Εκλογές '96

Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΕΞΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ - ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΑΘΗΝΑ, 5 Σεπτεμβρίου 1996 (ΜΠΕ)

Για παροχές προς το κεφάλαιο και όχι προς τους εργαζόμενους κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, με αφορμή τις χθεσινές εξαγγελίες του, η Γενική Γραμματέας του KKE, Αλέκα Παπαρρήγα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στο Ζάππειο. Δριμεία κριτική άσκησε η κ.Παπαρήγα και κατά του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Εβερτ, τον οποίο επέκρινε, όπως και τον κ. Σημίτη, για "πολιτική δουλοπρέπειας" έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρωταγωνιστής της ανάπτυξης, τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, δεν μπορεί να είναι το μεγάλο κεφάλαιο και τόνισε ότι ο κ. Σημίτης δεν έκανε καμία αναφορά για την ανάγκη εφαρμογής κλαδικής και τομεακής πολιτικής, υπέρ της ανάπτυξης των συνεταιρισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μπορούν, όπως σημείωσε να βοηθήσουν συνολικά στην ανάπτυξη της χώρας.

Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, τα μέτρα που εξήγγειλε τόσο η Κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μέτρα λιτότητας και λιτότητα με ανάπτυξη δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Πρόσθεσε, δε, ότι οι συντάξεις του ΟΓΑ δεν πρόκειται ποτέ, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Σημίτης, να εξισωθούν με τις συντάξεις των άλλων ασφαλιστικών ταμείων.

Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική, η κ.Παπαρήγα εξέφρασε φόβους για επιδείνωση των εξωτερικών προβλημάτων της χώρας μετά τις εκλογές, καθώς, όπως είπε η Κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε μεγαλύτερα διλήμματα. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι ίσως πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ ή μετά τις εκλογές θα δρομολογηθεί ο διαμελισμός του Αιγαίου και η διχοτόμηση της Κύπρου ενώ έκανε λόγο για ορατό κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα ανάμεσα σε δύο μέτωπα, του Ιράκ και της Βοσνίας, αφού, όπως σημείωσε, η ειρήνη στη Βοσνία δεν έχει ακόμα εδραιωθεί. Κατηγόρησε επίσης την Κυβέρνηση για τη στάση της σχετικά με τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στο Ιράκ, λέγοντας ότι δεν προέβη ούτε σε μια απλή καταδίκη.

Αναγκαία χαρακτήρισε επίσης η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και τη συνειδητοποίηση από το λαό και τους πολιτικούς των προβλημάτων της χώρας, και της ανάγκης αντίστασης στη θύελλα των Βρυξελλών και των πολυεθνικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μερικοί πολιτικοί, όπως ο Καραμανλής, έλεγαν όχι,δήλωση, η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση.

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων