Εκλογές '96

ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 3 Σεπτεμβρίου 1996 (Μ.Π.Ε.)

Τη δική τους πρόταση για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας προκειμένου να επιτύχει την πολυπόθητη ανάπτυξη, καταθέτουν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα μηνύματα τους, τα οποία περιλαμβάνονται στο ειδικό λεύκωμα που εκδίδεται επ' ευκαιρία της 61ης Δ.Ε.Θ.

Ο Μιλτιάδης Εβερτ

"Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και την παγκοσμιοποίηση της αγοράς, η πρόκληση ακούει στον όρο ανταγωνιστικότητα. Αξιώνει δε, κράτος αρωγό και όχι χειραγωγό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας", τονίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ. Και προτείνει: Να προχωρήσει με απόλυτη διαφάνεια η αποκρατικοποίηση. Να επισπευσθούν τα μεγάλα έργα υποδομής. Να εναρμονισθούν όλοι οι τομείς της δημόσιας δράσης σε μια αναπτυξιακή στρατηγική. Να συνδεθεί η Παιδεία μας με την αγορά και την παραγωγή. Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια της οικονομίας.

"Προς την κατεύθυνση αυτή, σοβαρότατος είναι ο ρόλος της Δ.Ε.Θ.", συνεχίζει ο ίδιος. "Η Δ.Ε.Θ. -το πιστεύω ακράδαντα- μπορεί να δώσει ευθεία απάντηση στην πρόκληση που θέτουν στην ελληνική οικονομία και πολιτική, οι υφιστάμενες σήμερα συσσωρευμένες αντιξοότητες, αλλά και οι πρωτόγνωρες -συνάμα- ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Αυτή είναι που πρέπει να δείξει την κατεύθυνση της παραγωγής, της δημιουργίας και της προόδου".

"Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Μακεδονία και η Θράκη, αποτελούν το φυσικό χώρο υποδομής για μια ευρεία διαβαλκανική συνεργασία. Προς την κατεύθυνση υλοποίησης της προοπτικής αυτής, επείγει μια σειρά έργων όπως η προώθηση των καθέτων οδικών δικτύων της Εγνατίας, ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών και των αεροδρομίων της περιοχής και η θεσμοθέτηση πρόσφορων διακρατικών μηχανισμών".

Ο Αντώνης Σαμαράς

Την καλύτερη απόδειξη για τις δυνατότητες του ελληνικού επιχειρηματικού δυναμικού, αποτελεί, για τον πρόεδρο της πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Σαμαρά, η δυναμική του παρουσία στην 61η Δ.Ε.Θ. "Και, μάλιστα, σε μια εποχή που τα δυσμενή αποτελέσματα της ύφεσης της εθνικής μας οικονομίας είναι πια ορατά. Είμαι δε, ακράδαντα πεπεισμένος ότι, αν αρθούν όλα τα εμπόδια και οι αγκυλώσεις που κρατούν -εδώ και πάνω από δέκα χρόνια- την εγχώρια παραγωγή σε χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας, οι προοπτικές που διαγράφονται είναι τεράστιες".

"Η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από το φαύλο κύκλο του στασιμοπληθωρισμού και η υιοθέτηση ενός νέου θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου για την προώθηση των εξαγωγών, θα επέτρεπαν στις ελληνικές επιχειρήσεις να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ευημερία της Πατρίδας μας".

Η Αλέκα Παπαρήγα

Τη σημασία της Δ.Ε.Θ. στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής, υπογραμμίζει η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα. "Εξίσου σημαντική είναι η συνεισφορά της Δ.Ε.Θ. στην ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν με την έκθεση των προϊόντων τους".

Ωστόσο, η κ.Παπαρήγα επισημαίνει και τον προβληματισμό της, "πόσο διαφορετικά θα ήταν, αν οι δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων έσπαζαν τα δεσμά τους και δεν αφήνονταν να εκμηδενίζονται από τα ασφυκτικά πλαίσια που έχουν αποφασισθεί -με τη σύμφωνη γνώμη των μέχρι τώρα ελληνικών κυβερνήσεων- για την προσαρμογή της οικονομίας μας στους όρους της συνθήκης τους Μάαστριχτ, καθώς και από τις επιλογές των ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος

"Τα διαφορετικά επίπεδα εξέλιξης και τους ανώτερους ρυθμούς προόδου που θα έπρεπε να είχαν κατακτηθεί, καταδεικνύει η Δ.Ε.Θ.", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος. "Αποκαλύπτει, ταυτόχρονα, και τις ελλείψεις, τις αδυναμίες, αλλά και τις ευθύνες για την απουσία πολιτικού σχεδιασμού ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, με κοινωνικό περιεχόμενο και οικολογική ευαισθησία".

"Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η καθυστέρηση της χώρας είναι εμφανής. Αλλά είναι ορατές και μεγάλες και οι δυνατότητες της Ελλάδας. Αρκεί να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός για τον 21ο αιώνα, με βασικό άξονα ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της χώρας με αναπτυξιακή, κοινωνική και οικολογική πολιτική, με εκτεταμένες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και τη διαχείριση των πόρων, με προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις πραγματικού εκσυγχρονισμού".

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων