31 / 12 / 99
Web Posted:
11:50 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΤΟ ΕΔΑΔ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ
Αγκυρα, 31/12/1999 (MΠΕ)

Υπερ της εκδίκασης της υπόθεσης Οτζαλάν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τάσσεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Χουρριέτ". "Θα περιμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", δήλωσε ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ λίγο μετά την απόρριψη, από τον προϊστάμενο εισαγγελίας Βουράλ Σαβάς, του αιτήματος του Οτζαλάν για διόρθωση της δικαστικής απόφασης που του επιβάλει την θανατική ποινή. Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ θα είναι δεσμευτική για την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια άποψη με τον Ετζεβίτ έχει εκφράσει και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Ωστόσο ο προϊστάμενος εισαγγελίας Βουράλ Σαβάς υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ για το θέμα της εκτέλεσης του Οτζαλάν. Με την απόφαση του Βουράλ Σαβάς εξαντλείται η δικαστική διαδικασία στη Τουρκία και απομένει η επικύρωση της θανατικής ποινής από τη Βουλή. Ο Σαβάς υποστηρίζει ότι στην περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στο ΕΔΑΔ και εκδοθεί απόφαση κατά τη Τουρκίας ο Οτζαλάν δεν πρόκειται να δικαστεί εκ νέου.

Προς το παρόν ο φάκελος του Οτζαλάν βρίσκεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο θα αποφανθεί για την έναρξη της διαδικασίας της εκτέλεσης ενώ στη συνέχεια ο φάκελος θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χικμέτ Σαμί Τουρκ δήλωσε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ για ασφαλιστικά μέτρα θα εξεταστεί στην σύνοδο των πολιτικών αρχηγών και επισήμανε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι η αρμόδια για την εκτέλεση της απόφασης του ΕΔΑΔ.