Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΟΥΝ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ ΡΟΛΟ
KOZANH 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

Ο ελληνισμός και οι Ελληνες της διασποράς μπορούν να διαδραματίσουν πολύπλευρο ρόλο σε πολλούς τομείς, απαραίτητη όμως είναι η οργάνωση τους σε κλίμα ομόνοιας και ομοψυχίας και συνεργασίας. Αυτά επισημαίνονται στο μήνυμα του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Φίλιππου Πετσάλνικου στο πρώτο συνέδριο Απόδημων Νομού Κοζάνης το οποίο στοχεύει στη δημιουργία Συμβουλίου Αποδήμων Κοζανιτών. "Ο ελληνισμός είναι ενιαίος και κοινοί είναι οι αγώνες του. Η ομόνοια και συνεργασία όλων των Ελλήνων απανταχού της γης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παίξει ο ελληνισμός τον ρόλο που του αρμόζει στη νέα πραγματικότητα" τονίζει στο μήνυμά του ο υπουργός.

Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Κέντρου Απόδημων Μακεδόνων Κώστας Πύρζας το γεγονός ότι η Κοζάνη είναι ο πρώτος νομός που οργανώνει συνέδριο στοχεύοντας στην δημιουργία Συμβουλίου Αποδήμων. Στα τετρακόσια τριάντα δύο ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης που δίνουν τον αγώνα του ελληνισμού στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος τονίζοντας παράλληλα ότι το Συμβούλιο Αποδήμων Νομού Κοζάνης, που δημιουργείται στο πλαίσιο του συνεδρίου , μαζί με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τις Παμμακεδονικές Ενώσεις και τους εθνικοτοπικούς συλλόγους και ομοσπονδίες θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων και στην καλύτερη αξιοποίηση του ελληνισμού της διασποράς από το εθνικό κέντρο και στον αποτελεσματικότερο συντονισμό των ενεργειών του.

Μια άλλη όψη του προβλήματος των αποδήμων παρουσίασε ο πρόεδρος τους συλλόγου Πλατανορευματιωτών Γερμανίας Πολυνείκης Βαρδάκας που ανέφερε ότι ενώ η άγνοια της γλώσσας οδηγούσε του μετανάστες στην απομόνωση στις χώρες υποδοχής το όραμα της επιστροφής απάλυνε την κούραση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Επιστρέφοντας στη χώρα τους χρόνια αργότερα, είπε ο κ Βαρδάκας, οι μετανάστες βρίσκουν μια πατρίδα που δεν είναι πιά η ίδια. Ετσι νοιώθουν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα ενώ οι ελπίδες για την επαγγελματική απακατάσταση των παιδιών τους, που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό είναι μηδαμινές, πράγμα που τα αναγκάΖει να επιστρέψουν στη ξένη χώρα πρόσθεσε ο ομιλητής.

Σημαντικά στοιχεία για τη μετανάστευση από το νομό Κοζάνης από το 16 αιώνα παρουσίασε η φιλόλογος Ρίτσα Γκουρτζιούμη ενώ ο κοινωνιολόγος Δημήτρης Λιακάκος ανέφερε ότι το κύμα μετανάστευσης στην Δυτική Μαδεκονία ήταν τέτοιο κατά τη δεκαετία του 60 που ο πληθυσμός των περισσότερων νομών και ιδίως των Γρεβενών και της Φλώρινας μειώθηκε κατά 25%.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε και ο καταγόμενος από τη Κοζάνη πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ Βαγγέλης Μιχαλόπουλος ο οποίος τόνισε ότι στις ΗΠΑ και τον Καναδά υπάρχουν 180 ελληνικοί σύλλογοι όπου είναι οργανωμένοι 200.000 Μακεδόνες πολλοί από τους οποίους Κοζανίτες. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας Λευτέρης Σιούστης και ο εκπρόσωπος Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης Κ. Δίντσιος.