Εκλογές '96

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ" Η Δ.Ε.Θ.-"ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ" ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 4 Σεπτεμβρίου 1996 (Μ.Π.Ε.)

"Πολύτιμο βαρόμετρο της οικονομικής προοπτικής της χώρας", χαρακτηρίζει τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο μήνυμα του που περιλαμβάνεται στην ειδική έκδοση-λεύκωμα που εκδίδεται επ' ευκαιρία της 61ης Δ.Ε.Θ. "Η Εκθεση ήταν ακμαία και επιτυχής, όταν η Ελλάδα άνοιγε νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη και την ευημερία. Ομως, στις δύσκολες εποχές της χώρας μας, στένευαν και τα δικά της όρια και περιοριζόταν η εμβέλεια της στην προσέλκυση των δυναμικών επιτευγμάτων της διεθνούς και ελληνικής παραγωγής".

Με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα, ο κ.Σημίτης εκτιμά ότι "μπορούμε εκ του ασφαλούς να προβλέψουμε ότι η φετινή Εκθεση θα είναι μια συναρπαστική, πολυσχιδής και απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση. Αυτό γιατί, αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και τις αισιόδοξες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας".

Αλλά, η Δ.Ε.Θ. δε σταματά στο ρόλο του "καθρέφτη": "Οταν -την εποχή του μεσοπολέμου- ξεκινούσε η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης", συνεχίζει ο πρωθυπουργός, "συμβόλιζε την πρόοδο που είχε συντελεστεί στη χώρα μας με την εθνική ολοκλήρωση, την εκβιομηχάνιση, την ανάπτυξη των πόλεων, την ακμή της πνευματικής δημιουργίας, το άνοιγμα της Ελλάδας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα. Σήμερα, μας προσφέρει τη δυνατότητα να επιδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και να αναδείξουμε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη ως εμπορικός και βιομηχανικός κόμβος, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χώρες της Βαλκανικής".

Ακολούθως, ο κ.Σημίτης "δείχνει το δρόμο", προκειμένου η χώρα μας να εισέλθει σε μια νέα και μακροχρόνια αναπτυξιακή τροχιά: πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Να προσαρμοσθούμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις που δημιουργεί η διεθνοποίηση της οικονομίας. Να εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των προϊόντων μας στη διεθνή αγορά. Να προστατεύεται το φυσικό μας περιβάλλον. Να υιοθετηθεί ένα σύγχρονο σύστημα μέριμνας και ασφάλειας.

"Στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνον η απλή μεγέθυνση της οικονομίας, αλλά η εξασφάλιση μιας ποιοτικής διάστασης της ανάπτυξης και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής", διευκρινίζει ο πρωθυπουργός. "Οι εξελίξεις στο χώρο της οικονομίας για να είναι συμβατές με το στόχο της ανάπτυξης, θα πρέπει να στηρίζονται στην παραγωγικότητα και στην ποιότητα της εργασίας, στην ευρηματικότητα και δημιουργικότητα του ανθρώπινου παράγοντα, στην κατάκτηση υψηλών ποσοστών προστιθεμένης αξίας, καθώς και στην εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας".

"Η σύνθετη αυτή πρόκληση δεν είναι προαιρετική. Δεν έχουμε την ιστορική άνεση να την αγνοήσουμε ή να την αναβάλλουμε για κάποια μελλοντική χρονική στιγμή. Η υποχρέωση μας να ανταποκριθούμε δεν είναι μονάχα απέναντι στον ελληνικό λαό και στις μελλοντικές γενιές. Είναι απέναντι σε κάθε φιλειρηνική χώρα της περιοχής, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο ισότιμης, αποτελεσματικής και μακροχρόνιας συνεργασίας και προόδου", καταλήγει ο κ.Σημίτης.

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων