31 / 12 / 99
Web Posted:
15:44 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ
Αθήνα, 31/12/1999 (MΠΕ)

Στο ρόλο του ΟΗΕ στις σύγχρονες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Κόφι Ανάν στο μήνυμα του για τη νέα χιλιετία. Το μήνυμα του κ. Ανάν έχει ως εξής:

"Αγαπητοί μου φίλοι σε όλο τον κόσμο,

Σήμερα γιορτάζουμε μια ιδιαίτερη Νέα Χρονιά, με ένα βαρυσήμαντο αριθμό: Το Έτος δύο χιλιάδες.

Καθώς οδεύουμε προς μια νέα χιλιετία, πολλοί από εμάς έχουμε πολλά για τα οποία είμαστε ευγνώμονες. Το μεγαλύτερο τμήμα του κόσμου βρίσκεται σε ειρήνη. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πιο μορφωμένοι από τους γονείς ή τους παπούδες μας, και μπορούμε να αναμένουμε ότι θα

ζήσουμε περισσότερο, με μεγαλύτερη ελευθερία και ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών.

Ο καινούργιος αιώνας φέρνει νέες ελπίδες. Μπορεί όμως να φέρει και νέους κινδύνους - ή παλιούς κινδύνους με νέα και ανησυχητική μορφή.

Μερικοί από εμάς φοβόμαστε μήπως δούμε τη δουλειά και τη ζωή μας να καταστρέφονται από τις οικονομικές αλλαγές. Άλλοι φοβόμαστε την επέκταση της αδιαλλαξίας, της βίας και των νοσημάτων. Άλλοι ανησυχούν περισσότερο για το γεγονός ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορεί να καταστρέψουν το παγκόσμιο περιβάλλον, στο οποίο στηρίζονται οι ζωές μας.

Κανένας δεν γνωρίζει με σιγουριά πόσο σοβαροί μπορεί να είναι αυτοί οι κίνδυνοι. Έχουν όμως ένα κοινό: δεν γνωρίζουν σύνορα.

Ακόμα και το πιο δυνατό κράτος, όταν δρα μόνο του, αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες του από αυτούς τους κινδύνους.

Περισσσότερο από ποτέ άλλοτε, στα ανθρώπινα χρονικά, μοιραζόμαστε μια κοινή μοίρα. Μπορούμε να την ελέγξουμε μόνο εάν την αντιμετωπίσουμε από κοινού.

Και αυτός είναι ο λόγος, φίλοι μου, που έχουμε τα Ηνωμένα Έθνη.

Μέσω των Ηνωμένων Εθνών, εργαζόμαστε μαζί για να διαφυλάξουμε την ειρήνη, να θέσουμε εκτός νόμου τα όπλα που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν αδιακρίτως, να φέρουμε τους υπεύθυνους για μαζικές δολοφονίες και τους εγκληματίες πολέμου ενώπιον της δικαιοσύνης.

Μέσω των Ηνωμένων Εθνών, εργαζόμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε το AIDS και άλλες επιδημίες, να ελέγξουμε την κλιματική μεταβολή και να ενεργήσουμε έτσι ώστε ο καθαρός αέρας και το νερό να είναι διαθέσιμα σε όλους.

Μέσω των Ηνωμένων Εθνών, εργαζόμαστε μαζί για να εξασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια αγορά θα λειτουργεί προς όφελος όλων μας, βοηθώντας τους φτωχούς να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Μέσω των Ηνωμένων Εθνών, εργαζόμαστε μαζί για να κάνουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα πραγματικότητα για όλους - να δώσουμε σε όλους αληθινές ευκαιρίες στη ζωή, και πραγματικό λόγο στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους.

Σε όλους αυτούς τους τομείς και σε άλλους, τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για εσάς. Αλλά μπορεί να κάνει ελάχιστα χωρίς εσάς. Εξάλλου ανήκει σε εσάς, τους λαούς του κόσμου. Επομένως μπορεί να κάνει πολύ καλύτερη δουλειά με τη βοήθεια και τις ιδέες σας.

Φίλοι μου, η νέα χιλιετία δεν χρειάζεται να είναι η ώρα φόβου και άγχους. Εάν εργαστούμε μαζί και έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας, τότε μπορεί να είναι ώρα ελπίδας και ευκαιριών. Είναι στο χέρι μας να το καταφέρουμε.

Καλή Χρονιά!"