Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ "ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ" ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΕΞΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΦΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Για υπαρκτό κίνδυνο ανάφλεξης ενός νέου μακεδονικού ζητήματος με τη μορφή του "Αλβανικού" το οποίο αν εκραγεί θα εμπλέξει τη FYROM, η οποία τότε θα έχει ανάγκη την υπόστήριξη των γειτόνων της, έκανε λόγο ο πρώην εμπειρογνώμονας του υπουργείου Εξωτερικών Ευάγγελος Κωφός στην ομιλία του με θέμα "Ατενίζοντας το μέλλον: Το τέλος του "Μακεδονικού" ή μιά νέα παραλλαγή του" στο πλαίσιου του Ζ Παγκοσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων . "Αν όμως , στο μεταξύ δεν έχει ληφθεί μέριμνα να ρυθμιστούν οι άλλες εκκρεμότητες και ιδιαίτερα η διένεξη με την Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ανεξέλεγκτη ανακύκλωση κρίσεων σαν αυτή που αντιμετώπισε η FYROM στα πρώτα της βήματα. Καί τότε οι ιθύνοντες της FYROM δε θα έχουν να οικτίρουν παρά μόνον τον ίδιο τους τον εαυτό για το δικό τους στρατηγικό λάθος" επισήμανε ο κ Κωφός.

Παράλληλα ανφερόμενος σε μελέτη που έκανε το 1993 πάνω στα σχολικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας της ΠΓΔΜ τόνισε ότι είχε βρει χάρτες και κείμενα που αποδεικνύουν ότι στη γειτονική χώρα το καθεστώς διαμορφώνει τη νέα γενιά με πνεύμα εθνοκεντρικού φανατισμού όπου ευκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τα σπέρματα του αλυτρωτισμού προς τις γειτονικές χώρες και πληθυσμούς. Σήμερα ολοκληρώνοντας την μελέτη της "Δεύτερης γενιάς" των εγχειριδίων της περιόδου 1996-97 διαπίστωσε ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει. "Και διερωτάται κανείς : αν η προοπτική ομαλής και ειρηνικής συμβίωσης στη περιοχή γίνεται έτσι πιο εύκολη ή μήπως η νέα γενιά "Μακεδονιστών" θα καταστεί πιό ριζοσπαστική σε αντιλήψεις και ενέργειες όχι μόνο προς τους Ελληνες αλλά και προς τους Αλβανούς και Βούλγαρους γειτόνους και συνοίκους. Θέλω να πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία της FYROM - έχοντας εξασφαλίσει τη διεθνή αναγνώριση- θα λάβει έγκαιρα το μήνυμα. Ειδάλλως ο κίνδυνος να γιγαντωθεί το τέρας του εθνικισμού που επιστρέφει, θα στραφεί τελικά ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας που οραματίζεται την ένταξή της στην Δημοκρατική Ευρώπη" κατέληξε ο κ Κωφός.

Να ασκήσουν πίεση στους πολιτικούς των χωρών όπου ζουν, πρότεινε στους απόδημους Μακεδόνες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ Τζιτζικώστας, ώστε να τους επηρεάσουν προς όφελος των εθνικών μας θεμάτων. Ο κ Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στους Μακεδόνες που ζουν στις ΗΠΑ τόνισε ότι μπορούν να πιέσουν τους πολιτικούς, οι οποίοι θα επηρεαστούν καθώς γνωρίζουν την αδιαφορία των πολιτών της χώρας για τα πολιτικά και βασίζονται σε όσους ενδιαφέρονται για τα πολιτικά και φυσικά και τους Ελληνες. "Το 99% των συμφερόντων των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα συμπίπτουν με τα ελληνικά" είπε ο ομιλητής και μάλιστα ζήτησε από τους απόδημους να επηρεάζουν τους πολιτικούς έχοντας τη πίστη ότι αυτό είναι και προς όφελος και των ιδίων των χωρών όπου ζουν.

Στον οικονομικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια αναφέρθηκε ο διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Λιαργκόβας ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά στο "ευρωπαϊκό άνοιγμα" προς τα ανατολικά μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού και ανέπτυξε το εμπόριο και τις επενδύσεις στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο ομιλητής βασιζόμενος σε έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ανάφερε ότι το 69% από τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια την Κεντρική και ανατολική Ευρώπη και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ είναι μέσου μεγέθους ενώ το 18% κατατάσσονται στις μεγάλες. Την πρώτη θέση σε αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων κατέχει η Βουλγαρία, ενώ ακολουθούν η Αλβανία, η Ρουμανία, η Ρωσία και πέμπτη η Ουγγαρία μαζί με την Πολωνία. Ο κ Λιαργκόβας επισήμανε ότι στην Θεσσαλονίκη ανήκει ένας ιδιαίτερος ρόλος στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και στην προοοπτική της διεθνούς περιφερειακής συνεργασίας . "Η πρόκληση της διαβαλκανικής συνεργασίας δεν θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία από μία υπερτροφική Θεσσαλονίκη και από μία προβληματική ως ανύπαρκτη περιφέρεια. Πρέπει συνεπώς ο χώρος της Β. Ελλάδας να αναπτυχθεί ισόρροπα" πρόσθεσε ο ομιλητής.

Ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή στην μεταψυχροπολεμική περίοδο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Ιντιανα των ΗΠΑ Βαγγέλης Κουφουδάκης ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως τόνισε ο καθηγητής η Ελλάδα σε αντίθεση με τους βόρειους και ανατολικούς γείτονες της είναι η μόνη χώρα στην οποία επικρατεί πολιτική σταθερότητα και λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, και η οποία είναι μέλος μεγάλων διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων. Ο κ Κουφουδάκης επισήμανε ότι η Τουρκία κατά την ψυχροπολεμική περίοδο θα είχε απομονωθεί στρατηγικά και θα ήταν ανίκανη να διαδραματίσει το ρόλο της χωρίς την ύπαρξη μιας ισχυρής Ελλάδας στα δυτικά της . Παράλληλα αναφέρθηκε στον αγώνα εξποπλισμών μεταξύ των δύο χωρών που δαπανούν το 5-7% του ΑΕΠ τους γι αυτό το σκοπό, πράγμα που οδηγεί στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας με την συμμετοχή των δυτικών βιομηχανιών όπλων, γεγονός που απειλεί την ελληντουρκική στρατιωτική ισορροπία. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία ,όπως το Κουρδικό, η πολιτική αστάθεια και η άνοδος των ισλαμιστών. Μιλώντας για το θέμα των βραχονησίδων Ιμια τόνισε ότι ήταν μία τεχνητή κρίση που δημιούργησαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και την οποία εκμεταλλεύτηκε η τουρκική κυβέρνηση για να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα εσωτερικά προβλήματα.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε ως καλοδεχούμενη εξέλιξη τη πρόσφατη κοινή διακήρυξη της Μαδρίτης των Σημίτη και Ντεμιρέλ. Τέλος αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να είναι όμηρος των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά.