Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ-ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΙΝTERNET
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 24 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Σε 40 πρωτεύουσες των μεγαλυτέρων κρατών του κόσμου κατοχύρωσε διεθνώς, από τα πρώτα του κιόλας βήματα, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΠΕ) το όνομα και το έμβλημά του, που είναι το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας.Την επισήμανση αυτή έκανε ο γενικός διευθυντής του ΜΠΕ Σπύρος Κουζινόπουλος κατά τη διάρκεια εισήγησης του στο Ζ Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων, ενώ αναφερόμενος στις δραστηριότητες του ΜΠΕ ανακοίνωσε ότι σύντομα το Πρακτορείο θα εκπέμπει τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων μέσω Internet.

"Σήμερα, με αποφάσεις των κρατικών επιτροπών σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας της Κίνας και άλλων χωρών, οτιδήποτε αναφέρεται σε Μακεδονία ή Μακεδονικό, ανήκει στην ιδιοκτησία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Αυτό, το έχουν πολύ καλά υπόψη τους οι αρχές της FYROM, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς μια παρόμοια κατοχύρωση για λογαριασμό τους. Και ίσως, πιστεύω, ένας από τους λόγους που άλλαξαν έγκαιρα τη σημαία τους, εγκαταλείποντας το αστέρι της Βεργίνας, ήταν και για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη δικαστική περιπέτεια για το θέμα του εμβλήματος" πρόσθεσε ο κ Κουζινόπουλος

Κατά τη διάρκεια της εισήγησης τονίστηκε ο ρόλος που διαδραμματίζει ΜΠΕ στον τομέα της πληροφόρησης στα Βαλκάνια, τις χώρες του Εύξεινου Πόντου και τον απόδημο Ελληνισμό, πρωταγωνιστώντας παράλληλα στην διαβαλκανική συνεργασία. Ο γενικός διευθυντής του ΜΠΕ παρουσίασε αναλυτικά τις δραστηριότητες του Πρακτορείου, τις ειδήσεις του οποίου χρησιμοποιούν περισσότερα από 250 μέσα μαζικής ενημέρωσης στο εσωτερικό της χώρας καθώς επίσης η πλειοψηφία των 400 ομογενειακών μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο αλλά και τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Παράλληλα επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες το Μακεδονικό Πρακτορείο εκπέμπει καθημερινά στο Ιnternet και ένα σύντομο ηχογραφημένο δελτίο ειδήσεων με live δηλώσεις ή αποσπάσματα συνεντεύξεων προσωπικοτήτων της δημόσιας και κοινωνικής ζωής του τόπου τα οποία χρησιμοποιούν περίπου πενήντα ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ομογένειας σε όλο τον κόσμο. "Αυτές τις μέρες, με την προμήθεια ενός ειδικού προγράμματος, αρχίζει η εκπομπή στο Internet κι' ενός καθημερινού ημίωρου τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων, κυρίως για την ενημέρωση της ομογένειας" πρόσθεσε ο κ Κουζινόπουλος.

Ευνοϊκά σχόλια απέσπασε, μετά το τέλος της εισήγησης του κ Κουζινόπουλου, το ΜΠΕ από τους συνέδρους και τους προέδρους των Παμμακεδονικών Οργανώσεων . "Θάθελα να συγχαρώ το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ιδιαίτερα τον διευθυντή κ Σπύρο Κουζινόπουλο για την αξιόλογη δράση του. Θυμάμαι προσωπικά ότι πριν τέσσερα χρόνια περίπου, για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο συνέδριό μας στην Ουάσιγκτον, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετείχε και με ένα μικρό φορητό κομπιούτερ και με modem μετέδιδε ειδήσεις.Και βλέπαμε μια τεράστια δραστηριότητα και ανάπτυξη και σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα, τα πιό σύγχρονα πρακτορεία ειδήσεων που έχει όλος ο κόσμος και ενημερωνει τους απανταχού αποδήμους και ιδιαίτερα εμάς τους απόδημους Μακεδόνες. Συγχαίρω το Μακεδονικό Πρακτορείο γιατί συνεχώς βλέπουμε πρωτοποριακές κινήσεις. Ο κ Κουζινόπουλος ανακοίνωσε και τη χρήση τηλεοπτικού προγράμματος ειδήσεων. Πάντοτε βλέπουμε να κινείται μπροστά στην τεχνολογία. Η σημασία του είναι τεράστια για τις Παμμακεδονικές Ενώσεις καθώς ενημερώνονται συνεχώς για τις ειδήσεις από την Ελλάδα και από το χώρο των Βαλκανίων και από το κράτος των Σκοπίων. Τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης δεν δίνουν μεγάλη σημασία στις ειδήσεις από τη Μακεδονία που δίνει το ΜΠΕ και που για μας τους απόδημους Μακεδόνες είναι αναγκαίες.Και ταυτόχρονα το πιό ουσιαστικό είναι το ίδιο το όνομα που κατοχύρωσε το ΜΠΕ" τόνισε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ Βαγγέλης Μιχαλόπουλος

"Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι το μόνο που κάλυψε ουσιαστικά το συνέδριο των Παμμακεδονικών. Υπήρξε εσκεμμένη , κατά την προσωπική μου άποψη, αποχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης από την Αθήνα και των αντίστοιχων κρατικών καναλιών. Μόνο η ΕΤ-3 ήταν εδώ για να καλύψει το συνέδριο. Είναι γνωστό το έργο που κάνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με Μακεδονικό Πρακτορείο έχουμε καθιερώσει διεθνώς το όνομα Μακεδονία" επισήμανε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης Πασχάλης Παπαχριστόπουλος και παράλληλα πρότεινε ο κόμβος του ΜΠΕ στο Interner να γίνει πολύγλωσσος έτσι ώστε να έχουν δυνατότητα πρόσβασης και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες να διαβάζουν στη γλώσσα τους τις ειδήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Μακεδονικού Πρακτορείου ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1995, η Ενωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων ενώ υλοποιώντας μια κοινή επιθυμία όλων των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργεί στις εγκαταστάσεις του τη Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων. Επίσης, επιδιώκοντας να υπάρχει μια κοινή παρουσία των πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών χωρών στον κυβερνοχώρο, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εγκατέστησε έναν κεντρικό σέρβερ και από 1ης Ιουλίου 1997, λειτουργεί κόμβος της ΄Ενωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων στο Internet.

΄Ενας από τους υψηλούς στόχους που έθεσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων , είναι να αναπτύξει όσο γίνεται καλύτερα, τη διαβαλκανική συνεργασία στον τομέα της ανταλλαγής ειδήσεων. Προσπαθώντας για το σκοπό αυτό, να πετύχει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του πρωτοποριακού προγράμματος "ΔΙΑΥΛΟΣ", που εκπόνησε και το οποίο προβλέπει την δορυφορική διασύνδεση όλων των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών χωρών με τη Θεσσαλονίκη και τη "Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων". Στο πλαίσιο αυτό, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που από 1ης Ιουλίου 1997 προεδρεύει της "Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων", αρχίζει το επόμενο διάστημα επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Τύπου των Βαλκανικών χωρών αλλά και τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, επιδιώκοντας ευρύτερη στήριξη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής ειδήσεων.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών του Μακεδονικού Πρακτορείου, βρίσκεται η ενημέρωση του απανταχού της γης απόδημου Ελληνισμού. Τόσο με την έντονη παρουσία του στο Internet, με ειδήσεις στα ελληνικά και αγγλικά που ανανεώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, όσο και με το περιοδικό του "Ελληνική Διασπορά", το οποίο από το Δεκέμβριο του 1995 που άρχισε να εκδίδεται, κυκλοφορεί ανελλιπώς κάθε μήνα στις χώρες όπου είναι εγκατεστημένος ο απόδημος ελληνισμός, επιθυμώντας να αποτελέσει τη γέφυρα διασύνδεσης των ομογενών μας με την πατρίδα .Μεγάλη προσοχή και απλόχερη βοήθεια, δίνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο ομογενειακό περιοδικό του "Ελληνική Διασπορά". Προσπαθώντας μέσα από αυτό, να προβάλλονται καλύτερα τα προβλήματα, οι ανησυχίες και οι απόψεις των ομογενών μας όπου γης. Και με στόχο πολύ σύντομα, η ύλη του περιοδικού μας να προέρχεται από τους ίδιους τους απόδημους. Με ενθουσιασμό, έγινε δεκτό από τους ομογενείς αδελφούς μας στη Ρωσία και τις άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, το τετρασέλιδο έντυπο στη ρωσική γλώσσα που κυκλοφόρησε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με το "Κέντρο Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας" της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου τα νέα από την πατρίδα να φτάνουν και στους Ελληνες στις χώρες του Εύξεινου Πόντου.

{PAGE|2}