Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΑΙΑΝΗ-ΜΙΕΖΑ ΚΑΛΠΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΑΛΟΓΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Η ιστορική πορεία των αρχαίων Μακεδόνων ιππέων από την Αιανή στη Μίεζα (Λευκάδια της Νάουσας) αναβιώνει από τις 24 ως τις 26 Ιουλίου με πρωτοβουλία αρχαιολόγων της ΙΖ εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων."Στόχος του οδοιπορικού είναι να βαδίσουμε στα ίχνη της αρχαίας διαδρομής που συνέδεε τις δύο πόλεις, την Αιανή και τη Μίεζα. Η περιοχή που θα διανύσουμε είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες που δηλώνουν μόνιμη κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνοια. Στόχος της επιστημονικής ομάδας που θα συνοδεύσει τους ιππείς είναι η πλήρης αρχαιολογική φωτογραφική και χαρτογραφική τεκμηρίωση της διαδρομής και η περαιτέρω αξιοποίηση των στοιχείων που θα προκύψουν" τονίζει η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου που είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της διοργάνωσης.

Οπως επισημαίνει η αρχαιολόγος το βασίλειο της Ελιμιώτιδος , στα όρια περίπου του σημερινού νομού Κοζάνης, με πρωτεύουσα την Αιανή άκμασε παράλληλα με το βασίλειο των Αργεαδών της Κάτω Μακεδονίας με πρωτεύουσα αρχικά τις Αιγές και από το 400 πΧ στην Πέλλα. Οι αρχαίοι επικοινωνούσαν από δρόμους που έχουν σήμερα ξεχαστεί λόγω της εξέλιξης των μέσων μεταφοράς, δηλαδή χρησιμοποιούσαν ζώα και δίτροχα ή τετράτροχα αμάξια, και έτσι εξασφάλιζαν υλικά αγαθά, εμπορεύονταν ή έκαναν προσκυνηματικά ταξίδια. Σήμερα μετά τον εκτοπισμό των αλόγων από τις αγροτικές εργασίες και τις μεταφορές η παράδοση που ήθελε κάθε νοικοκυριό να κατέχει μερικά άλογα δεν έσβησε στην Ανω Μακεδονία. Ιδιώτες σε χωριά και πόλεις όπως η Αιανή , η Κοζάνη, η Σιάτιστα, η Καστοριά, τα Γρεβενά και η Φλώρινα διατηρούν άλογα για ψυχαγωγία και συμμετοχή σε πορείες θρησκευτικών εορτών και πανηγύρεων σε όλη τη διάρκεια του έτους.

"Ιδιαίτερα στους λόφους του Βερμίου" συνεχίζει η κ Καραμήτρου," έχουμε διαπιστώσει πυκνή κατοίκηση στην ύστερη εποχή του χαλκού και την πρώιμη εποχή του σιδήρου όπως μαρτυρούν οι εντοπισμένοι τύμβοι. Επιλέον στο Ξερολίβαδο Βέροιας μέχρι πριν λίγες δεκαετίες διαβίωναν ομάδες κτηνοτρόφων κατά τους θερινούς μήνες. Σκοπός μας είναι να αντιληφτούμε πως με τα ίδια μέσα διάβαιναν και επικοινωνούσαν στην αρχαιότητα. Τα ορεινά περάσματα του οδοιπορικού αυτού είναι γνωστά στους σύγχρονους κατοίκους οι οποίοι εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν. Τα όρη και τα δάση, άλλωστε, σε καμία ιστορική περίοδο δεν λειτούργησαν ως τροχοπέδη για την επικοινωνία και την ανάπτυξη και δεν οδήγησαν στην απομόνωση. Αντίθετα παρείχαν πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες για την άνετη διαβίωση των κατοίκων μέχρι και τον 19ο αιώνα".

Η εκκίνηση της πορείας θα γίνει από τον ιππικό όμιλο της Αιανής στις 8 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης καί μετά από μιά διαδρομή 40 χιλιομέτρων μέσω Κάτω Κώμης, Ανω Κώμης, Πετρανών, Πτελέας Γαλάνης οι ιππείς θα καταλύσουν στο χώρο της κοινότητας Ακρινής, Στον ίδιο χώρο θα συγκεντρωθούν το βράδυ της Πέμπτης ή το πρωί της Παρασκευής και άλλοι ιππείς από το νομό Κοζάνης και αλλού. Την επομένη θα συνεχιστεί το οδοιπορικό και μετά από μία πορεία 26 χιλιομέτρων οι ιππείς θα φτάσουν στο Σέλι. Η πορεία θα ολοκληρωθεί την επομένη με την άφιξη των ιππέων στον αρχαιολογικό χώρο των Λευκαδίων όπου θα συναντηθούν με τους απόδημους που μετέχουν στον συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων που θα πραγματοποιείται εκείνες τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη αναβίωση πορείας αρχαίων ιππέων που πραγματοποιείται από την Αιανή. Η πρώτη είχε έγινε πέρσι από τη Αιανή με τελικό σταθμό τη Βεργίνα.