Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ, 11 Ιουλίου 1997(ΜΠΕ)

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη για το Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων και τα συνέδρια των περιφερειακών δευτεροβάθμιων οργανώσεων της Παμμακεδονικής, που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε τρεις συνεδριακούς χώρους από τις 20 έως τις 26 Ιουλίου. Ενα από τα θέματα του συνεδρίου, θα είναι και η δημιουργία τριτοβάθμιου συντονιστικού οργάνου των Παμμακεδονικών οργανώσεων, της "Παγκόσμιας Παμμακεδονικής Ενωσης", που θα συντονίζει τη δράση των διάσπαρτων στις πέντε ηπείρους δύο εκατομμυρίων απόδημων Μακεδόνων και θα προβάλει τα δίκαια της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

Oι 400 περίπου σύνεδροι και από τις πέντε ηπείρους, θα αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 18 Ιουλίου και την επόμενη ημέρα, θα καταθέσουν στεφάνια στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού και στο μνημείο της Αμερικανικής Λεγεώνας, στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας, ενώ στις 11,30 το πρωί του Σαββάτου θα τους υποδεχθεί στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ο υπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος και το μεσημέρι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

Η επίσημη τελετή έναρξης των συνεδρίων, θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 20 Ιουλίου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, ολόκληρου του πολιτικού κόσμου της χώρας και οργανώσεων.

Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη 21-23 Ιουλίου, θα διοργανωθούν στις αίθουσες του συνεδριακού κέντρου "Ν.Γερμανός" της HELEXPO-ΔΕΘ και του ξενοδοχείου "Μακεδονία-Πάλας" τα συνέδρια των περιφερειακών Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης και το βράδυ της 23ης Ιουλίου οι απόδημοι Μακεδόνες των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν την ετήσια επίσημη γιορτή τους, στην οποία ομιλητής θα είναι ο τέως Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος.

Την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Ιουλίου, θα διεξαχθούν στο περίπτερο 8 της HELEXPO-ΔΕΘ οι εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, την επίσημη έναρξη του οποίου, θα κηρύξει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, ενώ την Παρασκευή θα οργανωθεί και επιστημονική ημερίδα με θέμα "Η Ελλάδα πηγή σταθερότητας στα Βαλκάνια κατά την μεταψυχροπολεμική περίοδο". Θα προεδρεύσει ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου "Purdue" της Ιντιάνα κ. Βαν Κουφουδάκης.

Τέλος οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 26 Ιουλίου με ομαδική μετάβαση-προσκύνημα των συνέδρων στους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και των Λευκαδίων και θα κλείσουν την Κυριακή 27 Ιουλίου στην αρχαία Μίεζα, όπου οι σύνεδροι του παγκόσμιου συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων θα υποδεχθούν 50 ιππείς που από μέρες πριν θα έχουν ξεκινήσει από την Αιανή της Κοζάνης, κάνοντας τη διαδρομή των αρχαίων Μακεδόνων.

Α.Τ.