Εκλογές '96

ΨΗΦΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΚΚΕ, ΤΟΝΙΖΕΙ Η Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 9 Σεπτεμβρίου 1996 (Μ.Π.Ε)

Ψήφο καταδίκης του δικομματισμού ζήτησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, κατηγορώντας τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Δημοκρατία ότι υπόσχονται νέα επίθεση λιτότητας, ενώ αναφερόμενη στο ΔΗΚΚΙ, τόνισε ότι ο Δημήτρης Τσοβόλας ''αναζητεί προσχήματα για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ''.

Η κ.Παπαρήγα αν και υποστήριξε ότι το ΚΚΕ είναι το κόμμα των συνεργασιών, απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με τη Νέα Δημοκρατία, αποδίδοντας το στη στάση των δύο μεγάλων κομμάτων.

''Ούτε ο κ.Σημίτης,ούτε ο κ.Εβερτ είναι το πρόβλημα στην πολιτική ζωή .Το πρόβλημα είναι τα κόμματά τους και τα συμφέροντα που αντιπροσωπεύουν. Δεν είναι θέμα προσώπων'', είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: ''Το ΚΚΕ δεν αντιπαλεύει αποκλειστικά την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, αλλά και την αυτοδυναμία της συντηρητικής πολιτικής μέσα και έξω από τη Βουλή''.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παρουσίασε παραποιημένη την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα με τρόπο ακραία προκλητικό, σημειώνοντας ότι δεν απολογήθηκε ως όφειλε για την κρίση, και

έδωσε πράσινο φως στους Ελληνες καπιταλιστές για μαζική εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα με αποτέλεσμα το κλείσιμο νέων εργοστασίων και τη μαζική αύξηση της ανεργίας.

''Το όραμα του ΠΑΣΟΚ'', είπε χαρακτηριστικά η κ.Παπαρήγα είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη ένα καλό μεσιτικό γραφείο, το οποίο θα πρακτορεύει τα μεγάλα κεφάλαια στα Βαλκάνια'', υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι σταθερά υπέρ της διαβαλκανικής συνεργασίας που στηρίζεται στις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η περιοχή και κινείται σε αντίθεση με τις πολυεθνικές.

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γκάλοπ που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κ.Παπαρήγα είπε ότι ''δεν πρέπει κανείς να μπαίνει στον πειρασμό να τα σχολιάζει'', χαρακτηρίζοντας την προεκλογική μάχη, ως ένα ''τζόγο''. ''Τα γκάλοπ ισοπεδώνουν τους όρους και τις συνθήκες διεξαγωγής της εκλογικής μάχης'', σημείωσε.

Η κ.Παπαρήγα κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό κάποιες αλήθειες, και τον εξαπατούν όταν μιλούν για κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, η οποία όπως υποστήριξε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, είναι η κοινή ΝΑΤΟΪΚΗ πολιτική που διασφαλίζει τον επεκτατισμό των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών σε βάρος των εξαρτημένων, ενώ είπε ακόμη ότι και η κρίση στα Ιμια, αλλά και η υπόθεση της Γαύδου απέδειξαν ότι δεν υπάρχει καμια εγγύηση για τα ελληνικά σύνορα.

''Οι προτάσεις του ΚΚΕ'', σημείωσε η Γενική Γραμματέας του κόμματος, ''δείχνουν ότι μια κυβέρνηση έστω του προσανατολισμού της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ασκήσει πίεση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, αν προχωρήσει σε ενέργειες που στερούν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ελληνικά εδάφη για τυχοδιωκτικές ενέργειες που μας φέρνουν αντιμέτωπους με λαούς που δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε''.

Η κ.Παπαρήγα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει το δίλημμα ''Μάστριχτ ή απομόνωση'', υποστηρίζοντας ότι ''η ουσία του θέματος είναι η αντίσταση, η αντεπίθεση σε όλα τα πεδία''.

''Η δική μας στρατηγική'', υπογράμμισε η κ.Παπαρήγα, ''στοχεύει σε μια Ελλάδα που θα απομονώνει και θα θέτει στο περιθώριο μια χούφτα μεγαλομετόχους των πολυεθνικών και από την άλλη πλευρά, θα φέρνει στο προσκήνιο, σε πρωταγωνιστικό ρόλο τις δυνάμεις της εργασίας, την εργατική τάξη και τους συμμάχους της''.

Η κ.Παπαρήγα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε δύο θέματα που έχουν άμεση σχέση με τη Θεσσαλονίκη, την επικείμενη εγκατάσταση της πολυεθνικής δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ και την πορεία των έργων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε ''απαράδεκτο'' το γεγονός να καταστεί η πόλη της Θεσσαλονίκης, έδρα της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι δεν ενημέρωσαν το λαό για τη νατοϊκή αυτή απόφαση, και απευθυνόμενη στα άλλα κόμματα, τα κάλεσε να τοποθετηθούν προεκλογικά.

Αναφερόμενη τέλος στην πορεία υλοποίησης των έργων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα η κ.Παπαρήγα παρατήρησε ότι η πολιτική των δύο κυβερνήσεων ήταν εχθρική για τον πολιτισμό, κάτι που, όπως είπε φαίνεται από την ποιότητα του πολιτισμού που κυριαρχεί και χαρακτήρισε πρόκληση το ότι ''έμεινε στο περιθώριο το πολιτιστικό δυναμικό της πόλης''.

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων