31 / 12 / 99
Web Posted:
14:08 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
Αθήνα, 31/12/1999 (MΠΕ)

Το 2000 θα είναι ένα έτος απολογισμού και προετοιμασίας για την μετάβαση στην τρίτη χιλιετία, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, τονίζοντας ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα σημάνει για τις επερχόμενες γενιές αυτή η μετάβαση και ποιους δρόμους θα πάρει ο ανθρώπινος στοχασμός τον 21ο αιώνα.

Ο κ Κακλαμάνης υπενθυμίζει ότι στα πρόθυρα του 21ου αιώνα ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη ζει υπό τις συνθήκες του 19ου αιώνα καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν χωρίς ηλεκτρικό, τηλέφωνο και εκπαίδευση ενώ εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στην Αφρική και την Ασία μολύνονται κάθε εβδομάδα με τον ιό του AIDS. Αυτή η φρίκη, συνεχίζει ο κ Κακλαμάνης, δεν φαίνεται να αγγίζει τον κόσμο της αφθονίας που δαπανά τεράστια κονδύλια για πολεμικούς εξοπλισμούς, για την εξερεύνηση του διαστήματος για γιορτές τύπου millennium αποστρέφοντας τον πρόσωπο από τον κόσμο της δυστυχίας και της ανέχειας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζει ακόμη ότι η Ελλάδα, συνεχίζοντας την πορεία της μέσα στο χρόνο, είναι σήμερα μία σύγχρονη, δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρή οικονομία και σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο αλλά και ένας παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης. Παράλληλα επισημαίνει πως τα φαινόμενα ρατσισμού, φανατισμού και βίας είναι περιθωριακά στην Ελλάδα, τη στιγμή που σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης τείνουν να γίνουν κανόνας.

"Πρέπει να συνδέσουμε την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα που έχουμε πετύχει με ένα νέο συλλογικό κοινωνικό όραμα δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και δημοκρατίας. Με ένα νέο όραμα παιδείας και πολιτισμού. Και αυτή είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Κράτος και πολίτες. Πολιτική ηγεσία, πνευματική ηγεσία και λαό", συνεχίζει ο κ Κακλαμάνης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καταλήγει τονίζοντας ότι έχουμε υποχρέωση να περιφρουρήσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς από την επίθεση που δέχονται από τα ποικιλώνυμα κέντρα που επιδιώκουν να υποτάξουν την κοινωνία στους δικούς τους σχεδιασμούς.