Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΑΝΗΣΥΧΙΑ TΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Καταστρεπτική για την ομογένεια και αρνητική για τα συμφέροντα της Ελλάδας χαρακτήρισε ενδεχόμενη αναγνώριση της FYROM από την ελληνική κυβέρνηση, με οποιαδήποτε ονομασία εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνισμού, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, που εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας προσπαθεί για την καλύτερη δυνατή έκβαση των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την ευκαιρία Ζ΄ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι η θέση της Παμμακεδονικής Ενωσης Βορείου Αμερικής και του Εθνικού Συμβουλίου περί μη αναγνώρισης των Σκοπίων, με ονομασία που θα εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του, παραμένει αμετάβλητη από το 1989: "Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί να αλλάζουμε θέσεις από μέρα σε μέρα. Βλέπουμε το θέμα περισσότερο συναισθηματικά και παραμένουμε στη γραμμή που χαράξαμε το 1989, σε απόλυτη συμφωνία με την τότε ελληνική κυβέρνηση".

Απαισιόδοξος και ανήσυχος, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την ονομασία του γειτονικού κράτους, εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Φώτης Γερασόπουλος.

Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε λόγο για "λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε, και περιόρισαν σημαντικά τα περιθώρια κινήσεων της Ελλάδας". Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβένρηση και το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τη FYROM με ένα όνομα που θίγει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Επιπλέον, μίλησε για εντεινόμενη αδιαλλαξία της κυβέρνησης των Σκοπίων, που δεν αντιλαμβάνεται ότι ενδεχόμενη ονομασία με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του θα δημιουργήσει τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα στη χώρα. "Το πολυεθνικό κράτος των Σκοπίων οφείλει να βρει μια ονομασία που θα εκπροσωπεί όλες τις επιμέρους μειονότητες και θα τις προσδιορίζει. Μια ονομασία που θα είναι αντιπροσωπευτική της πολυεθνικής του υπόστασης και δε θα δημιουργεί προβλήματα σε μας, που έχουμε κάθε διάθεση να τους ενισχύσουμε στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν ως ελεύθερο κράτος ανάμεσα στα άλλα κράτη των Βαλκανίων".

Οποιαδήποτε και αν είναι η συμφωνία που θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, έντονο για τα δύο εκατομμύρια των Μακεδόνων της Ελλάδας και τις 500.000 Μακεδόνες ομογενείς θα παραμείνει "το ιστορικό και πολιτιστικό πρόβλημα που δημιουργεί η προπαγάνδα των Σκοπιανών, καθώς οι τελευταίοι δε θα πάψουν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες".

Οπως επισήμανε ο κ. Γερασόπουλος, την προπαγάνδα αυτή καλούνται να αντικρούσουν οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις και η υπό σύσταση παγκόμια οργάνωση των Μακεδόνων, που θα συντονίζουν και θα κατευθύνουν τις επιμέρους προσπάθειες. Για την πορεία υλοποίησης της ιδέας για την παγκόσμια οργάνωση, που τέθηκε στο προηγούμενο συνέδριο πριν από τέσσερα χρόνια, ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι στο φετινό θα βρεθεί η οργανωτική της δομή και θα ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, ώστε να δημιουργηθεί ένα άτυπο καταρχάς συμβούλιο, που θα εξελιχτεί στην παγκόσμια οργάνωση των απανταχού Μακεδόνων.