Εκλογές '96

Π.ΔΕΝΤΣΟΡΑΣ: "ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΑΠΕΥΘΥΝΟΤΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 11 Σεπτεμβρίου 1996 (Μ.Π.Ε.)

Τη βεβαιότητα του ότι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού έδωσαν "λάθος χαρτί" στον κ.Σημίτη, πριν ανέβει στο βήμα της 61ης Δ.Ε.Θ., υπογράμμισε ο επικεφαλής του συνδυασμού "Δημιουργώντας το αύριο", Παναγιώτης Δέντσορας, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το πρωί.

"Ο πρωθυπουργός νόμιζε -προφανώς- ότι βρίσκεται σε άλλη πόλη", τόνισε ο ίδιος. "Γιατί, για τους Θεσσαλονικείς, οι εξαγγελίες του είναι προσβλητικές. Και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση είναι συνένοχη, καθώς δεν τις κατήγγειλε. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τα τελευταία χρόνια, έχουν επενδυθεί στο λεκανοπέδιο Αττικής περισσότερα από 2,2 τρισ.δρχ., ενώ στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης, μόλις 200 δισ. Κανένα έργο στη Βόρεια Ελλάδα δεν παρουσιάζει ικανοποιητικό ρυθμό προόδου, τα πάντα βρίσκονται σε τέλμα".

"Μοναδικός υπαίτιος για την κατάσταση αυτή", συνέχισε ο κ.Δέντσορας, "είναι η κυβέρνηση, που επί τρία χρόνια δε χρηματοδοτεί τα έργα του νομού Θεσσαλονίκης -ούτε, άλλωστε της ευρύτερης περιοχής- και διοχετεύει όλα τα κονδύλια σε έργα της Αττικής και άλλων περιοχών, που ενδιαφέρουν φιλικά προσκείμενα προς την κυβέρνηση συμφέροντα. Και η οικονομία της περιοχής τελεί υπό μαρασμό, η ανεργία στη Θεσσαλονίκη έφθασε το 12% κατά τον ΟΑΕΔ και το 17% κατά το Εργατικό Κέντρο, τρεις μεγάλες επιχειρήσεις ιματισμού -που απασχολούσαν χίλιους εργαζομένους- έκλεισαν παραμονές Πάσχα, η GOODYEAR -με 350 εργαζομένους- έκλεισε πρόσφατα, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν με ρυθμό τέσσερις ημερησίως".

Συγκεκριμένα, ο κ.Δέντσορας χαρακτήρισε το μετρό Θεσσαλονίκης "έργο εμπαιγμού του λαού της πόλης". Υπογράμμισε δε, ότι ο πρωθυπουργός ανατρέπει ουσιαστικά τον προγραμματισμό του, μιλώντας εξαπαρχής για "μέσο σταθερής τροχιάς". "Πρόκειται για πισωγύρισμα που μας φέρνει μια τριετία πίσω, στην παλιά λογική αμφιταλάντευσης μεταξύ μετρό και τραμ. Αν, όπως δείχνουν τα πράγματα, προτιμηθεί η λύση τραμ, θα χρειαστούν νέες μελέτες, πράγμα που θα σημάνει νέες καθυστερήσεις, με κίνδυνο ακόμη και να χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια".

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του συνδυασμού, ο φορέας υλοποίησης της Εγνατίας οδού, "Εγνατία Α.Ε.", δαπάνησε στον ένα χρόνο από την ίδρυση του, λειτουργικά έξοδα 2,5 δισ.δρχ. "Από τα 680 χλμ. συνολικού μήκους του έργου, 120 χλμ. έχουν κατασκευασθεί στο παρελθόν, ενώ το τμήμα που διέρχεται το νομό Θεσσαλονίκης (Δερβένι-Ασπροβάλτα) -καθώς και 150 χλμ. στη Θράκη- στερούνται χρηματοδότησης", ανέφερε ο κ.Δέντσορας.

"Για τα έργα του αεροδρομίου "Μακεδονία", η κυβέρνηση διέθεσε ποσό μόλις 1 δισ. ενώ έχει εισπράξει 18 δισ. από το "σπατόσημο". Το υπόλοιπο παραμένει πεισματικά δεσμευμένο, για άγνωστους λόγους", πρόσθεσε ο ίδιος. "Σε ό,τι αφορά το λιμάνι, εφόσον ακολουθηθούν οι ρυθμοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα έργα εκσυγχρονισμού θα ολοκληρωθούν σε μια δεκαετία, οπότε θα είναι ξεπερασμένα. Τέλος, προς επίλυσιν του σοβαρού προβλήματος υδροδότησης της Θεσσαλονίκης, η τελευταία δημοπράτηση έργου έγινε το 1993".

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων