Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΓΑΡΜΠΗ -ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΧΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Λαϊκή συναυλία θα δώσουν αφιλοκερδώς οι Καίτη Γαρμπή και Διονύσης Σχοινάς στις 24 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ζ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων. Το Θέατρο Δάσους έχει παραχωρηθεί για την εκδήλωση από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ενώ τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν για την ενίσχυση του Διεθνούς Ιδρύματος "Μέγας Αλέξανδρος" .

Το Ιδρυμα "Μέγας Αλέξανδρος" που εδρεύει σε απόσταση 85 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, δίπλα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, (κόμβος Δίου-Λιτοχώρου) στην Πιερία αποτελεί απότιση φόρου τιμής από τους Μακεδόνες της Αμερικής στον Μακεδόνα στρατηλάτη. Ο ειδικός φορέας, που έχει συσταθεί στις ΗΠΑ για την υλοποίηση της απότισης του πρέποντος φόρου τιμής στην ιστορία της Μακεδονίας, λειτουργεί υπό το νομικό καθεστώς του ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την επωνυμία "Διεθνές Ιδρυμα Μέγας Αλέξανδρος". Επίτιμος Πρόεδρος του δεν είναι άλλος από τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας -Μακεδόνα στην καταγωγή- Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος είναι ο ειδικευμένος στις ανασκαφές στην περιοχή του Δίου καθηγητής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παντερμαλής. Την υλοποίηση του προγράμματος στηρίζουν οικονομικά, εκτός από την Παμμακεδονική ΗΠΑ-Καναδά, τα υπουργεία Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης,

Η δημιουργία του Ιδρύματος αποτελεί μια πρωτοβουλία που ταιριάζει στο μέγεθος της προσωπικότητάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην συνεισφορά του στην ιστορία ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου και της Ανατολής. Το κτιριακό συγκροτήμα του Ιδρύματος, το οποίο θα διαθέτει εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για τη ζωή και το έργο του Μακεδόνα βασιλιά και όλη τη σχετική διεθνή βιβλιογραφία αλλά και εκθεσιακό χώρο, όπου θα παρουσιάζονται σε γεωγραφικές ενότητες τα τεκμήρια, που έχουν σωθεί από την παρουσία του Αλέξανδρου στην Αίγυπτο και την Ασία. Επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διεξαγωγή ιστορικών συνεδρίων και σεμιναρίων.

Παράλληλα το Ιδρυμα δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει το τοπίο της Μακεδονίας, της γενέτειρας του Αλέξανδρου, και προπαντός την περιοχή του Ολύμπου, από την οποία ξεκίνησε την εκστρατεία του θυσιάζοντας στους Ολύμπιους θεούς, στο Δίον. Η τοποθεσία αυτή επελέγη γιατί αγναντεύει το Αγιον Ορος και επειδή συνειπάρχουν τα δύο μεγάλα σύμβολα της ιστορίας μας, ο Ολυμπος και το Αγιον Ορος . Αλλωστε η περιοχή αυτή που "εισάγει" στη Μακεδονία, καθώς βγαίνει κανείς από το στόμιο των Τεμπών, μόλις περάσει τον Πλαταμώνα και αντικρίσει τον Ολυμπο. Είναι το πρώτο μεγάλο μνημειακό τοπίο της Μακεδονίας.