Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


Γ. ΝΙΩΤΗΣ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟ Ζ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 24 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Συνέδριο ουσίας και ενότητας, το οποίο θα συμβάλλει στην ευρύτερη ενότητα του Ελληνισμού, χαρακτήρισε το Ζ' Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων, ο πρόεδρος της μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης.

Ο κ. Νιώτης, αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της Ελληνικής Πολιτείας, που απορρέουν από το ελληνικό Σύνταγμα σε σχέση με τον Απόδημο Ελληνισμό, υπογράμμισε ότι υπάρχει έλλειμμα θεσμών, οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ανοιχτά προβλήματα των αποδήμων.

Εξάλλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για τα 20 εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν εν Ελλάδι λειτουργούν 40 υπουργεία, ενώ για τα 7 εκατομμύρια των αποδήμων, μόλις το 1981 συγκροτήθηκε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Ο κ. Νιώτης αφού υπογράμμισε τα αρνητικά φαινόμενα της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων, της απουσίας συντονιστικού οργάνου, καθώς και την απουσία στρατηγικής για τον απόδημο ελληνισμό, τα οποία χαρακτήριζαν για δεκαετίες τη σχέση της Ελληνικής Πολιτείας με τον Απόδημο Ελληνισμό, τόνισε πως από το 1995 με την ίδρυση του ΣΑΕ, έχει δημιουργηθεί η σταθερή βάση για την εκπροσώπηση και την ενιαία συνολική έκφραση των Αποδήμων.

"Μένουν ακόμη ορισμένα βήματα είπε ο κ. Νιώτης, όπως η νομοθετική οντότητα που λέγεται Ιδρυμα Απόδημου Ελληνισμού και το οποίο θα στηρίξει διοικητικά το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, όπως επίσης και η νομοθετική συγκρότηση μεχρι τον Σεπτέμβριο της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού".

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης, αναφέρθηκε με έμφαση στο ζήτημα της νεολαίας, καλώντας τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, να έρθουν σε επαφή και συνεργασία με τις Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις της Μακεδονίας, η οποία θα έχει ως στόχο "τη συγκρότηση της Μακεδονικής -όπως την ονόμασε- Αμφικτυονίας".

Ο νέος αυτός θεσμός, είπε ο πρόεδρος της μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, που θα συνδέσει τον απόδημο με την ιδιαίτερη πατρίδα του θα πρέπει να θέσει ως πρώτο και κύριο στόχο του, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε αριθμό φιλοξενία Απόδημων Ελληνόπουλων μακεδονικής καταγωγής.

"Αν δεν κάνουμε πολιτκή για τη νεολαία σήμερα δεν θα μπορούμε να μιλάμε για την προοπτική του Ελληνισμού μετά από 30 και 40 χρόνια", κατέληξε ο κ. Νιώτης.