Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ ΠΙΕΡΙΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΠΙΕΡΙΕΩΝ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ 2 Αυγούστου 1997 (ΜΠΕ)

Τέσσερις επώνυμους Πιεριείς της διασποράς, οι οποίοι με το έργο και την κοινωνική παρουσία τους στις δεύτερες πατρίδες τους πρόβαλαν την Πιερία, τη Μακεδονία και γενικότερα την Ελλάδα, βράβευσε χτες βράδυ το Κέντρο Απόδημων Πιεριέων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώνει στο Λιτόχωρο. Οι τιμηθέντες ήταν: ο διευθυντής του φιλανθρωπικού ιδρύματος "Βασιλειάδα" της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας πατήρ Ιωάννης Καπέτας ,ο κυβερνήτης Παμμακεδονικής Ενωσης των δυτικών πολιτειών Αμερικής και γνωστός επιστήμονας που εργάζεται στο διαστημικό πρόγραμμα της ΝΑΣΑ δρ Ιωάννης Κωστούλας και το ζεύγος Γρηγόρης και Σάντρα Γαβριηλίδη, οι οποίοι με την εφημερίδα και το ραδιόφωνο που έχουν στο Σίδνει προβάλλουν την Πιερία και γενικότερα τη Μακεδονία.

Η ενεργοποίηση της νεολαίας και η ανάγκη να ενταχθεί στη διοίκηση των συλλόγων αποδήμων επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου. Παράλληλα αποφασίστηκε η φιλοξενία νέων στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγών που ξεκινά το Δεκέμβριο. Ετσι από φέτος θα φιλοξενηθούν στην Πιερία 20-25 παιδιά από την Αυστραλία ενώ άλλα τόσα παιδιά από την Πιερία θα πάνε στην πέμπτη ήπειρο το ερχόμενο καλοκαίρι. Εξάλλου στο πλαίσιο προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών του Κέντρου Απόδημων Πιεριέων με τους συλλόγους Αποδήμων του Εξωτερικού το επόμενο καλοκαίρι να πάει στην Αυστραλία χορευτικό συγκρότημα ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση αγιογραφίας του γνωστού Κατερινιώτη αγιογράφου κ Ξενόπουλου.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με την κατάθεση των απόψεων και των προβληματισμών σχετικά με την ίδρυση του Πιερικού Χωριού που ενώ η δημιουργία του αποφασίστηκε πριν 15 χρόνια δεν υλοποιήθηκε ακόμη λόγω της πολιτικής που ακολουθήθηκε από τους εκάστοτε νομάρχες. Επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο δημοσιογράφος Γιάννης Ιωαννίδης παρουσίασε τις δραστηριότητες του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων που απευθύνονται στον απόδημο ελληνισμό αλλά και τις προσπάθειες του ΜΠΕ προς την κατεύθυνση της διαβαλκανικής συνεργασίας το πλαίσιο της Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε.