Εκλογές '96

ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 4 Οκτωβρίου 1996 (ΜΠΕ)

Ο Μιλτιάδης Εβερτ με τη σημερινή επανεκλογή του είναι ο έκτος κατά σειρά πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στα 22 ακριβώς χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη του μεγάλου αυτού κόμματος τη ελληνικής δεξιάς.

Το κόμμα ιδρύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος του πρόεδρος , αλλά η ιδρυτική του διακήρυξη, που όριζε τη Νέα Δημοκρατία ως κόμμα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, δόθηκε στις 4 Οκτωβρίου του ιδίου έτους. Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές έδωσαν στην Νέα Δημοκρατία τη συντριπτική πλειοψηφία του 54,37% και 219 βουλευτές.

Εξι χρόνια μετά, στις 5 Μαϊου 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τρεις μέρες μετά ως νέο της πρόεδρο τον Γεώργιο Ράλλη με 88 ψήφους υπέρ έναντι των 84 του συνυποψηφίου του και μετέπειτα προέδρους του κόμματος Ευάγγελου Αβέρωφ. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος στην εκλογή του νέου αρχηγού ψηφίζουν μόνο οι 175 βουλευτές που είχαν εκλεγεί μετά τις εκλογές του 1978. Αντίπαλος του Γεωργίου Ράλλη στην πρώτη αναμέτρηση είναι ο μετέπειτα πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Αβέρωφ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του 1981 οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και ο Γεώργιος Ράλλης για λόγους ευθιξίας παραιτείται . Στις 5 Δεκεμβρίου 1981 η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με 61 ψήφους υπέρ και 41 κατά ανοίγει τον δρόμο για την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και πέντε ημέρες μετά αρχίσει η δεύτερη αναμέτρηση με υποψηφίους τον Ευάγγελο Αβέρφ, τον Κωστή Στεφανόπουο και τον Γιάννη Μπούτο. Η διαδικασία εκλογής είναι η ίδια και ψηφίζουν μόνο οι βουλυετές που εξελέγησαν το 1982. Εκλέγεται ο Ευάγγελος Αβέρωφ με 67 ψήφους έναντι 32 του Κωστή Στεφανόπουλου και 12 του Γιάννη Μπούτου.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ οδηγείται στη παραίτηση μετά τις ευρωεκλογές του ΄84, λόγω του αποτελέσματος των εκλογών αλλά και λόγω προβλημάτων υγείας. Ετσι την 1η Σεπτεμβρίου 1984 η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας καλείται να εκλέξει τον τρίτο της πρόεδρο. Υποψήφιοι είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κωστής Στεφανόπουλος. Εκλέγεται ό πρώτος με 70 ψήφους έναντι των 40 που πήρε ο δεύτερος. Η εκλογική αποτυχία του κόμματος, ένα χρόνο μετά, οδηγεί τον κ Μητσοτάκη στις 24 Αυγούστου 1985 στην παραίτηση.

Στη διαδικασία εκλογής του τέταρτου προέδρου που πραγματοποιείται στις 29 Αυγούστου 1985 ο μοναδικός υποψήφιος είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που επανεκλέγεται με 82 ψήφους έναν 37 λευκών και ενός ακύρου. Ο Κωστής Στεφανόπουλος δεν παρέστη στην ψηφοφορία και αργότερα αποχωρεί από το κόμμα μαζί με 9 βουλευτές και ιδρύει τη ΔΗ.ΑΝΑ.

Οι εκλογές του ΄89-΄90, μετά από 9 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ φέρνουν ξανά τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση . Η ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993 με την αποχώρηση του τότε βουλευτή Γιώργου Συμπιλίδη και η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία οδηγούν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε παραίτηση.

Στις 3 Νοεμβρίου 1993 αρχίζει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Η διαφορά από τις προηγούμενες ψηφοφορίες είναι ότι δεν ψηφίζουν μόνο οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομαδας αλλά συγκροτείται ειδικό σώμα εκλεκτόρων αποτελούμενο από βουλευτές και ευρωβουλευτές καθώς και απο εκπροσώπους της βάσης του κόμματος, οι οποίοι αναδείχτηκαν από εσωκομματικές εκλογές στος οργανώσεις βάσης του κόμματος. Το σώμα των 182 εκλεκτόρων εκλέγει τον Μιλτιάδη Εβερτ με 141 ψήφους έναντι 37 ψήφων του συνυποψηφίου του Γιάννη Βαρβιτσιώτη

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων