Εκλογές '96

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ

ΑΘΗΝΑ, 3 Σεπτεμβρίου 1996 (ΜΠΕ)

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και τους υποψηφίους βουλευτές κατά εκλογική περιφέρεια παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Τσαλδάρης, και στις τρεις επόμενες θέσεις συμπεριλαμβάνονται ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

Από πλευράς επαγγελμάτων στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ συμμετέχουν 17 αγρότες, 8 δημοσιογράφοι, 97 δικηγόροι, 3 διπλωμάτες, 15 εκπαιδευτικοί, 26 έμποροι-επιχειρηματίες, 4 ηθοποιοί, 55 γιατροί, 27 καθηγητές ΑΕΙ, 4 καθηγητές ΤΕΙ, 35 οικονομολόγοι, 8 πολιτικοί επιστήμονες, 15 απόστρατοι, 42 τεχνικοί, 16 υπάλληλοι και 7 φαρμακοποιοί.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ δήλωσε πως αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, το πρώτο πράγμα που θα κάνει, πριν ακόμα ορκιστεί η κυβέρνηση, είναι να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, και με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη. Το κείμενο που θα προκύψει από τη σύσκεψη θα ενσωματωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ώστε να διαμορφωθεί μια εθνική, εξωτερική και αμυντική πολιτική σε εθνικό επίπεδο.

Από τις πρώτες ενέργειες του, ως πρωθυπουργού θα είναι να επισκεφθεί την Κύπρο, μαζί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ψήφιση νόμου για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας και ο διορισμός ενός μονίμου υφυπουργού Εξωτερικών.

Θα προτείνει την άμεση εφαρμογή ενός δεκαετούς προγράμματος ενίσχυσης και εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων και τρεις μήνες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις θα συγκαλέσει σύσκεψη των πρωθυπουργών των χωρών της Βαλκανικής με θέμα την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την Ε.Ε, θα ζητήσει να ανακηρυχθεί το 2000, Ετος Δημοκρατίας, για όλο τον κόσμο με επίκεντρο την Ελλάδα.

Ο κ. Εβερτ είπε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και πρόσθεσε:"Είπε ο κ. Σημίτης ότι βάζοντας ορισμένες σημαίες στο Αιγαίο είναι δυνατό αυτό να δημιουργήσει προβλήματα προς τη γειτονική Τουρκία. Ενοχλήθηκε ο κ. Σημίτης. Δεν ενοχλείται, όμως, όταν βλέπει τους επίσημους τουρκικούς χάρτες να περιλαμβάνουν το μισό Αιγαίο ότι ανήκει στην Τουρκία; Τότε δεν ενοχλούμεθα, δεν συγκινούμεθα, δεν δυσφορούμε; Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα καταλάβει ο κ. Σημίτης, πως η συνεχής υποχωρητικότητα εντείνει την τουρκική προκλητικότητα. Σε καμιά περίπτωση δεν αναζητούμε να προκαλέσουμε την Τουρκία. Αντίθετα πιστεύω βαθειά στην ανάγκη της φιλίας, της συνεργασίας και των καλών σχέσεων με την Τουρκία. Αλλά για να προστρέξει η Τουρκία σε μια συνεργασία πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν θα ενδίδει, δεν θα υποχωρεί. Αυτό το γεγονός δεν το έχει καταλάβει ο κ. Σημίτης".

Ο πρόεδρος της Ν.Δ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι ακολούθησε μια οικονομική πολιτική που έφερε τραγικά αποτελέσματα.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση της Ν.Δ θα ασκήσει το δικαίωμα της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι "είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, θα συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα και όταν εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προυποθέσεις ασφαλώς θα έρθει η στιγμή που ενδεχομένως θα το ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα. Μας τη δίνει αυτή τη δυνατότητα το διεθνές δίκαιο. Αυτό δεν εξαγγέλλεται, αυτό πραγματοποιείται".

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων