31 / 12 / 99
Web Posted:
12:36 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΤΟΥΡΚΙΑ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ)
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.

Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)

ΤΟΥΡΚΙΑ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ)

Δεκέμβριος 1998

1/12: Ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι η Ιταλία μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση διεθνούς λύσης για το κουρδικό πρόβλημα και συγκεκριμένα να οργανώσει διεθνή μεσολαβητική ομάδα που θα είναι ικανή να επιλύσει τη διαμάχη Κούρδων και Τούρκων στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

2/12: Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση η οποία θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

4/12: Η πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ Διεθνούς Διάσκεψης για ειρηνική επίλυση του Κουρδικού, καλώντας συγχρόνως την Τουρκία να παύσει να επιτίθεται κατά των Κούρδων.

7/12: Το εφετείο της Γαλλίας δέχθηκε την υπό όρους έκδοση στην Τουρκία του περιβόητου Τούρκου μαφιόζου, Αλαατίν Τσακιτζί. Η σύλληψή του και οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν, περί διασύνδεσής του με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, αλλά και με την τουρκική κυβέρνηση και αντιπολίτευση, είχαν προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ.

8/12: Η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ απέρριψε την πρόταση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ να συμμετάσχει στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τριών κομμάτων, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και ο αντίπαλός της Μεσούτ Γιλμάζ.

8/12: Οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαχώρισαν την Τουρκία από τις υπό ένταξη χώρες.

9/12: Η Τουρκία προειδοποίησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ότι εμμένει στην άρνηση πολιτικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

11/12: Οι Τούρκοι επιχειρηματίες απηύθυναν έκκληση, κατά τη συνεδρίαση του συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, για σχηματισμό κυβέρνησης και εύρεση λύσης για την οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία, τονίζοντας ότι η κυβερνητική αστάθεια και η οικονομική κρίση έχουν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις στην Τουρκία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι 300.000 πολίτες.

12/12: Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ έδωσε το πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Μπουλέντ Ετζεβίτ.

13/12: Ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν σε συνέντευξή του κατηγόρησε τον πρώην στενό συνεργάτη του Σεμντίν Σακίκ για τις αγριότητες που διέπραξε το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα του.

16/12: Η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεσή της στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κρήτη, αντί της Κύπρου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

21/12: Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ ανακοίνωσε την παραίτηση του από την προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

21/12: Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τσουμχούρ Ερσουμέρ, ανέφερε στον υπουργό Βιομηχανίας της Ιταλίας Πιέρ Λουίγκι Μπερσάνι ότι η Άγκυρα δεν θα ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Ρώμη στον ενεργειακό τομέα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη έκδοση του ηγέτη του ΡΚΚ Αμντουλάχ Οτζαλάν.

22/12: Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Τουρκία.

23/12: Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ έδωσε στον ανεξάρτητο βουλευτή Γιαλίμ Ερέζ, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

29/12: Η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και επικεφαλής του κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ αρνήθηκε να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.

30/12: Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την πρόταση της Κύπρου για εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κρήτη, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Ισμαήλ Τζεμ υποστήριξε ότι η πιθανή εγκατάστασή τους στην Κρήτη "θα προκαλούσε κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία".

Ιανουάριος 1999

1/1: Ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν δήλωσε ότι αν δεν επιτευχθεί το 1999 λύση του Κουρδικού προβλήματος, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προβλήματα από νέο μεγαλύτερο κύμα μεταναστών.

4/1: Η επικεφαλής του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ανακοίνωσε, καθυστερημένα, την υποστήριξή της στον Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος απέτυχε τον προηγούμενο μήνα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

4/1: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέσμευσαν προγράμματα εξοπλισμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, επειδή η τουρκική κυβέρνηση παραβιάζει συνεχώς τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θέλοντας με τη στάση τους αυτή να παρακινήσουν την Τουρκία σε "βήματα εκδημοκρατισμού".

4/1: Η γερμανική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δε θεωρεί την Τουρκία υποψήφια για ένταξη χώρα.

5/1: Η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ζήτησε το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό και χαρακτήρισε το στρατό ως εγγυητή της δημοκρατίας.

6/1: Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιαλίμ Ερέζ ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τη δήλωση της Τανσού Τσιλέρ, ότι θα στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την πρωθυπουργία του Ετζεβίτ.

6/1: Γραπτή ανακοίνωση της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, στην οποία είναι επικεφαλής ο Ακίν Μπιρντάλ, επισημαίνει ότι η κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθεί να παραμένει εφιαλτική.

7/1: Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ Εντολή ανέθεσε για δεύτερη φορά στον επικεφαλής του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ το σχηματισμό κυβέρνησης.

8/1: Ο στρατός της Τουρκίας ζήτησε την εκκαθάριση των Ισλαμιστών από την κρατική διοίκηση και νέους νόμους κατά του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.

11/1: Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ παρουσίασε στον πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ τη λίστα με τα ονόματα των υπουργών της κυβέρνησης συνασπισμού που σχημάτισε. Η κυβέρνηση περιλαμβάνει 22 μέλη του κόμματος του κ. Ετζεβίτ και 3 ανεξάρτητους βουλευτές και έχει την υποστήριξη του Γιλμάζ και της Τσιλέρ που εξασφαλίζουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

15/1: Ο διοικητής του γενικού επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγός Κιβρίκογκλου πραγματοποίησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σόφια.

17/1: Η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το τουρκικό κοινοβούλιο καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει 306 θετικές ψήφους, έναντι 108 κατά. Η κυβέρνηση υπό τον κ. Ετζεβίτ θα ασκήσει τα καθήκοντα της μόνο για τρεις μήνες, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί εκλογές για τις 18 Απριλίου.

17/1: Το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ' Αλέμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο ηγέτης του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτζαλάν εγκατέλειψε το αεροδρόμιο της Ρώμης, προς άγνωστη κατεύθυνση. Η Τουρκία κατηγόρησε την Ιταλία ότι απέτυχε να εκπληρώσει τις νομικές της υποχρεώσεις "από τη στιγμή που επέτρεψε στον καταζητούμενο τρομοκράτη να εγκαταλείψει τη χώρα".

18/1: Η Τουρκία αμφισβητεί εκ νέου την ελληνική κυριαρχία σε νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Νετσατί Ουτκάν ο οποίος δήλωσε, ότι "η Ελλάδα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις σε νησίδες και βραχονησίδες, οι οποίες δεν της ανήκουν".

18/1: Η Τουρκία ξεκίνησε εκστρατεία σύλληψης του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την υπόθεση. Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Εξωτερικών και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους για να τον εντοπίσουν.

21/1: Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγορείται η Ελλάδα ότι έχει επαφές με τρομοκράτη του ΡΚΚ, ονόματι Κιανί Γιλμάζ, με τον οποίο συνεργάζεται για να εξασφαλιστεί η μετάβαση του Οτζαλάν στην Αθήνα.

22/1: Η Τουρκία προειδοποίησε τις γειτονικές χώρες ότι θα θεωρήσει ως "ανοιχτή εχθρική πράξη" την χορήγηση ασύλου στον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

24/1: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ επέκρινε την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς την ως "ασαφή" και ζήτησε στενότερες διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

27/1: Σε διακήρυξη του ΡΚΚ και άλλων πέντε κουρδικών οργανώσεων ζητούνται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την ειρηνική επίλυση του κουρδικού προβλήματος.

27/1: Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν την πιθανότητα διαμονής του Οτζαλάν στο Αφγανιστάν και υποστηρίζουν ότι βρίσκεται σε μια χώρα που δεν υπόκειται στον έλεγχο των ΗΠΑ.

27/1: Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ διεμήνυσε στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα Ρίτσαρντ Πάρις ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να στηρίξει οποιαδήποτε ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα έχει στόχο την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν.

27/1: Η τουρκική πολεμική αεροπορία μετέχει με έντεκα αεροσκάφη F-16 στη δύναμη που έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση των γεγονότων του Κοσσυφοπεδίου, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

27/1: Ο βραβευμένος Τούρκος δημοσιογράφος Ραγίπ Ντουράν αφέθηκε ελεύθερος, μετά από εφτάμισι μήνες στη φυλακή για άρθρο του σχετικά με το κουρδικό ζήτημα.

29/1: Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών της Αγκυρας, Βουράλ Σαβάς ζήτησε από το συνταγματικό δικαστήριο να τεθεί εκτός νόμου το Κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HADEP) με τη κατηγορία στενών επαφών με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

29/1: Ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κάιρο.

Φεβρουάριος

1/2: O υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Κορκμάζ Χακτανίρ δήλωσε ότι ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας και ότι περιμένει στο αεροπλάνο για την απόφαση των ελληνικών αρχών.

1/2: Ο Οτζαλάν δεν κατάφερε να εισέλθει στην Ολλανδία. Οι ολλανδικές αρχές απαγόρεψαν στο ιδιωτικό αεροπλάνο που τον μετέφερε να περάσει στον εναέριο χώρο της και ο πιλότος άλλαξε πορεία με άγνωστη κατεύθυνση.

2/2: Οι Η.Π.Α. απηύθυναν έκκληση προς όλες τις χώρες να αρνηθούν να δώσουν άσυλο στον ηγέτη του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν και να κινήσουν διαδικασίες για την παράδοση του στην Τουρκία.

2/2: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας θεωρεί "Εχθρό της Τουρκίας" οποιαδήποτε χώρα προστατεύει τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, υπονοώντας μάλιστα, ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να προβεί ακόμη και σε στρατιωτική αντίδραση, εναντίον των χωρών που τον υποστηρίζουν .

3/2: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στo Ιράκ η οποία δεν απέκλεισε να καταλήξει στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.

4/2: Φραστική λογομαχία ανάμεσα στον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και τον Ιταλό ομόλογό του Μάσιμο Ντ΄Αλέμα ξέσπασε, όταν ο Ετζεβίτ ισχυρίστηκε ότι ο Οτζαλάν βρίσκεται στην Ιταλία. Η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε κάτι τέτοιο και δήλωσε ότι ο ηγέτης του ΡΚΚέφυγε από την Ιταλία.

4/2: Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία, Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, διέψευσε ότι ο Οτζαλάν βρίσκεται στη χώρα του.

4/2: Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και αρχηγός του υπό απαγόρευση κόμματος Ευημερίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο του εισαγγελέα Κρατικής Ασφάλειας, ο οποίος αυτή τη φορά διενεργεί εις βάρος του έρευνα για παράβαση του ποινικού κώδικα, για την οποία προβλέπεται η ποινή του θανάτου, επειδή κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, προέβη σε ενέργειες για την ανατροπή της συνταγματικής τάξης.

5/2: Οι οπαδοί του PKK απείλησαν ότι θα επικρατήσει χάος σε όλη την Ευρώπη αν πάθει κάτι ο ηγέτης τους Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

5/2: Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Τουρκίας επέβαλε ποινές απαγόρευσης της λειτουργίας για μία μέρα σε έξι ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

8/2: Καναδοί επιστήμονες υποστήριξαν, σύμφωνα με έρευνες ότι οι προσφορές που εκκρεμούν για πώληση πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές.

14/2: Ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ζήτησε να δοθούν εγγυήσεις για την προσωπική του ασφάλεια έως ότου εισακουστούν οι εκκλήσεις για πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία.

16/2: Ο πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ανακοίνωσε τη σύλληψη του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν αποφεύγοντας, να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το που και πως συνελήφθη.

- Οι τουρκικές αρχές έλαβαν μέτρα ασφαλείας γύρω από τις πρεσβείες της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκονται στην Άγκυρα, μετά την ανακοίνωση της σύλληψης του Οτζαλάν. Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί στην αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στην τουρκική πρωτεύουσα, σε πανεπιστημιακούς χώρους, έξω από το αρχηγείο του φιλοκουρδικού κόμματος HADEP, από το γραφείο και την ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ.

- Ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος απήχθη και μεταφέρθηκε σε άγνωστο μέχρι στιγμής σημείο της Τουρκίας από μυστικούς πράκτορες, θα δικαστεί σύμφωνα με το άρθρο 125 του τουρκικού ποινικού κώδικα για διαίρεση του τουρκικού κράτους που προβλέπει θανατική ποινή.

- Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ παρέδωσε στον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ ένα φάκελο με 45 έγγραφα που περιέχουν όλες τις δραστηριότητες του ΡΚΚ, στο Ιράκ και τη βοήθεια που η ιρακινή κυβέρνηση προσφέρει στην οργάνωση.

17/2: Επιφανείς Τούρκοι νομικοί-καθηγητές πανεπιστημίου ζήτησαν να ληφθεί υπόψη η διεθνής κοινή γνώμη κατά τη διάρκεια της δίκης του Οτζαλάν, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα δεχτεί πιέσεις για να δικαστεί ο Οτζαλάν στο πλαίσιο των κανόνων δικαίου και να μη του επιβληθεί θανατική ποινή.

- Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Κένυα Μενγκιού Μπουγιοκνταβράς δήλωσε ότι ο Οτζαλάν έφθασε στο Ναϊρόμπι στις 2 Φεβρουαρίου, με ιδιωτικό αεροπλάνο αγνώστου ιδιοκτησίας και αγνώστου σημείου εκκίνησής του. Στο αεροδρόμιο, κατά τον πρέσβη της Τουρκίας στη Κένυα, τον Οτζαλάν προϋπάντησε μια ομάδα Ελλήνων διπλωμάτων και τον οδήγησαν στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

- Η Τουρκία απέρριψε εκκλήσεις της Ευρώπης να παρακολουθήσουν διεθνείς παρατηρητές τη δίκη του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

- Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ επιβεβαίωσε ότι ο Οτζαλάν κρατείται και ανακρίνεται στο νησί-φυλακή της θάλασσας του Μαρμαρά, Ιμραλί.

- Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατατσάνλι επεσήμανε ότι οι εξελίξεις που σημειώθηκαν μετά τη σύλληψη του Οτζαλάν θα πρέπει να αποτελέσουν μάθημα για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και χαρακτήρισε ως "επικίνδυνη εξέλιξη" τις σχέσεις της Ελλάδας με τον "αρχιδιαμελιστή".

- Η επιχείρηση της σύλληψης του Οτζαλάν και η επιστροφή του με αεροσκάφος στην Τουρκία καταγράφηκε σε βιντεοταινία από τους Τούρκους πράκτορες, ενώ η βιντεοταινία διανεμήθηκε στα μέσα ενημέρωσης από την κυβέρνηση και μεταδόθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

18/2: Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ βράβευσε τους πέντε πράκτορες που συνέλαβαν τον Κούρδο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, οι οποίοι εκπαιδεύθηκαν από την τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ ειδικά για να μπορέσουν να συλλάβουν τον Οτζαλάν.

- Το ΡΚΚ απείλησε ότι θα "εντείνει και θα διευρύνει τον πόλεμο" κατά της Τουρκίας.

- Η Σέμσε Κίλιτς της πολιτικής πτέρυγας του ΡΚΚ δήλωσε ότι ο ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν αποχωρίστηκε από την ακολουθία του ΡΚΚ πριν να συλληφθεί από του Τούρκους πράκτορες στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Ακόμη πρόσθεσε ότι ο ηγέτης του ΡΚΚκαι η ομάδα του παραπλανήθηκαν, θεωρώντας ότι επρόκειτο να αναχωρήσουν για την Ολλανδία.

19/2: Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Κούρδων για τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν πραγματοποιούνται στηην Τουρκία και σε όλη την Ευρώπη, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης του ηγέτη του ΡΚΚ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, είπε ότι ο Οτζαλάν είναι καλά και χαίρει άριστης μεταχείρισης.

19/2: Οι Ιταλοί δικηγόροι του Οτζαλάν, Pisapia και Saraceni, με αίτησή τους προς την τουρκική πρεσβεία της Ρώμης ζήτησαν να συναντήσουν επειγόντως τον ηγέτη του ΡΚΚ για λόγους που αφορούν την υπεράσπισή του. Οι δικηγόροι του Οτζαλάν κατήγγειλαν την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση της συνθήκης περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, σχετικά με την κακομεταχείριση που υπέστη ο Οτζαλάν.

19/2: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ κήρυξε το νησί Ιμραλί, όπου κρατείται σε φυλακές ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ως "απαγορευμένη περιοχή για λόγους ασφαλείας" και πρόσθεσε ότι "όλες οι είσοδοι προς το νησί υπόκεινται σε έλεγχο από τις αρχές".

19/2: Η συνεδρίαση της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, έληξε χωρίς κοινό ανακοινωθέν, καθώς υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με την υπόθεση του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Οι διαφωνίες αφορούσαν άρνηση της Ευρωπαϊκής πτέρυγας να δεχτεί το τουρκικό αίτημα για χαρακτηρισμό του ηγέτη του ΡΚΚ ως επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης.

20/2: Η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" παρέθεσε το χρονικό της σύλληψης του Οτζαλάν στην Κένυα. "Η ΜΙΤ, η οποία πληροφορήθηκε το συμβάν στις 4 Φεβρουαρίου έστειλε αμέσως μια ειδική ομάδα στην Κένυα. Επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο "APO" βρισκόταν στην Ελληνική Πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Η ειδική 10μελής ομάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου πέταξε με το αεροσκάφος Falcon-900 του Τζαβίτ Τσαγλάρ προς Κένυα με σκοπό τη σύλληψη του Οτζαλάν. Ο Οτζαλάν αναχώρησε τις βραδινές ώρες από την Ελληνική Πρεσβεία. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων που παρακολουθούσαν το αυτοκίνητό του τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν στο ιδιωτικό αεροσκάφος που περίμενε στο αεροδρόμιο στο Ναϊρόμπι. Δόθηκε ένας αριθμός τηλεφώνου της Άγκυρας στο κέντρο ελέγχου και ζητήθηκε η άμεση επικοινωνία. Ο πύργος επικοινώνησε με τον αριθμό αυτό και έλαβε την εντολή άμεσης προσγείωσης. Τις ίδιες ώρες στην Αγκυρα συγκαλείται συνάντηση κορυφής και αποφασίζεται η σύλληψη του Οτζαλάν μόλις βγει από την πρεσβεία και η μεταφορά του στην Τουρκία. Ο επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων Υποστράτηγος Ενγκίν Αλάν διεύθυνε την επιχείρηση από την Αγκυρα. Την επιχείρηση στην Κένυα ανέλαβαν ένας ταξίαρχος και ένας συνταγματάρχης των Ειδικών Δυνάμεων και ένας του Υπουργείου Εξωτερικών για να κάνει τις συνεννοήσεις με τις κενυατικές αρχές. Ο Οτζαλάν κρατείται με χειροπέδες στο αεροπλάνο. Το αεροσκάφος που προγραμμάτιζε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μπαντιρμά, λόγω καιρικών συνθηκών κατευθύνθηκε προς την Κωνσταντινούπολη. Ο Οτζαλάν μεταφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες με ελικόπτερο στο νησί Ιμραλι.

20/2: Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ απηύθυνε έκκληση στους αντάρτες του ΡΚΚ να παραδοθούν τονίζοντας ότι θα έχει αναδρομική ισχύ ο Νόμος Μετανοίας που επεξεργάζεται η Βουλή και ο οποίος θα ψηφιστεί με προτεραιότητα αμέσως μετά τις εκλογές.

22/2: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ενέκριναν ψήφισμα στη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο για την υπόθεση Οτζαλάν, στο οποίο ζητούν την καταδίκη όλων των μορφών τρομοκρατίας και το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ καταδικάζονται όλα τα γεγονότα με τις καταλήψεις πρεσβειών και την κράτηση ομήρων στις ελληνικές πρεσβείες. Παράλληλα ζητείται να υπάρξουν διεθνείς παρατηρητές στη δίκη του Οτζαλάν, να δοθεί το δικαίωμα στον Κούρδο ηγέτη να επιλέξει ο ίδιος τους δικηγόρους του και εκφράζεται η αντίθεση της ΕΕ στην επιβολή θανατικής ποινής.

23/2: Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ κατηγόρησε την Αθήνα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία τονίζοντας ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταβάλει προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο για να περιληφθεί η Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

23/2: Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Ζεκέριγια Τεμιζέλ παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 18ης Απριλίου ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

24/2: Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι δεν θεωρούν την Ελλάδα μεταξύ των κρατών που υποστηρίζουν και υποθάλπουν την τρομοκρατία, απορρίπτοντας ουσιαστικά τη σχετική πρόταση του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

24/2: Οι τέσσερις δικηγόροι του Αμπντουλάχ Οτζαλάν που έφτασαν στα Μουδανιά Τουρκίας για να μεταβούν στη φυλακή που κρατείται ο ηγέτης του ΡΚΚεπέστρεψαν άπρακτοι στην Κωνσταντινούπολη καθώς αποδοκιμάστηκαν από μέλη της οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι".

24/2: Το Τουρκοελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο αποφάσισε την διακοπή των εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα λόγω της υποστήριξης που προσέφερε η Αθήνα στον Οτζαλάν και το ΡΚΚ.

24/2: Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της Ε.Ε. προέβησαν σε βήμα καταγγελίας προς την τουρκική πολιτική στο κουρδικό.

24/2: Ο τουρκικός τύπος δημοσίευσε υποτιθέμενες ομολογίες του Οτζαλάν περί στρατοπέδων του ΡΚΚ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Οτζαλάν φέρεται να ομολόγησε "κλαίγοντας σαν παιδί" ότι τα στρατόπεδα του ΡΚΚ στην Ελλάδα βρίσκονται στο Λαύριο και στη Λαμία-Χαλκίδα.

24/2: Iδιαίτερα ενοχλημένη είναι η Άγκυρα για τη στάση που υιοθέτησαν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κουρδικό και τη δίκη του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν. "Μας είναι αδύνατο να συνδυάσουμε τη σιωπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από την εγκληματική συνεργασία της Ελλάδας με το ΡΚΚ, με τις αρχές του δικαίου που πρεσβεύει", αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

24/2: Ο πρώην Ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετσμετίν Ερμπακάν παρουσίασε την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι έχει αποκλειστεί από την πολιτική. Ο κ.Ερμπακάν συμπλήρωσε έγγραφα που δηλώνουν ότι σκοπεύει να διεκδικήσει τη βουλευτική έδρα της περιοχής του Ικονίου (Κόνια) ως ανεξάρτητος υποψήφιος,

25/2: Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν δήλωσε στην κατάθεσή του στους τρεις εισαγγελείς του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Άγκυρας ότι δεν είχε επαφή με κανέναν από τους αρμοδίους της ελληνικής κυβέρνησης.

25/2: Όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησαν ψήφισμα σχετικά με την υπόθεση του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν και την ανάγκη επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος. Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι το Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία έχει διεθνή διάσταση με σημαντικές επιπτώσεις στην ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ευρώπη και ζητά από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επίτευξη κοινής προσέγγισης. Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε κάθε πράξη βίας, τη σύλληψη ομήρων και τις επιδρομές σε πρεσβείες. Επίσης ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να δεσμευτούν για μια πολιτική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος, από τις δε κουρδικές οργανώσεις να διακηρύξουν την υποστήριξη και τη δέσμευσή τους για μια πολιτική λύση.

27/2: Η γραμματέας του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, Σεμσί Κιλίτς Ντιλάν, εκτόξευσε βαριές καταγγελίες κατά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, των τέως υπουργών Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, Εσωτερικών Αλέκου Παπαδόπουλου και Δημόσιας Τάξης Φίλιππου Πετσάλνικου, καθώς και του τέως διοικητή της ΕΥΠ, κ. Σταυρακάκη. Η κ. Ντιλάν έκανε λόγο για διεθνή συνομωσία εις βάρος του Οτζαλάν, στην οποία όπως είπε συμμετείχαν, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ρωσίας, της Κένυας και της Ελλάδας. Επίσης, μίλησε και για συνεργασία μυστικών υπηρεσιών και στελεχών της ΕΥΠ, και συγκεκριμένα του πρώην διοικητή της κ. Σταυρακάκη με την CIA, τον οποίο αποκάλεσε πολυπράκτορα. Για τον ταγματάρχη της ΕΥΠ Σάββα Καλλιντερίδη είπε ότι ήταν διαφοροποιημένος από την όλη τακτική και συμπεριφορά που είχε η ΕΥΠ.

27/2: Με την κατηγορία ότι προσπάθησε να διαμελίσει τη χώρα, θα δικαστεί στις 24 Μαρτίου από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Η κατηγορία τιμωρείται με θανατική ποινή, ενώ σε βάρος του ηγέτη του ΡΚΚ συντάσσεται και δεύτερο κατηγορητήριο που θα δημοσιοποιηθεί στις 10 Απριλίου. Οι Τούρκοι συνήγοροι του εγκατέλειψαν την υπεράσπιση του, φοβούμενοι για τη ζωή τους.

27/2: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συμφώνησε στο θέμα της μη συμμετοχής στρατοδικών στα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ διευκρίνισε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος μετά τις εκλογές. Παράλληλα επισήμανε ότι το κόμμα του έχει ταχτεί κατά της ισχύουσας δομής των Δικαστηρίων Κρατικής Ασφάλειας.

28/2: Ο Αχμέτ Γενικοκτσίογλου, συνήγορος του Οτζαλάν, ο οποίος παραιτήθηκε υπό το βάρος των απειλών κατά της ζωής του και των μελών της οικογένειάς του, εκτόξευσε βαρύτατες κατηγορίες για τις συνθήκες κράτησής του, προβαίνοντας σε υπαινιγμούς για ψυχολογικά και άλλα βασανιστήρια καθώς και για τη χορήγηση φαρμάκων στον ηγέτη του ΡΚΚ.

Μάρτιος

1/3: Οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Ιταλίας κατέθεσαν κοινό σχέδιο ψηφίσματος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Μιλάνο με το οποίο ζητείται η δίκαιη δίκη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

1/3: Η Τουρκία προσκάλεσε αντιπροσωπεία από το κοινοβούλιο της Νορβηγίας για να παρακολουθήσει τη δίκη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν..

2/3: Τα μέλη της Επιτροπής κατά Βασανισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης έφτασαν στο νησί-φυλακή Ιμραλί του Μαρμαρά για να συναντήσουν τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

3/3: Με απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου απαγορεύεται η μετάδοση πολιτικών ειδήσεων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας έχει ήδη επιβάλει ποινή αργίας δύο ημερών σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.

4/3: Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά Βασανισμών συνάντησαν τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν στο νησί-φυλακή Ιμραλί του Μαρμαρά χωρίς την παρουσία μαρτύρων. Οι πληροφορίες που συνέλεξε η ομάδα των ειδικών, παραμένουν απόρρητες.

- Ο υπουργός Άμυνας Χικμέτ Σαμί Τούρκ προέβη σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών. Ο κ.Τούρκ κατηγόρησε την Ελλάδα και την Ευρώπη για την υποστήριξη που παρέχουν στο Εργατικό Κουρδικό Κόμμα, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στο Αιγαίο τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στην.

- Ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν επανεκλέχτηκε πρόεδρος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), μετά τη σύλληψη και φυλάκισή.

- Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε διπλό διάβημα σε Αθήνα και Άγκυρα με στόχο την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

5/3: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από την Τουρκία να παύσει να εμποδίζει την αποτελεσματική άσκηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ηγέτη του ΡΚΚ του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, που κρατείται στην απομόνωση στο νησί Ιμραλί, καθώς και την ελεύθερη επιλογή των δικηγόρων του.

- Η Διεθνής Αμνηστία εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Τουρκία αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει επιδεινωθεί. Συγκεκριμένα 1400 περίπου μέλη του νόμιμου Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας του Λαού (HADEP) συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές τις τελευταίες ημέρες, ενώ κάτω από φοβερά δύσκολες συνθήκες, κάτω από καθεστώς τρόμου, μόλις που καταφέρνει να λειτουργεί ο τουρκικός Σύλλογος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα .

-Το ΡΚΚ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει αγώνα κατά της Τουρκίας, δείχνοντας ενότητα και αποφασιστικότητα μετά τη σύλληψη του ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

6/3: Η διεθνής οργάνωση "Ρεπόρτερς χωρίς σύνορα" σε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσίς ζήτησε την παρέμβασή του ώστε όλα τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να μπορέσουν να καλύψουν τη δίκη του Οτζαλάν.

8/3: Ο πρόεδρος της Βουλής Χικμέτ Τσετίν ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη σύγκληση του κοινοβουλίου στις 13 Μαρτίου για να εξετάσει πρόταση βουλευτών, για αναβολή των τοπικών και γενικών εκλογών οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν στις 18 Απριλίου.

- Συνήγορος του Οτζαλάν, επικαλούμενος δηλώσεις του ίδιου, ανέφερε ότι οι Κενυάτες παρέδωσαν τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην Τουρκία και όχι οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας.

9/3: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το πρώτο προσωρινό μέτρο καλεί τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα του Οτζαλάν όπως προβλέπονται από την Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

10/3: Συνεχίζεται η πολιτική ένταση στην Τουρκία, μετά τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων μεγάλου αριθμού εν ενεργεία βουλευτών.

- Σε ανακοίνωση του Σωματείου Δημοσιογράφων Τουρκίας υποστηρίζεται ότι η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, ενώ αναφέρεται, ότι μόνο κατά το μήνα Φεβρουάριο του 1999, υπεβλήθησαν 15 μηνύσεις σε βάρος δημοσιογράφων με αιτήματα καταβολής αποζημιώσεων, ύψους 326 δισ. τουρκικών λιρών.

11/3: Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρουμανία υπέγραψε με το Βούλγαρο και Ρουμάνο ομόλογό του κοινή διακήρυξη, στην οποία εκφράζεται η ετοιμότητα των χωρών τους να προχωρήσουν στη δημιουργία κοινής ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

- H Τουρκία απέρριψε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για προσωρινά μέτρα σε σχέση με τις συνθήκες κράτησης και διεξαγωγής του Οτζαλάν, χαρακτηρίζοντάς τα "αδικαιολόγητα και επιζήμια".

15/3: Το τουρκικό δικαστήριο ασφαλείας ζήτησε την επιβολή θανατικής ποινής κατά τεσσάρων συνεργατών του πρώην ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν με την κατηγορία απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης.

16/3: Η Γερμανία και η Ιταλία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες, με τις οποίες συμβουλεύουν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν την Τουρκία και να μην την επισκέπτονται, καθώς υπάρχει "έξαρση των βομβιστικών επιθέσεων".

- Ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ έκανε γνωστό ότι η Άγκυρα αύξησε τις πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες να κλείσουν τον κουρδικό σταθμό Med-TV, για τον οποίο πιστεύει ότι ενεργεί ως φερέφωνο των Κούρδων αυτονομιστών.

- Ο πρόεδρος Σουλειμάν Ντεμιρέλ απηύθυνε προειδοποίηση στην Ελλάδα "ότι οι πόλεμοι δεν ξεσπούν για σημαντικά πράγματα".

17/3: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μειοψηφίας του Μπουλέντ Ετζεβίτ κατέθεσαν 23 "δυσαρεστημένοι" βουλευτές τριών κομμάτων, που φέρονται να στηρίζουν τον πρωθυπουργό.

18/3: Ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν δήλωσε από το Ιμραλί ότι επιθυμεί πραγματική ειρήνη και δημοκρατία στην Τουρκία.

- Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Χουσεΐν Κιβρίκογλου τάχθηκε κατά της αναβολής των εκλογών και της τροποποίησης του άρθρου 312 του τουρκικού ποινικού κώδικα για "διαμελιστικές ενέργειες". Ο στρατηγός εξέφρασε την ανησυχία του ότι η αναβολή των εκλογών μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε χάος.

- Η Τουρκία κατηγόρησε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι υποκύπτουν στις απειλές του ΡΚΚ.

22/3: Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ χαρακτήρισε ως πολιτικό πραξικόπημα την ενέργεια, τόσο του κόμματος Αρετής, όσο και του κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας, που υποστήριξε την πρόταση για αναβολή των εκλογών, αλλά και από την πρόταση μομφής εναντίον.

23/3: Ο εισαγγελέας κρατικής ασφάλειας Νουχ Μετέ Γιουκσέλ κατέθεσε στην εισαγγελία εφετών Άγκυρας μηνυτήρια αναφορά, ζητώντας την απαγόρευση της λειτουργίας του Κόμματος Αρετής με την κατηγορία ότι επιδιώκει ανατροπή του κοσμικού καθεστώτος και εγκαθίδρυση θεοκρατικού.

- Η Τουρκία χαιρέτησε την απόφαση της βρετανικής Επιτροπής Ανεξάρτητης Τηλεόρασης (ΙΤC) να θέσει υπό παρακολούθηση το κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι Μed-TV.

25/3: Το τουρκικό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση περί αναβολής των προγραμματισμένων για τις 18 Απριλίου εκλογών.

26/3: Δέκα τουρκικά F-16 και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού μετείχαν στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς να βομβαρδίζουν σερβικούς στόχους στο Κοσσυφοπέδιο αλλά εκτελώντας πτήσεις προστασίας των αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών.

- Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση του Τούρκου ηγέτη των Ισλαμιστών Μετίν Καπλάν ο οποίος συνελήφθη στην πόλη της Γερμανίας Κολονία.

29/3: Ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ παραδέχτηκε ότι γίνονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

-O πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν θα επιτραπεί σε ξένους παρατηρητές να παρακολουθήσουν τη δίκη του Οτζαλάν.

30/3: Περίπου 4.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο έφτασαν στην Τουρκία, στο συνοριακό σταθμό με τη Βουλγαρία, Καπίκουλε.

31/3: Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν περίπου 400 άτομα μέσα σε ένα μήνα στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά ισλαμικών οργανώσεων που δρουν στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας.

Απρίλιος

2/4: Ο Οτζαλάν συναντήθηκε στις φυλακές του Ιμραλί με τα αδέρφια του μετά από 21 χρόνια. Η αδερφή του Οτζαλάν Χαβα Κεσέρ και ο αδερφός του Μεχμέτ Οτζαλάν μπόρεσαν να τον δουν για 30 λεπτά ο καθένας.

5/4: Περίπου 150 Αλβανόφωνοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου στην Αλβανία επιβιβάστηκαν στο πρώτο αεροσκάφος Boeing 737 με προορισμό την Τουρκία.

6/4: Η ανθρωπιστική οργάνωση της Τουρκίας Ερυθρά Ημισέληνος θα στείλει 13 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία, όπου θα δημιουργήσει στρατόπεδο για τη φιλοξενία 5.000 προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ ίδιου μεγέθους στρατόπεδο σκοπεύει να εγκαταστήσει και στην ΠΓΔΜ.

7/4: Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου κρατικής ασφάλειας της Άγκυρας Ταλάτ Σαλκ μετέβη στο Ιμραλί, όπου κρατείται ο Οτζαλάν και έλαβε δεύτερη κατάθεση από τον ηγέτη του ΡΚΚ.

- Χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, με αεροπορική κάλυψη, διέσχισαν το βόρειο Ιράκ με στόχο την εκδίωξη Κούρδων αυτονομιστών.

8/4: Ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ πρότεινε στον Ιρανό ομόλογό του Κεμάλ Χαραζί την κινητοποίηση του ισλαμικού κόσμου στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο της Ισλαμικής Διάσκεψης.

9/4: Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε πιθανή χερσαία επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

12/4: Πάνω από 9000 είναι οι πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου οι οποίοι έφτασαν στην Τουρκία λόγω των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

13/4: Ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ζήτησε κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στην Ελλάδα και την Τουρκία στα σχετικά με το Γιουγκοσλαβικό πρόβλημα σχέδια.

- Δολοφονία οπαδού του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, από οπαδό του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, του Μεσούτ Γιλμάζ στην περιοχή Εσενλέρ της Κωνσταντινούπολης.

- Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 500 οπαδούς του φιλοκουρδικού κόμματος HADEP σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ντιγιαρμπακίρ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

14/4: Το Συνταγματικό Δκαστήριο της Τουρκίας απέρριψε το αίτημα του γενικού εισαγγελέα να απαγορεύσει τη συμμετοχή του HADEP στις εκλογές

19/4: Πρώτο κόμμα στις εκλογές στην Τουρκία αναδείχθηκε το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα του Μπουλέντ Ετζεβίτ με ποσοστό 21,09%, ενώ ακολουθεί το κόμμα Εθνικής Δράσης (Γκρίζοι Λύκοι) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με 19.83%, όπως προκύπτει από την καταμέτρηση του 46% των ψήφων. Ακολουθεί με 14,93% το ισλαμιστικό Κόμμα Αρετής του Ρετζαΐ Κουτάν, ενώ το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ έρχεται τέταρτο με 13,77 και ακολουθεί με οριακή διαφορά το Κόμμα Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ με 13,46%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ μένει εκτός Κοινοβουλίου καθώς, παίρνοντας μόνο 8.23%, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το πλαφόν 10% που θέτει ο εκλογικός νόμος.

19/4: Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, που αναδείχθηκε δεύτερο στις εκλογές εξέφρασε ετοιμότητα για κάθε είδους συνασπισμό , εφόσον επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία

- Το HADEP σημείωσε σαρωτική νίκη στην πόλη Ντιαρμπακίρ, καθώς συγκέντρωσε το 64,9% των ψήφων στις τοπικές εκλογές, ενώ εξίσου θετικά ήταν τα εκλογικά αποτελέσματα κυρίως στις περιοχές Σανλιούρφα και Χακάρι στη νοτιοανατολική Τουρκία.

21/4: Η νίκη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης στις εκλογές της Τουρκίας προκάλεσε έντονο προβληματισμό και ανησυχία στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

- O πρόεδρος του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας (ΜΗΡ) το οποίο υπερδιπλασίασε τις ψήφους του στις εκλογές υποστήριξε ότι οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ε.Ε πρέπει να επανεξεταστούν, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί εδώ και καιρό κανένα αποτέλεσμα.

22/4: Ο επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϋκάλ υπέβαλε την παραίτησή του μετά την μεγάλη υποχώρηση ποσοστών που σημείωσε το κόμμα του στις κοινοβουλευτικές εκλογές.

23/4: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε αποδεκτή την προσφυγή του τουρκικού κόμματος Ελευθερίας και Δημοκρατίας (OZDEP) κατά του Τουρκικού κράτους. Ο πρόεδρος του κόμματος Μεβλούτ Ελίκ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατηγορώντας την Τουρκία για παραβίαση των άρθρων 11 ( δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι), 9, που αναφέρεται στην ελευθερία της σκέψης και 10, στο οποίο προσδιορίζεται η ελευθερία της έκφρασης.

- Ο ηγέτης του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι η παράταξή του υποστηρίζει την εκτέλεση του Οτζαλάν.

24/4: Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ απείλησε ότι η Τουρκία είναι σε θέση να πάρει "όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για να αναχαιτίσει οποιαδήποτε απειλή που θα προέλθει από τους πυραύλους S300".

- H Τουρκία χρησιμοποίησε αστερίσκο για να δηλώσει ότι αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία", κάτω από την κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ, στην οποία η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως FYROM.

26/4: Δύο μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επισκεφτούν την Αγκυρα για να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία που θα προηγηθεί της δίκης του Οτζαλάν, όπως ανακοίνωσε από το Στρασβούργο το Συμβούλιο.

27/4: Οι δικηγόροι του Οτζαλάν υπέβαλλαν μήνυση κατά 18 τουρκικών εφημερίδων για παραβίαση της νομοθεσίας και του επαγγελματικού ήθους σε άρθρα τους που αφορούσαν τον πελάτη τους.

28/4: Η Τουρκία απάντησε σε έντονο ύφος στην ανακοίνωση της Κυπριακής κυβέρνησης ότι αγόρασε νέο πυραυλικό σύστημα μικρού βεληνεκούς το οποίο θα εγκαταστήσει στο έδαφός της, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει όπλα που έχουν τη δυνατότητα να αναταράξουν την ισορροπία στην Κύπρο να εγκατασταθούν στο νησί.

29/4: Όπως γνωστοποίησαν οι τουρκικές αρχές, δεν θα επιτραπεί τελικά σε επίσημους παρατηρητές να παρακολουθήσουν τη δίκη του Οτζαλάν.

Μάιος

3/5: Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ έλαβε εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

- Οι Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα κατά της βουλευτού του ισλαμικών αρχών κόμματος της Αρετής Μερβέ Καβακτσί η οποία προκάλεσε αναταραχή στο τουρκικό κοινοβούλιο όταν εισήλθε φορώντας την προβλεπόμενη από το Ισλάμ μαντίλα για τις γυναίκες.

4/5: Η Τουρκία κατέχει την πέμπτη θέση, μεταξύ των χωρών όπου δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα", που δημοσιεύθηκε με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα του Τύπου.

- Οι συγκρούσεις στη νοτιανατολική Τουρκία, μεταξύ των αυτονομιστών ανταρτών του ΡΚΚ και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του "Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Κουρδιστάν" (ARGK), κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος, σκοτώθηκαν 327 Τούρκοι στρατιώτες, ενώ από την πλευρά του ARGK σκοτώθηκαν 75 αντάρτες.

- Αποστολή της επιτροπής παρεμπόδισης βασανισμών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι η ψυχολογική κατάσταση του Οτζαλάν "δεν ήταν καλή" όπως διαπίστωσε από την επίσκεψή της στη φυλακή Ιμραλί όπου κρατείται.

6/5: Ο προεδρεύων του Συμβουλίου της Κοινότητας, Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκύντερ Βερχόιγκεν κατέστησε σαφές ότι η συμπεριφορά των τουρκικών αρχών στην υπόθεση του Οτζαλάν, αν δεν σεβαστούν πλήρως τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις κάθε κράτους δικαίου γι' αποφυγή απάνθρωπων μεταχειρίσεων και δίκαια και ανοικτή δίκη, θα επηρεάσει τις σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ.

- Ο αντιπρόεδρος του ισλαμικού Κόμματος Αρετής Αϊντίν Μεντερές παραιτήθηκε από το κόμμα εξαιτίας διαμάχης για τη βουλευτή που μπήκε στο κοινοβούλιο με μαντίλα.

7/5: Δεκάδες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της τουρκικής αστυνομίας και ισλαμιστών διαδηλωτών, στην πόλη Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας.

8/5: Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Άγκυρας Βουράλ Σαβάς εκτός από την απαγόρευση της λειτουργίας του ισλαμικού κόμματος Αρετής ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος και οι 110 βουλευτές του κόμματος.

9/5: Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ κατηγόρησε το Ιράν ότι προσπαθεί να εξεγείρει τον ισλαμικό εξτρεμισμό στη χώρα του καθώς συνεχίζεται η διαμάχη για την ισλαμική μαντίλα.

10/5: Πρώτα θα εκτελεστεί ο Οτζαλάν και μετά θα καταργηθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία. Αυτή είναι η άποψη που διαμορφώνεται στα υψηλά κλιμάκια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας.

12/5: Η Τουρκία είναι έτοιμη να παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της και αεροδρόμιά της για τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

12/5: O πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ υποστήριξε ότι είναι αδύνατο για τη βουλευτή που φορά την ισλαμική μαντίλα στην βουλή να διατηρήσει την κοινοβουλευτική της έδρα εξαιτίας του γεγονότος ότι διαθέτει και ξένη υπηκοότητα, εκτός από την τουρκική.

13/5: Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δεύτερο γύρο συνομιλιών για κυβέρνηση συνασπισμού με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

17/5: Ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε φόρμουλα λύσης του Κυπριακού, αν αυτή δεν αποσκοπεί στην ευημερία των Τουρκοκυπρίων.

- Ξαναθυμήθηκαν οι Τούρκοι τα Ιμια, με συνέπεια να σημειωθεί γύρω από αυτή την ελληνική βραχονησίδα ένα νέο επεισόδιο. Δύο τουρκικά καϊκια επιχείρησαν να αποβιβάσουν ομάδα ατόμων υποτίθεται "δημοσιογράφων" για να στήσουν τουρκικές σημαίες στη βραχονησίδα.

- Τούρκοι στρατιώτες με την υποστήριξη τεθωρακισμένων και αεροπορικών δυνάμεων πραγματοποίησαν επίθεση κατά Κούρδων ανταρτών, διασχίζοντας τα σύνορα και εισβάλλοντας στο βόρειο Ιράκ.

19/5: Το κοινοβούλιο του Ιράκ προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει την εισβολή στο βόρειο Ιράκ και να αποσύρει τις δυνάμεις της αμέσως.

20/5: Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση στην Τουρκία 50 στρατιωτικών ελικοπτέρων γενικής χρήσης, τύπου S-70 Black Hawk, από την αμερικανική εταιρία Sikorsky Aircraft, αξίας 560 εκατ.δολ.

- Το τουρκικό κοινοβούλιο εξέλεξε το βουλευτή του συντηρητικού κόμματος Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ ως το νέο πρόεδρο της βουλής.

23/5: Το τουρκικό ακροδεξιό κόμμα της Εθνικής Δράσης ανακοίνωσε ότι δέχεται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ.

24/5: Δραματική είναι η μείωση του τουρισμού στην Τουρκία, αφού το ποσοστό ακύρωσης κρατήσεων από το Φεβρουάριο και έπειτα έφθασε στο 70%. Ο αριθμός των τουριστών μειώθηκε κατά 2,5 εκατομμύρια και οι απώλειες έφθασαν στα 2 δισ. δολάρια, ενώ οι μέχρι τώρα ακυρώσεις δωματίων, σε απόλυτους αριθμούς, έχουν φθάσει τις 725.000.

28/5: Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ και οι ηγέτες του κόμματος Εθνικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί και της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ υπέγραψαν συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

- Περιορισμένος αριθμός ακροατών θα παρακολουθήσει τη δίκη του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν στο νησί φυλακή Ιμραλί.

31/5: Ξεκίνησε στο νησί Ιμραλί η δίκη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ενώ ο ηγέτης του ΡΚΚ εξέφρασε προθυμία να συνεργαστεί με τις τουρκικές αρχές για την εμπέδωση της ειρήνης στην Νοτιοανατολική Τουρκία. Η δίκη διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και ο Οτζαλάν βρίσκεται σε γυάλινο "κλουβί", για λόγους ασφαλείας. Ο Οτζαλάν κατηγόρησε την Ρωσία, την Ελλάδα και την Ιταλία, ως υπεύθυνες για τη σύλληψή του.

- Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία, αλλά και στην Ευρώπη, ενόσω θα διεξάγεται η δίκη του Οτζαλάν.