Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΚΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 24 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το κτίριο του διεθνούς ιδρύματος "Μέγας Αλέξανδρος" το οποίο μάλιστα θα αποκτήσει και παραρτήματα στις περιοχές όπου υπάρχουν Παμμακεδονικές Ενώσεις. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του Ζ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η ανανέωση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος "Μέγας Αλέξανδρος" που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Αναφορά σχετικά με το Ιδρυμα, η δημιουργία του οποίου ξεκίνησε με ιδία της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής-Καναδά, παρουσίασε ο πρόεδρος της ανώτατης αρχής του Παναγιώτης Μητούλης. "Σήμερα είναι ένα διεθνές ίδρυμα καθιερωμένο με δικό του καταστατικό, εγκεκριμένο από την Ελληνική Δημοκρατία, και με αριθμό ατέλειας από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης όπου είναι εταιρεία" τόνισε ο κ Μητούλης.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δωρίσει στο ιδρυμα Μέγας Αλέξανδρος έκταση 50 στρεμμάτων στη διασταύρωση εθνικής οδού-Λιτοχώρου ενώ η ανάθεση του έργου τοποθετήθηκε στο μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Ελλάδας που χρηματοδοτούνται από το Β πακέτο Ντελόρ. Ο προγραμματισμός για την αποπεράτωση του Ιδρύματος περιλαμβάνει τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο θεμελιώθηκε το κτίριο και οπως τόνισε ο κ Μητούλης στο τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο. Για την αποπεράτωση του πρώτου σταδίου διατέθηκαν 200 εκατομμύρια δραχμές εκ των οποία 50 εκατομμύρια από το υπουργείο Πολιτισμού και άλλα τόσα από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, 40 εκατομμύρια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενώ η συμμετοχή του Ιδρύματος ΗΠΑ ήταν 60 εκατομμύρια δραχμές.

Στο κτιριακό συγκρότημα του Ιδρύματος ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου με οπτικοακουστικά μέσα , από τη θυσία στο Δίον ως την ταφή του. Επιπλεόν το Ιδρυμα θα διαθέτει βιβλιοθήκη με βιβλία για τον Αλέξανδρο και αίθουσες διαλέξεων όπου θα γίνονται διάφορα συνέδρια για την ιστορία της Μακεδονίας. Υπο την αιγίδα του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα έξι εκθέσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο με σχετικές ομιλίες του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή στο Χιούστον του Τέξας, την Φλόριντα, τη Νέα Υόρκη, την Φιλαδέλφεια και το πανεπιστήμιο Ράτγκερς.

"Το ίδρυμα του "Μεγάλου Αλεξάνδρου" , που είναι παιδί της Παμμακεδονικής, άρχισε πλέον να βάζει τις βάσεις για το μέλλον. Φέτος στέλνει στην Ελλάδα 12 φοιτητές για δύο εβδομάδες, τελείως δωρεάν, για να φιλοξενηθούν στο Δίον υπό την εποπτεία του καθηγητή και προέδρου της εκτελεστικής γραμματείας του Ιδρύματος, Δημήτρη Παντερμαλή" επισήμανε ο κ Μητούλης και πρότεινε να τιμηθεί ο κ Παντερμαλής με το χρυσό μετάλλιο της Παμμακεδονικής για το έργο του. "Φιλοδοξούμε το Ιδρυμα να γίνει στο μέλλον ο συνδετικός κρίκος της Ελλάδας με τους αποδήμους. Το κτιριακό συγκρότημα θα γίνει ο πόλος έλξης των νέων του εξωτερικού. Φιλοδοξούμε επίσης να συνεχίσουμε το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως το συνέλαβε εκείνος, δηλαδή τον εκπολιτισμό της ανθρωπότητας. Ο προκείμενος ρόλος μας είναι η σωστή ενημέρωση και η εξαφάνιση των πλαστογράφων της ιστορίας" κατέληξε ο Μητούλης.