Εκλογές '96

ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

ΑΘΗΝΑ, 11 Σεπτεμβρίου 1996 (Μ.Π.Ε)

Εξι προγραμματικές θέσεις-δεσμεύσεις του κόμματος του για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη για μια Ελλάδα ισχυρή, με παρουσία και κύρος στη διεθνή σκηνή, και μίλησε για οικονομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. ''Στρατηγικός μας στόχος είναι η ισχυρή Ελλάδα. Μια Ελλάδα παράγοντας ειρήνης, φιλίας, συνεργασίας, αλλά και αταλάντευτης αποφασιστικότητας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Μια Ελλάδα, η οποία είναι ικανή να ανταγωνιστεί με επιτυχία σε έναν κόσμο αλληλοεξάρτηση'', τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

''Οι κοσμογονικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ο διπολισμός, ο οποίος καταργήθηκε, η αποδιάρθρωση του συστήματος ασφαλείας των δύο μπλοκ, η παγκοσμιοποίηση των οικονομιών, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις διαμόρφωσαν μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Νέες δυναμικές αναπτύσσονται. Ολοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, επανασταθμίζουν τα δικά τους συμφέροντα, βλέπουν νέες ισορροπίες, μεγιστοποιούν τα οφέλη για το δικό τους χώρο. Είναι πια ένας κόσμος που όλοι παίζουν με όλους. Σ' αυτόν τον κόσμο πρέπει να συμμετάσχουμε δυναμικά και μεις. Να αναπτύξουμε μια πολιτική δράσης, δημιουργικότητας, πρωτοβουλιών, σε χώρους νέων προκλήσεων, σε χώρους νέων ευκαιριών. Να διευρύνουμε τα ερείσματα που έχουμε, να δημιουργήσουμε νέα'', σημείωσε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τις έξι κατευθύνσεις εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είναι :

1.Πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

2. Πρωτοβουλίες με τους εταίρους και συμμάχους μας όπου μπορούμε να έχουμε κοινά συμφέροντα δράσης.

3. Ζωντανή παρουσία σε οργανισμούς, στους οποίους μετέχουμε με θέσεις, συνέπεια και συνέχεια, με επιχειρήματα, ώστε να συντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαζί μας.

4. Διεκδίκηση σε κάθε είδους διαπραγμάτευση, θεσμών, εγγυήσεων, μέτρων, που εξυπηρετούν ευρύτερα συμφέροντα και ταυτόχρονα διασφαλίζουν ή προωθούν τα δικά μας συμφέροντα.

5. Εμμονή και άσκηση σταθερής πίεσης για μια διεθνή κοινωνία που βασίζεται και σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

6. Ανάπτυξη πολιτικών σε όλα τα επίπεδα που ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε κάθε εξωτερική επιβουλή, με έμφαση στην αμυντική πολιτική, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη, σε πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνίας και της πολιτισμικής μας δημιουργικότητας.

Ο πρωθυπουργός στράφηκε και εναντίον της ΝΔ κατηγορώντας την για ''πορεία γεμάτη αντιφάσεις και πορεία χωρίς πνοή'', ενώ σημείωσε πως ως κυβέρνηση ''άφησε τετελεσμένα γεγονότα και την Ελλάδα απομονωμένη'', και ως αξιωματική αντιπολίτευση κινείται πάλι ''χωρίς στρατηγική, επιδιώκοντας τη στιγμιαία δημιουργία εντυπώσεων και το βραχυπρόθεσμο κομματικό όφελος, ενώ αδιαφορεί για τις συνέπειες.

''Στην 6ετία που πέρασε η Νέα Δημοκρατία άλλοτε ως κυβέρνηση, αλλοτε ως αντιπολίτευση δε μπόρεσε να διαμορφώσει στρατηγική. Στην κυβερνητική της τριετία έχασε ευκαιρίες, αυτοακύρωσε πολλές φορές την πολιτική της με δίγλωση τακτική, διεύρυνε τα μέτωπα αντιπαράθεσης. Προκάλεσε σύγχιση στο εξωτερικό , αναξιοπιστία στο εσωτερικό'', σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ''οδηγηθήκαμε να μας αντιμετωπίζουν και μας ως πρόβλημα, αντί να είμαστε ο καταλύτης μιας δημιουργικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή''.

''Υπενθυμίζω απλά το ξεκίνημα αυτής της τριετίας με τη δημιουργική ελληνική προεδρία τστην ΕΕ, την ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια , τη μεγάλη βελτίωση των σχέσεων με την Αλβανία, την αντιμετώπιση της κρίσης στα Ιμια και την άμεση κινητοποίηση των διεθνών ερεισμάτων μας μέχρι την πρωτοβουλία με τη συνάντηση της Βουλιαγμένης, ανάμεσα στους κυρίους Μιλόσεβιτς και Τούντζμαν'', τόνισε ο κ.Σημίτης, υπογραμμίζοντας τη νέα τροχιά στην οποία ''έβαλε το ΠΑΣΟΚ την εξωτερική πολιτική της χώρας''.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι μόνη απειλή είναι για την Ελλάδα η τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο, Κύπρο και Θράκη και προσδιόρισε ως δύο προκλήσεις στο δρόμο προς το 2000, ''τη ρευστότητα, αλλά και τις προοπτικές στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη μεγάλη αναμόρφωση της ΕΕ'', ενώ παρουσίασε και τις επιδιώξεις της χώρας στο χώρο αυτό:

1. Θεμέλιο της εξωτερικής μας πολιτικής, είναι από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, η εθνική ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η θωράκιση της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την τουρκική απειλή ως ένα από τα κύρια προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής.

''Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία μας'', παρατήρησε ο πρωθυπουργός, ''παρουσιάζεται μια στροφή των εταίρων μας από τη στάση της τήρησης ίσων αποστάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε μια βαθμιαία υιοθέτηση ων ελληνικών θέσεων'', φέρνοντας ως αποδεικτικό της στάσης αυτής ''την υποστήριξη όλων στο αίτημα μας για παραπομπή του θέματος των βραχονησίδων στο διεθνές δικαστήριο, αλλά και η σκληρή στάση που αντιμετώπισε η Τουρκία μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο'' και ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική.

Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ.Σημίτης επανέλαβε ότι είναι ''πρόβλημα πρώτης προτεραιότητας, πρόβλημα διεθνές, εισβολής και κατοχής ανεξαρτήτου κράτους από την Τουρκία'', και σημείωσε ότι θα συνεχιστούν σε σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση οι ενέργειες για την επίλυση τυο αλλά και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

2. Για πρώτη φορά έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική στα Βαλκάνια αλλά και στη ΝΑ Μεσόγειο, μέσα από την οποία η Ελλάδα θα αναδειχθεί ως παράγοντας ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας,ανάπτυξης και ευημερίας στη μείζονα περιοχή.

''Εχουμε δρομολογήσει μια ολόκληρη δέσμη ενεργειών σε πολιτικό , θεσμικό και οικονομικό επίπεδο'', τόνισε ο κ.Σημίτης και προανήγγειλε επισκέψεις του στις χώρες τς Βαλκανικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου κα στη Μόσχα.

Ο πολιτικός άξονας περιλαμβάνει πρόταση πολιτικής συνεργασίας σε ένα ολοκληρωμένο ''Πακέτο Ασφάλειας, Φιλίας και Ισότιμης Συνεργασίας'' τα κεντρικά σημεία του οποίου είναι τα εξής:

* Σταθερή θέση της Ελλάδας για υποστήριξη των αιτημάτων για συνεργασία των χωρών αυτών με την ΕΕ.

* Καθιέρωση τακτικών επαφών συνεργασίας των Υπουργείων Αμύνης των Βαλκανικών χωρών.

* Συντονισμός των υπηρεσιών με τις γειτονικές χώρες για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, του λαθρεμπορίου και του διεθνούς εγκλήματος και * Υποβοήθηση της σύνδεσης των βαλκανικών χωρών με τις Μεσογειακές χώρες.

Αναφορικά με τον άξονα οικονομικής συνεργασίας ο κ.Σημίτης είπε ότι περιλαμβάνει την προώθηση διμερών και πολυμερών συνεργασιών με τις βαλκανικές χώρες για τη δημιουργία ενός οικονομικού χώρου συνεργασίας στα Βαλκάνια, ο οποίος θα λειτουργήσει σε στενή συνεργασία με τη ΕΕ και θα περιελάμβανε όλες τις βαλκανικές χώρες με ευδιακριτη ενταξιακή προοπτική. ''Ειναι μια προσπάθεια που μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια'', είπε ο κ.Σημίτης.

3. Για πρώτη φορά υπάρχει στην ΕΕ μια συγκυρία 4 μεγάλων διαπραγματεύσεων τα αποτελέσματα των οποίων θα επηρρεάσουν αποφασιστικά τη θέση και το ρόλο της χώρας στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Είναι η Διακυβερνητική Διάσκεψη και η αναμόρφωση της Ενωσης, η Νέα Διεύρυνση της Ενωσης προς την Κύπρο και άλλες χώρες, η αναμόρφωση των διαρθρωτικών ταμείων και του προϋπολογισμού της κοινότητας και η μετάβαση στην Οικονομική και Νομισματική ενωση.

''Αν αποτύχουμε θα διακυβεύσουμε όσα πετύχαμε τα χρόναι που πέρασαν'' προειδοποίησε ο κ.Σημίτης, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, τις οποίες είπε ότι θα έχουμε, να πετύχει.

4.Η αξιοποίηση των ερεισμάτων στον Ελληνισμό της διασποράς και

5. Η συντονισμένη ανάπτυξη πολιτικών αποτροπής κάθε επιβουλής κατά της πατρίδας μας.

''Κεντρικός άξονας της αμυντικής μας πολιτικής η αποτρεπτική μας ικανότητα απέναντι στην τουρκική απειλή. Πρωτεύον δυναμικό στοιχείο της, οι Ενοπλες Δυνάμεις. Στόχος προτεραιότητας, η ποιοτική αναβάθμιση τους, με επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό, το ενιαίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού εξοπλισμών 1996-2000 και την παλλαϊκή άμυνα στις παραμεθόριες περιοχές''.

''Αποτροπή δε σημαίνει μόνο οπλικά συστήματα. Σημαίνει και την ύπαρξη μιας ισχυρής οικονομίας και κοινωνίας. Δουλεύουμε με επίγνωση προς ααυτή την κατεύθυνση. Εχουμε ήδη ξεκινήσει τη στρατηγική για μια Ελλάδα ισχυρή. Θα πρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε αυτή την Ελλάδα, την ισχυρή Ελλάδα ή την Ελλάδα των λεκτικών εξάρσεων, των αντιφάσεων και της αμηχανίας της ΝΔ. Η ευθύνη της επιλογής είναι ευθύνη όλων μας'', κατέληξε ο πρωθυπουργός.

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων