περίθαλψης των αγροτών, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα επίσκεψης στα πολυιατρεία του ΙΚΑ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε σημαντική τομή για τον αγρότη, καθώς και η σχολική ιατρική για την οποία είπε πως αποτελεί μια πραγματική επανάσταση για τις παραμελημένες αγροτικές περιοχές της χώρας με συνολικό κόστος 2 δις δραχμές.

Αναφορικά με τα μέτρα κατά της ανεργίας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αύξηση της τάξης του 10% μέσα στο 1997 στο επίδομα ανεργίας, ώστε να πλησιάσει το 70% των αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ υποσχέθηκε τη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνονται, η έκδοση κάρτας εργασίας για τους ανέργους και οι επιχορηγήσεις επιχειρήσεων εφόσον προσλαμβάνουν νέους.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αντικατάσταση εντός της τετραετίας, των αντικειμενικών κριτηρίων, με σύγχρονες μεθόδους προσδιορισμού του εισοδήματος, απέκλεισε τη θέσπιση και νέων αντικειμενικών κριτηρίων και σημείωσε ότι το θέμα των φοροαπαλλαγών είναι ένα ''θέμα υπό συζήτησιν, για το οποίο θα ληφθούν αποφάσεις''.

''Ως κυβέρνηση εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο σέβεται τα όρια αντοχής της οικονομίας, ισορροπεί τις ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα με τις δυνατότητες, τις οποίες παρουσιάζει ο τόπος'' σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:''Απέναντι στα προεκλογικά πυροτεχνήματα της ΝΔ και την εύκολη κριτική των άλλων κομμάτων αντιτάσσουμε μια σίγουρη προοπτική. Παραλάβαμε μια οικονομία στάσιμη με κίνδυνο κατάρρευσης και θεμελιώσαμε στέρεες προοπτικές ανάπτυξης. Το 1997 θα πρέπει να είναι έτος ισχυροποίησης της οικονομίας, μιας θετικής προοπτικής για την ανάπτυξή μας''.

Τέλος εξήγγειλε μέτρα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 370 δις δραχμών. ''Με την πολιτική μας, σημείωσε ο κ.Σημίτης, θα δώσουμε στους εργαζόμενους, μια σταθερή προοπτική απασχόλησης''.

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων