Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 21 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

Την πολύτιμη και αποφασιστική συμβολή των ξενιτεμένων Μακεδόνων στη διαφύλαξη των δικαίων του Ελληνισμού εξήρε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στο μήνυμά του, με το οποίο άνοιξαν σήμερα οι εργασίες του 51ου Εθνικού Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ και Καναδά, στο πλαίσιο του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Στεφανόπουλος, που διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι η Μητέρα Πατρίδα παρακολουθεί πάντα με εξαιρετικό ενδιαφέρον και υπερηφάνεια τα επιτεύγματά τους στις νέες πατρίδες τους, μίλησε με θαυμασμό για την εγρήγορση και την αποφασιστικότητα με την οποία οι Μακεδόνες της Αμερικής "διατρανώνουν την ελληνικότητα της ιδιαίτερης πατρίδας τους, δίνοντας έτσι αποστομωτική απάντηση σε κάθε προσπάθεια πλαστογράφησης", για να καταλήξει:

"Το έργο σας καθίσταται ιδιαιτέρως πολύτιμο, συν τοις άλλοις, και από το γεγονός ότι φροντίζετε να μεταλαμπαδεύετε στους νέους βλαστούς της φυλής μας, την αλήθεια για την ιστορία του τόπου μας. Μια ιστορία μακραίωνη, ένδοξη και αποκλειστικά ελληνική, όσο και αν ορισμένοι προσπαθούν να την οικειοποιηθούν".

Ευκαιρία να σταλεί μήνυμα "στον κ. Γκλιγκόροφ και την παρέα του ότι η ιστορία ενός λαού δεν κλέβεται και ότι η εθνική συνείδηση δε βαφτίζεται και δεν επιβάλεται" αποτελεί το συνέδριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής, Ευάγγελο Μιχαλόπουλο, που άφησε αιχμές εναντίον της ελληνικής πολιτείας, γιατί δεν "εισάκουσε τους ομογενείς όταν εδώ και δεκαετίες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το Μακεδονικό ζήτημα, αλλά και γιατί δε μεριμνά για την υπαρκτή ελληνική μειονότητα που ζει σήμερα στη FYROM".

Γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών όπου μετανάστευσαν και αρωγούς την ελληνικής Πολιτείας σε κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως το Μακεδονικό, χαρακτήρισε τους Μακεδόνες της Διασποράς, στο δικό της χαιρετισμό, η γενική γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Χρύσα Μανωλιά.

Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) εκπροσώπησε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, που τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας των απανταχού Μακεδόνων, η οποία "είναι απαραίτητη για να αντικρούσουμε τις προκλήσεις των γειτόνων".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνισμού, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, υπογράμμισε ότι η δράση των Μακεδόνων της Ομογένειας, αλλά και γενικότερα των Ελλήνων της Διασποράς, "εκπορεύεται από την αγάπη τους για την Μητέρα Πατρίδα και όχι από πολιτικά κίνητρα" και, κρατώντας αποστάσεις από τις εκτιμήσεις των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, τόνισε : "Δεν ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη για να ακούσουμε τον πολιτικό κόσμο, αλλά για να τον ενημερώσουμε για τις θέσεις μας που δεν έχουν πολιτική χροιά, αλλά διαπνέονται από τα αισθήματά μας για την Ελλάδα".

Αιχμές κατά των επιλογών της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό ζήτημα άφησε στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Κωνσταντίνος Βαβούσκος. Εκανε λόγο για υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς και για πολυφωνία που αφήνει περιθώρια κινήσεων στην κυβέρνηση Γκλιγκόροφ, και εξήρε τη σταθερότητα των θέσεων των ομογενών:

"Ομιλείτε μία γλώσσα που δεν ομιλούμε πλέον στην Ελλάδα. Μένετε σταθεροί στις θέσεις σας από το 1989, εδώ αλλάξαμε γλώσσα, τα πάντα συζητούνται, δεν υπάρχει κοινή γραμμή. Και αυτό το εκμεταλλεύεται το γειτονικό κράτος, που, παρά την πολυεθνική του υπόσταση και τις διαφορές των επιμέρους κοινοτήτων, προσέρχεται με μία φωνή στις διαπραγματεύσεις".

Τη διαμαρτυρία του για την "κλοπή του ονόματος Μακεδονία από τη γειτονική χώρα" εκδήλωσε ο γενικός γραμματέας Παλιννοστούντων, Χρήστος Καμενίδης, που απέδωσε το σημερινό πρόβλημα και σε λάθη της ελληνικής πολιτικής και κάλεσε τους ομογενείς "να κρατήσουν μέσα τους τον ελληνισμό ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι πολιτικοί".

Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση, που ασχολήθηκε κυρίως με διαδικαστικά θέματα, ολοκληρώθηκε με την εκλογή του προεδρείου του Συνεδρίου και τη σύσταση των επιτροπών του. Στις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου εκλέχτηκαν οι πρώην πρόεδροι της Παμμακεδονικής, που φέτος κλείνει 50 χρόνια δράσης, Ανδρέας Μποϊκίδης (1980-1981) και Γεώργιος Παπαδόπουλος (1989-91) αντίστοιχα.