31 / 12 / 99
Web Posted:
12:36 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΑΛΒΑΝΙΑ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ)
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.

Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)

ΑΛΒΑΝΙΑ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ)

Δεκέμβριος 1998

2/12: Τρομοκρατικές ενέργειες επιβαρύνουν το ήδη οξυμένο πολιτικό κλίμα. Στο Αργυρόκαστρο άγνωστοι χτύπησαν με ρουκέτα τις αποθήκες εταιρείας εισαγωγών και στην Τροπόγια, έχασε τη ζωή του ένας Αλβανός μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο δήλωσε ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου(AΣΚ), αντιμετωπίζεται πλέον ως πολιτικός και όχι ως στρατιωτικός παράγοντας.

Οι εγκαταστάσεις της ιταλικής Coca-Cola καταστράφηκαν ολοσχερώς μετά από φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο που βρίσκεται σε προάστιο των Τιράνων.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός φτωχών οικογενειών στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με το ποσοστό του 1996, ενώ το 1997 περίπου 16.500 οικογένειες "κέρδισαν" τον τίτλο ένδειας.

3/12: Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει το Σύνταγμα, το οποίο έκανε αποδεκτό ο αλβανικός λαός στο δημοψήφισμα της 22ας Νοεμβρίου και δεν θα επιστρέψει στα έδρανα της Βουλής.

Mε τη συνδρομή Νορβηγού εισαγγελέα, ο οποίος έφθασε στα Τίρανα, θα συνεχιστούν οι έρευνες για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι, που υπήρξε και η αφορμή των ταραχών, οι οποίες σημειώθηκαν στην Αλβανία το Σεπτέμβριο.

Συνοριακοί φρουροί του Γιουγκοσλαβικού στρατού σκότωσαν σήμερα το πρωί 8 ένοπλους Αλβανούς, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στο Κοσσυφοπέδιο από την Αλβανία.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζει μερικώς η λειτουργία της.

5/12:Εκτακτα μέτρα, έλαβαν και πάλι τις τελευταίες ημέρες οι αλβανικές αρχές, μετά από πληροφορίες ότι οργανωμένες ένοπλες ομάδες φανατικών ισλαμιστών, ετοιμάζουν ταραχές, με σκοπό την εκ νέου αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Αλβανία.

8/12: Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, μιλώντας σε συγκέντρωση των οπαδών του κόμματός του στην πλατεία Σκεντέρμπει των Τιράνων ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

9/12: Επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποίησε ο Αλβανός πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι. Συναντήθηκε με το Βούλγαρο ομόλογό του Πέταρ Στογιάνοφ, τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ και με κυβερνητικά στελέχη.

10/12:Για πρώτη φορά, στα τελευταία εκατό χρόνια, γεννήθηκαν στην Αλβανία πεντάδυμα, χωρίς τη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

11/12: Ο πρωθυπουργός Παντελή Μάικο δήλωσε ότι είναι υπέρ της επιβολής και εκτέλεσης της εσχάτης των ποινών, προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα.

12/12: Επίσκεψη του συντονιστή της πρωτοβουλίας Royaumont Παναγιώτη Ρουμελιώτη στα Τίρανα.

13/12: Ο Γ.Γ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πιέρ Κουτιλέϊρο που επισκέφθηκε την Αλβανία ανακοίνωσε ότι η διεθνής αστυνομική δύναμη "ΜΑΡΕ" θα παρατείνει την παραμονή της στην Αλβανία.

16/12: "Ομάδα κρούσης" με καθαρά ανθελληνικό προσανατολισμό, με την επωνυμία

" Εναντίον των Ελλήνων", δρα εδώ και δύο περίπου μήνες στην περιοχή του Αργυροκάστρου, αποκάλυψε με δημοσίευμά της η ομογενειακή εφημερίδα "Λαϊκό Βήμα" .

- Σε διάβημα προς τα Τίρανα για την υποστήριξη που το Βελιγράδι θεωρεί ότι προσφέρει στους Αλβανούς αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου προέβη το γιουγκοσλαβικό Υπουργείο Εξωτερικών προς τον Αλβανό επιτετραμμένο στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα Φλόριαν Νόβα .

17/12:Μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες ινδικής κάνναβης ανακάλυψε και κατέσχεσε η αλβανική αστυνομία. Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, σε έρευνα που διενήργησαν άνδρες της αστυνομίας σε φορτηγό στην Καβάγια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πεντακόσια κιλά ινδικής κάνναβης. Προορισμός του "εμπορεύματος" ήταν το Δυρράχιο.

19/12:Οι εκπρόσωποι των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού κατηγόρησαν τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα για προσπάθεια αποσταθεροποίησης.

21/12: Συνάντηση Παντελή Μάικο και Σαλί Μπερίσα. Για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και συμφωνήθηκε να συγκληθεί στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου.

- Η Αλβανία κατηγόρησε το γιουγκοσλαβικό στρατό ότι άνοιξε πυρ κατά Αλβανών αξιωματικών και στρατιωτών σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις, στα σύνορα της βόρειας Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο.

22/12: Η 4η Διεθνής Συνάντηση της Οργάνωσης του Βορειου Ατλαντικού πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα με θέμα τη συνεργασία και την ασφάλεια στην περιοχή.

- Η οργάνωση "Human Rights Watch" αναφέρει σε έκθεσή της ότι υπάρχει σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία.

23/12:Προβληματισμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος, Ρετζέπ Μεϊντάνι σχετικά με την επιβολή και εκτέλεση της εσχάτης των ποινών, θέμα που η Αλβανία προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

- Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι υπέρ της έναρξης διαλόγου μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

29/12: Nέα σύσταση προς τους πολίτες της να ακυρώσουν τυχόν ταξίδια τους στην Αλβανία ή να απομακρυνθούν από τη χώρα για λόγους ασφαλείας της ζωής τους, απηύθυνε η αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα, ελήφθησαν νέα μέτρα ασφαλείας στο χώρο της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα.

30/12:Ως θετικό βήμα για την επιστροφή του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή, εκτιμήθηκε η συμμετοχή βουλευτή του κόμματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

- Ενοπλη ληστεία σε βάρος Αλβανών μεταναστών που επέστρεφαν από την Ελλάδα, έγινε στην εθνική οδό, κοντά στο Λαζαράτι.

- Συνολικά 548 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αλβανία σε ένοπλα επεισόδια φέτος, ανάμεσα στους οποίους και 19 αστυνομικοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας.

Ιανουάριος

7/1: Ο πρωθυπουργός Παντελή Μάικο συναντήθηκε με τον αρχηγό του Δ.Κ. Σαλί Μπερίσα. Η πλειοψηφία των αρχηγών κομμάτων θεωρεί τη συνάντηση θετική.

8/1: Αλβανοί λαθρέμποροι πέταξαν στην Αδριατική πενήντα λαθρομετανάστες που τους μετέφεραν στην Ιταλία. Οι ναυαγοί περισυνελέγησαν από τις ιταλικές αρχές.

- Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΑΣΚ Αντέμ Ντεμάτσι επισκέφθηκε τα Τίρανα. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Παντελί Μάικο και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η πολιτική ηγεσία της χώρας ζήτησε από τον κ. Ντεμάτσι να συμβάλλει προσωπικά στην καθιέρωση ενιαίας έκφρασης εκ μέρους του αλβανόφωνου παράγοντα στο Κοσσυφοπέδιο.

12/1: Ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Κάρλο Σκοναμίλιο, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία. Συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ παρέστη στην τελετή παράδοσης ιταλικών στρατιωτικών οχημάτων στις ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας.

- Ο πρωθυπουργός Παντελή Μάικο συναντήθηκε με τον "πρωθυπουργό" της λεγόμενης "εξόριστης κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου", Μπουγιάρ Μπουκόσι. Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ, ο Μπουκόσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση την οποία επιδεικνύει η Αλβανία στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

- Ένας Αλβανός σκοτώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση της γιουγκοσλαβικής αστυνομίας και ομάδας Αλβανών, στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας-Αλβανίας.

14/1: Το αλβανικό κοινοβούλιο ψήφισε νέο νόμο για να καταστείλει την παράνομη μετανάστευση μέσω Αδριατικής θάλασσας στην Ιταλία.

- Θέμα πρόωρων εκλογών και σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ήγειρε εκ νέου η αντιπολίτευση στην Αλβανία.

15/1: Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, καταδίκασε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος χαρακτήρισε την Αλβανία ως "άντρο της διεθνούς τρομοκρατίας και κυρίως των ισλαμιστών".

16/1: Η αλβανική αστυνομία, προχώρησε στη λήψη αυξημένων μέτρων ασφάλειας γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα.

- Διπλωματική νότα επεδόθη στον επιτετραμμένο της γιουγκοσλαβικής πρεσβείας στα Τίρανα, Στάνιμιρ Βουκίτσεβιτς για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Γιουγκοσλαβίας. Στη νότα απευθύνεται η προειδοποίηση ότι "αν πίσω από τις δηλώσεις του Γιουγκοσλάβου υπουργού κρύβεται σενάριο για επέκταση του πολέμου εκτός του Κοσσυφοπεδίου, τότε το Βελιγράδι θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πάρει την απάντηση που του αξίζει".

17/1: Η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και από τον ΟΑΣΕ να συζητήσουν αμέσως το θέμα της δολοφονίας των Αλβανών στο χωριό Ράτσακ του Κοσσυφοπεδίου.

19/1: Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο συναντήθηκε με τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσίς και συζήτησαν το θέμα της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου.

20/1: Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, με την οποία ζητείται η στρατιωτική επέμβαση το ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

21/1: Παραίτηση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο από το αξίωμά του.

- Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκου Παπαδόπουλου στα Τίρανα. Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο Ελληνας υπουργός με την ηγεσία των Τιράνων.

22/1: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελή Μάικο συναντήθηκε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Υπεγράφησαν συμφωνίες που αφορούν την ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών.

24/1: Περίπου 100 ένοπλοι άνδρες κατέλαβαν τμήμα της εθνικής οδού στη νότια Αλβανία κοντά στα ελληνικά σύνορα διαμαρτυρόμενοι για την απουσία αστυνομικής επιτήρησης στους δρόμους.

25/1: Απεργία διαρκείας κήρυξαν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αλβανία, προβάλλοντας οικονομικά αιτήματα.

26/1:Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος τόνισε σε συνέντευξή του ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ζει τα τελευταία επτά χρόνια τις αγωνίες και τις ταλαιπωρίες του αλβανικού λαού, συμβάλλοντας στην κοινωνική και πνευματική ανασυγκρότηση της χώρας.

28/1: Οι Αλβανοί άρχισαν τη παράδοση των όπλων, που είχαν κλαπεί από στρατιωτικές αποθήκες στην εξέγερση του 1997, ανταποκρινόμενοι στο πρόγραμμα του ΟΗΕ.

30/1: Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελί Μάικο άρχισε επταήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Φεβρουάριος

1/2: Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ερικ Ντερίκε επισκέφθηκε την Αλβανία και συζήτησε τις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

- Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Αλβανίας συναντήθηκε στην Αθήνα με αντιπροσωπεία της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Ελληνικής Βουλής. Συζήτησαν κυρίως για τα προβλήματα διαβίωσης των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα και για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

4/2: Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ζέρι ι Πόπουλιτ" πολιτικοί φέρονται να είναι αναμεμειγμένοι σε διακίνηση ναρκωτικών.

5/2: Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Τιράνων υπέρ των αιτημάτων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Κοινή ανακοίνωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα οποία συνεδρίασαν για να συζητήσουν το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τονίζει μεταξύ άλλων ότι "η διεθνής κοινότητα θα, η οποία όμως πρέπει να αναγνωρίσει το δικαίωμα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για αυτοδιάθεση".

6/2: Η κρατική εταιρία κινητής τηλεφωνίας της Αλβανίας AMC, γνωστοποίησε τα σχέδια της, για επένδυση κεφαλαίων 3 εκατ. δολαρίων, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών της.

8/2: Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τα Τίρανα όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον Αλβανό πρόεδρο για τα κοινά προγράμματα των δήμων Αθηναίων και Τιράνων.

- Το υπουργείο Αμυνας της Ιταλίας απέστειλε στην Αλβανία βοήθεια για τον αλβανικό στρατό.

9/2: Συγκρατημένη αισιοδοξία στον πολιτικό κόσμο της Αλβανίας για την έκβαση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, που διεξάγονται στο Ραμπουϊγιέ της Γαλλίας για τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

9/2: Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο χαρακτήρισε ως ένα ποιοτικό άλμα στις σχέσεις Αλβανίας - ΗΠΑ την επίσκεψή του στην Αμερική. Κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και κυβερνητικούς αξιωματούχους ήταν η κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο.

10/2: Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πενήντα επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατό τραυματίστηκαν από εκρήξεις ναρκών, τα δυο τελευταία χρόνια στην Αλβανία.

11/2: Σκάνδαλο παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του αρχηγού της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, την οποία παραδέχθηκε ο γενικός εισαγγελέας της Αλβανίας Αρμπέν Ρακίπι, υποστηρίζοντας ωστόσο το νόμιμο της ενέργειας. Το Δ.Κ. κάλεσε την κυβέρνηση να καταγγείλει την ενέργεια

13/2: Η αμερικανική New World Telecom, συμφώνησε στην επένδυση 325 εκατ. δολαρίων σε κοινοπραξία με την αλβανική κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telekomi Shqiptar.Το σχετικό μνημόνιο προβλέπει τη συγκρότηση κοινοπραξίας, με βασικό στόχο την προσφορά υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

15/2: Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τέθηκε σε κινητοποίηση, ύστερα από τις πληροφορίες ότι ένοπλες συμμορίες που δρουν στο Βορρά και το Νότο της Αλβανίας μεθοδεύουν την αποσταθεροποίηση της χώρας.

16/2: Συμφωνία συνεργασίας σε θέματα δίωξης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών, υπέγραψαν Αλβανία και Ουγγαρία.

- Δύο ισλαμιστές τρομοκράτες συνελήφθησαν από το τμήμα δίωξης εγκλημάτων της αστυνομίας Τιράνων. Στο σπίτι τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες οπλισμού, μεταξύ των οποίων χειροβομβίδες, βόμβες, καλάσνικοφ κ.α.

18/2: Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, σε συνέντευξή του στο ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι η θετική κατάληξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και αλβανόφωνων στο Ραμπουϊγιέ της Γαλλίας, θα είναι η αρχή της διαδικασίας για την οριστική επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

19/2: Ο αρχηγός του Δ.Κ. της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα συναντήθηκε με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών της ΠΓΔΜ Αρμπέν Τζαφέρι και τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

- Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο δήλωσε ότι η χώρα του εκφράζει την άνευ όρων στήριξή τους στους Κοσοβάρους διαπραγματευτές στο Ραμπουιγιέ.

24/2: Στη χάραξη του ευρωδιαδρόμου αρ. 8 "Ανατολής-Δύσης" συμφώνησαν Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ. Η υπουργός Μεταφορών της Αλβανίας, ΄Ιγκριντ Σούλι, ζήτησε από τη βουλγαρική πλευρά η Σόφια να καταργήσει τις θεωρήσεις για τους Αλβανούς πολίτες.

25/2: Tην ετοιμότητα της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση δημιουργηθεί, επισημαίνει ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Λουάν Χαϊνταράγκα, μιλώντας στο ΜΠΕ.

26/2: Μεγάλος αριθμός αλβανικών διαβατηρίων, που κλάπηκαν κατά τις ταραχές του Μαρτίου 1997, βρέθηκαν στα χέρια ανθρώπων του Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχου τρομοκράτη, Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι οποίοι αφού τα συμπλήρωναν, εφοδίαζαν με αυτά οπαδούς τους, τόσο στην Αλβανία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας (SHIK), Φάτος Κλόσι.

- H κυβέρνηση της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι στηρίζει μία προσωρινή κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και κάλεσε τον πολιτικό ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα να κάνει το ίδιο.

27/2: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο δήλωσε ότι η Αλβανία είναι έτοιμη να δεχτεί τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφός της αν κριθεί αναγκαίο και αν η Συμμαχία επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο.

Μάρτιος

1/3: Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας, Ραμίζ Αλία χαρακτήρισε πλήγμα για την αλβανική δικαιοσύνη, τη δολοφονία του τέως προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλβανίας, Κλεάνθη Κότσι. Ο Κότσι πυροβολήθηκε από αγνώστους και υπέκυψε στα τραύματά του, κατά την μεταφορά του σε νοσοκομείο της Ιταλίας.

- Tα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο, Ρετζέπ Μεϊντάνι, επέδωσε ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Αλέξανδρος Μαλλιάς.

2/3: Αιματηρές συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και ένοπλων συμμοριών στο Μπεράτι και στην Αυλώνα, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δολοφονία τριών αστυνομικών και τριών πολιτών.

5/3: Ο πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι σε μήνυμά του στον αλβανικό λαό απηύθυνε έκκληση στις αστυνομικές δυνάμεις να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της εγκληματικότητας.

6/3: Το Δημοκρατικό Κόμμα, με αφορμή το μακελειό στο Μπεράτι ζήτησε αμέσως την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

7/3:Tην υποψηφιότητά του για την εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος ανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο.

8/3: Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ζητά η αλβανική αντιπολίτευση με αφορμή τις εσωκομματικές διαφωνίες στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και την οξύτατη αντιπαράθεση, στη συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, μεταξύ του Φάτος Νάνο και του πρωθυπουργού Παντελή Μάικο, σχετικά με την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας.

- Δεκαπέντε ισλαμικές οργανώσεις και σύλλογοι, ζήτησαν την αναστολή της απόφασης για την ανέγερση Ορθόδοξης Εκκλησίας στο κέντρο των Τιράνων.

9/3: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ πραγματοποίησε επίσκεψη στα Τίρανα. Ο κ. Φίσερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον ομόλογό του Πασκάλ Μίλο. Συζήτησαν για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και τις σχέσεις Αλβανίας - Γερμανίας.

- Όχημα του ΟΑΣΕ δέχθηκε τα πυρά αγνώστων στη Βορειοανατολική Αλβανία χωρίς οι επιβάτες του να τραυματιστούν.

10/3:Με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Παντελή Μάικο και τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο συναντήθηκε στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο υπουργοί ο κ. Μίλο τόνισε ότι στις συνομιλίες με τον κ. Παπανδρέου κεντρικό θέμα ήταν το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

11/3: Εντονες επικρίσεις κατά του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο και της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, διατυπώνει σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού στα Τίρανα, η προσκείμενη στον Σαλί Μπερίσα εφημερίδα, "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε". Η εφημερίδα επικρίνει τον Ελληνα υπουργό ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του Μιλόσεβιτς και ότι δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.

- Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ πραγματοποίησε επίσκεψη στα Τίρανα. Συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Παντελή Μάικο, ενόψει της επανάληψης των συνομιλιών για την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο.

12/3: Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επανέφερε το θέμα της επιβολής της θανατικής ποινής, προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

13/3: Η Αλβανία απέρριψε την πρωτοβουλία της Ελλάδας, για τη σύγκλιση βαλκανικής διάσκεψης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης για το Κοσσυφοπέδιο.

- Ο αλβανικός στρατός προετοιμάζεται για ένα ενδεχόμενο πόλεμο με τη Σερβία. Ο πρωθυπουργός Παντελή Μάικο μετά από άσκηση που παρακολούθησε στη πόλη Λέζια τόνισε ότι η χώρα προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη επιδρομή

16/3: Ο πολιτικός κόσμος της Αλβανίας χαιρέτησε την απόφαση των αλβανόφωνων να υπογράψουν το ειρηνευτικό σχέδιο της ομάδας επαφής για το Κοσσυφοπέδιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι εφόσον υπογραφεί και από τη σερβική πλευρά, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του προβλήματος με ειρηνικά μέσα.

- Εγκαινιάστηκε η πρώτη ιδιωτική αμερικανική τράπεζα στην αλβανική πρωτεύουσα, παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Παντελή Μάικο και της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Τίρανα, Μαρίζα Λίνο.

17/3:Ο Αλβανός υπουργός Αμυνας Λουάν Χαϊνταράγκα συναντήθηκε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Κλιούσεφ στα Σκόπια και συζήτησαν για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και για τις διμερείς σχέσεις. Ο κ. Χαϊνταράγκα διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Αλβανία στέλνει παράνομα όπλα στο Κοσσυφοπέδιο.

19/3: Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο έδωσε - εμμέσως πλην σαφώς - τη διαβεβαίωση ότι τα τουρκικά στρατεύματα που εδρεύουν στην Αλβανία δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, μιλώντας στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.

20/3: Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή της το σχέδιο νόμου για την παράταση της παραμονής της ΕΛΔΑΛ στην Αλβανία μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

22/3: Διπλωματική νότα επιδόθηκε στον επιτετραμμένο της γιουγκοσλαβικής πρεσβείας στα Τίρανα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων επεισοδίων στην αλβανογιουγκοσλαβική μεθόριο.

23/3: Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο προήδρευσε σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, την κατάσταση ασφαλείας στην Αλβανία και τα συνεχιζόμενα επεισόδια στα σύνορα.

- Συνεδρίασε εκτάκτως η βουλή της Αλβανίας, λόγω των εξελίξεων στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο δήλωσε - σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου - ότι η Αλβανία ετοιμάζεται για πόλεμο εάν θα δεχθεί επίθεση από τους Σέρβους. Τόνισε ότι ενισχύονται οι δυνάμεις της χώρας στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

25/3: O πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελή Μάικο, χαιρέτησε την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, ως το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

- Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των 19 χωρών μελών του ΝΑΤΟ επεσιμαίνοντας ότι η χώρα του έχει ενισχύσει τα στρατεύματα στα σύνορα της με τη Γιουγκοσλαβία.

26/3: Ο Αλβανός υπουργός Δημόσιας Τάξης Πέτρο Κότση, μιλώντας στο ΜΠΕ, απηύθυνε έκκληση στον αλβανικό λαό, με αφορμή επεισόδια στα αλβανο - γιουγκοσλαβικά σύνορα και την κινητικότητα του σερβικού στρατού στη μεθόριο.

27/3:Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Αλβανία για να μπορέσει η χώρα αυτή να αντιμετωπίσει θέματα προσφύγων.

- Ο επιτελάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων Αλεξ Αντόνι, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση των Τιράνων, τόνισε ότι ο αλβανικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη επίθεση από τη Σερβία.

28/3: Ο Αλβανός πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι ζήτησε την εγκατάσταση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη γιουγκοσλαβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου το συντομότερο δυνατό, για να σταματήσει η εκδίωξη των Αλβανών από τα χωριά τους προς τα σύνορα με την Αλβανία.

- Η Αλβανία απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια για τους χιλιάδες πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο που εκδιώχθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις.

- Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει βοήθεια για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ 8,5 εκ. δολάρια, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση από τη μαζική φυγή των αλβανοφώνων.

29/3:Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο ανακοίνωσε ότι περίπου 100.000 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου κατευθύνονται προς την Αλβανία. Ο κ. Μάικο απηύθυνε έκκληση στον αλβανικό λαό να επιδείξει ψυχραιμία.

30/3: Tις ογδόντα χιλιάδες έφθασε ο αριθμός των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο που κατέφυγαν χθες στην Αλβανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Τιράνων.

31/3: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσκεψη στα Τίρανα. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μεϊντάνι και τον πρωθυπουργό Μάικο. Σκοπός της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου ήταν η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην αλβανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στη χώρα από το Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.

- Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις βασικές ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων που συνεχίζουν να εισέρχονται στο αλβανικό έδαφος.

- Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του Π. Μάικο. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε στον συνομιλητή του ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση και την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής ομογένειας στη Νότια Αλβανία.

Απρίλιος

1/4: Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, αναγκάζει τους Κοσοβάρους να καταφύγουν στην Αλβανία. Στα τέλη Απριλίου ο αριθμός των προσφύγων έφθασε στις 383.000, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

- Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων για να ανακουφίσει τον πόνο τους.

- Το αεροδρόμιο των Τιράνων επαναλειτούργησε μετά από μια εβδομάδα διακοπής πτήσεων.

2/4: Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων. Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η δημιουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων στο Δυρράχιο.

3/4: Ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία και συναντήθηκε με την ηγεσία της ελληνικής μειονότητας

- Το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι εξερράγησαν 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Τιράνων.

4/4:Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα πραγματοποίησε επίσκεψη στα Τίρανα για να επισκεφθεί τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Παντελή Μάικο και τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Μεϊντάνι.

5/4: Πολλές χώρες αποστέλλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Αλβανία.

- Περίπου 200 Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί βρίσκονται στην Αλβανία και μετέχουν στις επιχειρήσεις προώθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο.

- Το αλβανικό υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπέγραψε συμφωνία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προκειμένου να καλύψει τα έξοδα των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο που έχουν εγκατασταθεί στην Αλβανία.

6/4:Επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ Κνούτ Βόλεμπεκ.

- Ένα άτομο αλβανικής υπηκοότητας σκοτώθηκε σε επεισόδιο που σημειώθηκε στα σύνορα ΠΓΔΜ-Αλβανίας, όταν πολυμελής ομάδα αλβανών λαθρεμπόρων προσπάθησε να μεταφέρει στο σκοπιανό έδαφος όπλα και πυρομαχικά.

- Η ανθρωπιστική οργάνωση της Τουρκίας Ερυθρά Ημισέληνος θα στείλει 13 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία, όπου θα δημιουργήσει στρατόπεδο για τη φιλοξενία 5.000 προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ ίδιου μεγέθους στρατόπεδο σκοπεύει να εγκαταστήσει και στην ΠΓΔΜ.

7/4: Η Αλβανία δεν επιθυμεί να εντάξει το Κοσσυφοπέδιο στην επικράτεια της, δήλωσε ο Αλβανός πρέσβης στην Μόσχα.

- H αλβανική κυβέρνηση απέρριψε πρόταση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για μονομερή εκεχειρία στις επιχειρήσεις εναντίον του "ΑΣΚ".

- Εκπρόσωποι ιταλικών ανθρωπιστικών οργανώσεων διαπίστωσαν ότι τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν δυτικές χώρες για τους Κοσοβάρους πρόσφυγες εξαφανίστηκαν από την Αλβανία.

- Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εγκατάσταση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο αλβανικό έδαφος.

- Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την Αλβανία για να δεχτεί 100.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο.

8/4: Ο πρωθυπουργός Παντελή Μάικο, εμφανώς δυσαρεστημένος από τους χειρισμούς της σκοπιανής κυβέρνησης, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ, την διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους κάποιοι Κοσοβάροι πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ.

9/4: Ο Αλβανός πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι σε συνέντευξή του, απευθύνοντας μήνυμα στους Έλληνες μειονοτικούς συνέστησε να είναι ήρεμοι και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Αλβανίας-Ελλάδας.

10/4: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος μετέβη στην Αλβανία. Επισκέφθηκε το στρατόπεδο προσφύγων, πήγε στο Δυρράχιο και παρευρέθη στην εκφόρτωση της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας από το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού "Χίος".

- Ο πρωθυπουργός Μάικο σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση σημείωσε ότι η συμφωνία του Ραμπουιγιέ δεν έχει πεθάνει αλλά είναι μια σημαντική βάση για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

13/4: Αμερικανικά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια σε Αλβανία - ΠΓΔΜ.

- Υποτιμήθηκε το αλβανικό νόμισμα, κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας από την Τράπεζα Αλβανίας. Η τιμή του λεκ διαμορφώθηκε σε 146,5 έναντι του δολαρίου.

- Οι σερβικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο χωριά στη βόρεια Αλβανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Πληροφοριών της Αλβανίας Μούσα Ουλκίνι. Η Γιουγκοσλαβία διέψευσε την ανακοίνωση.

14/4: Σύμφωνα με αντιπροσώπους του ΟΑΣΕ οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον στόχων στη βόρεια Αλβανία. Ανέφεραν ότι δύο όλμοι έπεσαν στο αλβανικό έδαφος κοντά στο χωριό Βλάχεμ, χωρίς να υπάρξουν απώλειες.

15/4: Tην παραίτηση της αλβανικής κυβέρνησης και το σχηματισμό νέας "Εθνικής Σωτηρίας", ζήτησε ο αντιπολιτευτικός συνασπισμός "Ενωση για τη Δημοκρατία".

- Aνθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία για τους Κοσοβάρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη χώρα.

16/4: Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση της παραμονής για άλλους έξι μήνες της ελληνικής δύναμης ΕΛΔΑΛ-2 στην Αλβανία.

- Ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.

17/4: Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Αμερικανός στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ πραγματοποίησε επίσκεψη στα Τίρανα.

18/4:Ο καταυλισμός που δημιούργησε η ελληνική κυβέρνηση στο Πόγραδετς άρχισε να λειτουργεί.

- Η Γιουγκοσλαβία διέκοψε τις διπλωματικές τις σχέσεις με τη Αλβανία, κατηγορώντας τα Τίρανα για συνέργια στις επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ εναντίον της.

- Αμερικανικά ελικόπτερα "Απάτσι" προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Τιράνων.

23/4: Διακομματική επιτροπή ανέλαβε την ευθύνη να καλύψει τις ανάγκες διατροφής των παιδιών από το Κοσσυφοπέδιο που καταφεύγουν, λόγω του πολέμου στην Αλβανία.

24/4: Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μισέλ Καμντεσί δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα βοηθήσει την Αλβανία, λόγω της κρίσης στο Κόσοβο.

- Σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα προς το αλβανικό έδαφος στην περιοχή Τροπόγια.

25/4: Ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγός Ουέσλι Κλάρκ επισκέφθηκε στρατιωτικό αεροδρόμιο, έξω από τα Τίρανα, όπου έχουν εγκατασταθεί 5.350 Αμερικανοί στρατιώτες και ελικόπτερα Απάτσι.

26/4: Απογοητευμένος από το έργο του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), στην Αλβανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Παντελή Μάικο.

27/4: Ένα από τα 24 Απάτσι συνετρίβη στα Τίρανα κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

- Γαλλικό μεταγωγικό πλοίο το οποίο μεταφέρει 2.000 τόνους βοήθειας αναχώρησε από τη Μασσαλία προς την Αλβανία ως τμήμα "της ανθρωπιστικής θαλάσσιας γέφυρας" ανάμεσα στις δύο χώρες για βοήθεια στους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου.

- To Κλαμπ των Παρισίων συμφώνησε στην καθυστέρηση των πληρωμών του εξωτερικού χρέους της Αλβανία από την 1η Απριλίου του 1999 που είχε προγραμματιστεί στις 31 Μαρτίου του 2000, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

29/4: Ο Αλβανός πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι σε συνέντευξή του στο ΜΠΕ εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται ένα συνολικό οικονομικό σχέδιο για τα Βαλκάνια.

Μάιος

1/5: Συνεχίζεται το κύμα προσφύγων στην Αλβανία από το Κοσσυφοπέδιο, λόγω του πολέμου.

3/5: H αλβανική κυβέρνηση, για πρώτη φορά, παραδέχθηκε δια στόματος του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Πέτρο Κότση, ότι εκπαιδεύει αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου".

- Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής δύναμης του ΝΑΤΟ στρατηγός Τζον Ράιθ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ προχώρησε στην κατασκευή δύο νέων καταυλισμών, προκειμένου να στεγάσει ακόμη 160.000 Κοσοβάρους πρόσφυγες.

4/5: Ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Αμερικανός στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ που πραγματοποίησε επίσκεψη στα Τίρανα, διέψευσε ότι το ΝΑΤΟ εφοδιάζει με όπλα τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου.

- Tριακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, κατέφυγαν στην Αλβανία, από τις 26 Μαρτίου.

- Οικονομική βοήθεια ύψους 687.16 εκατομμυρίων μάρκων χορήγησε η Γερμανία στην Αλβανία.

5/5:Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία. Συναντήθηκε με εκπροσώπους της αλβανικής ηγεσίας και σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τα προβλήματα των προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην Αλβανία.

- Επίσημες γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές πηγές σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο VIP επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν συγκρούσεις σε ευρεία κλίμακα μεταξύ χερσαίων δυνάμεων στα γιουγκοσλαβοαλβανικά σύνορα.

8/5:Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο. Είχε συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του Ρετζέπ Μεϊντάνι και επισκέφθηκε προσφυγικούς καταυλισμούς.

9/5:Τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα κατασκεύασαν αεροδρόμιο στην βόρεια Αλβανία για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου.

- Παραιτήθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Πέτρο Κότση.

10/5: Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο, από το 6ο ετήσιο Διαβαλκανικό Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως η χώρα του, επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλον να επικρατήσει ειρήνη, συναδέλφωση και οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο ανακοίνωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καταγγέλοντας τον Μιλόσεβιτς και τους συνεργάτες του, ως αυτουργούς της τραγωδίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

11/5:Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τον έλληνα ομόλογό του Κώστα Σημίτη. Κύριο θέμα των συνομιλιών ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος.

12/5: O πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα για τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου παρά το ολοένα και αυξανόμενο κύμα προσφύγων που έχει κατακλύσει την περιοχή.

- Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα που επισκέφθηκε προσφυγικό καταυλισμό στο Ελμπασάν, δεσμεύτηκε ότι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους.

15/5:Οι αρχές στην Αλβανία ανακοίνωσαν ότι τα ξημερώματα σερβικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον αλβανικών χωριών στην περιοχή Χάση, περίπου 300 χιλιόμετρα από τα Τίρανα, χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό. Δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες.

16/5:Πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Αλβανίας ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ανέβαλε όλες τις επενδύσεις και ανακατένειμε τις δαπάνες για να αντιμετωπίσει την κρίση των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της χώρας έχει υποστεί σοκ.

-Ρώσοι στρατιωτικοί ελεγκτές επιθεώρησαν τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Αλβανία.

17/5: Στις 450 χιλιάδες υπολογίζονται οι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο που έχουν καταφύγει στην Αλβανία.

18/5: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επισκέφθηκε την Αλβανία. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Παντελή Μάικο. Ο κ. Μπλερ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να πετύχει τους στόχους του, ώστε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν ασφαλείς στις εστίες τους.

19/5: Ο αρχηγός του Δ.Κ. Σαλί Μπερίσα τόνισε ότι είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση της κυβέρνησης ο ανεφοδιασμός του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" με όπλα.

20/5:Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επισκέφθηκε την Αλβανία και στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Μεϊντάνι και τον πρωθυπουργό Μάικο, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο ώστε να μπορέσει να αρχίσει η επιστροφή των Κοσοβάρων προσφύγων στις εστίες τους.

21/5:Εκπρόσωποι των Κοσσοβάρων προσφύγων που φιλοξενούνται στους καταυλισμούς στην ΠΓΔΜ πραγματοποίησαν επίσκεψη στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Κορυτσά, προκειμένου να ενημερωθούν από κοντά για τις συνθήκες διαβίωσης των ομοεθνών τους.

23/5:Περίπου διακόσιοι πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου, που φιλοξενούνται σε καταυλισμό στην αλβανική πόλη Λίμπραζντε έπαθαν τροφική δηλητηρίαση.

24/5: Με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι συναντήθηκε ο Ελληνας πρέσβης στα Τίρανα, Αλέξανδρος Μαλλιάς.

26/5: Σημαντική οικονομική βοήθεια, ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων εξασφάλισε η Αλβανία στη διεθνή διάσκεψη των δωρητών χωρών, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.