Εκλογές '96

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΑΘΗΝΑ, 11 Σεπτεμβρίου 1996 (Μ.Π.Ε)

''Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που δημιουργήσαμε παίρνει πρωτοβουλίες, γίνεται δύναμη'', παρατήρησε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των θέσεων του κόμματός του για την εξωτερική πολιτική, αναφερόμενος στο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν οι Ελληνες της Διασποράς, στην προώθηση και προβολή των εθνικών μας θεμάτων.

Ο κ.Σημίτης επισήμανε τη συμβολή των Αποδήμων Ελλήνων στο δρόμο προς το 2000, όπως είπε, στον οποίο υπάρχει μια απειλή, η τουρκική επεκτατικότητα και δύο προκλήσεις, οι προοπτικές στη Βαλκανική και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ερωτηθείς για το αν θα επαναφέρει τον Υφυπουργό για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο κ.Σημίτης σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε ανάλογο υπουργείο στο παρελθόν, δήλωσε πως αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού είναι αυτή τη στιγμή ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος και δε βλέπει το λόγο να μη μείνει η κατάσταση, ως έχει.

''Αλλωστε'', σημείωσε ο πρωθυπουργός, ''από τη λειτουργία του ΣΑΕ δεν έχει διαπιστωθεί καμία εμπλοκή, η οποία προκύπτει από την απουσία ενός μη υπαρκτού προηγούμενα Υφυπουργείου Αποδημου Ελληνισμού. Διότι δεν υπήρχε υφυπουργείο Αποδήμου Ελληνισμού''

Αναφερόμενος στις πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση του στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε μια σειρά επισκέψεων του στις χώρες της Βαλκανικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και στη Ρωσία, λέγοντας ότι ήδη εκκρεμούν προσκλήσεις από τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας καθώς και τους κ.Μιλόσεβιτς και Τούντζμαν, ενώ ανακοίνωσε και την επίσημη επίσκεψη του στη Λευκωσία την 1η Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υιοθετήσει τις 7 προτάσεις του Μιλτιάδη Εβερτ για την αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, κατηγορώντας παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το διάστημα που είχε τη διακυβέρνηση της χώρας δε μπόρεσε να διαμορφώσει στρατηγική, αντίθετα δημιούργησε περισσότερα προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, από εκείνα τα οποία έλυσε.

Σε ερώτηση αν θα αποδεχθεί η Ελλάδα σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια, ο πρωθυπουργός είπε ότι ''στον ΟΗΕ γίνεται μια διαπραγμάτευση και όταν γίνονται διαπραγματεύσεις συζητούμε''.

Εντονη ήταν η αντίδρασή του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε αν δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαίκή Ενωση όταν κερδίσει τις εκλογές να απομακρύνει από το ΥΠΕΞ το Θεόδωρο Πάγκαλο, λέγοντας ότι ''δεν πρόκειται να δεχθώ πιέσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης μου''.

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων